Autor: Magločistač

Info
10.07.2021.
15:19 > 10:49
Ima li života na selu je višedecenijsko pitanje koje najčešće zavisi od opredeljenja pojedinca, od postojećih mogućnosti, resursa i istrajnosti.
  • Z13

    10.07.2021 16:07
    Visi im o nosu, a ne vide
    Vlasti su sve učinile da ljudima ogade selo. Mnogi ne vide razlog da se više bave poljoprivredom jer ih država sapliće na svakom koraku, a prazna obećanja daje na lopate. Sela umiru sve brže, a taj proces osiromašuje državu. Na pravom smo putu da totalno bankrotiramo.
  • Imre

    10.07.2021 14:28
    Ako se nevaram kraljevina Jugoslavije nije imala u svom vlasnistvu drzavnu zemlju koja se obradjivala u poljopribredi.Drzavna zemlja nastaje od oduzimanja viske od tada dozvoljenog maksimuma po jednoj porodici,kao i od zemlje koja je ostala posle proterivanja Nemaca( lojalni su otali).Od tako oduzete zemlje stvorena su drzavna imanja koja su kasnije predata na radnicko samoupravljanje u kombinatima i zadrugama.Tada se takodje drzava odrekla da bude vlasnik polj.zemljista.Deo oduzete zemlje dodeljen je u drugom agrarnom naseljavanju Vojvodine iz drugih republika.Posle radova devedesetih godina uz ekonomsku propast (podrsak politicara do danas)To zamljiste prisvaja drzava radi izdavanja kako seljacima tako i podobnim novim biznismenima koji se pocinju baviti poljopribredom.
  • Zivko

    10.07.2021 14:06
    Zivim tamo gde imam …
    … posao - stabilna struja i brz internet
    … vrtic, skolu, lekara - do kojih stizem peske
    … asvaltiran put, vodu, kanalizaciju i gas - ja iskopam bazen i zasadim tuje oko dvorista
    NE TREBAJU DONACIJE DRZAVE
    SAMO INFRASTRUKTURA ;)
  • Ime

    10.07.2021 12:57
    Da li govorimo o zivotu na selu ili o bavljenju poljoprivredom? Zivim na selu, radim u gradu ali na selu je sve manje mira. Bahate novopecene gazde upravljaju nasim zivotima. Tresu se stakla od traktora koji tutnje kroz selo, u selu se proizvode tone kiselog kupusa koji nadaleko smrdi, a sada su smislili i topove za rasterivanja ptica i divljaci, kojima ce i nas oterati. Drzava ulaze u ovakve, daje im drzavnu zemlju ispod tezge. Dok srednji i mali proizvodjaci nemaju za 'leb. Uskoro necemo ni imati o cemu da pricamo kada sav cernozem stave pod puteve i fabrike kablova.
  • Liman 3

    10.07.2021 12:26
    Tri reči: infrastruktura, infrastruktura, infrastruktura.

    Kad bavarsko seoce od 17.000 stanovnika ima internet bolji nego Liman, tri KOMPLEKSA baznena, kad ima bolnicu, helikopter sleće po pacijenta ako je mećava, ima ODRŽAVANE vozove i puteve da ste bilo gde kad želite, o dotacijama stočarstvu (osnovna delatnost), za solarne panele i slično da ne govorim - pa svi će naglavačke u selo.

    Bavarsko, to mislim...
  • Jovan

    10.07.2021 12:16
    Pojedinci se odlučuju u zavisnosti od uslova rada i života a to uvek zavisi od države. Sve zavisi od države a naša je odavno rešila da sela i poljoprivredu pusti niz vodu. Strategija je masovno naseljavanje u gradove i zapošljavanje u motačnicama kablova. Pojedinac koji se odluči na život na selu bez mogućnosti zaposlenja i bez elementarnih uslova za život u XXI veku može biti samo pojedinac sa ozbiljnim psihičkim poremećajima. Kada bi država htela zadovoljne ljude na selu tako bi i bilo. Ovako smo dobili tačno što smo želeli, masovno siromašno gradsko stanovništvo kojim je lako manipulisati.
  • B

    10.07.2021 11:40
    bumbar
    kada budete poštovali selo ne ruralni deo kada budete smatrali da je deo predgradja kada budete izdvajali sredstva i kada budete gladni valda će te onda početi da poštujete selo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna