Autor: Danas, Politika

Info
04.12.2022.
20:03 > 20:04
Trećina lekara koji su radili u Srbiji prošle godine bila je starija od 55 godina.
  • Matoritis

    05.12.2022 09:00
    Godine
    Koliko ona ima godina i kako je procenjen njen mogući učinak, koliko je pozvanijih od nje da budu ministri?
  • neko iz komsiluka

    05.12.2022 08:53
    kao neko iz struke, mogu reci da je problem najmanje dvostruk. Stara generacija lekara je potpuno "deformisana" u smislu da gledaju samo da otaljaju posao, nezainteresovana za bilo koga osim za sebe (naravno korupcija se podrazumeva). Ne zanimaju ih bilo kakve promene, napredak, nove metode lecenja...nazalost uglavnom su na rukovodecim pozicijama i nemaju sluha za bilo sta, prourokujuci pri tome odsustvo napretka. Jos ako imaju neku titulu na fakultetu, onda pisi propalo, jer ih nista nece pomeriti sem "koverta". Sa druge strane, mladi, su potpuno nezainteresovani i hoce sve i hoce odmah, a to u medicini, nikako ne moze. Svakako u obe kategorije ima svetlih primera, i to je divno videti!
    Hocu da kazem, da reforma mora biti sveobuhvatna i da rukovodeci kadar treba da bude tip menadzera koji ce pri pristupu na funkciju definisati ciljeve i gde ce se voditi racuna o ispunjenosti tog plana, a ne zato sto je neko najstariji ili je profesor na fakultetu. Pomenute karakteristike nikako nemaju veze sa rukovodecom pozicijom, cak bih rekao da doprinose stagnaciji!
    Dalje, potrebno je uvesti takmicarski princip medju sve zdravstene ustanove, gde lecenje nece zavisiti od toga gde zivis, vec od toga koja je ustanova eminentnija da ima vise posla a samim tim i plate. Po tom principu ce se i najsposobniji nametati a nece ih ometati politicki postavljeni poslusnici koji brane ovakav sadasnji nakaradan sistem!
    Jos ima mnogo primera kako se moze unaprediti sistem, ali ovde to nije mesto!
  • H

    05.12.2022 06:37
    Glupo!
    Specijalista se ne postaje brzo. Specijalizacije traju do 5 godina. Moj primer. Kaže mi doktorica pošte prakse rendgen, ali za dva mjeseca. Naravno platim privatno. Onda dođe red na specijalisti, mesec dana.... Ako ovako nastavimo uskoro će biti problem i u privatnoj praksi!
  • pajo patak

    05.12.2022 01:13
    da li je
    i ona na spisku ?
  • Ns

    04.12.2022 22:43
    ?..
    "Tek će se viseti koliko će se mesta osloboditi!"
    Gospodjo ministarka zaposlite te mlade lekare sa biroa dok još imaju od koga da steknu praktično znanje, i ovako nam manjka lekara, liste čekanja u nedogled, opšta praksa po domovima zdravlja devastirana, pogotovo po prigradskim naseljima. O specijalistima da ne pričamo a dok jedan mladi lekar završi specijalizaciju i stekne iskustvo prodjoše godine.

  • Ja Pa Ja

    04.12.2022 21:50
    da da da
    Evo je ponovo Ne skida se sa stubaca štampe. Prvo rekla u penziju svi, a sada radi boljeg planiranja.... njoj je važno samo da se njeno ime vrti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna