Autor: Srna, Novosti

Info
20.08.2019.
11:49
Mentalna lenjost srpskih univerzitetskih profesora koji vrlo malo objavljuju i među kojima nema nijedan visokocitiran, jedan je od ključnih razloga što je Univerzitet u Beogradu pao za 100 mesta na Šangajskoj listi, tvrdi matematičar Stojan Radenović.
  • La Vie en Rose

    16.09.2019 23:49
    Prema (nezvanicnoj) listi https://publons.com/awards/highly-cited/2019/ nema prof. Stojana Radenovica vise na listi najcitiranijih istrazivaca ...
  • Jakov

    20.08.2019 22:58
    @Šime
    Javna je tajna da postoje "klanovi" gde profesori cuvaju jedni drugima ledja na nacin da se dopisuju jedni drugima na radove bez obzira u kojoj su naucnoj oblasti, nasledjivanje dece profesora na katedrama je takodje veoma prisutno, do ne utemeljene narcisoidnosti beskonacnih granica profesora koji nisu videli Ameriku (koja ima najbolje univerzitete na svetu) ni na slici a kamoli da su gostovali tamo i bili na nekim seminarima/skupovima/predavanjima. Na nasim fakultetima je prisutna ona stara "Bolje biti prvi u selu (Srbiji) nego poslednji u gradu (svetu)"
  • E

    20.08.2019 19:43
    E
    Višegodošnja negativna selekcija dovešće do još većeg pada, samofinasirajući studenti idite negde van , da Vam se po završetku studija priznaju diplome, ne gubite vreme I novac.
  • Kole

    20.08.2019 19:42
    Uslovi za odbranu doktorske disertacije na tehnickim fakultetima, min dva rada u casopisima na SCI listi, Kolege sa instituta ne mogu da budu mentori i eto prilike da profesori dodju do radova. Vrlo cesto imaju mali doprinos u izradi ali gomile radova iz razlicitih oblasti,sto zadovoljava njihov visok rang u kategorizaciji istrazivaca. Nema duboke posvecenosti jer se mora predavati na vise fakulteta, pa saradnja sa privredom, angazovanje u raznim telima, ukazuje da je lova vaznija od polozaja BU na sangajskoj listi.
  • Aleksa

    20.08.2019 18:47
    @BB
    Pogresili ste, rade 3 posla: nastavni, istraživački posao i konsultantski (privatni) posao. I nije poenta u nasim univerzitetima kvantitet nastave nekog profesora vec kvalitet. Moze on da ima i 20% norme u nastavi a da je svetski priznati naucnik i profesor, a moze da ispunjava 100% a da nije ni za profesora srednje skole. Na zapadu je to nacin zivota, jer moras 100% sebe da das za nauku i celo svoje vreme da das za nju, a ne kao kod nas da to bude sredstvo zarade i pozicije u drustvu. Mnogi profesori kod nas zamisljaju svoj poziv kao rad u firmi (kad zavrse posao idu kuci da se odmaraju i bave drugim stvarima), i to je zabluda jer to fakulteti ne smeju da budu, ako se zeli neki visi nivo nauke.
  • Lasica

    20.08.2019 15:47
    Zakon
    Problem je u vlasti koja ne finansira nauku, ali koja donosi rđave zakone na osnovu kojih se biraju nastavnici, ali i dekani i rektori. Ako na poziciji dekana (npr. FF-a UNS-a) imate osobu koja "gazi" ČETVRTI mandat (što joj omogućava novi Zakon o univerzitetu), a koja nije obajvila niti jedan rad na SCI listi (tokom svog trodecenijskog univerzitetsko delanja), šta očekivati od nastavnika (koji su takvu osobu izabrali) ili od takvog fakulteta, uopšte? Prosto je neverovatno za normalnu naučnu zajednicu da osoba koja nema niti jedan rad na SCI listi stekne zvanje redovnog (pa i vanrednog) profesora, pa potom i poziciju dekana. Sve dok imamo takve zakone, stanje će biti sve lošije.
  • Brut

    20.08.2019 14:44
    Stručni na papiru
    Zavirite na državne fakultete! Sve im plaćeno. Plate na Pravnom 3000 eu a bivši dekan nezna ni jedan strani jezik, niti ima radove ni za docenta a on je redovni profesor i plus po ugovoru profesor na Pravnom u Beogradu. Zemljo otvori se , propadamo još dublje.
  • Šime

    20.08.2019 14:15
    Kao dete Univerzitetskog Profesora mogu reci iz prve ruke da Univerziteze u Srbiji treba ukinuti. Šljam i ološ u rukavicama, koji važno vrte palce. Od udbaškog zapošljavanja za vreme tita i slobe, do falš magistratura i doktorata, biranja u zvanja, dodavanja na radove ekipe iz klana, ja tebe na jedan ti mene na dva rada objavljena u casopisu sa sci liste.... ma OLOŠ NEVIĐENI... da ne pričam dalje. Deca im nasleđuju katedre. Deca koja su imala dobar (3) prosek u osnovnim i srednjim školama... ma UŽAS jedan...
  • Šime

    20.08.2019 14:14
    Kao dete Univerzitetskog Profesora mogu reci iz prve ruke da Univerziteze u Srbiji treba ukinuti. Šljam i ološ u rukavicama, koji važno vrte palce. Od udbaškog zapošljavanja za vreme tita i slobe, do falš magistratura i doktorata, biranja u zvanja, dodavanja na radove ekipe iz klana, ja tebe na jedan ti mene na dva rada objavljena u casopisu sa sci liste.... ma OLOŠ NEVIĐENI... da ne pričam dalje. Deca im nasleđuju katedre. Deca koja su imala dobar (3) prosek u osnovnim i srednjim školama... ma UŽAS jedan...
  • /

    20.08.2019 14:13
    /
    pa nisu oni lenji, barem kada broje pare
    ovo je rezultat negativne selekcije- komunizma, fasizma, nepotizma, korupcije, privrednog kriminala, sukoba interesa...
  • pajo patak

    20.08.2019 13:48
    ja ponavljam
    U Bogarskoj, koja je od 2007. u EU sigurno ima manje profesora o srednjim medicinskim skolama nego na MF NS.
  • Majk

    20.08.2019 13:34
    na primer Oxford je jako briga za sangajsku listu ….. ubili se zbog nje
  • Pićuka

    20.08.2019 13:01
    Imamo toliko doktora nauka a rezultati nikakvi. U svetu nam bolje prolaze šoferi, električari, građevinci nego ovi doktori.
  • Hana

    20.08.2019 12:30
    K
    A da niste slucajno birali lose kadrove?!
    U NS na med.fakultetu sve sami strucnjaci, kad njih pitate. Kad zavirite u indeks, drugacija prica.
    Primaju se asistenti preko tajnih konkursa, na koji se javi doticni, jer da se javio bilo ko jos, bio bi bolji.
    Veze i vezice...
    Neka, da se i javno obelodani da NEMAMO naucne radnike! Oni to samo glumataju i zloupotrebljavaju.
    I nece biti bolje!!!Nikad.
  • BB

    20.08.2019 12:24
    ne baš...
    Zapravo, istina je da na našim univerzitetima profesori i saradnici rade dva posla - u nastavi i istraživački posao. Pri tome imaju 100% norme u nastavi (često i više), ali moraju da se bave i naukom da bi na poslu ostali. To znači da bi trebalo naukom da se bave u svoje slobodno vreme.
    Na zapadu, na koji volimo da se ugledamo, profesori imaju mnogo manje nastave i samim tim mogu značajno više vremena da posvete pisanju radovima. Tako je barem na fakultetu na kom ja radim.
    Ja lično naukom stižem da se bavim tek kada prođe semestar sa svim obavezama. Dakle, imam 2 meseca za nauku, a od mene se očekuje da produkujem kao da se celih 12 meseci bavim naukom.
  • Vidoviti Limanac

    20.08.2019 12:12
    rešenje?!
    Možda kada matorim profanima ne bi produžavali radni odnos 3-5 godina da mlađi ambiciozniji mogu da uđu u sistem?!
    Možda kada bi se pooštrili uslovi za izbore?!
    Možda da se i redovni profesori zapošljavaju na određeno i da se ponovni reizbor takođe uslovljava produkcijom?! Lično znam profu koji je sa, blago rečeno, upitno ispunjenim uslovima izabran u redovnog i od onda nema produkcije, a i ako ima dopisao ga njegov ortak iz njemu ne bliske oblasti, a velika plata leže, a produkcije nema...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna