Autor: Danas

Info
02.09.2019.
21:05
Da li privatne škole daju vrhunsko obrazovanje, kako same tvrde, ili su prečica da se za novac dođe do diplome, što je uverenje dobrog dela javnosti, nije moguće pouzdano odgovoriti, jer u Srbiji ne postoji nijedna zvanična analiza, koja bi posvedočila kakav je kvalitet privatnih škola.
  • Cemer

    03.09.2019 10:32
    bruka
    A sto ne privatno obrazovanje? Pa malo pogledajte u drzavnoj administraciji na sefovskim mestima i najboljim platama su 99% sa privatnih..Odlican su primer i poslovno i privatno kako treba raditi.
    Te fore znanje ljubav porodica ma to je odavno prevazidjemo. Napredujemo sve smo bolji svake god drzava u razvoju narod zadovoljan. Ovi sa drzavnij opcija su otisli i treba da odu, ne trebaju nam nasa drzava cvetavi mi u njoj.
  • Limanac

    03.09.2019 09:28
    @Gidronitis

    Koji to privatni fakultet je bolji od FTN-a?
    Koji su to kvalitetni profesori pobegli od političkog progona sa FTN-a na privatni fakultet?
    Koja to firma uzima ljude sa FON-a i tog privatnog fakulteta radije nego sa drugih fakulteta?

    Istina je da ljude sa FTN-a (pri tome mislim na sve elektro i programerske smerove) dobar deo firmi i ozbiljnih sistema više ne može da priušti. Znam za slučaj banke koja više ne može da priušti ljude sa FTN-a i PMF-a jer ne može da isprati brz rast zarade, pa sada uzimaju ljude sa informatičkog smera na ekonomiji.

    U ozbiljnim oblastima, kakva je IT, apsolutno ne postoji privatni fakultet koji može da parira PMF-u, a kamoli FTN-u.
  • Gidronitis

    03.09.2019 08:45
    sve samo ne državno
    Privatizacija mi se generalno ne sviđa jer nije socijalno pravedna, nikako. ALi sa druge strane sve je bolje samo ne da "država" (a to znači članovi političkih stranaka) upravlja bilo čime. Tako i za škole, čim je uveden više-partijski sistem, državne škole su postale "partijski plen" kao i sva ostala državana preduzeća. Mala je verovatnoća da će na čelo neke ustavnove da dodje sposoban direktor. Ako škola ima tradiciju, gledaće da ništa ne menja (nema inovativnosti u nastavi, umoran kadar,...) i živeće od toga što "sređuje urgencije" pri upisu. I ako uspešno radi, nije sigurno da će tu i ostati kada se promeni vlast, pa što onda i da "gine".
    Sa druge strane, privatne škole i fakulteti su u početku nastali skoro samo na lakoći prolaza kroz školu/faks uz obavezu plaćanja. Sada se stvari drastično menjaju bar po onome što pratim u ovoj oblasti i u IT-u iz koje dolazim. Već sada imate faks u ns na kojem radi većina profesora koji su bili na FTN-u ali su oterani zbog politike i ličnih interesa pa sada moja firma više voli kada im kandidat za posao dodje sa tog privatnog fakulteta nego sa bilo kod državnog (sem FON-a iz bg). Takođe imate privatnu gimnaziju u NS koja neverovatno radi sa decom. Deca su toliko sjajan da su na takmičenjima (koja nisu nameštena i slično) umalo osvojila prvo mesto i nas koji već radimo u toj industriji pobedila. Dakle, privatne ustavnove će sigurno da prestignu, samo je pitanje vremena. Kao što ima loših i dobrih privatnih, tako imate državnih.
  • Dejan

    03.09.2019 08:38
    Cccc
    Ja jos nisam cuo da je iko pao na isputu na mega dens fakultetima !! Blagodete ovih fakulteta cemo osetiti kad generacija koj zna ode u pemziju a ostanu samo ovi sto ih spominjemo, tada ce krenuti zlo ali bice kasno !
  • Limanac

    03.09.2019 08:21
    @ovako

    Kod nas su nažalost skoro sve privatne i osnovne i srednje po principu "plati pa klati". Sećam se teksta od pre 2 meseca da su deca iz privatnih osnovnih imala katastrofalne rezultate na prijemnim za srednje škole. A to su samo oni koji su se odlučili sa državne srednje. Oni koji će nastaviti i privatnu srednju (ima i u NS čak ista firma koja ima i jedno i drugo) mogu završiti kompletno osnovno i srednje "obrazovanje" privatno. A onda upišu Megadens ili sličnu ustanovu u Kamenici, pa imaju i fakultet.
    Sve je to super dok im tati posao dobro ide ili dok je na vlasti. Samo se posle potrudi da ih ubaci na državne jasle i uživancija. Međutim, već i u NS ima prevelik broj slučajeva gde tati krene posao nizbrdo jer je zbog promene ekipe izgubio šemu, pa onda bude veselo.
  • Nastavnik

    03.09.2019 08:09
    Slazem se sa tim da Zmaj Jovinoj gimnaziji nije ni jedna skola ni prineti samo sto i nju ubrzano uprosecavaju pa i degradiraju. Ne mozes " ziv" spasiti skolu od ambicioznih roditelja koji po svaku cenu hoce dete tamo da upisu bez obzira da li ono moze u tu konkurenciju. Zato su i napravili toliko dvojezicnih smerova gde nauce mozda prosecno jezik ali ne nauce matematiku, fiziku, hemiju i sl na tom jeziku pa ni na jednom. Nestaje polako najjaci prirodni smer gde se moglo steci solidno obrazovanje. Isto su uradili sa Petnicom uvodjeci u prirodnjacu stanicu lingvistike i sl zbog necije dece jer "in" biti u Petnici. Svi kriterijumi su snizeni. O privatnim skolama ne vredi ni govoriti. Testirajte ih u 8 razredu i u IV srednje pa ce te videti sta znaju
  • na

    03.09.2019 08:04
    Privatne srednje skole medicinskog usmerenja stancuju diplome a znanja nigde. Sa sve slabijim prakticnim znanjem maturiraju i u drzavnoj medicinskoj skoli. Jednom recju kad ga zavrse nisu spremni za rad, najosnovnije medicinske vestine ne odrade samostalno. Pa kad steknu iskustvo od 2 god i napokon rade kako treba onda odkaze u inostranstvo. Imamo medicinski kadar u drzavi samo.kakakv....kvalitet odlazi a drzavni vrh nek razmisli kako dalje....
  • Станко

    03.09.2019 07:51
    ЛЕПОТА
    То је шанса за велики број незналица да буду писмени или ,,стручни".
  • Misa

    03.09.2019 06:49
    U inostranstvu su najbolji fakulteti privatni. I najgori su takodje privatni. Jedni za novac dobiju znanje i status, drugi (bezvredni) papir. Kada nase trziste bude cenilo znanje i kod nas ce biti tako. Za sada deca (roditelji) od skola traze samo papir bez puno muke sto i dobiju. Ako ce neko dobiti platu radio ili ne radio, on ce odabrati da ne radi, ako ce dete finansijski mocnijeg roditelja dobiti peticu ucilo ili ne ucilo sta ocekivati?
  • ovako

    03.09.2019 04:08
    @Novosadista
    Ni blizu tacno. Zmaj Jovinoj gimnaziji naravno ni jedna skola ne moze ni do clanaka prici, to je i jedna od najboljih srednjih skola u celoj drzavi, skoro on par sa Matematickom gimnazijom u Beogradu. Ali, sto se tice ostalih, dok izlaze sposobni nastavni kadrovi i ne mogu se zaposliti po raznim drzavnim skolama, sta mislite ko ih uzima? Privatne skole. Njihove gazde ne zanima ko je ciji sin, je l' neko svom detetu ostavio mesto, je l' mogu platiti radno mesto i sl. Njih zanimaju kvalifikacije. Privatne osnovne su vec bolje od drzavnih, nece dugo proci bice bolje i od srednjih. Svi smo prosli drzavne i osnovne i srednje, makar mi malo stariji i tu je bilo kadrova kakvi ne bi smeli prici pedagoskom radu, ako neko ko je npr. isao u PVB na Naselju zna za Vilovca, znace i kakvi kadrovi tu idu (covek kod kojeg ama apsolutno nista ne naucis, niti on ista predaje vec eto - Radite sta hocete imate svi petice). Ima losih, ima i dobrih privatnih, ali uglavnom sav kvalitetan nastavni kadar koji nema neku vezu ide u privatne trenutno, a i u njima i nastavnici mogu daleko vise da se posvete ucenicima jer nemaju odelenja od po 35 ucenika.
  • Duga

    03.09.2019 02:40
    Pa na zapadu ima vise privatnih skola i sve su o.k.A i nase diplome se priznaju iz licnog primera....
  • Negde daleko...

    03.09.2019 00:43
    daleko
    Pa ovde je ovako, pošto smi daleko, daleko od sveta, ni državne nisu baš nešto, ali čisto sumnjam da su im privatne blizu ili bolje, ma nisu ni blizu. Imao sam nekih kolega koji su završili te privatne, pa eto nisu se pokazali ni u čemu da su bolji od nas koji smo završili, pa da kažem, normalne fakultete, a nisu bili baš "normalni". Mi smo daleko od normalnog sveta. Naprimer, u Engleskoj su privatne škole daleko bolje od državnih...
  • @novosadista

    03.09.2019 00:30
    Zao mi je da ti rusim kucicu,

    Ali najbolja skola po broju bodova sa mature u celoj Vojvodini nije bila nijedna od tih tvojih skola iz vrada vec skola iz prigradskog naselja.
    Taj limanski nipodastavacki stav prema prigradskim skolama zaista treba da prestane. Ako nista drugo bar zbog statistike. Koji odavno pokazuje da sve te fensi gradske skole vise ne mogu da se slepaju na foru stare slave.
  • Posmatrač

    02.09.2019 23:56
    Privatne škole uglavnom služe da i mentalno nestabilna i lenja deca prezauzetih dobrostojećih roditelja završe nešto.
  • Labud

    02.09.2019 23:18
    Vec vidjeno
    Kao i sa zdravstvom, dosao je sad red i na skolstvo. Cilj je pokazati da drzavno skolstvo ne valja, pa ajd svi u privatne skole. Zdravstvo je jedan korak ispred skolstva, ka tom cilju...
  • telep

    02.09.2019 23:03
    Verujem da 90% djaka nebitno koju skolu pohadja prodje bez vecih poteskoca jedva otvorivsi knjigu za vreme trajanja skolovanja. Bez zezanja. Osim onih par posto nadarenih ovo ostalo je sve prosek ili ispod proseka.
  • deda

    02.09.2019 22:56
    90% kupljena diploma, ende
  • Sale-NS

    02.09.2019 22:17
    Info
    Svi maturanti E-Gimnazije su upisali fakultete ove godine. Otac sam ucenika u toj privatnoj skoli. Postoje razne prednosti, ali ima i nedostataka. No, cini mi se da se ucenici lepse osecaju u privatnim skolama.
  • Tokmak

    02.09.2019 22:14
    Privatne škole? Za novac se dobiju dobre ocene I protekcija na maturi.
  • slavija

    02.09.2019 22:10
    @Novosadista
    Toliko minusa, a nijedan argumentovan komentar, koji bi objasnio zbog čega nije tačno ono što ste rekli. To je ta novopečena like/dislike intelektualna elita.
  • Novosađanka

    02.09.2019 21:54
    Zna se
    Novac je važniji od znanja. Ako platiš ne moraš ni da ideš u školu. Nastava i njie obavezna, o opravdanjima da ne govorimo. Pogotovo u školama gde idu Rusi, vlada jedno opšte bezakonje, na očigled ostalih.
  • Novosadjanin

    02.09.2019 21:45
    dada.... u privatnoj skoli se zna cena. Ko nije uspeo da upise gimnaziju, medecinsku ili neki smer IT gde je trazeno preko 93 boda resenje je plati pa klati.
  • Novosadista

    02.09.2019 21:22
    Iz prve ruke
    Sto se tice Novog Sada i okoline poredak je sledeci:
    1. 4-5 vodecih novosadskih skola
    2. Ostale novosadske skole
    3. Skole sa prigradskih naselja
    4. Skole iz sela u okolini
    5. Privatne skole
    Nisam protiv privatnih skola, ali jos uvek su na niskom nivou.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna