Autor: Radio Dunav

Info
24.05.2019.
19:32
Lopovi su sinoć isekli i odneli oko hiljadu metara visokonaponskog kabla sa dalekovoda, kojim se selo Kupusina snabdeva strujom iz pravca Apatina, a 2.000 meštana ostavili više časova u mraku.
  • Električar

    25.05.2019 15:33
    Zašto izvrćete?
    Poaro@
    Pričaš kao da si bio na licu mesta. Dalekovod o kojem se govori ima bakarne provodnike 5OCUmm2 ili bakarno uže, njih 4 u dužini od 1000 metara. Težina je 0.75 kg po dužnom metru. Radio sam na tom vodu pre nekoliko godina, kada se takođe dogodila krađa. Ono što sam siguran da je ova krađa bila pripremljena kao i ona ranije. Pronađi slike na internetu 025info, koji takođe govori o ovom slučaju. Moguće je da je i policija takođe upletena, a ni ti mi nisi jasan sa bušenjem, kao da želiš da umanjiš štetu?
  • Poaro

    25.05.2019 14:03
    @Srđan
    Ovo nije elektrika već fizika i matematika i malo opšteg tehničkog obrazovanja, samo primenjeno na konkretan primer. Problem našeg društva je upravo u tome što se ovakvim spinovima guši zdrav razum i ono što i naša deca znaju u osnovnoj školi.
    Lopovska vlast na svim nivoima pravi budale od nas - na to treba novinari da ukazuju
  • Srđan

    25.05.2019 12:58
    @Poaro
    A ti očekuješ od novinara da se razumeju u elektriku do takvih detalja?!
  • Poaro

    25.05.2019 12:08
    1. Bakar se NE KORISTI za dalekovode, pogotovo ne za visoki napon. Razlog je masa bakra po dužnom metru. Upravo zbog toga se kao materijal za provodnike u distributivnoj mreži za nadzemne vodove koriste legure aluminijum-čelik, pocinkovanih al-čel. užadi i sl.
    2. Ako je neko već pustio ovakvu vest (a mislim na nadležne) novinari bi morali da ukažu na zabrinjavajuće nestručne navode (pretpostavljam da je nadležna Elektrovojvodina) kojima se pravi užasan spin a pažnja javnosti usmerava na pogrešnu stranu!
    3. Ako je zaista u pitanju bakarni provodnik (prim. 50mm2) je kabl precnika ~8mm što je već možda malo i tanko za 20 kV (što je i slovima "VOLTI" a ne Vati). Čak i da je u pitanju zaista bakarni vod - to bi impliciralo da se radi o dalekovodu specijalne namene. Pitanje je opet za nadležne - ko je taj ko je isključio takav vod?
    4. 20kV ne može da se "preckvika" kleštima a svakako ne tako što će neko da se drži za banderu i da "seče"
    5. Hiljadu metara kabela je otprilike kao od Železničke stanice do Futoške pijace. Treba ta hiljadarka i da se na nešto namota! Nije baš da može neko da ih neprimetno odnese.

    Sve mi ovo smrdi na loše izveštavanje sa terena, veliku podršku u krađi od strane EPS-a i povezanih lica a naravno i medijski spin kako bi se javnost obmanula poluinformacijama. Sve ovo zajedno očigledno ima mnogo više smisla za nekog ko želi da zametne tragove.

    Nadam se da ćemo dobiti i neku vest o epilogu ovih dešavanja
  • Zdena

    25.05.2019 10:40
    Ovo treba tretirati kao terorizam.
  • JustinaNS

    25.05.2019 07:12
    Čist terorizam
    Uraditi nešto ovako opasno može samo maloumni mozak prožet strasnom željom za zaradom. Apsolutno, istragu treba usmeriti ka onome ko je okrenuo prekidač i ugasio svetlo. Strašno je kad država dopušta da je masovno pelješe, i to bez kažnjavanja, što samo podstiče nova zlodela.
  • Električar

    24.05.2019 23:45
    Ajmo policijo radi svoj posao
    Skinuto je oko 5000 metara bakarnog užeta ili skoro 4 tone čistog bakra. Nema baš puno mesta u Somboru koja mogu da izvade 5 evra za kg. Dalekovodi su bili pod naponom što znači da je neka pomoć postojala iznutra..
  • N.N. lice

    24.05.2019 22:45
    Kuda ide ovaj svet ...
    I istu ruku i strasno i sramota, da bi neko zaradio par hiljada evra 2000 ljudi ostavi u mraku.
  • Komsha

    24.05.2019 20:11
    Zna se...
    Ali su oni zasticeni kao beli medvedi...
    Imaju i vecu protekciju od jadnih medveda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna