Info
10.05.2021.
20:39 > 20:29
Jučerašnja svečana akademija povodom Dana pobede nad fašizmom, na sve je ličila osim na pobedu.
  • Лиманац

    11.05.2021 09:57
    Дринкинг секонд Сербиа’с теарс
    Слава борцима оба антифашистичка покрета отпора палим за слободу отаџбине!
  • Банг Брос

    11.05.2021 09:46
    Meine Ehre heißt Treue !
  • Ahab

    11.05.2021 08:52
    Na stranu ovaj bal nakaza, ali nije nikakav istorijski "revizionizam" cinjenica da su upravo Srbi bili okosnica antifašističke borbe kako na teritoriji tadašnje Srbije i Crne Gore, tako i u ostatku okupirane Jugoslavije. Ostala "braca" su mahom birana za pozicije daleko u pozadini, dok su Srbi na prvim linijama fronta plaćali najveću cenu.
    Nije izvrtanje cinjenica ni dokazano odugovlacenje sa oslobadjanjem Jasenovca, od strane tadasnjeg partizanskog "stozera".
    Nije neistina ni to da se decenijama komunistički agit-prop zalagao da se o Jasenovcu priča samo kao o "neprijateljskom" logoru, a nikako o projektu istrebljenja Srba koji je osnovala NDH, pod direktnom upravom Hrvata, na čijim načelima, koliko god to nekoga žuljalo-pociva i danasnja R. Hrvatska. Od veličanja etničkog čišćenja i genocida iz 1995. nad Srbima, do na svakom koraku osporavanja prava te, danas jadne i malobrojne, srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.
    Nije neistina ni da su komunisticki preki sudovi posle rata, u svega nekoliko meseci, učinili veće zlo i Srbima i Srbiji nego 4 godine nacističke okupacije.
    Nije izmisljena ni snazna anti-srpska struja NOB, na celu sa Brozom, Rankovićem, Pijade i Popovićem, koja je činila sve sto je mogla da zatre i Srbe i sve tragove srpske državnosti.
    Pre će biti da je istinski revizionizam višedecenijska mantra da su svi Srbi četnici, a nijedan Hrvat nije ustaša, ili da su Slovenci i muslimani bili ravnopravni nosioci antifašističke borbe.
  • pape

    11.05.2021 07:50
    Eeeeee
    Ustaše i četnici, zajedno ste bežali! Uskoro će i ovi naši opet! Bez padanja glava, nema promena! SFSN
  • Dušan Korać

    11.05.2021 06:56
    Nistavnovo
    Pa sta vas ste ocekivali od onog burle Dodika i njegovog mentora AAAV
    Unistice svevsto moze da se unisti..
    Na kraju ce oni biti zasluzni i za kosovsku bitku iako mozda nisu ni procitali nista i tome..
    Ali oni su sad srpski ponos (stidim se tog ponosa)
  • Blender

    11.05.2021 04:45
    Istina
    Tekst pesnicke umotvorine Mrtvi niste je sustina kulta smrti i slavljenja palih mucenika nacisticke ideologije koja se koristila na identican nacin, nema sumnje da se o tome radi. Pogledajte sam kraj filma Trijumf volje sa prevodom, pa cete se i sami uveriti da se radi o providnoj propagandi kojoj su podlegli mnogi naivni Nemci u vreme Hitlera i Gebelsa.
  • Zemlja zove Mars

    11.05.2021 03:46
    Istina
    Zvanicno se na zapadu smatra da je tokom Drugog svetskog rata na ovim prostorima vodjen prvenstveno gradjanski rat koji jeste odneo vise zrtava nego sukobi sa okupatorima.
  • Podbarac

    11.05.2021 01:20
    I da dodam...
    Voleli mi to ili ne - politički pobednici u Srbiji jesu SNP i AV, te sada oni pišu istoriju, kao što su je nekada pisali partizani.

    Samo što, za njihovu verziju nema puno dokaza, pa se ponovo iskopavaju predratna rodoljubiva dela (pre II svet. rata - ne ovih skorijih)...

    Da li su "znali" da su neke pesme Momčila Nastasijevića bile zloupotrebljavane? Mislim da AV i njegova ekipa i nisu, ali neko iz organizacije sigurno jeste!
    Mada je zapravo viže vodio računa da ne bude četničkih ili partizanskih "dela i pesama", daklem tako "slučajno" birajući nacistička! Jer Ljotićev pokret jeste bio anti-monarhistički, ateisitčki, ali anti-komunistički, inspirisan Hitlerom i Musolinijem.

    Sa druge strane, ta rodoljubiva dela Momčila Nastasijevića i "ne mogu se nači" delom i zbog posledica efikasne cenzure pod SKJ, a uz već poslovično moderno zaglupljivanje, nikom nije ni bilo stalo da izvrši makar književnu rehabilitaciju dela Momčila Nastasijevića...

    Na kraju krajeva, da li to znači da svako ko sluša i Hitlerova "omiljena dela", kao npr. "Camina Burana" je automarski i nacista? Ne!

    Ukratko - ovo jeste dakle blamaža par ekselans. Ne verujem da je to posledica "namere" AV i SNP, več više posledica njihovog "nepoznavanja materije". Ali ponavljam, onaj koje znao za ta nepravedno zaboravljena dela i predočio ih - sigurno je i znao za njihovu nekadanju zloupotrebu!

    Tolko.
  • Vladimir

    11.05.2021 01:13
    Tragedija je roditi se i živeti u Srbiji.
  • Podbarac

    11.05.2021 01:04
    Istoriju piši pobednici
    Drugi svetski rat nije bio samo borba velikh sila za preraspodelu ili revanšizam za I svetski rat, već je to bila borba protiv jedne fanatične vizije - da se zavlada svetom u ime samoproklamovane više rase.
    U tom pokušaju, čitavi narodi, a pre svega Jevreji, kao i Romi ili Slovenski narodi, ali i Kinezi i drugi narodi na Dalekom istoku, bili su meta najgnusnijih zločina koje pamti istorija...

    Šta se događalo ovde, a pre svega u Srbiji?
    Nakon okupacije, izdvojila su se dva pokreta otpora - jedan tzv. "Ravnogorski", a drugi "Partizanski". Ali vođeni svojim političkim interesima, uskoro postaju smrtni neprijatelji, gde "Ravnogorski" praktično postaje saradnik okupatora - koji ga je tolerisao, ali i pomagao u borbi protiv "Partizana".

    Zašto pod znacima navoda "Partizana"?
    Jer se NOP-u priključuje 1941, oko 80,000 četnika i dobrovoljaca pod vođstvom popa Vlade Zečevića, te su nadalje bili poznati pod imenom "NOP i Dobrovoljačka vojska Jugoslavije, a u zajednički Vrhovni štab, ušao je jedan broj visokih oficira i generala kraljevine Jugoslavije.

    Za razliku od njih, Ljotič i njegov pokret su se od prvog dana stavili u službu okupatora, i tu nema pogovora - neprijatelji su im bili i monarhisti, ali pre svega komunisti.

    Ko je Momčilo Nastasijević?
    Predratni književnik i pesnik - ni kriv ni dužan - čija su neka dela bila zloupotrebljavana, jer su slavila patriotski duh u Srba, a obilato su korišćena i od strane Nedića, ali i ostalih kvislinga.
  • Bravar je bio ...

    11.05.2021 00:32
    ... NAJBOLJI .
    Dragana , ni na jednom portalu se nije pojavio ovako ISTINIT komentar o "antifašističkom" hepeningu u organizaciji Vlade Srbije ... , BRAVO - svaka Vam čast i na hrabrosti , a mi koji nismo bežali sa časova istorije i koji smo se "dizali na Hej Sloveni" možemo samo da se stidimo i crvenimo ... za sada.
  • Ђорђе Ивковић

    10.05.2021 23:59
    Мантрање
    Која "ревизија историје"?
    Који "антифашизам"?
    Како се зове кад у једној земљи не постоји слобода говора?
    Да ли је вама добро?
  • IQ

    10.05.2021 23:08
    Tragedija
    Ovo je baš tragedija.
  • 313

    10.05.2021 22:46
    A šta se očekivalo od mileta i vođe Stranke Srpske Nesreće? Da budu principijelni, moralni, iskreni? Ma 'ajte molim vas.
  • Реља

    10.05.2021 22:28
    Како је АВ мајсторски синоћ онаквом прославом бацио још једну коску овом јадном народу, да се гложи и свађа... Катастрофални смо, онако ђутуре!
  • Pau

    10.05.2021 22:25
    Izvanredan tekst, pravo u metu!
  • Pera

    10.05.2021 21:48
    Slobodoumlje
    Bojim se da nećete još dugo. Ovakvi tekstovi nisu poželjni, koliko god tačni bili. Čuvajte se.
  • ex chapman

    10.05.2021 21:17
    Momcilo
    nemojte da ****** Dejane. u pesmama se izričito pominje Zbor!
  • Noj(e)

    10.05.2021 21:15
    ---
    Samo jedna reč ih ne može opisati, ali pokušaću. Kreteni!
  • Avala

    10.05.2021 21:05
    Ne postoji zemlja u Evropi koja se stidi svoje antifasisticke borbe u 2.sv ratu... Pa zbog toga 70 godina kasnije pokusava da predje na stranu sila Osovine. Revizija istorije zadnjih 30 godina ostavlja trag, nista Ovo nije slucajno.. Vucic se samo vraca na svoja fabricka podesavanja iz 1992.. Srpski revizionisticki istoricari nikako ne zele da odu do Freiburga valjda im je na kraj sveta, u nemacki savezni arhiv gde postoji preko 50km (50 000 duznih metara) arhivske gradnje od osnivanja prvog Rajha sa svim oruzanim formacijama, pa da konacno potvrde sa I sa druge strane(Wehrmacht) tu "antifasisticku" borbu JvO, Ljotica, Nedica I ostalih.. Vrlo dobro znaju sta ce tamo naci u ratnim dnevnicima nemackih jedinica na Balkanu..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna