Autor: Beta

Info
04.05.2021.
19:15
Papa Franja je pozvao na "striktno" regulisanje finansijskih tržišta kako bi se postigla "drugačija, pravednija, inkluzivna i održiva ekonomija".
  • Dema Gogić

    05.05.2021 14:53
    Papa je upravu. Svi odštancovane u 2008 pa i u 2020 (a i u 2021) bilione $$ i €€ na kraju pogodili ne u realnu ekonomiju nego u berzansku kladionicu. Što imamo od toga? Vrtoglavi rast cena deonica "preduzeća" koji ništa ne proizvode, nagli rast cena proizvoda (npr. nedavni veštački deficit i skok cena na računarske komponente, da ne govorim o drugim bitnijim stvarima kao cena KROVA nad glavom, PUTA pod nogama, TAKSA i t.d.), nebulozni rast kursa kriptovalute (koja takođe je ništa drugo nego glupost koju trenutno obezbeđuje SAMO poverenje kriptorudarskog društva i kriptokockara), hipertrofiranost berzanskih indeksa (a koja je direktna korist od ovih indeksa nekomu farmeru ili vlasniku nekoj hale sa strugovima???) Tako da svi sarkastične priće o "uspešnom preduzetniku koji plača mašine, radnike i..." ne piju vodu. Jer i ovaj preduzetnik od svega toga dobija samo teret i glavobolje. A i džaba svi te fabrike-mašine-radnike, ako ljudi nemaju novca za kupovinu robe.
    Papa je 100% upravu. A i iniciativa Bajdena (bez obzira na vaše/naše emotivno ponašanje i stavovi oko SAD'a) o povečanju poreza za PREbogatih širom sveta bez poreskih ofšornih izuzetka isto nije glupa. Naprimer: Amazon prikazao operacioni gubitak, zato izbegao poreza. I istovremeno vrednost amazonovih deonica več probušila nebo, a Bezos je najbogatij "čovek" (naravo mnogo poštovanij od srpskih frilensera). Slično i sa Eplom, Maskom... da ne govorim o hedž-fondovima i bankama...
  • @Јое

    05.05.2021 04:55
    To da neko ko je uspesan u svom poslu i koji vec placa gomile radnika, masine, prostor, transport, materijale i na kraju krajeva obezbedjuje radna mesta koja nisu o trosku poreskih obveznika treba da placa jos dodatno za druge. Naravno, toliko su uspesne te inkluzivne, centralizovane i preregulisane ekonomije (komunisticke) da je prosto izobilje i zlatno doba u Kubi, Venecueli, Severnoj Koreji, Vijetnamu, nekim drugim azijskim drzavama, brojnim africkim drzavama itd. Trziste se formira po zahtevima istog, ne po vestackim i zamisljenim potrebama.
  • Јое

    04.05.2021 20:59
    Само да питам
    Шта значи "инклузивна економија"?
  • 021

    04.05.2021 19:50
    Tačno
    U pravu je!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna