Autor: 021.rs

Info
04.01.2021.
14:30 > 18:13
"Racija bila organizovani, masovni zločin, koji je, po svireposti onih koji su ga izveli, strašniji od bilo čega pre i posle toga viđenog na ovim prostorima, vrlo burne i krvave istorije", poručio je predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović na obeležavanje 79. godišnjice Racije u Bačkoj.
  • Нисмо заборавни

    05.01.2021 22:04
    о чему је реч?
    Тема чланка је обележавање годишњице Рације, а не збивања пред сам крај рата, која сте ви навели. Не располажем поузданим информацијама из прве руке о тим збивањима - за разлику од збивања током Рације и не могу да коментаришем.
    Не треба одобравати нити оправдавати никакве и ничије злочине. Сви злочинци треба да одговарају за почињене злочине.
    Исто тако не треба ни искривљавати историјске чињенице.
    Највеће жртве рата су свакако невини цивили.
  • @ Нисмо заборавили

    05.01.2021 19:28
    veoma ste zaboravni
    Ali ste zato zaboravili šta se dešavalo krajem i posle rata u mnogostruko većem zločinu (koji je inače bio državni poduhvat za razliku od Racije). Bilo bi lepo da nabrojite i zločince tog perioda imenom i prezimenom kao što ste učinili u vezi sa Racijom (neee, to se i dalje krije). I da kažete koliko ih je procesuirano (niko), koliko je izručeno drugim državama da im sude (niko), itd. Koliko masovnih grobnica je obrađeno (nijedna, a u 90% slučajeva se zna gde su)... Pitam se ko je onda zaboravan???
  • Мирко

    05.01.2021 17:07
    Докле
    овакви ружни коментари? Управо помен нас подсећа да не треба да се делимо. Свако носи свој крст.
  • Нисмо заборавили

    05.01.2021 16:51
    @Pannonian
    "Zaboravljamo da je među stradalima bio i veliki broj Roma kao i Mađara koji su se protivili ovoj pobuni, kažem pobuni jer su ovo vojnici uradili protivno Mađarskim vlastima. "
    Ако се већ потежу речи попут "велики број", скренуо бих вам пажњу да је према подацима из књиге Звонимира Голубовића, међу 3809 жртава било 64 особе ромске и 21 особа мађарске националности.
    О каквој побуни војске против мађарске власти ви говорите?
    Виновници овог злочина били су: начелник Мађарског краљевског генералштаба Ференц Сомбатхељи, министар унутрашњих послова Ференц Керестеш Фишер, министар народне одбране Карољ Барта, председник мађарске владе др Ласло Бардоши и регент и врховни командант свих оружаних снага Мађарске Миклош Хорти. Непосредни извршиоци планова мађарског државног врха били су: генерал-потпуковник Ференц Фекетехалми-Цајднер, врховни руководилац рације (и потписник наређења за рацију), пуковник Ласло Деак, руководилац рације у местима Шајкашке и Бечеју и пуковник Јожеф Граши, командант снага које су вршиле рацију у Новом Саду.
    У Чуруг је дошло 3000 хонведа из Сенте и Сегедина и у масакру, који је трајао од 4. до 9. јануара 1942. године, је побијено око 1800 житеља Чуруга.
    Не знам чему вам уопште служи ова констатација да је "svaka Vojvođanska porodica izmešana sa Mađarima, Hrvatima i Nemcima"? Олако дајете тако велике изјаве.
  • Dragan

    05.01.2021 15:38
    Ah
    Kad će Orban da položi venac ipak su to tada regilarne mađarske trupe Hirti Mikloša.A oni ne samo da nastavljaju montinuitet već i njegova partija je naslednik tadašnje nacističke partije Mađarske.
  • Pannonian

    05.01.2021 14:43
    Da se ne zaboravi...
    Zaboravljamo da je među stradalima bio i veliki broj Roma kao i Mađara koji su se protivili ovoj pobuni, kažem pobuni jer su ovo vojnici uradili protivno Mađarskim vlastima. László Deák, mađarski oficir u Novom Sadu, kad je ugledao šta se dešava odmah je prijavio vlastima u Budimpešti gde su naredili zaustavljanje masakra istog dana i naknadno procesuirali i osudili ovaj zločin. Procesi protiv organizatora su započeti od strane tadašnjih vlasti a naknadno nastavljeni kada se rat završio od strane Mađarskih vlasti. Lászlóva majka je takođe tada bila ubijena a on je naknadno obešen nakon rata. Ovaj masakr je posebno pogodio sve nas, moj pradeda je među stradalima ali ovaj događaj je posebno bio bolan ovde jer je svaka Vojvođanska porodica izmešana sa Mađarima, Hrvatima i Nemcima. Znam dobro, da dobar deo Mađara i danas oseća odgovornost iako je ovo bila vojna pobuna i potrebno je istaći da fašizam gubi prava da se poziva na naciju i da su u pitanju obične krvožedne hulje kao i danas. Mađarske vlasti su priznali da je ovo zločin i oni su bili ti koji su započeli sve istražne radnje nakon samog zločina i suđenja su pokrenuta već tada i nastavila se nakon oslobođenja. Ipak, ne sećam se da je bilo ko od moje porodice ikada tražio bilo kakav pomen od SPC-a i zločin u Bačkoj je započet 6og a ne 4og! Ne zaboraviti nikad šta je fašizam u stanju da uradi i sopstvenom i drugim narodima i kako uvek završi! Smrt fašizmu!
  • N

    05.01.2021 10:17
    Za dijasporca
    Ti si BOT, a dijasporac si onoliko koliko si i Marina, Jovana i ostale. Još moraš da vežbaš "gramatiku maternjeg jezika", a o pravopisu da ne pričamo.
  • Lala

    05.01.2021 01:19
    Za dijasporca
    Volem te " dijasporce" sendvičare što znaju da komentarišu crkvu a i pravopisne greške,s nevide šta ovaj gospodin u crnom radi. Samo da ga podsetim( on to možda nezna pošto je( dijasporac) da je taj čovek u crnom isterao zmajeve igre iz zmaj Jovina ulice,da mu je smetalo i ulični svirači,a nesmeta mu kad se cela njegova svita vozi kroz pešačku zonu u " besnim kolima" a narod sve siromašniji. Sram bilo i njih a i vas. P.S samo da se izvinem " dijasporcu" ako ima još koja pravopisna greška,jel mi nismo u belom svetu pa nemoramo biti tako fini
  • dijasporac

    04.01.2021 20:38
    @Lala
    "Taj skup" se zove pomen, crkveni pomen. Svestenstvo kao domacini u toj kuci (crkvi) biraju koga ce pustiti da snimi "taj skup" jer crkva kao objekat je u vlasnistvu SPC a ne drzave. Drzava moze da pokusa da oduzme crkvene objekte od crkve (mislim i na SPC i na katolicku i ostale crkve) ali mora da vodi racuna o raspolozenju glasackog tela, sto recimo Djukanovic nije uradio u Montenegru.

    Uzgred, za mene je sramota da u 21 veku neko ko ima svoje misljenje i ko komentarise po portalima ne poznaje gramatiku maternjeg jezika.
  • osveta

    04.01.2021 19:04
    posle
    100 za jedmog----
  • Lala

    04.01.2021 15:00
    Sramota
    Sramota za crkvu da bira koga će da puste (od novinara) da izveštava sa tog skupa. Televiziji N1 je zabranjeno da radi svoj posao. To je još jedan dokaz kako se u eparhiji Bačkoj odnose prema građanima. Dok je ovaj na čelu eparhije,a i njegov " posilni" dobro biti neće za narod,a ni za crkvu. Nedaju bože da ga još postave za Patrijarha,onda ćemo tek videti ko je i šta je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna