Autor: N1

Info
04.10.2022.
11:51
Građani imaju brojne nedoumice u vezi sa popisom stanovništva koji je u toku.
  • Ve

    05.10.2022 10:23
    A ko garantuje da neće falsifikovani kartice. Ne verujem više nikom, a treba u stan da pustim nepoznate osobe, pritom sam sama. Stvarno , u današnje vreme veoma riskantno.
  • Zebra

    05.10.2022 08:34
    Zastrašen narod ne sme ni da se izjasni kako misli, a kamoli da glasa protiv zuluma na vlasti!
  • Moze

    04.10.2022 21:43
    Nema problema
    Cim Karin, Matijevic, Kostic i ostala ekipa napisu tacne adrese gde im deca i unuci idu u skole/vrtice onda cu i ja da to isto uradim. Sve se bojim da uopste i smeju da im ta pitanja postave
  • Dd

    04.10.2022 19:41
    @XY
    Pitaces se na Prolece po dzepu!!! Zar nevidis ko nam vodi drzavu,grupa dripaca koja samo,otima na sve nacine,novac i imovinu od gradjana!!! Nikoga neprimam!
  • Dragan

    04.10.2022 18:34
    Ft
    Kamo se popis može zloupotrebiti imamo u Hrvstskoj.Po poposu Srba ima 20% i samim tim nema biše dokumenta i table na ċirilici,sad se vaga ko je yo bio ateista,
    Svi podaci su javno dostupni(meni se banka javila da je primetila hakovanje i da ne otvaram e mail sa njihovom logom),drugo jer su pppisivači prešli bezbedonosnu proveru (obaveznu za sve koji rade sa građanima ?pustih provalnika koji se javio za popisivača ?,Imate besposlene u MUP pa mek rade popis.Popis rađen po principu šta možemo da vam otmemo,nema ništa šta želiye
  • Neko iz mase

    04.10.2022 18:21
    Aljkavo
    Cini mi se da se jedni trude da predstave one koji su protiv popisa ludacima a sa druge strane oni koji su protiv popisa nije da se bas trude da ostave normalan utisak suludim teorijama zavere. Istina je cini se negde izmedju, pitanja su pomalo licna ali nista strasno, slicna kao i ranije. Tacna adresa firme u kojoj radite, tacna adresa vrtica u koje vam dete ide, tacna adresa skole u koje vam dete ide neka su od pomalo nepotrebnih pitanja ali okej nista posebno. Ono sto predstavlja po meni problem je softver koji omogucava popisivacu da naknado gleda podatke koje je uneo. To je ucinjeno iz dobre namere kako bi se podaci mogli izmeniti u slucaju greske. Losa strana je sto se bukvalno veliki deo odgovornosti za tajnost podataka prebacio na same popisivace. Ne postoji mehanizam koji stiti podatke i sada je na nama da se uzdamo da su najposteniji izabrani za popisivace. Normalno resenje bi bilo da se nakon popisa podaci enkriptuju na uredjaju i kasnije posalju u centralnu bazu dok popisivac od momenta kada klikne save vise nema pristup ni jednom podatku. Ovako ostaje nam da se nadamo da nasi podaci nece doci do nekog ko bi ih zloupotrebio ( primer Wolt dostavljac slucaj ) . Imajuci u vidu koliko ozbiljno nas narod shvata tajnost podataka, softver je trebao biti taj koji ce svesti mogucnost zloupotrebe na minimum.
  • Neno

    04.10.2022 18:14
    Dajte ljudi
    Pobogu, popis kao popis, pustite ljude da odrade svoj posao i taman da se vidi da nas ima 6 miliona plafon a u Ns i Bg polovina od datog broja. I nek se vidi koliko mladih nema dece a zašli su već u rane tridesete. Samo odgovarajte iskreno da vidimo gde smo i šta smo
  • no pasaran

    04.10.2022 18:02
    Kazna je propisana samo za one koji odbiju da odgovre na pitanja, a pre toga se identifikuju tj. pokažu l.k. popisivaču.
    Ovi sada spinuju nekim kaznama za neučestvovanje na popisu, a takva kazna ne postoji.
    Takođe, komšije i rodbina punoletnih ne smeju u bilo čije ime učestvovati na popisu. Roditelji mogu da daju podatke za maloletnu decu, ali ne i za punoletnu.
    Neko se ovde opasno igra ustavom i zakonima koji štite prava punoletnih građana, pritom popis na Kosovu uopšte ne sprovode i time čine veleizdaju defakto priznajući da nije deo Srbije.
    Sem toga, znate li da u preševskoj dolini Albanci uopšte ne moraju da imaju ličnu kartu?! Bitno je samo da se izjasne kao Albanci i biče popisani.
  • Ivana

    04.10.2022 16:22
    Odgovor za @Hehe
    Govorim istinu. I ne, nisam clan niti simpatizer SNS-a niti bilo sta slicno.
  • S. T

    04.10.2022 16:21
    @@@
    Nismo mi dosli da uznemiravamo nekog,vec popisivaci nas!
  • Petar

    04.10.2022 15:41
    @ Tatjana Maksimović Terzić
    JMBG zato sto je to dokaz da ste to Vi, a ne komsija koji se predstavlja kao Vi ili druga osoba sa istim imenom. Sa brojem licne karte bi neko vec mogao da otvori firmu na vase ime i na vasoj adresi pa Vam to niko i ne trazi. JMBG je najmanje "invazivan" podatak.... Gde god u institucijama, bankama i sl. ostavljate JMBG uvek to propratite i licnom kartom. Popisivaci vam ne traze dokumenta na uvid vec samo da iscitate JMBG.
  • Boža Pub

    04.10.2022 15:31
    "Korović kaže da popisivači obilaze teren i ako ne nađu osobu kod kuće, ostavljaju obaveštenje u sandučetu, te da su te osobe dužne da se jave i ugovore termin koji njima odgovara"
    Čekaj, zašto bih ja bio dužan da zovem popisivača i ugovaram sastanak ako dođe kad ja nisam kod kuće?! Jel popisujem ja njega ili on mene?! Ne pada mi na pamet!
  • Petar

    04.10.2022 15:31
    @ S. T
    Popisivaci imaju N95 na kojima pise popis 2022 i trebalo bi da su svi dobili sprej za dezinfekciju! Koliko bolestan treba da budes da ovakve stvari izmisljas!
  • @Ivana

    04.10.2022 15:30
    Hehe
    Mora da ti je popis prošao glat i govoriš nam da ne brinemo jer SNSovci svoje ne diraju pa su te samo pitali cca 10 pitanja
  • Maja

    04.10.2022 15:18
    Pitaće komšije?!?!Onda neka komšije odgovore i na 69 pitanja.Ionako sve najbolje znaju.Ako me zateknu u nekom stanu ne znači da tu i živim a oni misle baš to i još me nabedjuju samo da otaljaju posao i nešto upišu u formulare.Po toj logici popisaće me na jedno osam mesta gde me komšije vidjaju.Sem toga poštovanje prema državi treba zaslužiti a pošto ga nema onda je najlakše pretiti.
  • V A

    04.10.2022 14:37
    OSL
    Po kom zakonu i gde to još ima, da nepoznata civilna lica dolaze bez najave,kada žele ,postavljaju kojekakva pitanja ,traze svakakve odgovore,traze ličnu kartu a NISU OVLAŠĆENA SLUŽBENA LICA!!!
    Rečeno je da se radi popis stanovništva a ne detalji iz života porodice ,imovine i slično.. juce sam takvo jedno civilno lice ,lepo ispratio iz stana !
  • T.S

    04.10.2022 14:24
    @S. T
    Izvini imaš li ti negativni PCR test i dokaz o revakcinaciji ili misliš da ti nju možeš da ugrožavaš.Da je nisu primili svi u zgradi :) nastavi sebe da lažeš jer si ispo šaran.
  • ?!

    04.10.2022 14:16
    Ljudi sta je sa vama? Pa da vam se sad kaze hej jos uvek je pandemija, nabite te maske i vakcinisite se, gundjali biste do neba da vas terorisu i da vam guse prava i slobode i sl. A kad treba da dodje popisivac onda mu odjednom trazite i masku i PCR, i dokaz o vakcini jer boze moj, jos uvek je pandemija. Potpuni cirkus od naroda.
  • V.St

    04.10.2022 14:06
    Bez teksta
    Popis skoro Isti kao i prethodni, samo sto se sad nakupilo toliko paranoika I teoreticara zavere, za neverovati. Bila devojka, kulturna, vesta I sve zavrseno za 15 minute za dvoclano domacinstvo. U stanju smo da damo licnu kartu I JMBG u svakoj prodavnici, ako se nesto prodaje na rate I povoljno, a za popis je problem, stvarno je vredno kazniti novcano sve koji sada pametuju I nesto su kao ugrozeni.
  • Boranija plus

    04.10.2022 13:33
    3 crvene za gospodina
    Popis je izvrsen marta 2020 e godine kada je proglasena"korona".

    Ovo je samo zavrsetak "popisa".

    U svakoj normalnoj drzavi Evrope popis je ONLINE ne email u.

    U Srbiji je popis SA ZVONJAVOM NA VRATIMA.

  • Tatjana Maksimović Terzić

    04.10.2022 13:30
    Zasto JMBG?
    Zasto se trazi JMBG za popis? Kazu - nije obavezan, ali instruktori isnsistiraju i bukvalno verbalno maltretiraju popisivace u toku popisa?
  • S. T

    04.10.2022 13:21
    S. T
    Juce mi je bila,mladja devojka i trazio sam joj,negativni PCR test i dokaz o revakcinaciji,nije imala sem,obicne hiruske maske! Nisam je primio,kao i svi stanari u zgradi! Ona je sve,ubelezila i otisla! To je moje,zakonski pravo kao svih,nas dok Pandemija jos traje!!!
  • XY

    04.10.2022 13:20
    XY
    Stvarno se pitam cemu tolika drama oko popisa!
  • Marko

    04.10.2022 13:19
    "fertilitet"
    Koja je za državu vrednost podatka o fertilitetu? Uvedu porez na neženje i udavače, to su već predlagali na obodima institucija.
  • Nataša

    04.10.2022 13:13
    Glupo obrazloženje
    "ideja da se proučava muški fertilitet da bi se u budućnosti radilo na smanjenju negativnog priraštaja."
    Kako ovo misle da izvedu? Hoćemo li imati "rasplodne muškarce"?
  • Ivana

    04.10.2022 12:55
    U nedelju oko tri zvoni nam neko na vrata, kaze popis. Dodje jedna fina mlada devojka, postavi nam cca 10-tak pitanja ono najosnovnije gde smo rodjeni, kad smo rodjeni, da li smo ziveli u inostranstvu i u tom stilu, i nekoliko pitanja o nekretnini tipa koja je kvadratura, koliko ima soba i godina izgradnje, i to je bilo to. Po mom iskustvu sve je ok i dize se nepotrebna panika. Dakle budite bez brige, pozdrav svima.
  • Maja

    04.10.2022 12:54
    Sa cifrom od skoro preko 2000 dnevno zaraženih koronom oni šalju ljude od vrata do vrata da rade popise i jož da se zadržavaju u kućama preko pola sata , ima li nekog normalnog i odgovornog.
  • Gordana

    04.10.2022 12:52
    Cilj ovog popisa i jeste da umanje brojno stanje Srba u Srbiji , zato i ne mora da se odgovori na pitanja o nacionalnosti i veroispovesti . Apsurd je da se mora odgovoriti na lična pitanja u vezi zdravstvenog stanja i o ličnim bolestima.
  • Ne pitam za druga

    04.10.2022 12:51
    Da li je sistem tako napravljen da:
    (a) može da prihvati više odgovora za maternji jezik (1 : više), ili
    (b) ako i navedemo više jezika od jednog, sistem pored zabeleženog celog odgovora svodi odgovor na prvi jezik koji je spomenut u odgovoru (1 : 1), ili
    (c) sistem prihvata samo jedan jezik kao maternji?

    (Iz uputstva ne vidim da li se može navesti više od jednog jezika:
    13. Maternji jezik
    Pod maternjim jezikom podrazumeva se jezik kojim je lice progovorilo u najranijem detinjstvu, odnosno ako se u domaćinstvu govori više jezika, onaj jezik koji lice smatra svojim maternjim.
    Za nemo ili gluvonemo lice kao odgovor na ovo pitanje treba upisati jezik koji se koristi u njegovoj kući. Ukoliko lice ne želi da odgovori na ovo pitanje, unosi se: „Ne želi da se izjasni“.))
  • Dragan. S

    04.10.2022 12:26
    Dragan. S
    Evo ja i supruga smo u Minhenu imamo radnu vizu na 3 meseca! Stan obilazi moj brat,dok su nam deca kod njenih roditelja! Nemam nameru da se opterecujem,ovim stvarima jer je zaista,borba za svaki euro i radne vize! Ponekad,procitam preko neta vesti za NS i nista vise! A nasih gradjana iz NS i okolnih mesta,ima bas podosta koji,rade trenutno kao ja dog,nedobijemo vize za stalno ili duzi period!!! Bolje bi bilo da su,popis uradili u EU vise bi pronasli,stanovnika koji su pobegli za boljim zivotom iz Srbije!!!
  • Deks

    04.10.2022 12:24
    Osobe koje žive u inostranstvu duže od godinu dana su rezidenti zemlje u kojoj žive a ne Srbije. Ta lica su već popisana na popisu stanovništva u dotičnim zemljama. Evropska metodologija striktno predviđa popisivanje stanovništva samo jednom tj. tamo gde su rezidenti. To je zdravorazumski, nije cilj statistike da se pojedinci duplo popisuju i dobijaju neistiniti podaci. Na popisu u Srbiji se to ne kaže decidno, već će se u popisu masovno popisivati i osobe koje ne žive u Srbiji sve zbog politikantskih i nacionalističkih interesa kako bi se prikazao veći broj stanovnika i etničkih zajednica. Što se tiče pitanja o "muškom fertilitetu" (inače pitanje specifično samo za srpski popis stanovništva a ne i za druge evropske zemlje) nije mi jasno na koji način država može da izvuče neke korisne informacije iz tog podatka? Da li će država možda nakon dobijenih podataka organizovati "banke spermatozoida" ne bi li pomogli muškarcima bez dece ili sa manjim brojem dece da povećaju potomstvo?
  • Lepo je znati

    04.10.2022 12:22
    Svakog starijeg od 12god ce pitati koliko ima zivorodjene dece i da li zivi sa partnerom i u kakvoj zajednici
  • 3OPAH

    04.10.2022 12:20
    Kaže se u tekstu da osoba koja je u inostranstvu "Ono što svako od tih osoba može jeste da se javi info centru i da se dogovori kako će se popisati". Pisao sam info centru pre tri meseca i samo su rekli da će oni probati da me nađu. Pojma nemaju šta rade, ne trude se da popišu sve građane jer bi elektronski popis bio idealan za sve koji žive u inostranstvu.
  • Ilija

    04.10.2022 12:16
    Nije prošla Corona
    Država je rekla da nije prošla Korona, tako da bez dokaza o primljene 3 vakcine, PCR testu važeći do 48 dana i maske nikoga ne puštajte u stan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna