Info
09.08.2022.
11:31 > 11:31
Nakon osmočasovnog radnog vremena za koje je plaćena, ženu nekad očekuje i dodatnih pet sati neplaćenog rada u domaćinstvu. Prosek vremena koje žene provedu u ovim poslovima je tri sata svakog dana.
  • @pera

    10.08.2022 12:04
    Tvoj "standard" je da preskočiš filadendron koji je pao i leži na podu sa prosutom zemljom? Inače jedna od omiljenih muških metoda kad neće otvoreno da se prikažu kao lenštine je da odradjuju stvari toliko loše da je potpuno neprihvatljivo, dok žena ne odustane od komentarisanja i svadje i počne da ih radi sama. Izabrao si jako providnu metodu, žao mi je ako tvoja nije to primetila. Inače, žene drage, ne možemo očekivati od robovlasnika da oslobode svoje robinje, same ćete sve morati, počevši od svoje kuće. Ako neće da radi sav posao koji postoji u jednakom obimu kao i vi, neka leti iz kuće. To je jedini način.
  • Vule

    09.08.2022 22:37
    Rade žene, ali...
    Prebrojte komentare na ovu vest. Jedni te isti muški se ponavljaju, a žene su 50% komentara. Pa kad onda peru, brišu, kuvaju, peglaju uspavljuju decu?
  • Gnjurac

    09.08.2022 19:39
    Pravo na izbor
    Žene, sve je u vašim rukama!!! Ne udajte se za mamine sinove i lezileboviće i rešićete trajno ovaj problem!!!!
  • hmm

    09.08.2022 19:11
    Sve je to relativno. Odrastao sam u porodici u kojoj je svako nesto radio.
    Mama je mrzela da kuva i uglavnom je radila duze a tata je voleo da kuva pa je on mahom i kuvao. Ona je prala sudove, ves i slicno. Na meni je bilo da usisam, brisem prasinu... Nije mi to nikad tesko padalo. Jednostavno svi smo se pomagali.

    Poenta price je da dobro birate sa kim stupate u vezu/brak i na sta sve pristajete. I na kraju kakav primer dajete svojoj deci.
  • Za sve

    09.08.2022 18:27
    "muskarce"
    U Srbiji se još uvek neguje mačo sr..e, kao muškarac je "glava" porodice i to vrlo često forsiraju majke presvetih sinova. Ako žena nije "domaćica" ne daj Bože oženiti to. Žene pak od malena budu dresirane da je "dobra" ona koja rintaci po kući, na poslu,... U Srbiji je u julu ubijeno 6 žena, ubiše ih njihovi "partneri". To dovoljno govori gde mi živimo i koliko smo odmakli civilizacijski. Uostalom, ako žena iz ljubavi prema porodici sve mora da radi za nju, to znači da muškarac ne voli svoju porodicu. I dosta više sa tim da "muškarci rade teške fizičke poslove". Narocito ovi po gradovima u stanovima se preradise. Istina je svako slovo istraživanja! Potpisujem, posle 35 godina braka i troje odrasle dece!!!
  • Primer kućne podele

    09.08.2022 18:26
    Možda nekom pomogne
    Radimo oboje, mnogo, a često i kod kuće radimo dodatno. Dete ima obaveze i van redovne škole… Elem, s vremena na vreme je ludnica i svakom nedostaje neko vreme za odmor, razonodu, rekreaciju… Zato smo uveli sistem da svako radi nešto što je u tom momentu potrebno, što pre, simultano, kako bi se što pre došlo do slobodnog vremena. Ponekad kažemo da ćemo nešto ostaviti za sutra… Ispostavilo se da smo različito efikasni u različitim stvarima pa tako muž i dete češće idu u nabavku, bacaju smeće, slažu stvari i garderobu, usisavaju kuću, peru kola, zalivaju cveće… A ja češće kuvam, perem i peglam veš… Ostalo (pranje sudova, sredjivanje kupatila…) čini mi se podjednako obavljamo… Dogovor kuću gradi.
  • Mile

    09.08.2022 18:24
    Meni
    Najjace kad ovako postave klackalicu zeni sa poslom na jednoj a porodicom na drugoj strani al tako da se treba odabrati posao jer to je moderno i civilizacijski. Zato smo i danas zivi ljudi na planeti svi tu zato sto sto su zene birale posao umesto porodice : / . Niko nije umro zaleci sto nije 1 projekat vise odradio na poslu...
  • Ženski problem

    09.08.2022 18:08
    No 1 u Srbiji
    Najveći problem žena koje su ceo život radile, a bile udate i potom ostale udovice, je što su u slučaju da je muževljeva penzija veća, prinudjene da uzmu muževljevu penziju sa odbitkom od 30% isto kao i udovice koje nisu imale ni dana radnog staža. Bar da ne oduzmu tih 30%, ili da im ostane njihova penzija koju su zaradile i doda muževljeva u iznosu od 50%. Nemačka ostavlja supružnicima obe penzije… E to je diskriminacija. I to izmedju 2 vrste žena - nikad radnica (domaćica) i žena koje su i radile naposlu i u kući… Gde ste ženske organizacije da se izborite za ovo!!!
  • srpski vo

    09.08.2022 17:29
    @Nokola
    Imaš li možda neku originalnu misao umesto što kopiraš odlomke?
  • BulevarEvrope

    09.08.2022 17:22
    Smatram da treba uvesti poligamiju i da muskarac moze da ima u svom posedu 2 ili vise zena. U danasnje vreme, naprosto sa jednom zenom ne moze da se zivi.
    Sto se samog menadzmenta zena tice najbolje bi bilo spajati mladost i iskustvo tako da jedna drugoj uvek mogu da se nadju kad sta zatreba i da se stalno dopunjuju. Takodje prilikom samih selekcija zena treba obratiti paznju ako se akcenat stavlja na neke teze fizicke poslove logicno je da se izabere zena odgovarajuce telesne kompozicije.
  • Nokola

    09.08.2022 17:06
    “Tada Bog, pusti tvrd san na čovjeka te on zaspa, pa mu izvadi jedno rebro, a mjesto zatvori mesom. Od rebra što ga je uzeo čovjeku napravi Bog, ženu pa je dovede čovjeku.” (Postanak 2, 21–22).
  • Besposleni NGO

    09.08.2022 15:45
    Deluje glupo ali je pre svega pokvarena manipulacija.
    Da li onda muškarci treba da se žale šta sve odrađuju? Svaki iole fizički posao? Pa onda vožnja. Žene jednostavno često neće da nauče, uvek je tu muškarac da poveze na nokte ili u šoping, na etovanje 10h sati vožnje, pa onda tegli kofere, decu... Pa premeštanje nameštaja, briga o autu, sve obaveze sa majstorima u kuči...
    I pošto se ovde najviše "brine" o ženama na selu, ajde da vidimo muškarce na selu. Koliko fizičkog posla, odnesi, donesi, zakolji, iscepaj, nahrani stoku...
  • Novosadjanka

    09.08.2022 15:41
    Nije lako
    Zena je u startu par koraka u kasnjenju, samo kad uracunamo prosecno dva porodjaja, porodiljska, odrzavanja trudnoce, decije bolesti, domace, nemerljivo se odrazava na karijeru. Kasnimo itekako u poslovnoj utakmici a o posledicama naseg angazmana po kuci i reprodukciji po zdravlje da ne govorim. Pisite malo o nejednakosti radnih pozicija, plata, nedostupnosti zdravstvene zastite, sve u svemu nimalo lepo za nas i nase drage majke, cerke.
  • Trt

    09.08.2022 15:13
    @Лиманац

    Nismo ni sumnjali da se tvoj "sistem porodičnih vrednosti" sastoji u tome da ti sve kućne poslove radi mama kao jedina ženska osoba koja te trpi.
  • Brka

    09.08.2022 15:06
    Horor u komentarima
    Zanimljiv mentalni sklop u komentarima koji neverovatnim skokovima dolazi do zapanjujućih zaključaka. Tekst kaže "Žene puno više rade kućne poslove, taj rad je neplaćen, to nije u redu, trebalo bi nekako doći do jednakosti."

    S moje tačke gledišta, to se rešava na dva načina: ili će bračni partneri jednakije podeliti kućne poslove ili partner koji ih ne radi treba da plati (ali bukvalno da novce) partnerki koja ih radi.

    S druge strane, skok do koga većina dolazi ovde je "Naravno, tako i treba da bude, da žene sve rade. Šta očekujete, da kuća treba da bude svinjac? Da niko ne radi taj posao?!"

    Znači da je u njihovom mozgu briga o kući i deci i uopšte domaćinstvu toliko strana da ne mogu ni da zamisle da rade te poslove, da bukvalno jedino što mogu da zamisle je da ako ih žena ne radi neće raditi niko.
  • /

    09.08.2022 14:29
    /
    nasilje i zloupotreba u porodici je jedno.
    kucni poslovi su tu zbog higijene i prehrane. obaveza su svih clanova u porodici.

    razvesti se od lenjih srbendi kao od onih kojima su namazani nokti vazniji od svojih usranih gaca
  • Лиманац

    09.08.2022 13:50
    Штета, не штета него трагедија је што се породица распала, да кренемо од тога. Варати једно друго и развести се је као "добар дан", деца се гледају преко екрана, а васпита их улица.

    За све то су одговорна оба пола; брак, заједнички живот, подразумева цео низ одговорности и много рада, где је идеално - поделити, договорити се, комуницирати...

    Но, у друштву где чак и полицајац "оправдава" (!) пребијање и убијање жена, подела посла је мислена именица...

    Кад главни каже да супрузи "великодушно" (!) дозвољава да "на црвено слово" изађе с другарицама, шта даље.
  • Ljigmanac

    09.08.2022 13:33
    "Мени се чини да постоје инсинуације о томе да жена треба да занемари кућне послове или их у потпуности препусти мужу, што би наравно довело до распада система вредности и породице као једне од највећих светиња у нашем друштву.
    Искрено се надам да то никоме није циљ."

    Sistem vrednosti u kojem ces ti da lezis i da zapovedas nije nikakav sistem niti kakva vrednost. Molim te nemoj vise da pricas o tome sta je sveto i sta je ispravno jer si ti obicna botina bez grama svog mozga, koji repetitivno baljezga zatucane mantre bradatih nesrecnika. Sto se mene tice rasturanje takvog sistema je pozeljno i nadam se da mu nema povratka. Malo se jos trzate ali vi cete nestati sa nesrecnom verzijom ovog drustva.
    I prioni na posao, sta cekas, pravi rucak, cisti, peri, kupuj, nece ti majka biti uvek na raspolaganju.
  • XX

    09.08.2022 13:22
    Nije nikad bio problem raditi za svoju porodicu.Problem je što muškarci i žene ne dele kućne poslove,i što se kod nas na Balkanu podrazumeva da ih žena radi.Čim se udaš,automatski se podrazumeva da kuvaš,pereš,peglaš,nabavljaš,lečiš,krpiš,donosiš,odnosiš ,popravljaš,organizuješ,vaspitavaš,i naravno,ideš na posao i zarađuješ.Mnogi neće priznati,ali tako je u većini porodca na Balkanu.Naravno,pri tome ne smeš da se požališ ,a niko ne primećuje koliki je to svakodnevni trud.Kad već neko pomenu selo,u selu je postojala podela poslova,u polju i u kući,itekako.Radilo se,i radi se,mnogo,ali svi,uključujući i decu,koliko i šta oni mogu.
  • Liman 3

    09.08.2022 12:42
    Sad čekam muške komentare u kojima će da se tvrdi suprotno, "kamo lepe sreće da moja radi i tri minute, a ne tri sata".

  • Лиманац

    09.08.2022 12:30
    Породица је светиња.
    Хвала женама, једим од стубова нашег друштва, што вредно и предано обављају кућне послове. Свакако да у свакој кући и домаћин припомогне жени у тим пословима.
    Мени се чини да постоје инсинуације о томе да жена треба да занемари кућне послове или их у потпуности препусти мужу, што би наравно довело до распада система вредности и породице као једне од највећих светиња у нашем друштву.
    Искрено се надам да то никоме није циљ.
  • pera

    09.08.2022 12:02
    ..
    Ne kazem nista, samo cu dati ovde par primera:
    1. Dodjem kuci s posla crknut, vidim izvrnuo se filadendron. Reko 'je*o filadendron, namesticu ga posle' i sednem u fotelju. Dolazi zena s posla crknuta, vidi filadendron, namesta ga odmah i zvoca mi sto sam u fotelji.
    2. Sredim lepo kucu, robot je usisa i prebrisem malo. Sve super. Dolazi zena, kaze jesam ti rekla da spremis kucu i uzima i krece dzogerom, pere prozore. Brate niko ne gleda u prozore kad je zavesa ispred njih. Itd.
    Znaci, ja ne zivim u svinjcu, ali zene imaju mnogo vise sanitarne standarde i zato same sebi stvaraju 5x vise posla nego sto je potrebno. I onda se zale.
  • Koponen

    09.08.2022 12:01
    Pa najbolje da ne rade ništa, da sve bude prljavo u kući...
  • Liman

    09.08.2022 12:00
    Ne baš
    Da se ne lažemo današnje žene rade mnogo manje nego njihove majke. Uglavnom su lenje za kuvanje, kupovina ne dolazi u obzir (ako nije garderoba).. Itd. Mozda je na selu druga stvar, u gradu je ovako. Da nema baka deca ne bi znala šta je kuvano..
  • "Istraživanja"

    09.08.2022 11:59
    Besmislena
    Istraživanje, tipa: "Besposlen pop i jariće krsti". A šta je tu nenormalno i čudno što žena u svom domu, za svoju decu, svoju porodicu, za sebe, uređuje i radi u svom i za svoje domaćinstvo? Da li bi trebala da dođe kući, i šta da radi? A osim toga, nije tačno da samo ona radi u kući. I to što radi to nije rad, to je zadovoljstvo uređivanja svog doma i organizacija života porodice.
    Višegodišnja kampanja iz svetskih centara zla, s ciljem da se razori sve što je normalno i dobro. A zna se kome je cilj da sve bude što ružnije i što gore. Normalnom svetu sigurno to nije cilj. I dokle više bacanja para na ovakva "istraživanja"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna