Autor: Tanjug

Info
14.05.2020.
18:20 > 18:23
Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će udžbenik za hrvatski jezik za 8. razred biti povučen i od sledeće godine neće biti u školama.
  • Nadmetanje

    15.05.2020 18:48
    @Temerin • 15.05.2020 • 16:28
    Gospodine, Kraljevina Mađarska je postojala od 1920. do 1946. godine i karakterišu je nacizam i fašizam, a Matica Srpska je osnovana tokom Austrijskog carstva 1826. godine kada kraljevina Mađarska nije ni postojala.
    Nemojte se sramotiti neznanjem i pohvalom Hortijevaca i veličanjem mađarske nacionalno-socijalističke partije.
    Upravo, vam treba razbistriti um sa novom realnošću, jer ste u stanju da pišete gluposti, ili iz neobaveštenosti ili iz najmračnijih pobuda, ili zato što je obrazovanje u Vojvodini izuzetno loše!
  • Una

    15.05.2020 18:40
    @15.05.2020 • 15:39
    Vaš komentar, kao i ovaj komentar ide na interent, jer potiče od portala Radio 021. Očigledno je vaš zadatak da se bavite pogrešnim tumačenjem upotrebe pisama i osećanja komentatora. Ne znam kako ste zaključili da latinica ide u ilegalu kada vam je ceo portal na latinici, a šta više koristite i reči na engleskom jeziku u naslovima čak i kada nema za tim potrebe i objavljujte komentare koji neretko su na stranim jezicima. Isti je slučaj i sa javnim prostorima u Vojvodini i Republici Srbiji. Na kraju krajeva, ni vi se niste bunili latinizacijom Beograda. Kada se uporede slike Beograda pre i posle II svetskog rata, latinica je daleko prisutnija posle II svetskog rata, a to nije slučaj sa drugim republikama i poštovanjem književnih dogovora.
  • Temerin

    15.05.2020 16:28
    Nadmetanje- za ovog gospodina
    Za vreme Velike Madjarske su osnovane najvece Srpske institucije,. Imali ste svoje skole gimnazije, matica srpska je osnovana u Madjarskoj!!! Gimnazije,skole....
    Iskreno madjarski jeste bio obavezan i jedini jezik,ali ne mozemo da poredimo sada i u to vreme kakva su prava bila. Poredite samo u to vreme Srbiju(Tursku) i Vojvodinu i sve ce vam biti jasno.
  • @Una

    15.05.2020 15:39
    Sve to stoji...
    ali kako da čovek prihvati argumentaciju kad vam je potpuno jednostrana i očigledno inspirisana mržnjom prema Hrvatima?
    Srpski jezik ima 2 pisma, to ga čini srpskim jezikom, pa vam ne bi trebala smetati latinica. Zapravo, trebalo bi vam smetati što se latinica sad gura u ilegalu iz nacionalističkih, a ne lingvističkih razloga.
    A ne vidim da ste osudili zločine prema Hrvatima u sopstvenoj kući - Vojvodini.
    To šta su Hrvati radili Srbima i Srbi Hrvatima tamo negde... je upravo to - tamo negde.

    A ko od vas je digao glas zbog proterivanja vaših sunarodnika hrvatske nacionalnosti ovde u Vojvodini?
    Niko, čak vam je bilo drago.
    Ne možete očekivati poštovanje ako ne priznate svoje greške.
  • Una

    15.05.2020 13:52
    @Autohtone nacionalne zajednic
    “Za vreme NDH-a vodila se briga o čistoći i pravilnoj javnoj upotrebi hrvatskog jezika i pravopisa. Hrvatski državni ured provodi jezičko čistunstvo (purizam). Uklanjanje su riječi stranog podrijetla, a tvorene ------ riječi.”
    Sve sa mapom NDH, a ni slova o tome da je tokom NDH bila zabranjena ćirilica, biti Srbin i srpski jezik.
    Osoba koja je napisala ove dve rečenice ne zadovoljava uslove ni koje sama propagira i ostavlja utisak šizofrene osobe koja nema veze sa lingvistikom i etimologijom.
    Purizam je reč stranog porekla, a upotreba čistunstva i purizma u kontekstu NDH, sve sa mapom i kada se u Evropi sprovodi eugenika je sramno i ništa drugo do veličanje ustaštva, fašizma i nacizma.
    Naravno, da se takva notorna glupost i selektivno prikazivanje kako se "negovao jezik" treba osuditi, a drago mi je da je prezentovano na RTV da se vidi kako oni koji sebe nazivaju "autohtonim" proučavaju jezik.
    Srbi u mnogim mestima u Hrvatskoj nisu imali pravo na ćirilicu u školi čak ni u vreme SFR Jugoslavije dok se u Srbiji vršila latinizacija i naprasno štampanje knjiga na latinici.
    Hrvatski nacionalšovinisti su još 1970-ih dizali prašinu oko "hrvatskog" jezika uprkos potpisanim književnim sporazumima, Bečkim i Novosadskim, a HRT-u 1990-ih iste dogovore u kojima većinu predstavnika čine Hrvati prezentuju lažno kao da su ih Srbi na to primorali.
    Sad neki sebe zovu autohtonim, kao da su ribice koje se ne mogu naći nigde i kao da nije vršena kolonizacija Vojvodine vekovima.
  • Nadmetanje

    15.05.2020 10:28
    Odgovor
    Želim svim Vojvođanerima da im se ponovi NDH i Mađarska kraljevina, pa nek' izigravaju slugeraj, jer im je to u prirodi.
  • dule

    15.05.2020 10:10
    @Pitanje15.05.2020 • 09:14
    Odgovor
    Hrvati u Vojvodini nisu dizali balvan-revolucije i otcepljivali veliki deo teritorije.
    Srbi u Hrvatskoj jesu i vodili su krvav rat uz velike žrtve i razaranja ni za šta. Razoren Vukovar, granatiran Dubrovnik i Zagreb - da, čak je i glavni grad HR bio granatiran.
    I pored toga, ne verujem da Srbi u HR nemaju pravo na svoju samosvest i da u svojim udžbenicima čitaju afirmativne poruke o NDH. To sigurno nije tačno. Ako jeste, dajte dokaz.
    Ono sa ćirilicom u Vukovaru je velika sramota za HR, mada, i Srbi zaboravljaju da imaju 2 pisma, a ne samo ćirilicu.

    Manite se vi kako je u HR. Vi sredite svoje dvorište prvo. A to će se postići tako što će se svi osećati kao kod kuće, a ne da im namećete svoje većinske stavove. Prava se moraju poštovati, a ako se svode na puko prevođenje sa sprskog, to nisu prava.
    Oni su ovde domaći. Mnogi čak i domaćiji od brojnih novopridošlih Srba.




    Srbi u NDH su za vreme i nakon Drugog svetskog rata prošli sto puta gore nego Hrvati u Srbiji. Da li je rat bio najbolje rešenje, sigurno da nije. Da li su itekako imali razloga da se plaše za sopstvene živote nakon reafirmacije ustaštva u Hrvatskoj početkom devedesetih, sigurno da jesu.

    Kad to prihvatite, onda dalje možemo da pričamo.
  • @Pitanje

    15.05.2020 09:14
    Odgovor
    Hrvati u Vojvodini nisu dizali balvan-revolucije i otcepljivali veliki deo teritorije.
    Srbi u Hrvatskoj jesu i vodili su krvav rat uz velike žrtve i razaranja ni za šta. Razoren Vukovar, granatiran Dubrovnik i Zagreb - da, čak je i glavni grad HR bio granatiran.
    I pored toga, ne verujem da Srbi u HR nemaju pravo na svoju samosvest i da u svojim udžbenicima čitaju afirmativne poruke o NDH. To sigurno nije tačno. Ako jeste, dajte dokaz.
    Ono sa ćirilicom u Vukovaru je velika sramota za HR, mada, i Srbi zaboravljaju da imaju 2 pisma, a ne samo ćirilicu.

    Manite se vi kako je u HR. Vi sredite svoje dvorište prvo. A to će se postići tako što će se svi osećati kao kod kuće, a ne da im namećete svoje većinske stavove. Prava se moraju poštovati, a ako se svode na puko prevođenje sa sprskog, to nisu prava.
    Oni su ovde domaći. Mnogi čak i domaćiji od brojnih novopridošlih Srba.
  • @Vuk

    15.05.2020 07:49
    O čemu vi pričate?
    Ne znate ni sami.
    Zna se ko su autohtone nacionalne zajednice i koja prava imaju.
    A vi malo gledajte u budućnost.
    Ako već insistirate na prošlosti, pogledajte malo i zločine počinjene u ime srpstva, a ne samo one protiv Srba.
    Vremenski najbliži zločin u Vojvodini je nije Novosadska racija, nego zastrašivanje, proterivanje i etničko čišćenje Srema od Hrvata.
    Svaki narod ima pravo na "svoju istoriju" i to ni najmanje ne treba da se tiče vas, niti vi išta gubite.
  • @ nametanje 1 istine

    15.05.2020 07:43
    Pitanje
    "Informativni i školski program za nacionalne zajednice koje su ovde autohtone i "svoj na svome" ne smeju biti puki prevod sa srpskog.
    To nije negovanje kulture, istorije, običaja, samosvesti... tih nacija, to je onda bukvalno samo prevod sa srpskog.
    Istorijski događaji imaju više tumačenja, istina je verovatno negde u sredini, ali svi narodi imaju pravo na "svoju istoriju", bez nametanja tuđe istorije. "

    Da li u jos bar jednoj zemlji ima to sto ste napisali? Da li se u bar jos jednoj zemlji sveta prava nacionalnih manjina protezu tako daleko i duboko? Da li je moguce da drzava bude koherento uredjena ako svako ima svoju istoriju, svoje ideale, sve svoje? Primer SFRJ pokazuje da ne moze.
    Koja prava imaju Srbi u Hrvatskoj i njihova deca, osim da cute i da se pokatolice?
  • Vuk

    14.05.2020 23:53
    .
    Daš im prst od koga ni nokat ne zaslužuju, progutaju i šaku i ruku!
    Krajnje licemerno ponašanje je najblaža reč koja može da su upotrebi u ovoj kontekstu!

    @nametanje 1 istine
    koja je to vremenska odrednica koja definiše koja je nacija autohtona a koja alohtona na prostoru srpske Vojvodine?

    Zar potomci onih koji su ostavljali kosti po Kajmakčalanu a potom njihovi sinovi na sremskom frontu i pod ledom Dunava radi demokratičnosti još treba i da promovišu mlake profašističke tekovine? Šta je sledeće, izvinjavanje? A, pa to je već Tadić uradio.

  • DjakoN

    14.05.2020 23:35
    tuga...
    Koja smejurija od zemlje... Pod HITNO smeniti ovog sarlatana i da krivicno odgovara pred sudom za sve propuste koje je napravio do sada!! A ima ih mnoogo.
  • Ђорђе

    14.05.2020 23:06
    Мазохистички народ
    Шта рећи о народу коме побију 7.000 припадника у Сремској Митровици и који о томе не каже ни реч ево безмало 80 година нити достојно обележи место покоља (путокази, информативне табле, сајтови, меморијални центар, итд)?
  • Pedja

    14.05.2020 21:37
    Ko to hvali NDH
    Ovo je ozbiljan propust.Hvaljenje bilo čega za vreme NDH u kojoj je vršen masovan teror nad Srbima, Jevrejima i Romima samo zbog nacionalme pripadnosti., je provokacija koja se ne može završiti samo povlačenjem udzbenika.Taj autor udzbenika koji možda radi u školsttvu miora biti sankcionisan krivićno i disciplinski.
  • nametanje 1 istine

    14.05.2020 20:33
    Na drugom mestu je vest bila da nije zasmetalo samo ovo o NDH (što je opravdano), nego i interpretacija stanja u Kraljevini Jugoslaviji (koja je bila daleko od idealne).

    Informativni i školski program za nacionalne zajednice koje su ovde autohtone i "svoj na svome" ne smeju biti puki prevod sa srpskog.
    To nije negovanje kulture, istorije, običaja, samosvesti... tih nacija, to je onda bukvalno samo prevod sa srpskog.
    Istorijski događaji imaju više tumačenja, istina je verovatno negde u sredini, ali svi narodi imaju pravo na "svoju istoriju", bez nametanja tuđe istorije. Nijedna nije 100% tačna.
    Ovo jeste država Srbija, ali ovi narodi su ovde u svojoj kući, a ne gasterbajteri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna