Autor: Predrag Đurić

Info
14.12.2020.
09:47 > 11:26
"Moramo da insistiramo da se promeni način komunikacije sa građanima, da se do predloženih mera dolazi kroz širok, otvoren i iskren, a ne formalan dijalog, da su predložene mere proporcionalne, transparentne i kvantifikovane, zasnovane na međunarodnim preporukama i dokazima i da nikada ne smeju da se poigravaju sa ljudskim i građanskim pravima i slobodama", piše u autorskom tekstu epidemiolog Predrag Đurić.
  • Dorijana

    15.12.2020 11:33
    NS
    Dok se naš gradonačelnik i gradska vlast upljuvaše da nas ubede kako je NS poseban grad, grad kulture, omladine, čega već, ova pandemija je pokazala kako sve zavisi od ličnog angažovanja i požrtvovanosti pojedinaca - lekara u ovom slučaju, koji nadčovečanskim naporima i žrtvovanjem privatnog života junački guraju već skoro celu godinu.
    Neshvatljivo je da se na telefonske brojeve u kovid centru ne javlja niko, da se nikom ne možeš obratiti za pomoć i za savet, da ne bismo zakasnili u lečenju i završili u bolnici. Pretpostavljam da je zbog toga opterećena hitna pomoć, koja se uvek javlja na telefon. Isto tako do lekara opšte prakse se ne može telefonski doći jer su i oni pretrpani, imaju svega 10 minuta po pacijentu i da napomene da su neadekvatno zaštićeni na svoj radnom mestu. Ispadne da nikog nije briga. Neshvatljivo je da se na NN čeka 5-7 sati na pregled i dijagnostiku i da oni koji možda nisu razaženi, sigurno se tamo zaraze. Neshvatljivo je da NS nema ni adekvatne gradske bolnice, da nema mesta za pacijente, dok se planiraju megalomanski projekti grada na vodi, dok se npr. Trg republike bar tri puta prerađivao u poslednjih nekoliko godina. Neshvatljivo je da lekara i medicinskog osoblja ima na biroima i onih koji čekaju da se isele a potrebe su naše sad ogromne. Da li je važno samo rušiti i graditi ili i misliti na ljude, građane, stručnjake budućnost grada ili samo budućnost džepova male grupice moćnika?
  • Uki

    14.12.2020 21:41
    Bravo za dr.Đurića, svaka reč je na mestu, ali eto stručnjaci kao što je on rade po svetu a u Srbiji su ostali samo stranački uhlebi pa tako većinom i u medicini.
  • Biba

    14.12.2020 16:46
    .
    Supruga i dvoje dece pozitivni na covid, ja u tom trenutku bez simptoma. Supruga pita doktoricu da li i ja treba da se javim i da li se izolacija od 2 nedelje odnosi i na mene. Receno joj je da ja mogu slobodno da se krecem, da idem na posao i da nemam pravo na odsustvo/bolovanje na osnovu zarazenih clanova domacinstva.
    Znam za vise primera koji su letos bili izolovani zbog bolesti vlana porodice i nisam siguran da li se nesto i sta promenilo u medjuvremenu (osim veceg broja zarazenih), ali mi je besmislena prica o redukovanom radnom vremenu i raznim drugim merama u trenutku kada se clanovi porodica zarazenih slobodno krecu bez ikakvih ogranicenja sve dok i oni sami ne razviju simptome, do kada su verovatno virus preneli jos nekome. Posto imam mogucnost rada od kuce, odsedecu svoje dve nedelje, ali ne znam sta ce i kako mnogi drugi...
  • Sanja

    14.12.2020 16:15
    Ns
    Bravo! Tako bi trebalo da se postupa!
  • Biljana

    14.12.2020 16:02
    Svaka cast ,ovakvi ljudi su nam potrebni! Znanje i zdrav razum !
  • Steva

    14.12.2020 15:44
    zašto se rigorozne mere predlažu samo za građane?

    Zato što su građani ovce za šišanje i uvek daju dobru i kvalitetnu vunu.
  • krompircici

    14.12.2020 15:00
    mere bez rezultata
    GRADJANI OVE PLANETE NISU USPELI DA PREPOZNAJU KROZ period od skoro godinu dana da bilo koje mere koje podrazumevaju razna zatvaranja, daju rezultate. Mere su predizimane u različitim populacijama ali vidnih rezultata nema. Opravdanje je da je neprijatelj nepoznat i sve do sada ostao nepoznat. Pa ako je neprijatelj nepoznat kako se zna šta je valjano preduzeti??????
  • oči uši disbalans

    14.12.2020 14:05
    Imate dokaze naplatite kazne
    za početak da vidimo kazne za tv stanice i voditelje koji svaki dan dovlace goste i svi u emisiji su bez maski. Pa jedna emisija je dovolja da ponisti sav trud celog grada sva odricanja sva izostajanja s posla i zatvaranja.
  • Milan NS

    14.12.2020 13:50
    Ovo:
    "U isto vreme, ključne teme se zaobilaze. Zašto se satima čeka pred kovid ambulantama? Zar je nemoguće organizovati prijem pacijenata na više punktova, raditi trijažu telefonom, organizovati mobilna testiranja? Zašto je procenat pozitivnih rezultata testiranja jako visok, da li zato što se testiraju prvenstveno oni sa već ispoljenom kliničkom slikom? Da li se u potpunosti odustalo od praćenja kontakata? Da li u devetom mesecu pandemije još ima zdravstvenih radnika kojima nije ponuđen posao? Zašto se ne angažuje veći broj radnika (ili vojnih lica) nakon što prođu obuku, da pomažu zdravstvenim radnicima? Koliko se uspešno sprovode mere u javnom prevozu i na radnom mestu? Šta se očekuje od neke mere – recimo, zatvaranja ugostiteljskih objekata – šta je cilj, smanjenje broja hospitalizacija za 30 odsto? Šta je sa solidarnošću najbogatijih sa onima koji su najviše pogođeni pandemijom?"
    Nema dalje
  • ns

    14.12.2020 13:47
    Svaka čast
    Svaka čast za članak. Utemeljeno na činjenicama i izbalansirano. Predrag je dobro prepoznao da je ovo pre svega zdravstvena kriza i da mere moraju biti primarno usmerene na povećanje kapaciteta zdravstvenog sektora, a da mere usmerene na građane i privredu moraju biti opravdane konkretnim ciljem koji se merom postiže.
  • g pen

    14.12.2020 13:40
    Vidi se ko je vaspitan na pravim vrednostima. Gospodin je i ljubitelj stripa.
  • Slavko

    14.12.2020 12:47
    Nešto najsmislenije što sam pročitao od početka ovog ludila. Ograničavaju nam prava i slobode, a očekuju da se ponašamo odgovorno.
  • Bravo

    14.12.2020 12:39
    Jee
    Bravo majstore. To je sustina ovog ludila i nesposobne-bahate vlasti.
  • Normalna

    14.12.2020 12:32
    Bravo profesore
    Dodala bih jos na Vas clanak da zakon treba da bude isti za sve - i za pevace, i za glumce i za crkvu, kao i za sve ostale. Javna okupljanja, pa i ona tuzna, drzava ne bi smela da dozvoli.
  • Ivan

    14.12.2020 12:26
    10+
    Za dr Đurića.
  • Lexv

    14.12.2020 12:20
    Bravo za tekst! Ovakve tekstove bi trebalo objavljivati svaki dan pa da se narod osvesti a ne tekstove fantomskih organizacija i kriznog staba. Dok se narod svadja i deli na antivaksere i kovid panicare(kao da druga misljenja ne postoje), politicari se i dalje bahato ponasaju i donose zakasnjele, nelogicne i kontraproduktivne mere u svom neznanju.
  • osveštenik

    14.12.2020 12:18
    bla bla bla
    samo se pametuje, a ja ni svinjokolju nisam radio jer neće mesar bez maske da kolje, kaže teško nadeva i kobasice tako, ne može da diše, dripac
  • Noj(e)

    14.12.2020 12:01
    Kuda plovi ovaj brod
    Dokle se naša "vlast" i "krizni štab" oslanja na "međunarodne preporuke", dotle smo svoju suverenost o odlučivanju stavili na raspolaganje onima koji inače žele da odlučuju šta da se radi u našoj kući.
  • Baćko

    14.12.2020 11:38
    Konačno jedno zdravorazumsko razmišljanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna