Autor: RTS

Info
27.06.2021.
07:15
Pandemija virusa korona povećala je upotrebu, ali i proizvodnju droge sa posledicama koje će se verovatno osećati "godinama", upozorile su UN u izveštaju koji je predstavljen pre dva dana.
  • Nekons

    30.06.2021 11:28
    ***
    @BulevarEvrope
    Marihuana je skinuta sa liste psihoaktivnih supstanci, tj droga, od strane SZO i UN.
  • Nekons

    30.06.2021 11:05
    ***
    Samo kad je rakija zdrava pa treba decu navikavati na alkohol od malih dana. Mali aj probaj rakiju/pivo...kako to već ide kod nas. Ili što te gledaju kao da si bolestan kad nećeš da piješ. I onda se još pitamo zašto je toliko nasilja ovde. Alkohol za razliku od trave izaziva izuzetnu agresivnost.
    Marihuana treba da ima isti tretman ako i alkohol. Možeš da je kupiš u specijalizovanoj prodavnici ili da je gajiš sam, kao što možeš da praviš pivo, vino rakiju ali ne možeš da prodaješ ako nisi registrovan za to.
    A put do teških droga, koje bi takođe trebalo dekriminalizovati, nije marihuana već upravo alkohol, kojim svi počinju kao i trauma iz detinjstva, zapostavljenost u porodici i sl...
  • Bojan

    28.06.2021 11:05
    @BulevarEvrope

    Evo ja sam donedavno konzumirao skoro svakog dana i sad nisam zapalio 2 meseca. U početku mi je malo falio nikotin iz duvana s kojim mešam, ali nikakve apstinentske krize, nikakve depresije, to su priče za naivne budale. Nego, mene zanima ta tvoja logika: da bi tebi dokazao da je u redu da koristim travu, ja treba da zauvek prestanem da je koristim? A ko si ti tačno da tebi neko nešto dokazuje? Probaj jedan mali eksperiment: kad sedneš s nekim poznanikom ili članom familije (neću reći s prijateljem, teško da ih imaš) koji pije kafu, lepo mu objasni da je potrebno da zauvek prestane da je pije da bi stekao tvoje poštovanje. Posle samo svrati ovde da nam javiš kako si prošao, na skali od podsmeha do zauške.
  • Trt

    28.06.2021 09:43
    @BulevarEvrope
    Odmah možeš da proceniš nečije poznavanje teme kada kanabis naziva izrazom koji je naučio iz loših serija, ali ima tu još svakakvih gluposti.
    UN je uklonio kanabis iz grupe supstanci u koju spada heroin, a po svom sastavu, efektima i posledicama tu nikad nije ni spadao. Porediti ga sa heroinom te takođe automatski diskvalifikuje iz bilo kakve ozbiljne priče na temu, ali hajde da nastavimo ovo, zabavno je.
    Uzgaja se u “laboratorijskim uslovima” zbog optimalnih rezultata. Imaš li isti strah i od povrća iz plastenika? Takođe je jasno da ni ti nemaš pojma čime se tretira i pišeš napamet, ali to je nešto što se sasvim lepo uređuje regulacijom proizvodnje i dozvoljavanjem ličnog uzgoja. Naravno tu je i obavezna histerija oko genetske modifikacije, kao da 99% biljaka koje konzumiramo danas nije genetski modifikovano u nekom periodu svoje istorije.
    Neću se upuštati u ove nebuloze oko muških i ženskih hormona, verujem da je u pitanju neki lični mačo kompleks; samo ću istaći da postoje brojne druge legalne supstance koje utiču na lučenje serotonina i dopamina i mogu da trigeruju dormantne psihičke poremećaje kao kanabis.
    Sve u svemu hvale vredan pokušaj suvislog komentara, daleko iznad tvog uobičajenog bulažnjenja, ali i dalje hrpa gluposti. Ako želiš da budeš manje upadljiv kao klovn, lepo je da se trudiš, ali ima tu još dosta posla.
  • Nemanja

    27.06.2021 23:47
    @BulevarEvrope
    Da bi imao ikakve štetne posledice od trave, istu moraš da uzimaš u količinama i sa frekvencijom koji te već kvalifikuju kao zavisnički tip ličnosti, dakle, žešći poremećaj, bez obzira na supstancu. Najgora posledica konzumiranja trave na razuman način može biti paranoja, tzv, "loš trip" i mučnina/povraćanje. Sve ostalo što si naveo ne znači apsolutno ništa - svako zrno brašna koje smo i ja i ti ikad pojeli je od GMO žitarica (tzv, hibrida), u "laboratorijskim uslovima" se u razvijenom svetu uzgaja gomila voća i povrća a mit o tretiranju, tzv. "prskana vutra" je nastao 90ih kad su Diazepami bili u slobodnoj prodaji i smešno jeftini, pa su dileri na malo neretko drobili iste u vutru.
    Ne postoji ni jedna hemikalija koja bi bila isplativa da se na industrijskom nivou prska po vutri za povećanje psihoaktivne potencije. I, da, uz sve mitove i legnede o uzgojima, hibridima i tome slično, u pitanju je najobičnija biljka, dakle, par semenki u zemlju i za par meseci će biti nešto da se zamota. Da napomenem i da su biljke koje sadrže Atropin - Tatula, Beladona, Bunika itd. potpuno legalne, bez obzira na činjenicu da je isti smrtonosan ako se doza prekorači za par miligrama.
  • BulevarEvrope

    27.06.2021 15:58
    @Nikola
    Pa marihunana je na listi psihoaktivnih supstanci tj. droga. Jel tako? Tako je! Em je depresant em halucinogen i nema potrebe za konstantnim negativnim komparacijama.
    Uzgaja se uglavnom u laboratorijskim uslovima, tretira se ko zna cime. I sve sorte, sve do jede su GMO/ autofeminised. Ne znam cemu sad tu preterana mistifikacija i da je to kao neka panacea.
    O psihofizickim promenama koje izazivaju kod korisnika ne treba ni pricati. Prvenstveno mislim na neuroplastiku mozga kao i izmene u hormonalnom panelu: inhibicija muskih hormona, povecanje zenskih i oscilacije sa dopaminom, serotonimom i kortizolom.
    Aj bas cu da pogledam sta pise na sajtu WHO u vezi turske kafe. Hvala na preporuci, vidim kvalitetnu literaturu cistas.
    @Trt
    Ja nesto i nisam primetio tvoje komentare sem ovako kada me nesto prozivas. Ukoliko te bas interesuje sta radim, cime se bavim i ostali detalji, nema problema mogu jedno popodne da ti posvetim.


  • Branka

    27.06.2021 14:26
    Jovanjica
    Nije li neko jutro na televiziji sa nacionalnom frekvencijom doslovce pisalo da je alkohol opasniji od droge? U prevodu,nemojte piti, drogirajte se.
  • Nikola

    27.06.2021 14:09
    BulevarEvrope
    To bi sve bilo tacno, da ne uguravas pricu o marihuani zajedno sa heroinom ili ostalim sintetickim drogama… svaka stetnost je izazvana paralelnim koriscenjem nikotina i katrana tj cigareta… otud rak grla ili pluca….najgore zlo za ljudski organizam su cigarete, industrijski dobijen alkohol, psiho medicina i prekomerni unos kafa, posebno crne/turske… aj malo baci pogled na sajt svetske zdravstvene org…
  • Smejurija

    27.06.2021 14:02
    Dizel je štetan. Alkohol je štetan. Herbicidi su štetni. Što ne zabranite to?
  • Trt

    27.06.2021 13:59
    @BulevarEvrope

    Mene zanima jedna stvar, a glede komentara koje ostavljaš ovde. Ako nisi neko ko prekomerno pije i žestoko se drogama, koji je onda razlog za tvoje psihičko stanje - i ima li nekih lekova koji to mogu da saniraju?
  • dogyosz

    27.06.2021 13:57
    "Kada pogledamo Evropu i svet mi smo ispod svih preseka."

    ИСТИНА.
  • Sole

    27.06.2021 13:45
    Zasto niko ne spominje alkohol? Sretao sam i naduvane i pijane ljude, nikad nisam video da naduvan prave probleme ili da su agresivni… Ali boze moj, alkohol je ipak velika stavka u budzetu…
  • Bojan

    27.06.2021 13:21
    @zola
    Vrhunac licemerja je zabranjivati nešto drugima zato što bi za tebe i tvoju decu to bilo štetno po zdravlje kad bi se kojim slučajem razvaljivali od toga. Ispadne da vas svi silom teraju da uzmete, nemaju ljudi pametnija posla nego da bacaju kvalitetnu biljku na takve.
  • BulevarEvrope

    27.06.2021 13:03
    Cemu poredjenje droge, alkohola i cigara kad to uglavnom danas ide zajedno?
    Vi sto povremeno nekada dunete ili ste konzumirali tamo u vreme sedamdesetih niste relevantni i molim Vas da ne ostavljate emotivne i navijacke komentare.
    Meni zanima ovi sto konzumiraju na dnevnoj bazi a zalazu se za legalizaciju i popularizaciju,(bilo da su visokofunkcionalni ili raspali dzanikiji) da li je moguce da pauziraju sa marihuanom napr. na 2-3 meseca, 2-3 godine ili skroz da ostave. Depresija i apstinentska kriza se ne pominju nikad po komentarima.
    Dovoljno je kejom proci uvece ili rano ujutru ili Dunavskim parkom pa pogledati sve te kreature, kako se ponasaju i u kakvom im je stanju fizionomija. A sve ih je vise i vise i sve su kilaviji i bolesniji.
    Kontam jos malo pa ce se pojaviti i kojekakvi edukovani nutricionisti sto ce nuditi tablice pravilnog i zdravog zderanja alkohola i marihuane.
    Nego sta bi s onim uljima i cudesima, jel se izlecio nekad neko od toga?

  • neko

    27.06.2021 12:41
    Ne moze da se prica o stetnosti droga zasniva na marihuani. Pekicu procitaj i ti nesto, argumenti su ti slabija strana delujes i ti zbunjeno. A kad zbunjen objasnjava zbunjenima to evo ovako izgleda..
  • комша

    27.06.2021 12:37
    Сваки опијат је штетан, али је марихуана у све више држава скинута са листе дрога. Чудно је да је једна биљка потпуно природна илегална, а ракијештина је потпуно легална. А још нисам чуо да је неко надуван дошао кући и пребио жену и децу, полупао негде кафану и сл.
  • Jezus

    27.06.2021 12:32
    I Amerikancima je stetna
    I Kanadjanima,Holandjanima...Zato su 100 godina isprad nas,mpzda i 200.
  • @zola

    27.06.2021 12:30
    Bori se edukacijom i kaznama za rad/voznju pod uticajem psihoaktivnih supstanci a ne zabranom. Kao sto ne mozes zabraniti coveku od 150kg i dnevnim pritiskom 200/100 da jede slaninu i cvarke 3x dnevno, tako ne mozes ni alkohol, cigare, drogu, sonu kiselinu ili sta god neko hoce da jede/pije/pusi.
  • Pannonian

    27.06.2021 12:25
    A da ne pominjem pečurke!
    Ili se laže narod ili je u pitanju apsolutna neinformisanost da ne kažem glupost, odnosno uvid u zastarela istraživanja. Istraživanja koja navode su rađena 70ih u U.S sa ciljem da se marihuana i zabrani, jer je laka za uzgoj i ima više namensku upotrebu. Izagali su miševe tokom 24 časa ogromnoj količini dima, i to su radili mesecima. Nakon prvih znakova urušavanja zdravlja, a kako i nebi kad su mesecima u kutiji izloženi dimom su odmah i zloupotrebili pogrešne rezultate (dokazano!). Marihuana je danas legalna odnosno regulisana zakonom u mnogim državama jer je primećeno da zapravo smanjuje korišćenje težih droga, blagotvorno deluje na organizam, smiruje, opušta mišiće, olakšava simptome mnogih bolesti, unapređuje ekonomiju i nema štetnih posledica normalnom čak svakodnevnom konzumacijom. Legalna je u Portugalu, Severnoj Makedoniji, nekim državama u S.A.D., Holandiji i da ne nabrajam dalje. Ove godine skinuta je sa A liste droga U.N.a gde je sada na nivou analgetika, poput brufena. Osim u Srbiji naravno, ovo se već koristiti za razvoj ekonomije i više namenske proizvodnje, dok države trenutno rade na pripremama zakona legalizacije. I kad cela E.U. bude legalizovala i zaradila dobre pare na tome, tek onda će Srbija, "A ovo nije štetno?", e onda ide legalizacija pa kontra tužbe ljudi koje ste zatvarali zbog gluposti. Jer možete jednom, ali samo jednom da budete u koraku sa vremenom. Toliko teško koristiti internet i malo se edukovati "Doktore"? Ali proći će i vaše vreme.
  • zola

    27.06.2021 12:08
    ajd sad
    Poređenje marihuane sa cigaretama i alkoholom u krajnju ruku je neumesno i cinično...znaš da su cigarete i alkohol štetni po zdravlje pa eto dodaćemo i marihuanu.Umesto da se borimo protiv droga,zavisnosti,korporacija i mafije koja truje nas i našu decu mi ih još i "obogaćujemo".
  • ne isplati im se

    27.06.2021 11:28
    Naravno da ce direktor vladine kancelarije za borbu protiv droga biti protiv legalizacije droga jer bi u tom slucaju ostao bez fotelje...
    Kao sto bi i inspektori i ostali policajci ostali bez dnevnica/posla, sudije i advokati mita i dela prihoda, politicari i db-ovci bez debelog procenta, itd.

    Jedino bi dobilo drustvo (manje kriminala, manje predoziranja, manje bolesti zbog vece kontrole/kvaliteta narkotika) i drzava (veci budzet) ali kome to treba kad je cilj upravo suprotan
  • Mileta

    27.06.2021 11:23
    ....
    Uredu je sve to,ali da postavimo ovako problem ...smrtnost od alkohola i cigareta,postoji evidencija?? smrtnost od marihuane???..ne branim na taj način marihuanu veća opasnost su alkohol i duvan.Holandija je onda narkomanska država??? ako je izregulisala upotrebu marihuane.Jasno je da su u pitanju pare i to lepe količine koje država treba da kontroliše(marihuana)nešto drugo je heroin i kokain.
  • Skimmer

    27.06.2021 11:17
    Nivo
    Najveći problem su ljudi kao ovaj doktor. Needukovani ili ne žele da se posvete širokom razumevanju teme.

    Problem sa marihuanom je nepostojanje regulacije. Kanabis proizveden organskom proizvodnjom iz originalnog semena vs. kanabis uvezen iz Albanije ili kojekuda, nije isto.
    Slažem se da dim šteti, ali ne možete reći da je to droga i to loša ako se puši.
    Umereno korišćenje mnogo pomaže psihički, a i korišćenje ulja potpuno eliminiše taj rizik.

    Želim, za promenu, da pročitam neku ves o ovome koju je napisao neko ko je istraživao i done realne zaključke, a ne neki senilni deda, sorry, ali nije sorry.
  • Bombon

    27.06.2021 11:13
    Izjave kao u doba SPS-a 90ih. Samo je još džokus falio. Realno nismo se ni pomerili od tog vremena. Ni u glavama ni u BDPu.
  • Vlada

    27.06.2021 11:08
    @Bns

    Kanabis nije potpuno bezazlen, ali je čak i manje štetan od mnogi legalnih poroka, a ideja da predstavlja stepenik za teže droge ima smisla kao i kad bi to tvrdio za pivo.
    Individue koje podržavaju zatvorske kazne za jednu sasvim normalnu naviku su teške sociopate koje treba odgovarajuće lečiti.
  • Ja

    27.06.2021 10:44
    Ti se druže nešto zbunio, već postoje gomila istraživanja o ovome. Nemoj da pametuješ.
  • Bns

    27.06.2021 10:24
    Narkomanija
    Trava ostavlja i štetne psihičke posledice, a ponekad je i tek prvi stepenik na narkomanskom putu.
    Sad se u komentarima javljaju "rekreativni" ovisnici koji tvrde da trava nije droga i slične budalaštine. Eto dokaza koliko je štetna, pre svega za nervni sistem
  • Realno

    27.06.2021 09:58
    Alkohol i cigarete su podjednako, ako ne i stetnije, ali su legalne. Zasto? Pa lova. Tako ce i ovo kad-tad u odredjenoj meri postati legalno, samo da se nadje model da se veca lova obrne i ode gde treba da ode. A to da mi imamo 80.000, pa vise ima u Bg-u sigurno. Drogu bukvalno mozes kupiti bilo gde. Ali bukvalno. Tako da je cifra onih koji redovno konzumiraju bilo sta od droga je makar x5.
  • Salamander

    27.06.2021 09:36
    Duvan
    Ako je neželjeno delovanje kanabisa maligni tumori pluća i grla,što ne zabranite onda i duvan? Apsolutno su mi nejasni argumenti protiv jednog a da ne spomenete ovo drugo.
  • Savamala

    27.06.2021 09:35
    Da li je i ono u Jovanjici stetno?
  • Mico

    27.06.2021 09:23
    /
    najčešće su to problemi sa plućima, maligna oboljenja grla.

    Znaci, ja pojedem kolacic samarihuanom i onda dobijem oboljene pluca i maligno oboljenje grla?
    I to nije od cigara nego samo od marihuane?

    E moj gdnie Pekicu akotouopstei jesi idi na mega dens da te jos poduce
  • Istina

    27.06.2021 08:54
    Nemamo mi manje zavisnika nego lošije vođenu statistiku. Krije se ili se ni ne zna.
  • brka

    27.06.2021 08:49
    jovanjica..jovanjica...jovanjicaaaa
  • Moša

    27.06.2021 08:04
    Droga
    Iste te negativne posledice imaju i cigarete, pa su legalne. Dosta loše izjave. Takođe, reč "droga" je izgubila svu smisao koliko se ponavlja. Kao da je to jedna univerzalna stvar a ne mnoštvo drugačijih koja svaka ima svoja svojstva.
  • Neko

    27.06.2021 07:57
    Šta mi fali?!
    Pušim marihuanu od srednje škole, 30 i koju godinu.
    Završio fax, radim, porodica, svašta nešto....
    Neki likovi iz perioda srednje koji su tada počinjali da cugaju dans i dalje cugaju, ceo dan bednog posle posla do večeri u kafani... Većina ekipe koja je varila je prošla isto kao i ja.
    Sami procenite....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna