Autor: Nina Radulović i Jelena Riznić

Info
11.08.2022.
19:40 > 08:06
Prijavljivale, ne prijavljivale, odmazda je izgleda neizbežna. Ako već svaki ženski otpor i napredak izaziva gnev i napad, hajde da bar zahtevamo svet po našoj meri.
  • Jovan

    21.08.2022 17:03
    ....
    Čekajte, pa mene je pre par dana jedna devojka dodirnula po ramenu, i veoma jasno do znanja dala da "testira vodu", da li bih trebao da je prijavim za uznemiravanje?

    Pre koji mesec mi se nabacivala jedna žena, pipkala me i dobacivala neke stvari u seksualnom kontekstu, ali na svu sreću tu je bila moja supruga pa je oterala.

    ili puj-pike ne važi, zato što sam ja ionako "samo muško"? Da li mogu ove feministkinje da se bore i za prava muškaraca da se odbranimo nekako od neželjenih "nabacivanja" žena?
  • Milan

    14.08.2022 14:21
    crno-beli svet
    Da li je dostavljač zloupotrebio podatke i zaslužio otkaz - jeste. Tačka.

    Da li postoje muškarci koji su primitivni i nasilni prema ženama? Postoje. Problem je što su neki od načina "udvaranja" koji se danas smatraju neprimerenima, do skoro bili društveno prihvatljivi, a najčešće i efikasniji od recitovanja sladunjavih pesmica ili nekog intelektualnog pristupa, a takve stvari ne mogu nestati dekretom, nego mora da prođe neko vreme. Problem je što se stanovništvo iz sela i malih gradova masovno preselilo u velike gradove. Na selu su i najveći bilmezi znali kojoj devojci mogu da priđu sa takoreći otvorenom ponudom za seks, koju moraju da muvaju, a kod koje nemaju šansu, a u gradu to ne znaju. Problem je što današnja omladina sve više komunicira preko raznih platformi i onda ne ume da tumači i/ili kontroliše neverbalne signale u komunikaciji uživo. Problem je što se u toj promeni društvenog odnosa prema seksualnosti stalno govori o onome što je loše i nedozvoljeno, a niko toj deci ne objašnjava šta i kako treba, pa na kraju dolazimo do toga da ogroman broj mladih ne da nije u vezi, nego se nije ni poljubilo sa nekim.
    Problem je i u komunikaciji: ne vidim zašto se stalno insistira na polu. Jedina podela treba da bude na pristojan svet i ološ, sve ostalo, pol, rod, nacija, rasa itd. ne treba da budu bitni.
  • Brat i sin

    14.08.2022 13:06
    Majkama i sestrama
    Mi muškarci u vašim očima ispadamo kao nehumani napadači. Možda nekad sa vama želimo da porazgovaramo jer nam odgovara vaša duša a vi to odmah smatrate kao uznemiravanje i napad. Ispadne da mi nemamo dušu, da smo goveda samo za priplod, i to nas vredja. Ja razumem da nas muškaraca nema savršenih, i zato ima puno feministkinja koje nisu imale pravog muškarca u svom životu. Ali niste ni vi savršene u svemu, imate greške kao i mi. Al ako je neko nasrtljiv u više pokušaja i neodbitan iako ste ga lepo upozorile da vas ostavi na miru, onda ga prijavite. Možda nekome nedostaje sestra, majka, netraži svako osobu za zadovoljavanje svojih nagona. Hvala vam najlepše, vi ste ipak divna nežna bića, i to i budite u životu.
  • Tako je

    12.08.2022 20:10
    Odličan tekst. Sve objasnjeno i istaknuta poenta ( ko je naučio da pažljivo čita “ sa razumevanjem” tj. razmišljanjem). Jedan primer: dečak u školi udario devojčicu, a njegov tata kada mu je saopšteno izjavio - ne smaraj, sto mu se nije sklonila. Toliko o dečacima i devojčicama i o tome kako različito odrastaju i kako to jeste jedan veliki problem o kojem ne treba cutati. Prijaviti i pružiti podršku.
  • Ja

    12.08.2022 16:39
    Zloupotrebio je licne podatke van konteksta radnog zadatka. Otkaz. Zaobmi je ali svi mi ostavljamo podatke avuda. Ne sme da bude nirmalno da nas posle svi ti ljudi koji su u nekom trenutku imali podatke zbog posla salecu i da li muvaju ili pokusaju nesto da nam prodaju nije bitno.

    Ostaje pitanje koji je ispravan nacin da momak stupi u kontakt sa devojkom ako mu se dopala a da ne zloupotrebi privatne podatke. Tu mozda nedostaje neka edukacija. Sme li ? Kada ? Na koji nacin ? Ne sme nikada zato sto je jednom odneo hranu pa zna broj telefona i adresu ?

    Br. Telefona bi mogao da se sacuva preko proxy-ja ali dostavljac zna adresu stanovanja. Ipak je kljucna obuka radnika i dobra HR selekcija.


  • Александра

    12.08.2022 15:42
    Мување није обавезно
    Достављач ти зна адресу, а овако сад и податке: број, име... Може да ти покуца на врата било кад, и ван посла, и да те салеће, проба да уђе и остало. Зашто жене морате да мувате и на кућном прагу? Постоје места за мување, кућа то није!
  • @Aleksandra

    12.08.2022 12:40
    Banalani prestup? Da se nije desilo ovo što jeste, pomenuti naivni dobrica (vidimo u drugoj poruci koliko je to), bi zvao svog druga i rekao "ej brt, kakvu šemu imam, raznosiš hranu, dobijaš lovu i imaš neograničen pristup pi.kama, imaš im telefon i adresu, brt, popišeš sve telefone, šalješ jednu istu primitivnu poruku eee kakva je hrana xexe nema da ne upali brt, kažem ti, neka će se primiti, ostalo sve ionako ku.ve". To je stil i način i pamet osobe koja je u stanju da ovakav prekršaj nekoliko i moralnih i etičkih pravila učini. I da, sasvim je sigurno da na jednoj poruci i jednoj ženi ne bi stao.
  • Mikica

    12.08.2022 10:37
    Platis svoj postupak
    I cao. Probao si,a znao si da ne smes to da radis. Nista strasno decko,nadji novi posao i nemoj to vise da radis. Naisao si na isfrustriranu koja ti se svidela. Sreca da te je odmah prijavila a ne kasnije. Da slavis!!
  • Novosadski

    12.08.2022 08:33
    Kad je prošle godine moju prijateljicu fizički napao Wolt dostavljač na bulevaru usred bela dana i onda je prijavila Woltu i policiji Wolt joj se rugao a mreže su okrivile nju da mora da ga je "isprovocirala", devojka je bila neprovokativno obučena. A radnik nije bio sankcionisan niti su ista uradili povodom toga sem da ismevaju devojku koju je lik udario pesnicom naočigled prolaznika.
  • /

    12.08.2022 08:30
    /
    ko zna da li je ceo slucaj istinit obzirom na kolicinu disertacije o njemu...ja sumnjam. kao sto se ispostavilo za neke clanke kada je trebalo nesto propagirati.
    sto se tice rodne ravnopravnosti u imenu, komunisti su brisali ono '...ica' u zvanju bas da se ne bi pravila razlika izmedju zena i muskaraca.
    tapsali ste tome i podrzavali.
  • The Lalosh

    12.08.2022 07:49
    Samo pitam...
    Ove muškarčine i zavidnici što komentarišu u fazonu "pa šta?" neka zamisle da ih startuje ista takva muškarčina i zavodnik sa afinitetima ka istom polu...
    Kako sada izgleda priča?
  • Krle

    12.08.2022 07:40
    Kompanija zapravo krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti jer direktno daje brojeve korisnika dostavi. Mogu da koriste neki proksi gde se brojevi ne vide (korisnici razmenjuju poruke preko prolaznog broja), ali to košta.
  • @Niki

    12.08.2022 06:57
    Vau, znaci jer neke devojke vole da pokazuju svoje telo na instagramu ili gde god, i one i sve druge su kurve koje treba da cute. Kod nas je nasilje normalizovano u svakom pogledu. Ljudima je romanticno da neko zloupotrebi vase licne podatke koje je dobio na poslu jer eto misli da ste dobra riba i sto da ne proba.
  • Mile

    12.08.2022 06:28
    Momku ocigledno na poslu nisu dali instrukcije na koji nacin sme da koristi podatke kompanije za koju radi, a ocigledno ni njemu nije palo na pamet da koriscenje podataka kompanije za koju radi u privatne svrhe moze da ima posledice. Tu je stvar jasna i cista. Ono gde je nastalo ludilo u ovoj prici je u ovom delu "nisu svi muškarci nasilnici, ali sve žene jesu barem nekad osećale strah zbog potencijalnog muškog nasilja". Kako smo uopste uspeli da od ovog slucaja dodjemo do toga?
  • Ivan

    12.08.2022 06:02
    .
    Ej, botovi, kakav je bio sendvič?
  • Sh

    12.08.2022 02:23
    ..
    Za drugu poruku je trebao i krivicnu prijavu da dobije. Kakva zamena teza! Nije joj napisao da je dobio otkaz zato sto je prekrsio zakon i zato sto je neprofesionalan, nego zato sto ga je ona zbog toga prijavila. Uzas
  • R49

    11.08.2022 23:43
    To je važniji problem
    Dostavljači Wolta i ostalih kompanija sa istim delokrugom rada jurcaju po trotoarima na biciklima i predstavljaju opasnost za pešake. O tome treba raspravljati a i o vozačima trotineta koji su takođe okupirali pločnike.
  • 313

    11.08.2022 23:38
    @ Niki
    Apsolutno ste u pravu. Odličan komentar.
  • Tja

    11.08.2022 23:08
    @Aleksandra

    Super, kršenje pravdaš gorim zločinima. Školski primer relativizacije. Nije ni čudo što vam posle ovi na vlasti prodaju muda za bubrege.
  • Realna

    11.08.2022 22:53
    Dajte molim vas
    Žene deset puta gore proganjaju muškarce kad im se sviđaju. Evo Miljana Kulić je postala poznata po tome, a neki mučenik dobio otkaz zbog poruke
  • Žena

    11.08.2022 22:52
    @Zorana
    Ahahahahaha...prva rečenica je Hit Leta!!!
  • Ne

    11.08.2022 22:39
    Znači- Ne!
    I ako kažem NE- tako i mislim. Ne uvrćem, ne glumim, ne femkam se, ne namim! Imam pravo na NE, a da to ne znači sve ono gore navedeno.
    I odakle vam pravo da donosite sud o nekome na osnovu toga? Jer, onaj koji donosi tako lako sud na tacni stavlja sve svoje frustracije. Ko vas nije voleo? Otkud nisko samopoštovanje? Kojim aršinima se vodite? Školski primeri raznih psiholoških poremećaja...
    Međutim, nije neobično kada to muškarac radi, ipak je pao sa Marsa. Ali, drage žene, sa kojeg kraja Venere ste došle kada dopustite da vas tako tretiraju?!?

  • Slavko

    11.08.2022 22:29
    Prilazak
    Mi novosađani smo inače poznati po prilascima devojkama,otprilike nekih 2%...Posle ovakvih "skandala i šokova",taj broj će pasti na 1% a to su vam zaista oni koji su problematični i oni poslednji odustaju.
    Svaki treći dan me zovu da mi nude nešto,bravo dobili ste lažnu nagradu(pravo maltretiranja) ili kad zovu stranke(pravo ugrožavanje bezbednosti) i šta-javim se pa spustim slušalicu,javim se i kažem ajde paljba i kraj priče.
    Inače i sam slao ovakve poruke(nemam fejs, nemam insta) dodjem nekako do broja i šta dalje-jednostavno ignore,odbijanje ili bude razgovor. I u čemu je problem?Idemo dalje, živi smo ljudi.
  • @Zorana

    11.08.2022 22:04
    A ko ce to da ocenjuje ko je podoban da pridje zeni, a ko nije? Boze sacuvaj, kakvo razmisljanje imas.
  • Aleksandra

    11.08.2022 22:00
    Sta je ovo
    Ne razumem, kao zena, podizanje ovog slucaja na toliki stepen histerije. Covek je pogresio, nazalost, svoju lekciju je naucio, dobio je otkaz.
    I zasto jedan banalan prestup podizati na ovaj nivo? U toj njegovoj poruci nista nekulturno i uvredljivo ne stoji. Jedna neuspela komunikacija, verovatno podstaknuta trenutnom simpatijom, i kraj. Kakve su ovo gluposti, ugrozavanje, kazne, sankcionisanje? U drzavi gde za dilovanje droge i ubistvo sede kod kuce sa nanogicom, javnost polemise o jednom SMSu. Sta je sa ovim narodom?
  • Boža Derikoža

    11.08.2022 21:53
    Bravo!
    Svaka čast na fenomenalnom tekstu! Kako me grizu za srce ovi malodušni u komentarima, kojima je prvi instinkt da skoče u odbranu "sirotom momku" kojeg nisu ni čuli ni videli, toliko im je nezamisliva ideja da se žena oseća ugroženo u ovoj situaciji; kao da ne vide iste stvari u svetu koje drugi vide.

    Balkan je bolno zaostao za ostatkom sveta na temi feminizma, a druge tolerancije da ni ne spominjemo - još će nam reći da žene treba da nam budu zahvalne što se odnosima ka njima kao prema imigrantima ili LGTBQ+ zajednici. Samo nastavite sa ovakvim člancima, do društvenog napretka se ne dolazi tiho! Još jednom - bravo!
  • Marija

    11.08.2022 21:49
    Hm
    Kada smo u doba početka cirkusa Korona svi dobili poruku uznemirujućeg sadržaja kako nam se sprema italijanski scenario niko nije odgovarao?
  • ja stvarno

    11.08.2022 21:44
    sve razumem
    sve hocu, sve podrzavam, ali ne mogu ovih feministkinja i vristalina vise, aman,zenskih prava, zenske knjizevnosti, zenskog novinarstva! ja sam pre svega ime i prezime pa onda zena i nemojte u moje ime govoriti i generalizovati!
  • Novosadska lepotica

    11.08.2022 21:32
    Kakva glupost
    Ne mogu da prođem ulicom od Futoške do Limana da mi se neki muškarac ne obrati ili ne traži broj telefona. Po toj logici, ne bih smela da idem ulicom bez policijske pratnje.
  • Niki

    11.08.2022 21:13
    Da...
    Ma hajte molim vas... Danas, u svetu u kom su društvene mreže pune kojekakvih golišavih slika žena, koje ih kače svojom voljom, da bi bile viđene, željene... Toliko sajtova za sve i svašta. Odjednom ovo nazivamo "nasiljem", dečko koji je našao najlakši način da kontaktira devojku koja mu se dopala. Ne kažem da je to najbolje mesto za takvo nešto, ali u ovom slučaju devojka je mogla samo da ga iskulira (ako već nije zainteresovana). Nemojmo praviti žrtve od isfoliranih kvazi-princezica koje rade mnogo gore od toga što je ovaj momak uradio... Na instagramu, jedva da imaju odeću na sebi i onda posle, eto, zamisli, muško ih želi. Moš misliti, hajd da sažaljevamo nju!
  • Domaćin

    11.08.2022 21:09
    Bravo za tekst! Nadam se da će ga pročitati što više roditelja i malo razmisliti u kom pravcu treba vaspitavati decu, bilo da su dečaci ili devojčice.
  • Lj

    11.08.2022 21:09
    Dostavljač
    iako je dobio otkaz nije shvatio suštinu, čim joj je opet pisao. Devojka je ispravno postupila, a i Walt.
  • Shimmy

    11.08.2022 21:06
    Alo
    Nece vam proci ova zapadnjacka glupost!!!
    1) ovo je profesionalno pitanje a ne "rodno"!
    2) decko jeste trebao da dobije otkaz, ali razlog nije pokusaj muvanja, vec zloupotreba licnih podstaka za koje nije dobio dozvolu niti pristanak! isto bi trebalo da se desi kada procure nasi podaci koje npr ostavimo u banci ili nekoj drugoj ustanovi pa nas posle zovu iz raznih agencija i stranaka!
    3) decko nije manijak, kontaktirao jednom i batalio! greska je sto nije predlozio uzivo da stupe u kontakt, ili je trebao ostaviti svoj broj pa da je htela cura bi se javila
    4) PRILAZENJE DEVOJCI JE PROCES UCENJA, nastavite li ovako kriticno da sankcionisete svaki pokusaj prilaska, ostacete same i sa mackama! I ovako je musko-zenska interakcija na minimumu, bude li se tesko sankcionisala bice samo gore
    5) u ovom slucaju je bio u pitanju NORMALAN momak, koji je napravio gresku, a kao nauk izvukao gorku lekciju. Sta bi bilo da je lokaciju i kontakt telefon dobio monstrum koji ne bi trazio dozvolu niti kulturno kontaktirao devojku?
  • Zorana

    11.08.2022 21:06
    Zakoni
    Tako je. Treba napokon doneti zakon po kojem će muškarac koji pokušava da flertuje sa ženom, a pritom nema objektivne osobine kojima bi zavredio njenu pažnju, da krivično odgovara. Ako se muškarac ženi ne dopada, očigledno je u pitanju seksualno nasilje. Takođe, zakon mora da prepozna da kada i da pristanak, žena to možda čini samo iz straha od nasilja. Zato se uostalom i zahteva da se žrtvama nasilja veruje i bez dokaznog postupka jer ipak žena odlučuje da li je njen odnos sa muškarcem naselje.
  • Srle

    11.08.2022 20:54
    Momak se poneo neprofesionalno i dobio otkaz, to je najveca kazna koju moze dobiti za povredu radne obaveze tako da verujem da ce izvuci pouku iz ovog iskustva..Ako je u pitanju ta jedna poruka koja je objavljena onda ne vidim dalje sta je potrebno preduzeti protiv radnika neki su spominjali i zatvor i svasta nesto..Gura se nevidjena polarizacija izmedju zena i muskaraca sa nekim veoma ocigledno skrivenim razlogom a to nisu zenska prava jer sa izvornim feminizmom ovaj globalisticki kvazifeminizam veze nema..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna