Autor: Blic

Info
07.12.2022.
08:40
Danas svako domaćinstvo u Srbiji ima frižider, zamrzivač, bojler i veš mašinu, a veliki je broj i onih koji imaju ugrađene klima uređaje.
  • Nemanja

    09.12.2022 01:50
    Praksa zavere
    "Zaverenici" u komentarima i naslovu teksta, suočite se sa nekim činjenicama:
    Sve i jedna firma koja je proizvodila bilo šta što traje 30+ godina je ili bankrotirala ili napustila tu poslovnu politiku (vidi pod: Sony)
    Matematika po kojoj bi stvari trajale doživotno bi uništila tehnološki progres. Kada govorimo o kućnoj/beloj tehnici, konkretno:
    - stare veš mašine "koje traju 30 godina" su bile jezivo bučne i trošile Đerdap struje. Ovu koju sad imam, od 300 deviza, upalim i legnem da spavam, ne čuje se - za mene kao korisnika je to itekako bitna stvar i biram tri takve puta 300 deviza u zamenu za jednu od 1000 "koja će da mi traje 30 godina" i čuje se k’o Metalika na stadionu
    - šporeti/ploče/rerne: indukcija je skupa i komplikovana za popravku (ne isplati se), a sve staklene ploče osetljive na "kvrc"...ali, ne moram da brinem da li će nešto izgoreti, pregoreti... čišćenje je smešno jednostavno, higijena i bezbednost u kuhinji su mi na neuporedivo većem nivou nego dok sam imao "stari dobri Gorenje šporet, ringle menjaš za 1000 dinara"
    - frižideri/zamrzivači: matora Gorenja i Elektroluxovi su imali tendenciju da upale motor/kompresor po pravilu u gluvo doba noći, od istog sve krene da se trese i vibrira, kad se nakon nekoliko sati navikneš na taj brum, onda se isključe uz zvuk i osećaj kao da se Šarplaninac protresa u staklari...opet, ovi novi se samo po svetlu vide da rade, čuo ih nikad u životu nisam.
  • micko

    08.12.2022 09:44
    @petar
    da li si pogledao navedeni dokumentarac pre nego sto si napisao komentar?
  • Petar

    08.12.2022 04:44
    Odgovor za documentarca.
    Ja sam majstor telefona, kompjutera i kompjuterske opreme i ne slažem se sa sljedećim "U stampace su ugradjeni brojaci koji izbacuju odredjen broj papira nakon cega se uredjaj "pokvari" Apple je dizajnirao specijalne srafove da korisnici ne mogu da otvore iPhone da ga poprave, vec moraju da kupe novi"
    To znači da imam puno iskustva u popravljanju Apple tehnologije, želim reći da je ovo najlakša tehnika za popravak, nema posebnih srafove za koje nema odvijača - ne! sve se moze naci i kupiti u kineskoj radnji ili u specijalnoj prodavnici koja prodaje dijelove(ako zelite dobar i kvalitetan alat)
    Što se tiče štampača, opet je pogrešno, postoji kontrola mastila u kertridžu, i da, ponekad je dobije. ali sve se može riješiti.

    a što se tiče članka, reći ću da sam imao priliku popraviti kućanske aparate i na mnogo načina su majstori u pravu u ovom članku (ali ne u svemu)
    stvarno je bolje popraviti staru opremu i ona će vam i dalje služiti nego nova (ovo se jako odnosi na veš mašine, frižideri), pogotovo ako se vaša oprema sklapa u Evropi, a ne u kineskoj ili turskoj fabrici.
  • Lala

    07.12.2022 10:58
    Baš svako?
    "Danas svako domaćinstvo u Srbiji ima frižider, zamrzivač, bojler i veš mašinu, a veliki je broj i onih koji imaju ugrađene klima uređaje."

    Hm.
    O klimi nećemo, ali sam SIGURAN da svako domaćinstvo NEMA bojler. Prebrojte bojlere na Novom naselju, naprimer.
    Ah, da: i objavite ovo. A tekstopisac neka ubuduće razmisli.
  • tomy

    07.12.2022 10:46
    Živa istina!
    Googlajte ljudi googlajte!
    Ja sam svoju mašinu za veš sam rastavio,popravio i sastavio,sve uz pomoć Youtuba..
  • dokumentarac

    07.12.2022 10:03
    za pogledati
    Light Bulb Conspiracy

    Konzumeristicki narativ odobrava pravljenje "proizvoda sa namernom greskom" (product with limited lifespan) cime mu se ogranicava zivotni vek i primorava potrosace da iznova kupuju. Cilj kapitalizma je ostvarivanje kapitala, ako su stvari kvalitetne kompanijama na lageru ostaje vise nego sto uspevaju da prodaju. Inicijalna investicija u proizvodnju u tom slucaju ne donosi ocekivani profit.
    U stampace su ugradjeni brojaci koji izbacuju odredjen broj papira nakon cega se uredjaj "pokvari" Apple je dizajnirao specijalne srafove da korisnici ne mogu da otvore iPhone da ga poprave, vec moraju da kupe novi.
    Obrazovanje vodi do slobode, ne budite ovce za sisanje, ne robujte kapitalizmu, oni sa vrha ne vide coveka kada vas posmatraju, oni vide novcanicu koju zele da stave na svoj bankovni racun.
  • Miroljub

    07.12.2022 09:48
    Sušilica za veš plaćena oko 700 evra pre 5 godina. Računao ajde platim više da mi traje, mala deca prljaju puno, malte ne staje preko dana. Pre par nedelja počelo na displeju da piše da ne valja mrežni napon. U ovlašćenom servisu 200 evra nova ploča plus ruke. Naravno preporučuju da oni zamene, jer to mora "stručno lice". Ja na internet češljaj forume, jedan lik imao isti problem u Engleskoj samo dolemio dva kontakta na ploči. Kad sam i ja dolemio, proradila! Naravoučenije: ponekad možete biti i sami svoj majstor iako se čini da je kvar nerešiv. Investirajte malo vremena u guglanje može itekako da se isplati.
  • G

    07.12.2022 09:15
    G
    Obzirom na kvalitet koji se prodaje neisplati se...sem ako su neke manje popravke!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna