Autor: Dojče vele

Info
10.11.2019.
14:27
Uvreženo je mišljenje da su u Nemačkoj plate visoke, piše "Dojče vele", koji se u prilogu pozabavio računicom koliko su te plate zaista visoke kada se odbiju svi porezi.
  • Jasusi

    11.11.2019 16:43
    Cena zivota
    Tako je ,deo teksta koji govori o platama u Nemackoj i nametima drzave na neto platu je tacan . Bio sam vise puta u Nemackoj i licno se uverio da je i pored svih tih nameta solidan i veoma opusten nacin zivljenja . Cene hrane i garderobe su takodje podnosljive ,kao i mesecna renta stana sa prijavom boravka i svim troskovima . U dve reci ,drugi svet !
  • Stvarno

    10.11.2019 20:48
    Za 2000€ se ne isplati seliti, bolje je u Srbiji sa 200€ koliko vidim po komentarima :D
  • DekacNS

    10.11.2019 20:30
    Neke cene su veće nego kod nas, dok su hemija i hrana ista, sa velikom razlikom u kvalitetu. Pri tom, tamo možeš nešto i da uštedite, jer su plate bar 3x veće. Mislim na normalne radnike koji se ne boje rada!
  • EU

    10.11.2019 20:18
    Jeste tesko i malo,ali ima prodavnica za svaki dzep.Aldi Pemny Rewe,C&A.Ali primanja su sigurna stizu,u minut kao i U Bahn,mozes da!planiras zivot.A najvaznije je imamo rad red,disciplinu,cistocu,mir,niko nekuca iznad,,glave,kerovi nelaju nerade ves masine i tusevi od 23h do 07h,red i cistoca se svuda postuju,a to nema veze sa parama to je kultura nacije.A srbija ima jos mnogo mnooogo da nauci da bi dostigla 50 god.zemlje ispred sebe po kulturi.To je vazno a ne samo plate..Daju ti da ucis jezik i da se profesionalno usavrsavas i napredujes,na poslu,cene to i nagradjuu.To znamo svi ovde u Nemackoj i Norveskoj,Holandiji itd.Nemojte samo,kukati ..borite se..za sebe,decu,porodicu.A u Srbiju samo na Urlaub 14 dana,i dovoljno.Osecam se preporodjenom kada se vratim u Frankfurt.
  • Zlatko

    10.11.2019 19:57
    Pametan covek zivi tamo gde mu je bolje, budala tamo gde je navikao....stara srpska poslovica...
  • Dejan

    10.11.2019 19:20
    Srb-i
    U nemacku se emigrira porodicno jer se udara porez za nezenje od oko 300e,ako se ide porodicno onda je dobije socijala od oko 180e i nema poreza za nezenje. Plata u nemackoj je tolika koliko radis ! Ko se tamo bavi cigaretama, alkoholom, klubovi,taj ode na nuli i u minus, racunica je jasna ! Zato je srbistan raj za neradnike,bitange,politicare,alkoholisanje, ustvari ovde je sve dobro to sto ne sme i sto je zabranjeno preko !!!
  • Znaci...

    10.11.2019 18:46
    ...u Nemackoj dvoje ljudi sa dvoje dece ako rade oboje imaju u proseku nesto preko 4000e mesecni prihod, dok im je mesecna potrosnja 2500e. Znaci 1500+ eura mesecno ostaje za druge stvari ili kredite osim standardnog funkcionisanja. U Srbistanu 2 prosecne plate izadju na oko 900e (zvanicne, potpuno nerealne, al ajde da uzmemo za referencu). Ako porodica ima dvoje dece, sa tim parama im ne ostaje prakticno nista na kraju meseca ako se bas ne stiskaju, ako jos nisu i duzni... Da, u tim nemackama bas i nisu neke plate...da... Da ne pominjem druge aspekte zivota gde smo mi u kamenom dobu u odnosu na njih...
  • Gastarbajter

    10.11.2019 18:34
    Za sve koji planiraju da idu ,neka znaju da kada pregovarate za plate uvek ali uvek je reč o bruto plati tj satnici. Dobro se raspitajte naročito oko poreskih grupa cifra od oko 1500€ eura iz teksta je kao i u Srbiji veoma preuvelicana . Za nekoga ko tek pocinje, narocito ako ima slabije ili nikakvo znaje jezika, plate pocinju od minimalca, koji ako radite samo dnevne smene nije ništa više od 1000€ za nekog samca sa Steuer Klasom 1 a za Steuer Klasu 4 (porodičan čovek sa decom) je ta cifra malo veća ali ne više od 1200€. Ako radite noćnu smenu situacija je malo bolja, tačnije plata je za nekih 30% veća.
  • rodoz

    10.11.2019 18:07
    @paa
    Sada uzmi sendvič u ruke, i aplaudiraj voljenom vođi, zahvali mu se na zlatnom dobu i na najvišem životnom standardu u svetuBOT!
  • paa

    10.11.2019 16:23
    Tuzna istina jeste da je to jedva za nijansu bolje nego kod nas, kad uzmete u obzir troskove zivota. Onda uzmete i druge faktore u obzir ako razmatrate emigraciju, pa na plus strani imate tamo uredjeni sistem bez korupcije koji jako zagadjuje zivot ovde, a na drugoj strani cinjenicu sta sve ostavljate ovde... Realno, dobro je roditi se tamo negde a ne ovde, biti nemac a ne srbin, ali kad se radi o emigraciji, na granici je korist i steta. (plata medicinara je preterano napisana, iako zavisi mnogo od vrste posla i regije i ustanove, vecinom je polovina ovog napisanog, doduse medicina nije isplativa nigde osim u SAD ako radis posteno i korumpiranim banana drzavama ako uzimas mito)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna