Autor: Dojče vele

Info
29.11.2020.
20:21
Odvođenje medicinskih radnika u Nemačku je poslednjih godina posao težak milione evra godišnje. Neki posrednici vrbuju ljude u Srbiji na nedozvoljen način, potvrđuje sada istraživanje Korektiva.
  • Goran

    03.12.2020 16:30
    Glavno je da nacionalna sluzba za zaposljavanje salje medicinara koliko god treba Nemackoj i drugim zemljama. Da proviziju uzima vlast i jos se dodvorava muti Merkel. A ko ce leciti narod, pa koga je briga za to, politicari i tajkuni ionako se lece po svetskim klinikama. Uostalom, medicinari su obrazovani ljudi, danas postoji internet, oglasi.... mogu se raspitati sami
  • slikovnica

    03.12.2020 16:26
    da, da vi cete da sprecite i kaznjavate!!!bagro
  • NS

    01.12.2020 22:21
    A mozda da drzava lekarima omoguci specijalizaciju i zaposli ih? Pa da ove silne novoizgradjene bolnice kojima se vlast hvali sluze za jos nesto osim za slikanje. Treba i osoblje, ne samo zgrada.
  • Pero

    01.12.2020 15:11
    Kako sad
    Svako ima pravo na izbor nije niko rob sns i njihovih strucnjaka.Nek zasuce Kisicka rukave i mantil .Sad traze volontere kad je zagrmelo a kad je bilo moras u stranku moras skupljati glasive e sad se slikajte.A kad je ista ta drzava preko svojih agencija pre sve tri god slala preko i neko uzimao debele pare onda je bilo ok jer au se ovajdili zna se ko .Cekam samo da ovi sendvicari i penzioneri shvate da kad im poskupi sve od nove pretplata rts struja voda sve kad ih klepe ima da se cesu za onih njihovih 100eura da iskaslju
  • Frida

    01.12.2020 11:41
    cccc
    Država se uplašila konkurencije....
  • Realista

    01.12.2020 10:59
    Realnost
    Medicinari su većinom sami krivi zbog situacije u kojoj su.
    Dozvolili su ogroman nepotizam tj. roditelji teraju dete da završi medicinski fakultet, od kojih lep broj završi uz pomoć uticaja roditelja, odmah ga zaposle opet preko svog uticaja. Takav lekar je lekar samo pod diplomi koju ima, zato i postoji vic:
    Dodje čovek kod cige za koga je čuo da prodaje diplome za 3000 €
    Dobardan čuo sam da prodajete diplome za 3000 €
    Da, da samo reci koja ti treba.
    Pa treba mi diploma za lekara, eto izašao je konkurs, a imam vezu pa da se zaposlim.
    Nema problema to ti je 5000 €
    Kako 5000 €? Zar nisi rekao da je 3000 €, a toliko sam i poneo.
    Vidiš bre kako, ti će budeš lekar, treba da spašavaš životi, ne može manje od 5000 €
    Čovek se presabira i kaže jel može za 4000 €?
    Ciga malo razmišlja i kaže: Može, al moram malo da te propitam.

    Neka izvine svi lekari koji su na regularan način položili sve ispiti i koji su se zaposlili bez veze i znaju svoj posao.

    Inače nečete zaustaviti odlazak lekara kojih je sve manje ukoliko ih pošteno ne platite i ne prestanete sa nepotizmom.
  • Komsinka

    30.11.2020 10:46
    Mi idemo
    Mi idemo sledece godine, suprug je vec predugovorio posao, nismo medicinari, nismo siromasni, imamo preko 3000 evra primanja i dve nekretnine al necemo vise ovo da gledamo i da ucestvujemo u kretenizmu. Imacemo mnogo vece plate, deca bolju buducnost, ne mogu vise da punim kasu lopovima, placacu takodje veliki porez al drzavi od koje cu nesto imati. I bar jedan stan cemo prodati, terajte se sa cenama kvadrata i banana zakonima, necu nista da vam ostavljam. Jedino sto je skuplje je renta za stan a i kad kupis svoj rata za kredit je priblizna renti.
  • /

    30.11.2020 08:51
    /
    Au koji spin. Al sta drugo ocekivati od ovakve vlasti.
    Nego jel imaju ti lekari LinkedIn? Cemu svi ti hoteli i pm?
  • pera

    30.11.2020 08:49
    Ja pristajem da platim kaznu svakom ko me odvede iz ove ludnice od države.
  • Zdravstveni radnik

    30.11.2020 08:36
    Zrtva???trgovine
    Kolega iz Nemacke me nazvao telefonom i rekao:" Prijatelju dolazi ovamo sve je super, a ako budes radio duze od sest meseci ja dobijam 1500 €, to cemo podeliti"
    Dajem otkaz u Srbiji i odlazim. Sve sa koferima pravo sa autobuske stanice dolazim u njihovu zdravstvenu ustanovu. Posle nekoliko sati probnog rada potpisujem ugovor o radu, daju mi kljuc od stana i vozaca da me preveze.
    Ne mogu da verujem da me neko tako uvazava.
    Ovde su me politicki imenovani direktori do te
    mere mobirali da sam vec bio navikao na ulogu magarca.
    Drage koleginice i kolege odnos prema sestri-tehnicaru u Nemackoj i ovde ne moze da se poredi.
  • /

    30.11.2020 08:34
    /
    @dragan
    nije tacno to za sfrj.
    u njoj si cekao ispred ordinacije dok je jednakijuodostalih negde u nekoj drugoj ordinaciji na ispijanju kafe i tracarenju.
    desavalo se da dodjes ujutro na pregled pa te primi onaj u drugoj smeni popodne.

    sadasnje njihovo ponasanje vuce navike iz tadasnjeg perioda
  • Cuj

    30.11.2020 08:06
    Bezobrazluka
    Pa dajte tim sestrama samo 1.000 plate pa nece ici nego imate da radite ovde dzabe ne moze preko pa kako vas nije sramota da date uopste ovakvu izjavu.
  • opa

    30.11.2020 07:50
    Ne znam samo zašto se na tome zaustaviti. Zašto se ne bi medicinarima, privremeno, na jedno dvadesetak godina, a posle ćemo videti, oduzeli pasoši pa da ne mogu da idu nikud. Eto, to bi bila efikasna mera. Zašto bi im se napravila situacija u kojoj žele da ostanu umesto da pobegnu glavom bez obzira, pa ovo je mnogo lakše i jeftinije.
    Zašto bi neki momak muvao devojku ne bi li došao do seksa, ako već može da je siluje.
    Zašto bi neko gradio život sa ženom u braku, ponašao se normalno, pružao ljubav i lepotu, ako može da se bahati, a ako ona poželi da ga napusti, prosto joj zabrani, zapreti joj životom, pa ako se drzne, i ubije je, šta, pa njegovo je vlasništvo.
    Danas na svetu postoje društva gde je upravo ovakav način života nekažnjiv.
    Takodje, analogija nije uopšte preterana, ova vest je toliko poremećena da sam ostala zaprepašćena.
  • F

    30.11.2020 07:47
    F
    Niko nema prava nikome da zabrani da ode na bolje placeno mesto. Sada da mogu odmah bi otisao ovo su nenormalne izjave bolesnog coveka. Kada bi ti otisao bolje binam bilo sigurno.
  • Gaga

    30.11.2020 07:35
    A kada ce kazne za one koji izbegavaju isplate plata mesecima a uredno se vozikaju u jahtama i mečkama???Gladni smo..
  • МилеНС

    30.11.2020 07:20
    Пробали смо
    "Test
    Probajte, Srbi, da jedno 10 godina ne glasate za Vučića. Videćete, biće rezultata"
    - А откуд ти то да нисмо пробали? Него банда броји гласове, сви смо видели на који начин добија изборе... Ранчеви, бугарски возови, црвене новчанице буквално прекопута гласалишта, мањине што по диктату не знају ни шта заокружују. Рачуница је проста, ако узмем у мојој фирми узорак 50 људи - 100%, тог лажова, манипуланта, издајника нико не подноси, гади се свима и ипак би банда избројала однекуд да је гласало за њега 26 људи. Капираш? Окупио је око себе криминалце, батинаше, пандуре прљаве и ко год зуцне нешто шаљу екипе на врата. Позапошљавали су дебилне ботине и држе их за ... због бедних послова. Кукавице на све стране.
  • jova

    30.11.2020 06:54
    Vučiću nemoj da kriviš narod što je gladan!
  • Bili Piton

    30.11.2020 06:11
    Ocekivano
    Ako je neki medicinski radnik odveden iz Srbije u Nemacku protiv svoje volje, drzava Srbija treba da se zalozi da ga Nemci vrate. Isto vazi i za druge profesije.
    Treba osnovati Agenciju, imenovati Upravni odmor, ovaj odbor (sve Vodjin do Vodjinog) i poceti tezak i odgovoran posao vracanja drzavljana Srbije koji u tudjini rade kao suznji nevoljnici. Gorki su tamo zalogaji kavijara gde Vodje nema i gde brata (mu) nije!
  • Dragan

    30.11.2020 04:07
    Ah
    Prvo otpustiti sve izabrane lekare koji sem recepata i lakiranja noktiju nemaju veze sa profesijom.U EU izabrani vam izmeri pritisak,pregleda grlo,oslušne pluća,izvrši brzo test na šećer ako ste dijabet,u stalno kontaktu sa pacijentom i zakazujete preglede,vakcinacije i zovete pacijenta.Ukinuti liste čekanja max 7dana.U SFRJ onaj dan kad dođeš taj dan moraš biti pregledan u poluklinikama.
  • Gox

    30.11.2020 03:39
    Ima još
    Svakog dana sve gluplje izjave. Čovek trenira.
  • Novosadjanka

    30.11.2020 03:31
    Aufwiedersehen
    Idemo sami, sta nije jasno?! Nece vise niko ostati os koga cete da kradete, sami ste sve prouzrokovali. Mislite da je lako otici, menjati jezik, stan, ne vidjati roditelje, nije al sve ste nam smucili. Pa ja sam u svom gradu veci auslender nego u inostranstvu, ne dam svojoj deci da prolaze ono sto smo suprug i ja.
  • Ja

    30.11.2020 03:17
    Znaci pozoves ljude u kafanu, platis im pice, kazes im istinu - da u u Nemackoj mogu da zarade vise para i da budu vise postovani - mozes da popijes kaznu ?
    Otkud sad to ? Za istinu se placa kazna ?
    Pa ovi su skroz pukli.
    Ne zelim da medicinari odu. Zelim da ostanu.
    Ali:

    - moraju se adekvatno platiti
    - moraju ih i pacijenti i drzava postovati
    - moraju se pre svega bez milosti pohapsiti i zauvek odstraniti iz te struke svi korumpirani lekari koji kvare ugled profesije.

    Istina boli - ne odlaze samo medicinari - moleri, zidari, soferi odavno su otisli.
  • Boca

    30.11.2020 02:01
    Sloboda Izbora
    Pa kakve veze ima ako neko drži predavanja i objašnjava postupak onima koji su zainteresovani da odu. Ne razumem kakve veze ima to sa vrbovanjem. To su sve odrasli ljudi koji donose svesno svoje odluke nisu to deca pa da ih mozes vrbovati lako. Ne bi ni otišli na takva predavanja da ih ne interesuje.
    Toliko ima mladih lekara koji čekaju na specijalizaciju i da bi je dobili trebaju im debele veze. Ako nemamo dovoljno lekara nije li logično zaposliti tu svu decu. Uvek je bilo i biće onih koji će odlaziti da neće možda i fizički biti zaustavljeni, baš svašta. Dajte im plate npr poslanika i iste privilegije; valjda su zaslužili da pristojno žive i rade.
  • Anonimus

    29.11.2020 23:51
    Vece plate za narod Srpski
    Da dajete vece plate u Srbiji , ne bi niko isao preko grane. Prosto i jasno. Zasto gospoda na vlasti ne zive od 500 eu .plate u Srbiji? Zasto ...Zasto...zasto....?? Zasto se zaposljava za stalni radni odnos samo onaj ko je u vladajucoj stranci..zasto? Zasto je minimalac 30.000 din.zasto? Eee.zato necemo da radimo u Srbiji posteno.kraj price.zasto...e zato.!!!!!
  • Cuj

    29.11.2020 23:47
    Kazniti
    Ce ko vrbuje doktore da sa 600e odu na 6000 e plate.....Pa kaznite prvo sebe kad vrbujete nekog doktora da pređe u stranku....kako bi posao dobio....to je kriminal
  • Pera

    29.11.2020 23:10
    Cela tzv. Zvanična medicina je u rukama vlasnika država uključujući i Nemačku i Srbiju. Ovo je stara igra Vladara pod nazivom "Iživljavajmo se nad našima jer za nas rade po našem nalogu u našem interesu".
  • Pawlle

    29.11.2020 22:39
    Vucicu , ljudi idu jer nece vise da te gledaju i tvoju gamad,svi treba da odu
  • Test

    29.11.2020 22:27
    Probajte, Srbi, da jedno 10 godina ne glasate za Vučića. Videćete, biće rezultata...
  • Kale

    29.11.2020 22:25
    @Zebra
    Radikalsko vaspitavanje, seti se gajbe piva i Seseljugino vapitavanje....
  • BojaNS

    29.11.2020 22:11
    Pocnite od Nacionalne Sluzbe Za Zaposljavanje
  • Stanoje

    29.11.2020 22:00
    Još jedan primer korupcije i kriminala vlastodržaca Srbije. Fuj, bljak!
  • Dejan

    29.11.2020 21:59
    Servusi
    Kad ti je hladno,odes tamo gde je toplije ! Kovid vernici su bili ocajni jer je 70000 ,,nasih,, pusteno preko granice ovamo i oni su doneli koronu a sad istim tim ljudima branite ili ih ohrabrujete da idu odavde, od srbina i rumuna nema gorih, sami sebe pokopavamo
  • Petra

    29.11.2020 21:59
    Evo ljudi stižu saglasnosti, sve se jasnije vidi...da stižu...treba samo predano raditi na određeno i za... stići će...ako ne sad...drugi put...nekome...
  • Spale

    29.11.2020 21:47
    Samo da podsetim...
    ...da je tim istim medicinarima pre neku godinu ova ista vlast umanjila zarade za 10 % jer boze moj tad nije bilo Korone. Bas tada je krenuo stampedo bezanije iz Srbije. Sada je trenutak da se nepravda ispravi i zaustavi odlazak strucnjaka. Za pocetak plata med.tehnicara i sestre na odeljenjima u direktnom radu sa pacijentima ne bi smela biti manja od 100.000 dinara, obzirom da imaju duplo vise pacijenata nego sto je po normativima predvidjeno,da rade 50% poslova sto po zapadnim klinikama obavljaju lekari. Ako u Nemackoj med.sestra zaradi oko 2000 e. plati stan 700-1000 e. bude odvojena od porodice i prijatelja razmislice da li joj se isplati da ode iz zemlje .
    E, sad odakle novci za zarade?
    Za pocetak odustati od gradnje stadiona za nesto sto je davno propalo u Srbiji kao i od unapred propale investicije AERODROM TREBINJE.
    Promenom ustava smanjiti broj poslanika u skupstini Srbije na maksimalno 125.
    Prestati sa javnim nabavkama i radovima na nacin JA TEBI-TI MENI I TRANGE FANGE a sve umotano u tajne ugovore. Znaju oni to sve.
    Pozdrav za sve zdravstvene radnike i puna podrska u radu bez obzira dali otisli ili ostali ovde.
  • Stole

    29.11.2020 21:46
    Nemojte im samo povecavati plate i na vazna mesta postavljati strucnjake to ni slucajno samo ostavite bedu od primanja i nastavite da postavljate nesposobne lekare i funkcionere na bitna mesta da organizuju rad, sram da vas bude, bavite se opozivanje i opozivanjem opozivanja ambasadora malo jacih zemalja od kisele vode ko i nasa sto je, to je vas domet a sve dok namestate poslove bratiji..
  • Nebro

    29.11.2020 21:45
    sendvic mafija
    Sta drugo da smisle ponavljaci osim kazni i jos kazni!! Od cega da ih placamo? Samo cutite srpcici!
  • Mile

    29.11.2020 21:38
    Taj koji me je odveo u Nemacku zivi u Minhenu....cisto da vam pomognem da ne gubite vreme mnogo...
  • Marko

    29.11.2020 21:36
    Bas me zanima da li ce kazniti i Nemacku ambasadu koja nam je izdala vize da radimo u Nemackoj....
  • Jogi Letač

    29.11.2020 21:30
    Lekari su dovoljno obrazovani da sami nađu zaposlenje u Nemačkoj, nisu to sendvičari sa mitinga.
  • Kovac

    29.11.2020 21:26
    psi laju karavani prolaze
    Sa ovim clankom ste JOS VISE DALI ZAMAH postojecim medicinarima u Srbiji da uce jos radikalnije nemacki,svedski i engleski jezik i da sto pre odu iz prdekane od drzave koja sebe naziva drzavom.

    84 hiljada eura subvencija fizikalcima na jugu Srbije po radniku drzava daje investitoru za platu od 300 eura a sad citam o nekim kaznama za skolovane medicinare ako odu u Nemackoj ili Evropi.

    Prodjite centrom Beograda svaka druga bandera oglas"Besplatno pronalazimo posao za Vas u Nemackoj".Registrovana Nemacka agencija u Srbiji.Kako cete njih kazniti?Pisacete im kaznu na nemackom jeziku i poslati kaznu nemackoj ambasadi?

    Ne razumem je li problem dovesti 1000 Indijaca ili 2 hiljada medicinskih sestri sa Filipina koje ce na engleskom komunicirati sa nasim lekarima za platu od 500 eura?A sta je fora?Pa nece Vam niko ni iz Tunguzije raditi kao medicinar u Evropi gde spada i Srbija ispod 1500 eura plate.

    Spremite plate ljudima povecajte plate i cutite.Inace ce Vas leciti vracevi iz Africkih plemena ubrzo.Ili imigranti sa dobijenim azilom.
  • Drzava iz salje

    29.11.2020 21:24
    Pa kaznjava
    Zar ih nije sama drzava poslala? Kakvo licemerje... Pa sam Dacic se busao kako ima posla za nase medicinare u Nemackoj. Das im bednu platu, zive u skrnavetu od drzave koja sama da uzme koji dinarcic posreduje da ih udomi preko. A onda kaznjava... Mislim, kakav crni humor.
  • Cubi

    29.11.2020 21:20
    Hahaha vrbovanje, ma da kako da ne, mladi odlaze dosta im je ove nase nesrece od sistema i drzave..
  • Ranko

    29.11.2020 21:18
    Ima jedna tetka koja inkognito daje pare. Kaznite nju.
  • Trololo

    29.11.2020 21:18
    A da se uvede da zdravstveni radnici mogu u inostranstvo tek sa napunjenih 28 godina?

    Kada je to pravilo vazilo u fudbalu imali smo jaku ligu.
  • Laloš

    29.11.2020 21:15
    Ne vidim šta je tu nelegalno i po kom zakonu mogu da kazne bilo koga ko se bavi ovim poslom. Hed hanting postoji svuda. Zašto nisu kaznili Continental kada je preuzimao IT inžinjere iz drugih novosadskih firmi?
  • Zebra

    29.11.2020 21:06
    Država i dalje misli da će kaznama resavati probleme. Deca se me vaspitavaju kaznama.
  • tržište

    29.11.2020 20:56
    drastično im povecajte plat
    Bez 100.000 dinara nijedna medicinska sestra ne bi trebalo da se zaposli i skoro svakodnevno spasava živote, jer je sa manje novca u ovoj drzavi i haoticnom zdravstvu i njen zivot ugrožen.

    O doktorima i specijalistima da ne govorim.

    Zdravstvo i zdravlje je iznad svih profesija i mora biti adekvatno plaćeno, da bi ostali.
  • ih

    29.11.2020 20:51
    pa niko ne mora da ih vrbuje
    kako se ovde odnose prema lekarima, sta sve moraju da urade da bi dobili posao, specijalizacije mnogi ovde odustanu i samo svojim radom sve to negde dobiju
    tako da morate kaznjavati one koji reketiraju lekare i na vazna medicinska mesta postavljaju kursiste
  • boger

    29.11.2020 20:43
    Gluposti
    Demokratskinaprednisocijalisti su više učinili za iseljavanje svih naših sposobnih radnika nego svi posrednici sveta. Neka ih sad leče lekari sa Megadensa.
  • Timefreeze

    29.11.2020 20:43
    Sta ste rekli aman vise bre
    Pa zar nije pre par godina sam prvorodjeni se hvalio kako smo potpisali neki dogovor sa Njemackom za laksi odlazak med osoblja?! Ocete i njega kazniti?
  • Lekar

    29.11.2020 20:34
    MAtematika ne stima
    Dobijes 15K , a kazne te sa 1K4...racunica je vrlo jasna. Nece vise.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna