Autor: Fonet, Tanjug, Danas

Info
03.06.2019.
09:07 > 14:59
Srbijavode uvele su jutros vanrednu odbranu od poplava na teritoriji najvećeg dela Srbije, izjavio je Tanjugu direktor tog preduzeća Goran Puzović.
  • Pokojni Čika Franja

    04.06.2019 21:03
    upozorenje nadležniMA
    Najdublje vam se zahvaljujem, 021, na objavi svih komentara (zapravo citata) u vezi sa poplavom 1926. godine. Od sveg srca vam želim mnogo zdravlja i sve najbolje u daljem radu - ostanite kakvi ste i do sada bili, objektivni (nepristrasni), verni sebi i čitaocima. Vi svetlate obraz novinarstvu, onakvom kakvo treba da bude :)
  • Istrebljivačkomarac

    04.06.2019 14:38
    Sada će i komarci
    Poplave su bile, potrajaće još malo, najvažnije je da nema ljudskih žrtava, materijalne štete se mogu kompenzovati. Sada je potrebno razmišljati malo unapred i spremiti planove i sredstva za prskanje protiv komaraca. Da nas ne zadesi još jedna nevolja zbog nebrige i kratke pameti
  • Logi

    03.06.2019 19:14
    narod je alav
    Alav narod bi i auto-puteve i fabrike i skupštinu i Kosovo i nasipe i sve!
  • N

    03.06.2019 16:03
    @O bre novac
    Pa, taj novac je ostao osiguravajucim kucama, da bi pokrile troskove isplacenih osiguranja posle poplava, a ne da se saniraju bedemi.
    Bedeme cemo da zapusimo novogodisnjim ukrasima iz BG-a, posto svakako kupuju nove, svake godine, kao i jelkom od 80000 eura. Bice to najskuplji bedemi u Evropi, u novijoj istoriji. A mozemo i da iskoristimo odronjemo brdo iz Grdelicke klisure, doktorat Sinise Malog, materijal koji je ostao kopanjem tunela za Fruskogorski koridor, olupinom helikoptera sa Surcina, stablima sa Kalemegdana i Usca, otpadnim vodama iz Promenade, itd. Ima tu materijala za krpljenje rupa.
  • Srđan

    03.06.2019 15:47
    Srbija
    Hejterima poruka: poplave svake godine pogađaju i Nemačku, Holandiju, Englesku, Austriju, Francusku i sve te zemlje u koje vi "bežite" ili ste već odavno pobegli pa vam je toliko dobro i zanimljivo da nemate pametnija posla nego slati poruke mržnje svojoj rodnoj zemlji.
  • bjuolo

    03.06.2019 15:44
    A to sto imamo Promenadu ?
  • zgd

    03.06.2019 15:26
    Priroda to sve lepo na kraju vrati u ravnotežu. Šume se kradu i arče nemilice pa otud i tolika klizišta, u rečne tokove nema šta se ne baca, krade se novac za sanaciju nasipa, ljudima je teško da ispred svog dvorišta očiste kanal jer misle da to neko drugi treba da uradi...pa dragi moji Srbi, evo nakon pet godina opet plivajte u onome što ste svojom nemarnošću, javašlukom i lopovlukom napravili. Što kaže izreka: pametan se uči na tuđim greškama, budala na svojim. Niste naučili lekciju 2014 pa evo rekapitulacije 2019. A biće toga još, samo polako.
  • hmm

    03.06.2019 15:04
    Evropa dala ogromne pare iz fondova za vanredne situacije 2014. godine za sanaciju klizista i odvodnih kanala... Evo najboljeg dokaza kako su i potrosene...
  • Bono

    03.06.2019 14:53
    Ništa ne može bez savesti i odgovornosti a očigledno mi to nemamo. U Evropi se već u vrtiću uče deca o ekologiji i zaštiti životne sredine a ko nije naučio plaća kaznu i sve je regulisano. Mi živimo još u devetnaestom veku što pre shvatimo biće nam bolje.
  • Pokojni Čika Franja

    03.06.2019 14:30
    upozorenje nadležniMA
    DEO ČETVRTI (nastavak) "...Stihija je oko porte uništila jaku kamenu ogradu, izbila teška, gvožđem okovana crkvena vrata koja su iznutra bila zamandaljena teškim gvozdenim štanglama i vrtlogom prosto pokupila sve crkvene stvari, izbacila ih kroz istavljena vrata i odnela. U crkvi je tada voda bila visoka 1 metar i 60 centimetara, o čemu svedoči linija koja je tom prilikom obeležena na crkvenom zidu.
    Bujica je Kameničanima koji su imali kuće pored potoka ovom prilikom nanela velike materijalne štete. Gotovo sva stoka i živina su nestali u mutnim i brzim talasima bujice.
    Sve se to dešavalo oko 18 časova uveče. Neposredno posle nepogode niko nije išao da vidi šta je nepogoda napravila izvan sela. U Sremskoj Kamenici su se te večeri prebrojavale žrtve i spasavale stvari.
    Odmah posle nepogode, Kameničani su organizovali odbor za pomoć postradalima, koji je učinio sve da bi porušene kuće bile popravljene i materijalna šteta ublažena.
    Maloj Dari Brajić, koja je čudom ostala u životu, odbor je poklonio štednu knjižicu sa ulogom od 5000 dinara, s tim da novac podigne zajedno sa kamatom kada se bude udavala.
    Ovaj događaj je pokazao šta veća provala oblaka nad Fruškom gorom i Sremskom Kamenicom može da napravi od naizgled dobroćudnog Novoselskog potoka i služi kao OPOMENA svima koji grade kuće pored njegovih obala. (podaci iz neobjavljenog dnevnika savremenika, g. Jefte Teodorovića)"
    Miloš Lukić, "Nemirno ognjište", objavljeno u Novome Sadu, 1967. godine (tekst odavde preuzet)
  • Pokojni Čika Franja

    03.06.2019 14:12
    upozorenje nadležniMA
    DEO TREĆI (nastavak) "...sutradan našao mrtvu u rašljama starog duda, koji je rastao pored potoka. Na sreću u ovoj nesreći, maloj devojčici se nije ništa dogodilo. Vrata sobe u kojoj je ona spavala nisu se otvorila. Voda koja je ulazila ispod vrata i kroz prozore podigla je kolevku i postepeno je dizala do plafona, gde se zaustavio njen nivo. Kada se počela povlačiti, kolevka se polako spuštala i ponovo došla na svoje mesto, te je dete tako ostalo živo.
    Bujica je tada odnela i Jelenu Cvetić, staru 61 godinu. Videći da će bujica srušiti kapiju, ona je pošla da je otvori. U trenutku kada je prišla kapiji, ogroman talas bujice razneo je inače vrlo jaku susednu ogradu, zahvatio staricu i odneo je prema Dunavu. Kada se nepogoda stišala, našli su je u granju, pokrivenu muljem Novoselskog potoka.
    Sa paragovskog šumskog depoa stihija je zbrisala veliku količinu ogrevnog drveta i mnoštvo lipovih i hrastovih balvana. Noseći ovaj materijal, ona se sa njim služila kao sa teškom artiljerijom pomoću koje je rušila sve pred sobom. U toku katastrofe porušeno je mnogo manjih zgrada i nekoliko kuća za stanovanje. Kuća Mitra Jovičića, inače čvrsta zgrada, prosto je nestala tako da se samo po masivno građenim temeljima moglo utvrditi gde se nalazila. Betonski most kod kuće Dražića na podunavskom putu i dva mosta u polju, građevine za koje su Kameničani mislili da su večite, razneli su talasi zahuktalog Novoselskog potoka. Ni srpska pravoslavna crkva nije ostala pošteđena...."
  • Drum

    03.06.2019 14:00
    Hidrotehnika i biologija
    Ljudi se žale na poplave, ali niko se nije zapitao zašto se to dešava.

    Pa dešava se iz dva razloga, seča šuma i neodržavanje kanala, potoka, rečnih korita.
    Zabacaju potoke i kanale smećem, kako krupnim, tako i sitnim, niko ne bi posekao šiblje po koritu, a zna se iz hidrologije da što više šiblja ima u koritu, to je protok manji. Još kada se zabaca smećem, naročito ono krupno, na njega nakupi sitnog i napravi čep.

    Što se biologije tiče, posekoše šume, a jedno drvo npr. bukva, zadrži vode 5 puta od svoje težine.
    I pre smo imali obilne padavine, pa nije bilo toliko izlivanja vodotokova.

    Bujične reke i potoke je teško urediti, jer naglo nadođu i nose veliku količinu vode, tako npr. u toku godine par puta će proticati lupam cifru 100 m3/s, a ostatak vremena će biti potočić od 2 m3/s. Tako da je neisplativo raditi veće korito. Zato se reguliše na drugi način, drvećem, zabranom gradnje pored takvih vodotokova. Ali ne, naš narod zna najbolje, napravit će on kuću gde mu volja i bitno je da za jednu zimu spali 15 metara drva i da u sred zime hoda u gaćama po kući. Ali zato ne bi zasadio ni jedno drvo.
  • Preambula

    03.06.2019 13:59
    Ministar Vulin ,verovatno iz Spa hotela Hilton nadgleda situaciju. Primarijus Sefanovic ima vaznija posla,analizira svetske Urote protiv naseg napacenog naroda.
  • Pokojni Čika Franja

    03.06.2019 13:58
    upozorenje nadležniMA
    DEO DRUGI (nastavak) "...1926. godine predveče nad Sremskom Kamenicom i Fruškom gorom došlo je do strahovite provale oblaka koja je praćena učestalim sevanjem munja i treskom gromova. Voda u Novoselskom potoku je počela naglo da nadolazi. Od Paragova se začuo snažan šum, toliko stravičan da su mnogi Kameničani koji su stanovali blizu potoka, po najvećem pljusku počeli da se sklanjaju dalje od bujice. Odjednom, bujica se pretvorila u ogromne talase koji su čupali velika stabla iz korena, lomili ograde i rušili kuće i mostove. Nastala je panika. Neki su u poslednjem trenutku pobegli na tavane, a neki se popeli na najdeblja stabla i ne sluteći da i tu mogu lako nastradati. Neki hrabriji su pokušavali da spasu ono što se moglo spasiti izlažući se smrtnoj opasnosti da za tren oka budu zahvaćeni talasima pobesnele stihije.
    Međutim, neki Kameničani, koji su bili iznenađeni nisu uspeli da se sklone, te su poginuli kada se tome ni najmanje nisu nadali. Na Vojnovi, bujica je prodrla u kuću Josipa Višića i udavila mu ženu Mariju, kćerku Matildu i trogodišnjeg sina Iliju. U kući Lazara Brajića nepogoda je zatekla njegovu ženu Zorku Brajić-Janošević sa malom kćerkom od godinu i po dana koja je, još dok je bujica nadolazila, spavala u kolevci. Mati, uplašena strahovitom bukom i lomljavom koja je dopirala spolja, otvorila je vrata da vidi šta se to dešava i u tom času kroz otvorena vrata i prozore nagrnula je pobesnela stihija, svom snagom dograbila mladu ženu i odnela. Muž ju je..."
  • Pokojni Čika Franja

    03.06.2019 13:41
    upozorenje nadležniMA
    @ozlojedjen
    Kad već pomenuste potok, samo da se nadovežem... Slažem se s tim - Novoselski potok, najveći potok koji protiče kroz Sremsku Kamenicu, poplavio je nekoliko domaćinstava maja meseca, 2014. godine, u vreme poplava. Gradska vlast, zajedno s kameničkom mesnom zajednicom, obavezala se da će utvrditi obale potoka zidovima, kako bi se sprečila ili, barem smanjila šteta od budućih poplava - intenzivno su radili jedno mesec dana, zatim su radove oteeeeegli na narednih godinu i po... Da Vam budem iskren, ni sam ne znam jesu li u potpunosti završili s radovima, ali jedno znam - pojedinim delovima potoka nisu ni prišli, a on je ovih dana strahovito nabujao. Dovoljna je samo jedna provala oblaka, pa da se ponovi poplava kakva je bila 2014. godine. Još nešto - 26. maja 1926. godine desilo se najveće pustošenje ovog potoka u zabeleženoj istoriji Sr. Kamenice (tekst koji ovde iznosim potiče iz knjige Miloša Lukića, pod nazivom "Nemirno ognjište", objavljene 1967. u Novom Sadu, te najljubaznije molim 021 portal da objavi moje komentare, zbog važnosti teme). DEO PRVI (iz razloga što ceo tekst ne staje u jedan komentar, ovako ću ga podeliti)
    ..."Priroda je obdarila Sremsku Kamenicu obiljem vode, ali se dešava da se Kameničani zbog nje nađu u ozbiljnim neprilikama. Dunav koji zapljuskuje atar Kamenice često plavi kameničku ulice i katkada u vreme najvećih vodostaja pričinjava velike materijalne štete. No ni Novoselski potok nije tako bezazlen kao što izgleda. Maja meseca 1926. ..."
  • voljeni

    03.06.2019 13:16
    Svake godine padaju hiljadugodisnje kise .
  • O bre novac

    03.06.2019 13:15
    Ma nemoguce. Vucic je 2014. nakon poplava podigao cenu obaveznog autoosiguranja za 5 000 dinara i to jos uvek placamo?! Vidi se da su pare pametno ulozene u zlatne poluge a ne u bedeme. Bedemi ne mogu da se ponesu u bezaniji.
  • ozlojedjen

    03.06.2019 12:11
    Mi ni obican potok ne mozemo da saniramo .
  • socko

    03.06.2019 11:50
    Puu, ko se nadao ovome. Iznenadilo ih, opet.
    Mislim potpuno je neočekivano kad je ovako sušno proleće ....
  • Uros Milovanovic

    03.06.2019 11:36
    Ilirska 32, Novi Sad
    Ma ja neznam sta cekaju da se izlije? Kad nema kisa kad nema poplava ima hiljade buldozera od vojske Jugoslavije koji rdjaju. Dajte to narodu neka gura zemlju pravi nasipe kao sto je vojska druga Tita radila radne akcije i pomagala studentima koji su dolazili na iste. Ljubav do druzenja radilo se veselilo upoznale su se djevojke sa deckima i danas zive zajedno. Sta po cijele dane rade vojnici u kasarnama? Nista. Sisaju pare iz budjeta. Sve poslati na radne akcije na obale rijeka gdje se zna da ce se izliti ako naplavi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna