Autor: Politika

Info
29.06.2021.
13:20 > 14:29
Na testu iz matematike za osmake koji su malu maturu polagali na mađarskom jeziku deveti i dvanaesti zadatak nisu dobro prevedeni pa će ovi zadaci svim učenicima biti priznati kao tačni, piše Politika
  • Wtf?

    04.07.2021 12:03
    I pre dvadesetak godina je taj problem sa prevodom bio vecito prisutan na takmicenjima a verujem i na zavrsnim/prijemnim ispitima. Meni se onomad na takmicenju iz biologije desilo da su dezurni nastavnici cak cetiri puta dolazili da preformulisu jedan zadatak, jer nije bio dobro preveden. Ko sastavlja i ko prevodi te testove, ne znam. Ali valjalo bi se malo ozbiljnije i strucnije pozabiviti celom tom pricom oko tih zavrsnih ispita. To svake godine lici na sve veci i veci cirkus. Osim toga ogroman je stres i za ucenike i za nastavnike i kad nema gresaka u zadacima ili u prevodu.
  • Wtf?

    04.07.2021 11:50
    I pre dvadesetak godina je taj problem sa prevodom bio vecito prisutan na takmicenjima a verujem i na zavrsnim/prijemnim ispitima. Meni se onomad na takmicenju iz biologije desilo da su dezurni nastavnici cak cetiri puta dolazili da preformulisu jedan zadatak, jer nije bio dobro preveden. Ko sastavlja i ko prevodi te testove, ne znam. Ali valjalo bi se malo ozbiljnije i strucnije pozabiviti celom tom pricom oko tih zavrsnih ispita. To svake godine lici na sve veci i veci cirkus. Osim toga ogroman je stres i za ucenike i za nastavnike i kad nema gresaka u zadacima ili u prevodu.
  • Biba

    04.07.2021 08:55
    Bodovi
    Sramota našoj deći srpskoj u celoj Srbiji povecavate bodove zato što su dobro uradili a manjini poklanjate bodove
    Recite u kojoj zemlji to postoji
  • /

    29.06.2021 21:18
    Ispravna odluka priznati bodove.

    Ova deca, a to se zaboravlja, su potrosila vise vremena pokusavajuci da rese neresivo i to vreme nisu ulozila na ostale zadatke.

    Nisu ova deca privilegovana, nego oni kojima su zadaci bili pravilno sroceni.

    A to vec je strasno kad je privilegovan onaj koji dobije zadatke bez greske u tekstu.
    Ce Ministarstvo konacno odgovarati?
  • Baltazar

    29.06.2021 20:00
    prevodilac
    Želimo da znamo konkretno ime i prezime prevodioca. Ovo nije prvi put da se tekst mature pogrešno prevodi! Prevodilac ili nije bio matematičar (pa nije ukapirao zadatak) ili je bio matematičar sa lošim znanjem mađarskog jezika. Savet za nacionalne manjine je obavezan da obezbedi kompetentnog prevodioca, ima ih dovoljno na sreću (samo naravno nisu na Pastorovom spisku).
  • admission

    29.06.2021 17:51
    Oni koji misle da će zbog ovoga deca većinskog stanovništva biti oštećena očigledno ne razumeju proces mature i prijema u sr. škole. Pa mađarska deca (deca koja polažu malu maturu na mađarskom) ne konkurišu za mesta u odeljenjima na srpskom... A proces izbora prevodioca i ne vredi komentarisati, to može biti samo partijski čovek, predložen od strane nacionalnog saveta, znanje tu nema nikakav značaj.
  • besmisao

    29.06.2021 17:29
    besmisao
    potpuno je u pravu gospodin koji je rekao da se svima skinu bodovi sa ta dva zadatka, a ne nekom poklanjati. Mnogi roditelji odvajaju od usta ili rade po 2 posla da bi deci priuštili dodatnu pripremu za upis u željenu školu a na stranu dečiji trud i ozbiljan rad, i onda na kraju npr. moje dete koje je razumelo zadatak je oštećeno u odnosu na one koji nisu razumeli. A o odgovornosti prevodioca ne treba ni razgovarati, biće neko izvinjenje i to prugutajte dragi roditelji ,sram ih bilo sve koji su u tom lancu.
  • Peka

    29.06.2021 17:28
    Mogli su angazovati vranjance
    Za prevod...
  • .

    29.06.2021 17:23
    Od dece se ocekuje da sve dobro urade i za greske snose posledice, a politicari i Ministarstvo obrazovanja koliko god da uporno grese nikom nista.

    Ipak, sama odluka je postena.
  • marko

    29.06.2021 16:58
    @Jaja
    Neće se srpski učenici dovesti u nepovoljnu situaciju zbog dodeljivanja 2 boda mađarskim učenicima, jer skoro bez izuzetka, mađarski učenici konkurišu na smerove na mađarskom nastavnom jeziku, a srpski učenici na smerove na srpskom jeziku u srednjim školama, tako da neće se naći na istoj listi prilikom rangiranja za upis. A odluka da se svim mađarskim učenicima dodeljuju ta dva boda je doneta zbog pojednostavljenja i ubrzanja celog postupka jer inače bi trebao svaki pojedinačni učenik da podnese žalbu komisiji koji bi trebao za više hiljada učenika pojedinačno da donosi odluku da li se prizna ili ne prizna taj zadatak...
  • Kikinđanin

    29.06.2021 16:55
    @Jaja
    Vi ste, pretpostavljam, prosvetni radnik sa bogatim iskustvom rada sa učenicima mađarske nacionalnosti, pa onda zato možete da tako znalački da „verujete” da ih „ovi” ne bi znali rešiti ni da jeste bilo prevedeno kako treba?
    Možda bi „ovim” tu „madjarima” sa malim slovom „m” u startu čak trebalo i oduzeti dva boda jer se, eto, usuđuju da ne polažu na srpskom?
    Mislim, nije kao da im je zakonom zagarantovano pravo da polažu na mađarskom jeziku, pa da onda i očekuju da će testovi biti adekvatno prevedeni i stoga isti kao i oni na srpskom. Baš su zahtevni.
  • Bora

    29.06.2021 16:27
    Može im se priznati jedino ako se upisuju u odeljenja na mađarskom. Ako se upisuju u odeljenja na srpskom onda su ostali tj. većina oštećeni
  • Dragan

    29.06.2021 16:27
    Pa ko je prevodio, Aboridžani ili Mađari?
  • mimi

    29.06.2021 16:15
    Davanje bodova za te zadatke je dobro rešenje. Ne treba zaboraviti da je loš prevod izazvao i dodatnu frustraciju kod učenika što se ne može kompenzovati bodovima. Zbog toga treba paziti na prevode i angažovati više prevodioca. Svaki prevodilac može da pogreši, ali zbog toga se uvek da drugom prevodiocu da proveri prevod. U ovako važnim slučajevima bilo bi dobro imati i treću proveru. Preveden i proveren tekst bi se mogao dati osobi koja nije videla originalan test i zamoliti je da pokuša da ga reši.
  • Milana

    29.06.2021 16:09
    Ko li se uhlebio
    "Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV)"
    Šta mi sve nećemo imati, a obrazovanje sve lošije?
  • Pan5er

    29.06.2021 16:01
    Naprednjački eko-teroristi s kupljenim diplomama su ušli u fabrike i fabrike malo malo pa eksplodiraju. Ušli su u prosvetu, pa ne umeju da sastave zadatke a kamoli da nešto sami reše. Eno ih grade puteve, pa se sve obrušava, a rupe su uobičajena pojava. Da li biste pristali da vas operiše istaknuti esenesovac?

  • Bane2

    29.06.2021 15:39
    ovcice
    To je greska koja nije morala i smela da se desi. Hocemo li videti izvinjenje prevodioca i njehih/njegovih sefova? Odgovornost i kazna u smislu smanjenja plate? Da li su glavni kredibilitet prevodioca partijska knjizica stranke, nedostatak morala, samokritike i kicme kao i porodicno stablo?
  • Zoltan

    29.06.2021 15:24
    Hvala ne treba
    Ta dva zadatka su trebali svima izbaciti iz sistema bodovanja, ne samo Madjarima. Ne treba ni nama ni ikome ista da se poklanja. A protiv prevodioca pokrenuti postupak i utvrditi odgovornost. Dosta je bilo zajebancije, afere koje se svake godine ponavljaju na tim ispitima su sigurno svima dosadile.
  • nsbot

    29.06.2021 15:13
    ne ne ne
    Kada 0,1 ili 0,2 boda odlučuje o tome da li će dete uspeti ili neće uspeti upisati željenu školu/smer, ovo je potpuno katastrofalna odluka.
  • Goran

    29.06.2021 14:55
    Ili će cela Srbija dobiti ta dva boda, ili će Mađari biti u nefer prednosti.
  • Jaja

    29.06.2021 14:47
    Trebalo bi avim ucenicima priznati ta dva zadatka, a ne samo madjarima, jer verujem i da su skroz tacno prevedeni, ne bi avi mogli da ih rese, sto onda dovodi djake koji uce na srpskim jeziku u nepovoljnu situaciju
  • Poslusni gradjanin

    29.06.2021 14:47
    Ali covece - ministarstvo prosvete je na tom nivou da ne umeju ni zadatke da prevedu…sve moguce je srozano na najnizi nivo u ovoj zemlji…
  • Milan NS

    29.06.2021 14:40
    Da li se ijedne godine
    desilo da sve bude OK sa maturom i sa testovima?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna