Autor: Beta

Info
29.04.2020.
13:06
Inspekcija rada je utvradila da na gradilištu u Zrenjaninu gde je poginuo radnik L.I. poslodavac nije postavio podgradu čime je prekršio odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i Pravilnika o zaštiti na radu pri izvođenju građevinskih radova, i odmah mu je zabranjen rad, saopštilo je Ministarstvo za rad.
  • NS

    01.05.2020 19:57
    @razmisli
    Tako je u teoriji. U praksi se desava da inspekcija rada prekontrolise gradilište, a da se par sati nakon kontrole desi neka nesreca jer je recimo neki radnik skinuo zastitni slem jer mu je toplo pa su mu cigla ili blok pali na glavu. Ili je otkacio na kratko zastitni opasac da bi mogao da prihvati kolica sa malterom ili betonom pa su ga odvukla i pao sa npr. drugog, treceg sprata na glavu. Sta cemo u tom slucaju? Da li je i za to kriva inspekcija rada? Ne mozete dadiljati nekoga ko prvenstveno sam sebe ne cuva. Potpuno je druga situacija kad je evidentno da poslodavac nije radnicima dao na optrebu sredstva za licnu zastitu na radu. Non stop inspekcija radi na preventivi i ukazivanju, ali retko ko slusa i prihvata. Kod naseg coveka prevencija ne daje rezultate jer retko ko primeljuje preventivne mere. Samo kaznena politika. Samo udaranje po dzepu ima efekta
  • razmisli

    01.05.2020 13:44
    Inspekcije i saobracajci i treba da deluju pre svega preventivno. Npr.inspekcija na gradilistu kontrolise da li su sprovedene mere zastite bas da se ne bi dogodile nesrece, saobracajna policija da iskljuci alkoholisane vozace da ne bi napravili udes i sl.
  • smrdijestina

    01.05.2020 11:09
    Srbija i inspekcije : dobra sala
  • NS

    30.04.2020 18:45
    @Frajla
    U teoriji je tako. U praksi je drugacije, jer inspekcija nema dovoljno ljudstva za ceste kontrole. Naravno da su kontrole na gradilistima nenajavljene, ali nisu ceste jer nema dovoljno inspektora rada. Da li mislis da je 5 inspektora rada dovoljno za ceo srednjebanatski okrug sa sedistem u Zrenjaninu. Ili 15 inspektora rada za juznobacki okrug sa sedistem u Novom Sadu. Pa samo u Ns ima trenutno na stotine gradilista sa hiljadama (ako ne desetinama hiljada ) izvodjaca radova. O broju radnika na gradilistima da ne pricam. I to sve da se kvalitetno i redovno iskontrolise sa ovoliko malo inspektora rada? Potpuno neizvodljivo. I u ostalim inspekcijama je situacija ista. Hronican nedostatak ljudstva. O plati da i ne pricam. Blagi uzas
  • Dragan

    30.04.2020 18:41
    Raspadnuti grad
    U Zrenjaninu skoro nista ne funkcionise po zakonu vec decenijama. Incpekcije sluze za ukras. Frustriranost zbog svoje nemoci iskaljuju na onima za koje znaju da nemaju politicku ili sudsku zastitu.
  • Frajla

    30.04.2020 15:46
    @leeman
    Inspekcija treba da dolazi preventivno i nenajavljeno, kako bi izvršile nadzor i kaznile poslodavca (ili zaposlene) ukoliko ima potrebe za tim. Ukoliko svako malo banu na gradilište, utvrde propuste i naplate kazne ili privremeno zabrane rad, pa poslodavci i radnicu skontaju da im je preskupo, počeće da rade po propisima. Niko ne očekuje da inspekcija svaki dan stoji tamo i ispravlja propuste, već svako gradilište treba da ima kontrolora. A inspekcije kod nas dođu jednom godišnje, ako i tad.
  • Leeman

    29.04.2020 16:11
    @Zo
    Da sprece dogadjaj? Kako mozes spreciti nesto za sta ne znas da li ce se desiti? Baljezganje nije izgovor za nepoznavanje materije
  • NS

    29.04.2020 16:05
    @Zo
    Ne pricaj gluposti. To bi isto bilo kao kad bi rekao da saobracajac treba da bude na terenu da se ne bi desile saobracajne nesrece, a ne posle kad se dese. Kad se budu mogle predvideti nesrece moci ce se i spreciti
  • Zo

    29.04.2020 14:36
    Inspekcija treba da bude na terenu da spreči ovakve događaje a ne da vrši uviđaj nakon događaja. Za to služe forenzičari. A inspekcija je samo za platni spisak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna