Autor: Tanjug

Info
07.01.2020.
12:21 > 12:22
Trenutno u sistemu obrazovanja Srbije tri najveća imena srpske nauke Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Milutin Milanković staju u jedan čas nastave istorije u osnovnim školama i jedan u srednjim školama, a njihova dela, pre svega Pupinova, koju su čitala školarci u SAD, Nemačkoj, Francuskoj i Japanu, kod nas nikada nisu bila deo lektire.
  • mila

    07.01.2020 23:56
    grozno
    U ovoj drzavi sve je otislo do djavola. Posle II svetskog rata krojena je istorija po zelji komunista. Posle smrti Tita deca od komunista krojila su istoriju. Sad vise niko ne cita lektiru. Druge knjige pogotovu. Totalno su deca upropascena. Vecina njih samo prati starlete i druge ruzne stvari. Zalosno koja njih ceka buducnost.
  • Paganito

    07.01.2020 20:33
    mambo džambo
    Milanković napravi kalendar, izračuna čovek grešku nastalu prilikom okretanja Zemlje i uvidi razliku od oko 2. nedelje (za oko 1900 godina, uprošćeno), i ceo Svet prihvati novi kalendar jer je jasno kao 2+2.
    Srbija neće !
    Šta reći... najbolje popove da slušamo i da uvedemo obavezne paganizme, hrišćanske naravno makar u državnim ustanovama, pa da nam svima bude bolje. I časom, eto nas na krovu Evrope, u vrhu po svemu u Svetu, da ne kažem na nebesima, gde je i mesto ''nebeskom'' narodu.
  • Bezimeni

    07.01.2020 20:17
    @NS
    Kakve veze ima veronuka sa ovim tekstom?

    I da ima, nisu li sva trojica najznačajnijih naučnika u Srba, gorepomenutih, imali veronuku? Koji je od njih negirao Pravoslavlje i Boga?


    Komunjare svugde i uvek okrivljuju crkvu za 'sve'.
  • NS

    07.01.2020 18:03
    zatucani
    Zato imamo veronauku cele godine... da se naježiš, uplašiš i zgroziš odjednom.
    Stvarno smo najgori od najgorih, sem možda one Islamske države (možda).
  • dragan perković

    07.01.2020 17:11
    Ah
    Oni nisu političke ličnosi i ne treba da se uĉi u istoriji.Kao kad bi Betovena ,Ampera, Volta, Edisona učili u istoriji.Njihovo mesto je u fizici.
  • Gnojko

    07.01.2020 16:20
    Od Tesle i Pupina naučili smo ako hoćeš da budeš uspešan emigriraj u Ameriku.
  • Marko

    07.01.2020 15:35
    Pa evo kad se i ovaj istoričar bavi kvantitetom a ne kvalitetom i tako promašuje poentu jer nije bitno koliko časova se posvećuje nego kako su obrađeni, šta očekivati od učenika i njihovih nastavnika. Ja mislim da treba sve četiri godine svaki čas da uče samo o Tesli, Pupinu i Milankoviću. xD
  • LOL

    07.01.2020 14:23
    Istorija je predmet koji se menja kako kome dune na vlasti. Generacije dece su ucile sve o partizanima do tancina a zanemareno je sve drugo. Sada se forsiraju neke druge stvari pa deca moraju da uce rodbinske odnose nasih kraljeva, njihove ljubavne afere i ostale gĺuposti. Zasto istorija ne moze da se uci zarad istoriskih cinjenica a ne zarad licne preferencije vladajuce konpanije.
  • Ceca

    07.01.2020 14:18
    Rijaliti
    Ubaciti pevaljke i politicare u casove istorije i kulture...neka deca uce o ceci i vucicu
  • djura

    07.01.2020 14:07
    kalendar
    Ovde ništa ne pomaže na kratke staze. Potrebno je generacijama i generacijama razvijati školstvo koje će biti okrenuto kritičkom znanju i upoznavanju sa naučnim činjenicama. Ako imamo osnovne i srednje škole u kojima se pod pritiskom roditelja popravlaju i poklanjaju ocene, najveći deo privatnih fakulteta daje diplome za nekvalitno znanje a faktički prodaje diplome, bolje ne može biti. Kruna i ključni momenat negativnog procesa je zapošljavanje gde je stvarno znanje i sposobnost nebitna nego stranke, kumovi, i zemljaci biraju ko će biti primljen.
    Šta će nekom znanje kada se više vrednuju stranačka pripadnost nego sve druge vrednosti!
    Bez drastičnih poteza na koje, čini mi se , niko nije spreman, nema nam spasa!
  • NS

    07.01.2020 13:43
    Komentar
    Sta reci osim "zemljo otvori se" pa da nestanemo jer vise su nam uzori razni krimosi, rijaliti glupace i iskrivljena zivotna nacela koja unistise empatiju, ljudskost, porodicu, tradiciju. Na danasnji dan umro je Tesla. Da nije bilo Pupina, Banat nikada ne bi bio u sastavu Srbije. Milankovicu ni nebo nije bilo granica. Sva trojica su zasluzni za zivot kojim sada zivimo. Ali nasa deca ce pre saznati sta radi Jelena Karleusa, dobijace na prijemnim ispitima pitanje o Cecinoj pesmi i da ne nabrajam dalje. Sramota za jedan narod.
  • Nikola

    07.01.2020 13:22
    Predlog za lektiru
    Kija Kockar.
    Mi smo dovde stigli utabanim putem, ne slučajno.
  • Veverac

    07.01.2020 13:19
    Falsifikat
    Ovo forsiranje i nametanje Pupina toliko je neukusno i bljutavo... Dotični Michael Idvorsky Pupin nije Tesli ni do kolena... Zbog zavisti,, podmukli Pupin je sa Markonijem pokušavao da smesti Teslu u ludnicu... A, posebna priča je Pupinov doprinos stvaranju one skalamerije od države, kraljevine SHS, potonje Jugoslavije...
  • Lola

    07.01.2020 13:16
    Shvatite, ucenici NECE da citaju! Sricu dok citaju, ne razumeju sta su procitali, glupo im sve to, a ko sisa sto ce dobiti jedan, ko da to nesto kao i znaci.
  • Мирко

    07.01.2020 13:01
    obrazovanje
    Ne treba ovoj vlasti znanje i obrazovanje naroda, njima odgovara da narod bude neskolovan i neobrazovan kako ne bi shvatio njihove manipulacije i lopovluke, zato su i uveli sirenje primitivizma kroz medije, a odgovara im i da se najobrazovaniji mladi koji sve razumeju i vide sta se radi isele iz zemlje, tako ce moci jos godinama da sprovode svoju tiraniju i dalje sire primitivizam, a zemlja ce umesto da se razvija i napreduje biti na nivou 19 veka
  • EvoOvako

    07.01.2020 12:27
    Šta
    Će nam čitanje Pupina i Teslina i Milakovićeva učenja?
    Deca nam trebaju čitati "Sabrana dela Zemunaca", "Ja, kriminalac", "Kako postati starleta" i slična dela naših književnih vedeta poput Karleuše i sličnih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna