Autor: Biznis.rs

Info
04.08.2021.
20:16 > 20:24
Srbija ima ukupno 278.956 preduzetnika, piše portal Biznis.rs, pozivajući se na dostupne podatke, i napominje da su u prvih pet meseci 2021. zaposleni kod njih imali zaradu u proseku 33.393 dinara.
  • ///

    06.08.2021 09:24
    @dino badjo
    Od tog "svi" mi je vise muka. Radim u drzavnoj upravi sto godina, posteno i savesno, za bedne pare. I prosecna plata mi je misaona imenice. Ako glasam, glasam za koga ja hocu. Prosek dizu oni promenljivi, izabrani ili njihovi puleni, koji na papiru imaju bednu platu kao ja, ali im se na druge nacine dopuni.
  • fd

    05.08.2021 16:02
    Citas i ne verujes. Ispada da Srbija sa 52 milijarde $ BDP ima bolji standard nego Australija i Kanada. Alo Bil Gejts ima vise para nego sto sve firme u Srbiji naprave za 1 godinu. Kakvi bre majstori i gluposti. Srbija svake godine iz skola izbaci desetine hiljada majstora. Pa kome treba toliko ljudi. Konkurencija ogromna, pa doktora na birou koji sede i cekaju posao je u proseku bilo po 3000. Sada vise ne objavljuju. Vucis zaduzuje Srbiju tj. privatni sektor i preliva u javni povecavajuci plate, dok privatni mora da zaradi. Zbog toga su i takve dazbine. Umesto Eu dobismo veliku albaniju. Hahah
  • Liman 3

    05.08.2021 08:53
    @Prep
    "Prepametna Srbadija" vidi onih 3% koji voze džipove, imaju DOO (bitna razlika u odnosu na preduzetnički status) u sprezi s "vladajućima", i to je to.

    Ako kažem da je svaki jedan moj zaposleni bio prijavljen na realnu platu, pa ako kažem još i da ne postoji zaposleni koji je radio više od mene, za proteklih 31 godinu, kažu da lažem.

    A ima nas mnogo ovakvih...
  • prep

    05.08.2021 08:13
    Opet prepametna srbadija TAČNO ZNA kako je biti privatnik, jer eto videli su majstore, pitali su poznanike, eno stanovi, kola, maldivi, tajlandi ...

    Privatnici dobro žive? Gospodo, dobrodošli u privatne vode, otvorite firmu ili radnju, pa da vidite kako to zaista izgleda. I zašto su plate na belo minimalci.
  • Miske

    05.08.2021 07:01
    Majstor, 70 godina, vodoinstalater u penziji, dnevno ima 5000 din.
    Sjedi u kancelariji slagaj papire i placi jarane.
  • h

    05.08.2021 06:42
    @Leka
    Tačno je što ste napisali. Međutim i mnogi na budžetu žive mnogo većim standardom od zvaničnih primanja. Počnimo od političara, mnogih lekara, pripadnika policije.....
    Samo pogledajte da li nekome automobil odgovara plati, videćete razliku i kod mnogih budžetlija. I na kraju rad u privatnom sektoru ne donosi nikakve beneficije kao npr jeftini stanovi, godišnji odmor je manji, ako ga ima....
  • samo kažem

    05.08.2021 06:41
    Mislim da je u tekstu iskrivljena elementarna logika društva i života kojih živimo. Decenijama ti privatnici isplaćuju minimalac, minimum ili gotovo nula doprinosa, pa traže reprogram, otpis kao ne mogu da se nose sa nametima. A ovamo kad ih privatno pogledaš, za deceniju ipo, dve od tog minimalca, kupuju se apartmani na moru, ne jedan nego dva, vozi se automobil od 100 000 evra, grade se vlelepne vile, deci se na vreme kupuju stanovi, lokali...a sve na minimalcu.
  • Ns

    05.08.2021 06:38
    @dino badjo
    Ne sekiraj se za drzavni aparat. Toga je uvek bilo i bice. Ko god da je na vlasti obezbedice novac za plate svojih biraca na drzavnim jaslama. Najugrozeniji je privatni sektor
  • NS

    05.08.2021 06:36
    Da se ne lazemo, vecina privatnika isplacuje minimalac na racun, a ostatak u koverti. Time prave sebi ustedu kroz neplacanje poreza i doprinosa na iznos iz "koverte", na ustrb radnika i drzave. Oni privatnici koji isplacuju ceo iznos (minimalac) na racun se dele u 2 grupe: prvi i u velikoj vecini su oni koji satro postuju propise ove drzave pa ne daju deo u "koverti", jer ne zele da radnicima povecaju plate iako imaju sredstava i nazalost oni u manjini sitni preduzetnici koji jedva sastavljaju kraj sa krajem pa ni nemaju za vise od minimalca. Minimalac je kategorija koja se zloupotrebljava. Trebalo bi zakonom zabraniti isplatu minimalca osim ako firma niie u finansijskim problemima
  • ...

    05.08.2021 05:52
    ...
    Ja radim u drzavnom sektoru, plata je 45 hiljada dinara, 30 godina radnog staza baceno niz vodu. Plata bedna, uslovi ocajni.
    Privatan sektor, svi moji poznanici koji rade privatno su uspesni ljudi, vamo svi na minimalcu ali zato se voze skupa auta, vikendice , letovanja i sve po redu.
    Pustite tu pricu kako privatan sektor izdrzava drzavu.
    Taxi vozaci placaju pausalac, a zaradjuju enormne cifre mesecno a jos im drzava pokloni osam hiljada evra. Majstori ubijaju sa zaradama, dosta vise o privatnom sektoru.
  • Xy

    04.08.2021 23:17
    Potrebno je doprinose smanjiti 65% na plate je puno.To je veliko opterecenje za preduzetnika.
  • Leka

    04.08.2021 22:52
    Metodologija iz prostog veka
    Tih 33.000 je minimalac koji predje preko računa.Zovite majstora bilo kog, pa veze videti da neki dnevno toliko zaradjuju.Npr majstori za klime, keramiku, vodovod i sl.nece vise da rade po stanovima jer im sitno,samo po objektima, avans 1000 evra na ruke, pa pocinjemo.
  • dino badjo

    04.08.2021 21:56
    .
    Svi koji su na drzavnoj si*i neka se zapitaju od cega i koga primaju platu i koliko to jos moze da traje.
    Ne daje drzava. Drzava prvo mora da uzme od nekog ili se zaduzi. U oba slucaja postoji opipljiva granica, pa kad balon pukne bice gladnih. Onaj koji je nesto do tada radio ce i dalje umeti da zaradi, a onaj koji je primao platu za siguran glas neka razmislja.
  • FIS

    04.08.2021 21:52
    promenimo sistem
    Ako povučemo istorijsku paralelu i vratimo se u doba feudalizma, onda možemo videti kako su nekada mali zemljoposednici, da bi se zaštitili od brojnih razbojnika, radije štitili jednog feudalca i plaćali danak tom feudalcu kao naknadu za to zaštite.
    Nešto slično imamo u totalitarnim sistemima jer se preduzeća osećaju sigurnije ako su u pitanju zaštitnička država ili stranačka birokratija. Oni svoju zaštitu plaćaju baš kao što su to nekada činili siromašni poljoprivrednici, ali postoji jedna važna razlika jer današnja totalitarna država samo uzima novac od preduzeća i ljudi, ali im ne pruža nikakvu zaštitu; naprotiv, današnja država nije ništa drugo do organizovano udruženje razbojnika skriveno pod imenom nekih navodnih institucija sistema kojima zakon dozvoljava „legalnu“ pljačku privrede i stanovništva. Stoga, totalitarna država nije, kao što postoje mnoge zablude, ustanova javnih službi koja ljudima pruža ekonomsku i svaku drugu sigurnost, već instrument kontrole i pravne pljačke.
    U slobodnom tržišnom sistemu niko nije diskriminisan i svi u njemu mogu pronaći svoje mesto pod suncem. Za razliku od slobodnog tržišnog sistema, intervencionizam predstavlja prisilnu diskriminaciju od koje koristi ima samo manjina, sve na računu većine.
  • The ja

    04.08.2021 21:48
    da, ali
    tako je i nije baš. Pre neki dan bili momci, njih trojica iz jedne firme da postavljaju neke elektronske uređaje. Pitam ih za platu. Kažu minimalac, ja se zapanjio(rade i na visini). A onda jedan kaže, na račun a u stvari prošli mesec dobili po 90000(devedeset)hiljada,dnevnica 6000,rade po deset sati. Za petnaest radnih dana. Ne sumnjam da je u većini slučajeva tridesetak ali ima i ovakvih.
  • Pera

    04.08.2021 21:45
    Preduzetnici su obicno pausalci. Uvek placaju minimalni porez iako imaju mnogo vece prihode. Ne znaci da nekome lose ide jer je platio porez na platu na minimalac. Mogao je bez pravdanja i placanja poreza da podigne i do 500 hiljada dinara na mesecnom nivou.
  • Djuri

    04.08.2021 21:23
    Produzetak komunizma
    Kao u Sfrj,nikakvih bitnih promena,kriv si sto radis,sto privredjujes ,udri poreze kazne…Zida se od sverca.Ej prakticno je dopusten rad na crno!
    Nista od promena,evo 40 godina,prodje zivot…Cisto da budete svesni da je ovo najveci razlog pada nataliteta i raseljavanja ljudi.Ako vam do sada nije bilo jasno.
  • nebesky

    04.08.2021 20:39
    Račun
    278.956 preduzetnika izdržava minimum 50.000 Bajatovića!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna