Autor: Beta

Info
25.10.2022.
14:28
Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić zatražio je da bude sprečeno imenovanje Tomislava Žigmanova na mesto novog ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.
  • @Deks

    25.10.2022 19:51
    Starovojvodjanski dijalekt. Pravi ste stručnjak za jezik! Doduše, Matica srpska je već već objavila "Rečnik srpskih govora Vojvodine" ali Vi priredite neki bolji "Starovojvodjanski".
  • Deks

    25.10.2022 19:10
    @Куп је битан - Basamak je turcizam, pa šta? Sada nije tema etimologija tj. poreklo reči. I u književnom govoru i u dijalektima služimo se rečima različitog porekla, to nije sporno.
  • Kole

    25.10.2022 18:46
    Neće dugo trajsti
    Vala mogli ste izabrati kvalitetnijeg i bolje od Žigmanova i Memića a ima ih još. Dobro je što neće dugo trajati.
  • Куп је битан

    25.10.2022 17:07
    @Deks

    Басамак је чист турцизам.
  • Ana

    25.10.2022 16:43
    Jezik
    Ne znam šta Vi u bunjevačkom govoru vidite kao priprosto. Bunjevci su u velikoj meri doprineli razvoju i formiranju Subotice, Sombora, Baje. A to su činili putem svojih intelektualaca i veleposednika. Od 70 gradonačelnika Subotice, više od polovine su bili Bunjevci. Dakle, niti su prosti, niti neobrazovani. Vredan i pošten narod.
  • Kinžal

    25.10.2022 16:24
    Nisam lepšu pesmu cuo od Bunjevačko prelo od Zvonka Bogdana
  • Bunjevci su 100%

    25.10.2022 16:17
    Hrvati!
    Deks@, kakva bre austrougarska te spopala. Bunjevci su Hrvati koji su dosli prije 350 godina, (otprilike kao i Srbi sa Kosova pod Carnojevicem) sa podrucja rijeke Bune u Hercegovini, ali i ne samo od tamo, vec i iz Dalmatinske Zzagore pa sve do Hrvatskog primorja na sjever Backe i na podrucje Baje u Madjarskoj. Govore ikavicom kao i njihovi sunarodnjaci u Hercegovini i Dalmatinskoj Zagori i to je to. Katolici su. Kako su bili van Hrvatskog Narodnog Preporoda, i ponajvise zbog srpskih vlasti koje su na sve nacine i nakon stvaranja SHS 1918' a posebno od 1991' uradile sve da ih odnarode, i jasno zbog sotonizacije Hrvata u Srbiji, mnogim Bunjevcima je zgodnije da se kite samo svojim aubetnickim identitetom a ne i onim nacionalnim, tako da je danas vecina njih Hrvati, a manjina Bunjevci. Jasno, kad im trebaju hrvatski papiri i Putovnica, onda su Hrvati, onako inkognito. Kako piva jedan od najpoznatijih Bunjevaca, Zvonko Bogdan: Hej salasi na severu Backe, u vama su pisme bunjevacke :) lp za NS :)
  • Dule

    25.10.2022 15:32
    Posle LSV-ove podrške mađarskim fašistima, sada je na redu i podrška hrvatskim fašistima. Podrška Bunjevcima!
  • Deks

    25.10.2022 14:57
    Bunjevci su austro-ugarska etnička zajednica koja živi na području između Sombora, Subotice, Bačke Topole i Baje u Mađarskoj. Govore ikavičkim dijalektom kojeg mi koji govorimo književnim srpsko-hrvatskim jezikom smatramo priprostim. Treba održavati i negovati tradiciju Bunjevaca ali isto tako i tradiciju svih Vojvođana jer se neopravdano stari vojvođanski govor zaboravlja i niko ne čuva tradiciju. Npr stariji članovi moje porodice su za stepenice govorili basamak, za oca Baba i slično, i to bi trebalo negovati isto kao i bunjevački dijalekt (koji pritom ima dosta sličnosti sa starovojvođanskim). Nisam za promovisanje bunjevačkog dijalekta u nekakav književni jezik, ne dopada mi se preimenovanje Subotice u Subaticu, Bajmoka u Bajmak i slično.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna