Autor: Beta

Info
26.07.2022.
12:49
Najveći broj stanovnika Srbije smatra da je uzrok sukoba u Ukrajini težnja NATO pakta da se širi na Istok.
  • samo kazem

    30.07.2022 12:53
    U dobrom drustvu
    Vecina gradjana Srbije misli isto kao i vecina gradjana sveta. Ne, svet nisu samo Ameri i njihove verne sluge; svet su i Azija, Afrika, Latinska Amerika i Okeanija. Skoro niko sa tih prostora nije uveo sankcije Rusiji.
    Mali broj gradjana zapadnih zemalja koji jos imaju cast, dostojanstvo i svest o posledicama takodje je ustao i siri istinu o ukrajinskom konfliktu. Pomenuo bih Skota Ritera, bivseg inspektora za naoruzanje u Iraku, koji je javno u americkom Senatu rekao da Irak nema oruzje za masovno unistenje i usprotivio se tadasnjem senatoru Dzo Bajdenu. Tu su zatim pukovnik u penziji Daglas MekGregor koji je javno rekao da je u doba Medlin Olbrajt bilo kome ko nije mislio da su Srbi krivi za sve pod kapom nebeskom bilo nemoguce da dobije ma kakav polozaj u administraciji.
    Ukrajina je objavila "crnu listu" onih koji govore istinu o ratu, na njoj je i Glen Grinvald, covek koji je obelodanio otkrica Edvarda Snoudena. Gradjani Srbije su u dobrom drustvu.
    2008 je tadasnji ambasador u Rusiji, a danas sef CIA, javio u Vasington da je ulazak Ukrajine u NATO "prelazenje crvene linije". Dzordz Kenan, arhitekta americke politike tokom Hladnog rata, je jos 1998 odbacio ideju prosirenja NATO kao uzasnu gresku. Medjutim, na vlasti u SAD je lobi proizvodjaca oruzja, a oni nikog ne slusaju i nemaju nameru da uzmaknu. Sad pokusavaju da potpale rat i u Aziji.
  • Милан Франкфурт

    29.07.2022 00:27
    Pogrešno vam pitanje. Šta me briga ko je kriv za rat u Ukrajini. Verovatno Alan Čumak. Nego pravo pitanje je gde ćete iseliti i u kojoj zemlji će vam rasti deca. Ja kažem Nemačka.
  • Neće biti

    28.07.2022 11:29
    Laloš@ Kako to misliš ne možeš ga rušiti i ubijati? Pa prepošteni i miroljubivi Hrvati su itekako rušili i ubijali Hrvate srpske nacionalnosti koji takođe nisu želeli živeti sa njima, napali su vojskom i paravojnim jedinicama UN zaštićenu zonu, pobili hiljade, proterali stotine hiljada, spalili im kuće i išli čak dotle da su bombardovali izbegličku kolonu na teritoriji Bosne, i sve to na kraju ne da nije bio genocid iako ima sva obeležja genocida obzirom da su ubijani neselektivno i stari i deca oba pola, već nije bio čak ni običan zločin a oni taj dan kada su pobili hiljade svojih građana decenijama već slave kao državni, nacionalni praznik. Kakve odluke takve i posledice je li? Hajde Srbija da napadne UN zaštićenu zonu trenutno okupiranu od NATO, pobije hiljade i protera stotine hiljada - da vidimo da li bi to prošlo i da li bi prepošteni Hrvati to podržali ili osudili?
  • Викторија

    27.07.2022 15:30
    Јасно као дан
    Па, шта ту није јасно? Наравно да је НАТО крив, деценијама раде зла по целом свету, а све у циљу "Заштите демократије". Страшно!!!
  • Laloš

    27.07.2022 15:07
    @Bojan
    Svašta si ti apsolvirao u svojoj glavi. Samoopredeljenje u ustavu jeste pravo na odvajanje od federacije. A jedini pravno prihvatljiv način je referendum,koji je održan u svakoj republici. Kada neko neće da živi sa tobom neće i kraj, zbog toga ga ne možeš rušiti i ubijati samo zato što u tom trenutku imaš više mogućnosti. A kada se ćurak okrene onda vičemo nepravda, nikog više nije briga za nepravdu koju nam nanose iako definitivno postoji. Problem u glavama Srba jer su 91. Srbi Jugoslaviju doživljavali kao proširenu Srbiju na koju imaju tapiju i koja je njihovo vlasništvo. I gle čuda bili su u totalnom krivu. Najveća srpska greška je stvaranje te Jugoslavije i kraljevo insistiranje na istoj umesto da se zadovoljio teritorijama koje su mu nuđene a to je bilo pola Bosne i velike teritorije Hrvatske, Makedonije.... Umesto toga alavo je hteo sve i onda utripovao zajedno sa narodom sa je to Srbija. Kakve odluke takve i posledice.
  • Bojan

    27.07.2022 13:12
    ...
    @Laloš
    Dakle apsolvirali smo da si slagao da je po Ustavu postojalo pravo republika na otcepljenje.
    Apsolvirali smo i da si slagao da je bilo 8% Srba u Hrvatskoj.
    Sad još da apsolviramo i da ne određuješ ti procenat stanovnika potreban da bi neki narod bio konstitutivan. Srbi su bili konstitutivan narod i to je činjenica. Da nisu dobili taj status, onda SRH ne bi bila u granicama utvrđenim AVNOJ-em.
    Apsolvirajmo i da su Oluja, kao i akcije Maslenica i Bljesak pre nje, napadi na zonu čiju su sigurnost garantovale UN. Kao uslov za ovo je npr. svo teško naoružanje VRSK bilo pod nadzorom u kasarnama.
  • Laloš

    27.07.2022 11:28
    @Bojan
    12% nije dovoljno za konstitutivnost. A Srbi su onda doneli još jednu u nizu istorijskih pogrešnih odluka u 20 veku da krenu u oružanu pobunu. A bilo je mnogo pogrešnih odluka srpskih vođa u 20 veku. Zato smo tu i gde jesmo, konfrontirani sa svim komšijama (svi su u Nato), okruženi sa svih strana, zavisni od istih (80 posto robne razmene sa NATO zemljama), pri tome mrzimo Nato i zemlje koje su u njemu. Volimo Ruse i podržavamo (sa kojima imamo 7% robne razmene) iako Rusi rade isto ono što je nama Nato radio 99. samo 1000 puta gore. Ne skrivaju da žele da zbrišu Ukrajinu i Ukrajince sa mape nacija. Ovaj stav koji ima većina Srba je šizofrena. Da je bilo pametnijih Srba u srpskoj politici u 20 veku danas bi bilo barem 15 miliona Srba a ne 6.5 miliona. I stalno vičemo kao Kalimero nepravda kao da smo mi sveci. Oluja je posledica niza pogrešnih odluka srpskih vođa devedesetih i Oluja je trajala zadnjih 5 dana rata a rat je trajao 4 godine.
  • predrag

    27.07.2022 07:50
    "Da, bas cudno sto vecina misli da je NATO kriv".
    Pa Amerikanci sami priznaju da svuda izazivaju ratove:
    https://www.yahoo.com/news/bolton-admits-planning-attempted-foreign-184512236.html
    50 ratova posle 2.sv.rata sve su oni izazvali i profitirali od toga.
    Ili kad se setis da su Belgijanci priznali da su Afrikancima prevarom (kao da im pomognu) ubrizgavali HIV da ih istrebe.
  • Bojan

    27.07.2022 07:25
    ...
    @Laloš
    Nisu izbačeni iz ustava nego su demokratski izbačeni iz ustava? Ajde, ne blamiraj se.
    Za početak bi trebalo da razumeš šta znači konstitutivnost, a zatim i zašto su je Srbi dobili u Ustavu. Onda bi trebalo da nađeš popis po kojem je Srba bilo 8% kako kažeš. A kad ga ne nađeš, jer ne postoji, onda vidiš da je na popisu iz 1991. Srba (bez Jugoslovena) bilo preko 12%.
    A kad shvatiš da ih je tako malo jer su bili žrtve genocida, masovnog prekrštavanja i posleratnih planskih migracija, možda i shvatiš ko je licemer u ovoj priči.
  • Laloš

    27.07.2022 00:23
    @Bojan
    Da knjigu u ruke. Srbi nisu "izbačeni" iz hrvatskog ustava već je novi hrvatski ustav nakon demokratskih izbora demokratski promenjen u Saboru Republike Hrvatske a u tom novom ustavu narod koji je činio 8% stanovništva Hrvatske nije uveden ponovo kao konstitutivan jer za tako nešto treba da bude bar 30%(kao albanci u Makedoniji). Kada bi Srbija uvela Albance u ustav Srbije kao konstitutivan narod a bilo ih je skoro 20%(1.5 milion). Zato taj licemeran razlog okači mačku o rep.
  • Mile

    26.07.2022 20:18
    @Bojan
    Apsolutno je tačno sve što sam napisao. Za vreme tita su samo tražili da budu uključeni u politiku, kasnije republiku. I onda 99... Ne moram da znam čoveka, jedan komentar je dovoljan da zaključiš njegov stav. To što su tebi prodali priču a ti je kupio slasno je nažalost problem i svih nas sad već.
  • Bojan

    26.07.2022 20:01
    ...
    @Laloš
    Ako gomilu netačnih tvrdnji završiš sa "knjige u ruke", to netačne tvrdnje ne čini tačnim, već njihovog autora svrstava u kategoriju "pametnom dosta".
    Na stranu što su u SRH Srbi bili konstitutivni narod, a iz Ustava su izbrisani bez ikakvog referenduma (onog istog Ustava iz 1974. na koji se pozivaš), već taj isti Ustav nikad nije sadržao pravo Republika na otcepljenje. To je glupost kojom mlate separatisti, a koja je lako proveriva jer je pomenuti Ustav javno dostupan dokument.
    U Ustavu se pominje pravo NARODA na SAMOOPREDELJENJE. Socijalistička Republika Hrvatska nije narod. To je bila jedna od republika SFRJ koju su činile 2 konstitutivna naroda. Dakle ili oba naroda imaju pravo da se samoopredele ili to pravo nema ni jedan od njih.
  • Лиманац

    26.07.2022 19:33
    Народ није глуп
    Народ одлично зна ко је крив за сукоб.
    Не можете очекивати да останемо слепи на оно што се нама дешавало деведесетих година прошлог века.
  • Лиманац

    26.07.2022 18:03
    Пишите децо шта хоћете али сетите се само споразума Молотов-Рибентроп о подели Пољске 1939. године и реедукације пољских дисидената у Катинској шуми. Исто тако ће проћи и украјински нацисти.
  • Veverac

    26.07.2022 17:20
    @Zamena
    Tvoja rečenica je toliko smislena, da odaje tvoje pohađanje sorosovskog brzog kursa o "ljudskim pravima" i multi-kulti budalaštinama. Smehotres!
  • Laloš

    26.07.2022 17:17
    @Bojan
    Albanska pobuna je počela posle drugog balkanskog rata kojim je Srbija osvojila Kosovo (Kosovski Vilajet) i u tom trenutku su Srbi bili većina samo u delovima u kojima su i danas a na ostatku Kosova ih skoro nije ni bilo. JNA je bila regularna vojska do trenutka referenduma o otcepljenju u svakoj republici. Mogućnost referenduma i otcepljenja je bilo zagarantovano ustavom iz 74. Nakon referenduma i proglašenja nezavisnosti republika je bila strana okupatorska formacija. Tako da ti ne lupetaš nego knjigu u ruke i mani se mitomanije.
  • Smanite dozivljaj

    26.07.2022 17:04
    Stvar je vrlo jasna: Glasaci Slobodana Milosevica koji su svojim glasom podrzavali i prouzrokovali IZGUBLJENE ratove, izgubljenu Kosovo i Metohiju, neuspele pokusaje nezavisnih RSK i RS, sankcije, hiperinflaciju i bombardovanje svih nas sada kroz ovaj ratu Ukrajine i Rusije prozivljavaju katarZu.

    Jedva su docekali da masu prstom u nebo i vicu "E sada cete vi videti kada Rusija ovo ono" i fantaziraju kako se danasnja Rusija pridruzila JNA 90ih dok su se "branile" tj pravile nezavisne srpske drzave RSK i RS. Naravno ni oni sami ne znaju sta pricaju jer su se time stavili prvenstveno protiv pravoslavnog naroda Ukrajine koji nije priznao Kosovo kao nezavisnu drzavu. Kao izgovor zasto je to tako neki ce vam reci da Ukrajinom vladaju nacisti, da su iz cista mira ubijali Rusku manjinu osam godina, drugi ce vam reci da su Ukrajinci uvek bili protiv nas, da Ukrajina nikad nije postojala da je to sve Rusija i ostale nebuloze koje ce prihvatiti samo da katarziraju i dalje. U sustini prihvatice sve iste neracionalne razloge koje su prihvatili pre trideset godina kada su kretali ratovi u bivsoj SFRJ.

    Oni kroz ovu agresiju Rusije vide isto ono sto su videli '91 u Hrvatskoj i '92 u BiH a to je laki teritorijalni plen (barem je tad delovao lak) koji nazalost po njih se nije ostvario a sada ce Rusija to isto uraditi ali uspesno u UA. Cudi me kako se nisu radovali OVK kada su nam po istom tom principu pokidali KiM.
  • Bojan

    26.07.2022 16:19
    ...
    @Mile
    Netačno je bukvalno sve što si napisao...što je posebno komično jer prozivaš nepoznatog čoveka da je licemer. Albanska pobuna je krenula još za vreme Tita, a vojsku niko nije morao da šalje u druge republike jer je tamo već bila i to kao jedina legalna vojna formacija. Dakle ne lupetaj.
  • Laser

    26.07.2022 16:10
    Evo
    Evo i ja to kazem. Gde treba da potpisem, rado cu.
    Ko se imalo bavio istorijom, moze da vidi da je situacija ista kao pred i za vreme Drugog svetskog rata.
    Komsijske aspiracije iste, a strani akteri opet isti. I sta covek drugo da pomisli? Moracemo mi opet u partizane, a fasisti ce opet da bombarduju i ubijaju po ulicama. Domacih petokolonasa ima i na pretek. Moze im se.
  • Zare

    26.07.2022 16:04
    Zadnja recenica sve objasnjava. 68% gradjana se dez- informise preko javnog servisa Srbije.
  • Zamena

    26.07.2022 15:54
    Teza
    Samo nasa nacija moze ovako nesto da pomisli, pogotovo posle ratova 90ih, da je drzava agresor zapravo zrtva, i da moze da postoji bilo kakav izmisljen ili realan za unistenje u Ukrajini.
  • NSAboriginal

    26.07.2022 15:49
    Slika i prilika
    Više od 50% stanovništva Srbije nema završenu ni srednju školu. Ali se zato u sve razumemo i najbolje znamo. O objektivnosti i da ne pričamo.
    Hvala.
  • Steva

    26.07.2022 15:03
    Situacija u Ukrajini je dokaz da se ne treba bacati u zagrljaj velesilama, ma kako se one zvale jer njihova veza i interakcija sa ekonomski i vojno slabijim državama je retko kad časna i poštena.Ovo se mnogo puta pokazalo tačno u praksi u istorji naroda i onaj ko to ne shvata završava tragično kao Ukrajinci.I naka kaže ko sta hoće ali mudra je bila politika SKJ na čelu sa Titom.
  • Ptić Rugalac

    26.07.2022 14:51
    NATOfili na aparatima
    Zabavno je to koliko nacionalmazohisti i autošovinisti ne mogu da svare činjenicu da njihovo otužno blebetanje nikada neće u srpskom društvu biti dobrodošlo. Nego, divni su ovi topli dani. Pogotovo kada se tokom njih razmišlja o tome šta na zimu čeka vajnu EU...
  • Komentator

    26.07.2022 14:44
    Glupima ne vredi objašnjavati. Otišo je svak ko valja.
  • Goranđel

    26.07.2022 14:19
    Vidi se da su KGB i SPC odradili odlican posao ovde u poslednjih 30 godina.
  • Mile

    26.07.2022 14:10
    @Mikan
    Ti si brate klasičan primer srpskog licemerstva. Početkom devedesetih šalješ vojsku i paravojne jedinice u drugu republiku jer si zacrtao da je to tvoje. Postaneš zlo Balkana. Onda se iznenadiš kada se pokrajina sa većinskim albanskim stanovništvom pobuni i traži odvajanje. Oni su naravno jedva dočekali ali smo im mi dali šansu, jer su znali da će zapad stati na njihovu stranu nakon prethodnih srpskih delovanja po drugim republikama. Kada je svima dosadilo tvoje ratovanje na sve strane, zasuju te bombama a tebi je naravno drugi kriv. Bravo. Licemerstvo nivo master
  • Jogi Letač

    26.07.2022 14:08
    Naravno da većina tako misli, pa birali su Vučića za predsednika. Po kojoj to logici kriv NATO, kada je Rusija napala Ukrajinu? Za neupćene da nacrtam, to je kao kad bi Srbija napala Crnu Goru, jer je ova htela u NATO, a Srbiji se to ne sviđa.
  • Mitke83

    26.07.2022 14:07
    Ha,pa vecina glasa i za sns,tako da sve je u redu s anketom..
  • Лиманац

    26.07.2022 14:01
    Зашто-зато
    Зато што је просечан IQ у Срба 89...
  • Ma

    26.07.2022 13:56
    Da
    Kao i većina stvari kod nas sve se gleda kroz crno-belu sliku. Rat u Ukrajini je posledica kombinacije više stvari, pumpanje Ukrajine oružjem od strane NATO pakta pod izgovorom da im preti opasnost od Rusije, pretvaranje Ukrajine u naci državu tako što se zabranjuje sve rusko i izmišljanje nove istorije koja nikad nije postojala i težnja Rusije da dođe do novih izvora energije i novih luka na Crnom moru, pre svega gasa i nafte koji su otkriveni u poslednjih 5 godina. Interesi velikih se prelomili na Ukrajini i sad zbog toga ispašta čitav svet, najviše sirotinja.
  • AV

    26.07.2022 13:50
    NATO je kriv al rat nije resenje
  • Лиманац

    26.07.2022 13:34
    Крив је НАТО! Русија се само брани!
    Ово је потпуно исто као напад на Србе у Хрватској, Словенији и Босни!
  • Nidza

    26.07.2022 13:23
    Kakvo bedno spinovanje u pokusaju, apsolutno nikog ne znam da misli da je Rusija kriva za rat.
  • Balkanski špijun

    26.07.2022 13:18
    Uskoro će taj naci logo NATO pakta biti zabranjen kao što je zabranjena svastika. U principu, to i jeste modifikovana svastika, samo sa ispravljenim kracima.
  • DachaNS

    26.07.2022 13:15
    Amerika
    i ostatak zapada koji bespokorno slusa Amerikance!
  • Mikan

    26.07.2022 13:10
    Ko je kriv za rat
    Kao i uvek- Srbi.
  • Zebra

    26.07.2022 13:07
    Zelenski! Prodao je svoj narod i državu kao Sloba.
  • /

    26.07.2022 12:58
    Vecina gradjana nema pojma. Zato je i vucic na vlasti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna