Autor: Beta

Info
14.05.2020.
21:25
Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) iz Subotice saopštilo je da je hrvatska zajednica u Srbiji izložena "interpretativnom teroru" i dodalo da je sporna rečenica u kojoj se slavi fašistička Nezavisna država Hrvatska u udžbeniku istorije na hrvatskom jeziku za osmi razred "izvučena iz konteksta".
  • Sima

    16.05.2020 11:14
    @tajming
    Nemate vi šta da sumnjate ili ne... Ako ste u mogućnosti, pogledate emisiju, pa sami donesete sud. Iako se delimično slažem da nacionalne zajednice mogu imati svoje interpretacije istorije, ipak se moraju pridržavati neospornih fakata i pokušati da budu objektivni. Ako hoćete, rekao bih i da imaju obavezu da budu korektni prema većinskom narodu time što neće karikirati činjenice. Ko hoće da priča o svom jeziku kroz istorijski kontekst, ne može da pritajeno veliča fašisoidnu tvorevinu i prikazuje mapu NHD na javnom servisu Srbije u navodnom cilju informisanja dece o pitanjima matičnog jezika, a prećuti činjenicu da je ta ista tvorevina zabranjivala upotrebu srpskog i drugih jezika.
  • Andrija Šrek

    15.05.2020 14:52
    ...
    MI SMO
    SVI NJE-
    GOV NA-
    ROD !!
  • Una

    15.05.2020 14:48
    Čisti fašizam
    “Za vreme NDH-a vodila se briga o čistoći i pravilnoj javnoj upotrebi hrvatskog jezika i pravopisa. Hrvatski državni ured provodi jezičko čistunstvo (purizam). Uklanjanje su riječi stranog podrijetla, a tvorene ___________ riječi.”
    Sve sa mapom NDH, a ni slova o tome da je tokom NDH bila zabranjena ćirilica, biti Srbin i srpski jezik. Isto važi za Jevreje, Rome i sve nefašiste.
    Naravno da se takvo selektivno prikazivanje kako se "negovao jezik" treba osuditi, udžbenik izbaciti iz upotrebe, a Hrvatsko nacionalno veće se može slobodno preispitati da li ima tendencije ka fašističkom, ustaškom i drugom delovanju u okviru države koja nije NDH ako nisu primetili.
    Da dodam i da su rečenice logički protivrečne jedna drugoj u smislu “čistunstva”, pa se stvarno čovek može zapitati koji filozof je tvorio ovu knjigu za izučavanje JEZIKA od kojih su mi najdraži crnski i gorski.
  • Kole

    15.05.2020 11:20
    Opa
    Da je ovo slobodna drzava me bi ti vise imao nastavu uopste!!!
  • @@Лиманац

    15.05.2020 10:28
    gresis i ti
    Limanac gresi, ali i ti. To jeste isti jezik, ali srpsko-hrvatski, tj. hrvatsko-srpski. Do pre 30 godina nikome to nije bio problem, a sada umesto tog jednog imas 4 jezika. Nemaju samo Srbi soviniste, vec i ostali. Jos je Becki knjizevni dogovor ustanovio taj jezik, a Novosadski potvrdio, tako da su lingvisti jasni.
  • Bobi

    15.05.2020 10:27
    Limanac,aj ne lupetaj. Srbija je najtolerantnija drzava na ovim prostorima.ovde mozes pricati kojim god hoces jezikom.u Hrvatskoj samo reci bre i neces dobro proci.na cirilicu udaraju cekicem.
  • @Лиманац

    15.05.2020 09:00
    Osim što ste izrekli najveću glupost...
    Možete samo da sanjate da je tako.
    A posebno nek vam bode oči što je hrvatski jedan od zvaničnih jezika tu gde živite.

    Hrvatski ne samo da nije srpski, nego nije ni nastao od srpskog, nit je srpski stariji od hrvatskog.
    Takve nacionalističke gluposti samo naglašavaju glupost.
    A šta dobijate prisvajanjem nekog ko ne želi da je sa Srbijom? Ništa.
    Patite od teških kompleksa jer su se svi razbežali od vaše hegemonije i centralizma.

    Ne znam ni što vam se obraćam. Ispod časti mi je.Vaš komentar je ili odraz gluposti ili zlih namera.
  • N.Sad

    15.05.2020 08:46
    Eto desilo se slučajno, izvučeno iz konteksta itd. Misa ustašama u Sarajevu eto dešava se slučajno? Mise ustašama u Hrvatskoj eto dešavaju se slučajno. Veličanje ustaštva u C. Gori eto dešava se slučajno? U Subotici kačenje zastave NDH i puštanje preko razglasa pesama Tompsona eto kao slučajno? Ako ne možemo sprečiti da se u regionu veliča NDH i ustaštvo možemo valjda u Srbiji? Izgleda da ne možemo ni u Srbiji?
  • Лиманац

    15.05.2020 08:22
    Хрватски језик не постоји. Хрватски народ користи српски књижевни језик.
  • tajming

    15.05.2020 07:42
    Deluje da se ovo namerno ostavilo da bi se obnarodovalo malo pred izbore.

    Sadržaji u udžbenicima nacionalnih zajednica moraju biti sadržaji nacionalnih zajednica, njihova interpretacija, njihova verzija istorije, a ne Prevod srpske verzije istorije, sviđalo se to nekom ili ne.
    Ovi narodi su ovde kod svoje kuće, a ne gasterbajteri.

    Je li ovde zaista neko veličao NDH? Sumnjam.
    Ovo je samo napumpana priča zarad dizanja rejtinga tako što će se dizati tenzije.

  • Ns

    15.05.2020 02:42
    Sramota
    Sta su radili ljudi koji su zaduzeni da pregledaju udzbenike? Ko je odobrio? Sad se setili kad su videli i culi. Kakvih nebuloza ima u knjigama, mogao bi ministar da povuce bar jos 50 udzbenika.
    Izgleda da se kod njih lista svaka peta strana ili samo procitaju ko je izdavac, pa znaju da li treba da odobre ili ne. Bojim se da je ovo drugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna