Autor: Tanjug

Info
18.06.2021.
16:46
Višegodišnji loši trendovi u proizvodnji šećerne repe i šećera u Srbiji kao i gašenje šećerana u susednim državama za isti sto okupili su danas proizvođače šećera i predstavnike ministarstava.
  • Mp

    20.06.2021 08:56
    Šećer ne treba svrstavati u osnovne životne namirnice već u začine jer prekomerna upotreba istog dovodi do gojaznosti, šećerne i drugih bolesti. I ovo može biti uzrok trenda smanjenja potrošnje šećera te i smanjenja broja šećerana širom Evrope. Proizvodnja šećera od šećerne trske je mnogo jevtinija. Lakša je i profitabilnija proizvodnja drugih ratarskih kultura nego što je repa. Srbija može sopstvene potrebe za šećerom zadovoljiti radom 2-3 šećerane a eventualni izvoz mora biti konkurentan šećeru od trske.
  • Bili Bilbord

    20.06.2021 08:42
    Ruka ruci mi smo Turci
    Šta bi rekao naš vrovni komandant i vrhovni demagog na ovakvu vest? Pa rekao bi da tih pet rade bolje i više nego onih petnaest! A dodao bi, da se u Srbiji nikada bolje nije živelo i da ima najveći privredni rast u Evropi! To bi dodao uzgred, čisto da se još jednom ponovi laž koja će zbog ponavljanja postati narodno verovanje...i istina, zbog tog verovanja.
  • Boris

    19.06.2021 18:24
    @Dejan

    Afera sa prepakivanjem šečera nikad nije rešena, a cela Srbija zna ko je u pitanju.

    Inače, u tekstu nije navedeno šta je glavni uzrok propasti industrije šećera: bescarinski uvoz šećera od šećerne trske u Evropsku Uniju. Do pre nekoliko godina je EU branila subvencijama ovu industriju, ali je prestala.

    Stvar je jednostavna: šećer od repe se proizvodi 3 meseca godišnje, uz remont nakon toga. Šećer o trske se proizvodi 11 meseci godišnje uz mesec remonta.

    Nije teško pretpostaviti koji šećer je mnogo jeftiniji.
  • Dejan

    18.06.2021 22:43
    Srb-i
    Svako ko je ugasio seceranu je dobio masne pare od eu,jerje predvidjeno da se secerna repa proizvodi u delu hrvacke,madjarske ikod nas ! To se sve desavalo za vreme djikija i secerka. Nema nas gorih os srba,uvek se nadje kukolj da kontrira i pise suprotno,skupstina nam je ogledalo naroda,zato smo i dno dna
  • Milan

    18.06.2021 21:20
    Posao 2
    Netacna informacija. SRBIJA nije dobila od EU ni evra. Pomesali ste loncice. EU je vlasnicima secerana u zemljama clanicama iz Fonda za restruktuiranje prilikom gasenja fabrika isplacivala ogromna sredstva.
  • Dejan

    18.06.2021 18:22
    Posao
    Srbistan je ,,dobio,, od Eu 8000000 eura za svaku ugasenu seceranu ! Onda smo prepakivali Eu secer i vracali im isti nazad,tu je neko inkasirao 120 miliona eura !!! Tako da stvar je jasna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna