Autor: FoNet

Info
03.03.2021.
18:28 > 18:29
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izneo je danas zabrinutost zbog namere subotičke gradske vlasti o uvođenju bunjevačkog jezika u službenu upotrebu na području Subotice i ukazao na niz formalno-pravnih, političkih i jezikoslovnih argumenata koji su protivni toj nameri.
  • @dijasporac

    05.03.2021 07:44
    Uzgred, Mađarska priznaje samo Hrvate...
  • Bunjevac

    04.03.2021 23:26
    @Prof.
    Nije nego. Opšta je činjenica da Srbi obožavaju podučavati sve u regionu, valjda oni znaju bolje njihovu istoriju. To se ne dokazuje, to je tako.

    Pa vidi, ti što su te učili, pogrešno su te učili. Kao što su Dalmatinci i Međumurci Hrvati, tako smo i mi Bunjevci, samo živimo u Vojvodini. I bili smo tu pre nego što je vas doveo Arsenije. Ali vi već decenijama pokušavate osnivanjem i potom podmićivanjem lojalnih bunjevačkih udruženja da nametnete svoju istinu.

    To baš i neće moći, jer mi Bunjevci i bez vas znamo ko smo i odakle su naši dedovi došli.
  • ///

    04.03.2021 22:44
    Potpišite da nećete cepati Srbiju i sve je dozvoljeno.
    Sve koji dobro misle ovoj zemlji cenim i postujem.
  • Van deder

    04.03.2021 21:49
    Mislim da
    1. Bunjevci govore srpskim jezikom,šumadijsko vojvođanskim dijalektom ikavskog narečja ili govora
    2. Neko ko se ovde u komentarima predstavlja kao Prof. ili je jako glup ili se zeza
    3.Bunjevci su nacionalna zajednica koja oseća i prihvata Vojvodinu,za razliku od nekih Hrvata i što je najžalosnije nekih Srba (uglavnom,kako bih rekao ,novopridošlih i koji pevaju: "Nema raja bez rodnoga kraja" )
  • !

    04.03.2021 18:29
    Radost ce vam biti kratka, patriJote.

    Ovo otvara vrata za Vojvodjane i ko zna koje jos nove narode.
    Obice se o glavu kao i sve do sad sto vam se obilo o glavu.
  • dijasporac

    04.03.2021 17:34
    @ *
    Po tebi je tih 20 hiljada nacionalna manjina u svojoj drzavi?!? Nacionalna manjina koja je mogla da nastane tek 1945 Titovim dekretom... sine, ko sve ne zivi u tom gradu.
  • Bunjevac uvik

    04.03.2021 16:46
    kopunovicdragan@gmsil.com
    Bravo Srbi,hvala na podršci.Braca uvek i uvik zajedno! Cak su i Madari podrzali bunjevacki jezik,to je za nas neopisivo i gotovo nestvarno.
  • N.Sad

    04.03.2021 15:39
    @ sve se vrati Pokušaj stvaranja Hrvatske pravoslavne crkve, pokatoličenje su vrednosti za koje se ti zalažeš a naravno da bi to opravdao kriviš druge. Ideologija za koju se zalažeš je prošlost i nemoguća misija jer tvoja ideologija je poražena 1945.
  • Јое

    04.03.2021 15:13
    @Pan5er, @sve se vrati
    Буњевци никада нису били део хрватског националног идентите сем у раздобљу након рата када су комунисти силом све католике на простору СФРЈ осим Словенаца терали да се називају Хрватима. У том раздобљу су и Срби католици били "део" хрватског националног идентитета. Мало вам је Иво Андрић покварио тај "идентитет".

    Буњевци су, баш као и велики број Хрвата, кроз историју, били део српског националног идентитета, али историја је неком мајка, а неком маћеха.
  • *

    04.03.2021 13:24
    Ako mogu Bunjevci, mogu i Vojvođani.
    Već se preko 20.000 građanki i građana Vojvodine tako izjasnilo.

  • sve se vrati

    04.03.2021 12:07
    Velikosrbijanskim nacionalistima koji se naslađuju rastakanjem hrvatske zajednice u Vojvodini mogu poručiti da sutra Hrvatska može pokrenuti istu kampanju i odroditi Krajišnike, Kordunaše...

    Znajući Srbe, jedan deo bi dobrovoljno ovo uradio.
    I eto vam se vraća istom merom.

    Stvaranje Bunjevaca kao naroda i bunjevačkog jezika je OK ako je spontano.
    Ali nikako nije OK ako je projekat i kampanja države, a to ovde jeste.

    Mnogi komentari pokazuju krajnje jednostrano, velikosrbijansko gledanje na stvari i teške komplekse jer su se od Srbije svi razbežali, a razbežali su se upravo zbog vas.
  • Pan5er

    04.03.2021 09:19
    Odvajanje Bunjevaca od hrvatskog nacionalnog identiteta je projekat Vojislava Šešelja, Slobodana Miloševića i SANU s početka '90-ih. To što je pitanje sada aktuelizovano posledica je aktuelne vlasti, koja na zidu još drži kalendar iz tog doba.
  • Grundfos

    04.03.2021 08:50
    Novi sad
    Bunjevci su čestit narod i treba ih čuvati,naravno neka budu svoji kao i do sada.
  • Јое

    04.03.2021 08:15
    Буњевци
    Након рата комунисти су практично забранили Буњевцима право на постојање и терали су их да се изјашњавају да су Хрвати. Ово мало Буњеваца што је још преостало и што Хрвати нису успели да асимилизују треба чувати. Није важно да ли су Буњевци Срби католици, важно је сачувати њихово право на своје обичаје, језик и различитост.
  • Prof.

    04.03.2021 07:58
    Ne zaboravimo da je veliki broj Srba u Ugarskoj uzimao bunjevacku veru samo zato da ne bi bio madjarizovan! Ovo je poznata istorijska cinjenica. Znaci, nisu Hrvati prelazili u Bunjevce, vec Srbi koji nisu hteli da prime madjarsku veru.
    Srbi su poznati kroz svoju istoriju da se nikada nusu bavili pokrstavanjem, dok to nije slucaj sa mnogim drugim narodima u nasem okruzenju!
  • Srdjan Novi Sad

    04.03.2021 07:18
    Praviti se lud....
    Hrvati su inače pisali pravopis i gramatiku tkz. crnogorskog jezika a sada se bune zbog ovog.Ma šta mi reče....
  • mm

    04.03.2021 07:05
    ne
    ukinuti sve jezike manjina ,,jedan jedini da se koristi kao sluzbeni i tacka
  • Dragan

    04.03.2021 06:59
    Baš demokratski stav ima DSHV. Ne vidim razlog zašto bi smetalo da bunjevci imaju svoj jezik?
    Sa stanovišta Hrvata mi je jasno što se bune, oni da mogu ukinuli bi i srpski jezik.
  • Pera+

    04.03.2021 06:02
    U odgovoru koji je stigao od SANU, a koji je potpisao akademik Zoran Kovačević, navedeno je da SANU smatra da "bunjevačkoj nacionalnoj manjini treba omogućiti izučavanje maternjeg, odnosno bunjevačkog jezika sa elementima nacionalne kulture u institucijama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, što je u skladu sa zakonskim propisima".[11] Međutim, od VANU je, sa potpisom akademika Julijana Tamaša stigao odgovor da VANU smatra "kako je usmenu i pisanu jezičku tradiciju Bunjevaca kao regionalne zajednice najbolje opisivati neutralnim nazivom ‘govor’, čime bi se izbegla politizacija statusa termina i pojmova tipa ‘nacionalni jezik’ i ‘dijalekat’".[12] Nakon konsultacija Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu sa Nacionalnim savetom Bunjevaca, doneta je kompromisna odluka da se u nastavu uvede predmet "Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture", kako bi se izbegla upotreba termina "jezik".[13]
  • pera

    03.03.2021 22:40
    ..
    A i Hrvati i Bunjevci su Srbi. :)
  • Србин

    03.03.2021 22:16
    Не видим у чему је проблем, ако може да се уведе „црногорски језик” у неким општинама, који, узгред буди речено, и није језик, зашто не би могао и буњевачки? Национална мањина напада другу националну мањину, који циркус.
  • Slavko

    03.03.2021 22:04
    podrska Bunjevcima
    Bunjevci su Bunjevci i tacka.
    A vi Hrvati ako ste spali na to da na Bunjevcima sticete "brojnost" onda to dovoljno govori o vama, ko ste, sta ste i koliko vas je.
    Podrska za uvodjenje bunjevackog jezika ravnopravno sa svim ostalim...
    U mojoj porodici imam Bunjevce, koji se nikad nisu izjasnjavali kao Hrvati vec ponosno kao Bunjevci...
  • !

    03.03.2021 20:24
    Bunjevci su Hrvati osim onih pojedinacnih Bunjevaca koji se izjasnjavsju i osecaju drukcije, na sta imaju pravo.
  • dijasporac

    03.03.2021 20:22
    Bunjevce svojata Hrvatska a Rusine Ukrajina bez ikakve sanse da dopuste tim ljudima da se izjasne sta su i kom narodu pripadaju, kojim jezikom govore. OK, jasno ej da su to mlade drzave, prvi put samostalne posle vekova gubitka suveriniteta ali pripadnici bunjevackle i rusinske manjine u Vojvodini su toliko malobrojni u odnosu na ukupan broj Hrvata i Ukrajinaca da je to smesno. Uzgred, HJrvati ne smeju da se bune u Madjarskoj zbog bunjevacke manjine i jezikaa Ukrajinci ne smeju da se bune protiv rusinskog manjine i jezika u Poljskoj, Madjarskoj i Slovackoj.,
  • Lale

    03.03.2021 20:06
    Srecno Bunjevci
    Srbija je demokratska zemlja i u njij sve nacionalne manjine ostvaruju svoja prava, a posebno Hrvatska nacionalna zajednica. Ne vidim otkud kod njih toliki otpor protiv Bunjevaca..? Ako ne daju Srbima u Hrvatskoj pravo na upotrebu cirilickog pisma, to ne znaci da u Srbiji mogu sprovoditi Hrvatsku politiku koja umanjuje praca nacionalnih manjina. Drago mi je sa ce Bunjevacki jezik i pismo biti u upotrebi. Oni nikada u svojoj istoriji nisu pocinili ni jednu vrstu zlocina prema srpskom narodu.
  • пеки

    03.03.2021 19:48
    Добра идеја, треба неговати војвођанску разноликост.
  • strumf

    03.03.2021 19:00
    Bunjevci su deo istorije Vojvodine, njena autohtona "sorta". Na njih imaju pretenzije kako Hrvatski tako i Srbi kroz teze o srpskom poreklu katolika iz juzne Dalmacije i cele Hercegovine. Ali jasno je da su uvek bili svoji,te da njihov bunjevacki identitet koji su doneli iz njihove postojbine predatira nacionalizme XIX - XXI veka, kada je svako u okviru svojih granica posrbio, pohrvatio, pocrnogorcio i pobosancio sve sto je mogao. Ako ovaj jedan isti jezik moze da ima 4, sto ne bi i petu varijantu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna