Autor: Blic

Info
01.02.2023.
07:57 > 08:56
U Srbiji je u prethodne tri godine formirano 134 prekršajna postupka protiv nesavesnih roditelja zbog odbijanja da vakcinišu decu obaveznim vakcinama.
  • Vrbas

    01.02.2023 19:55
    Anti antivakser
    Pre braka nisam znao šta su antivakseri a onda sam jednu takvu oženio. Kad smo dobili decu , odbila je da ih vakciniše a meni je pretila razvodom i da decu neću videti . Pročitao sam na stotine strana tekstova , pričao s njom i nisam je ubedio da promeni mišljenje.Nikad nijednu prijavu nismo dobili a prošlo je 6 godina od rođenja prvog deteta . Ja se danas borim svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima protiv antivaks sekte . Antivaks sekta ima svoje advokate i nijedna inspekcija ne želi da uloži malo više truda da poveća broj prijava iako sam im pisao i slao imena . Dok prvo dete ne umre neće se promeniti.
  • dalje od

    01.02.2023 15:20
    naše dece
    Potpuno zdravom detetu se daje vakcina…a, zašto?
    Da ne zarazi druge nečim?
    Nema lekova da se leče deca koja se razbole? A,i odrasli?
    To uporno govorite i zato pitam šta će vam onda zdravsveno osiguranje koje naplaćujete? Gde su lekovi i medicinsko osoblje?
    A,ko odbije vakcinu njemu naplaćujete,gde su ti novci i otisli su za šta?
    Deca koja nisu vakcinisana, ne mogu u školu? Gde to piše i koji je to zakon, osmogodišnja škola je obavezna.
    Da li pedijatri samo služe za vakcine?
    Da li doktori samo služe za koronu?
    Da li će nam decu prisilno vakcinisati i roditelje optužiti za zapostavljanje dece?

    Eee, probali ste, nema više.
  • pajo patak

    01.02.2023 15:05
    @Tasa1958 BG
    Pismena saglasnost roditelja ili staratelja je obavezna za svko postupanje sa maloletnicima, kako za vakcinaciju, tako i za upis u osnovnu školu, koja je takođe obavezna.
  • Aca

    01.02.2023 14:40
    Žašto
    Zdrav čovek da unosi hemiju u svoj organizam?Zato što će možda ali možda da se zarazi ,a gde je imunitet...
  • Andrija Šrek

    01.02.2023 14:36
    Pojašnjenje & pitanje
    Ovako stoje stvari:
    1. škole i vrtići i NE TREBA da traže potvrdu da je dete primilo sve zakonom propisane vakcine. Lekarsku potvrdu za upis u vrtić i školu izdaje PEDIJATAR i ON treba da proveri da li postoji zakonska prepreka za izdavanje iste. Ako dete NIJE primilo sve zakonom propisane vakcine za uzrast, pedijatar NE IZDAJE potvrdu dok se vakcinacija ne obavi. Ako roditelji odbijaju vakcinu, to je prijavljuje nadležnim službama.
    2. Koliko je prekršajnih postupaka pokrenuto protiv pedijatara koji su izdavali potvrde za upis u vrtić i školu nepotpuno vakcinisanoj deci?
  • All

    01.02.2023 14:08
    Human Nature
    Napomenu neko da su antivaskeri uglavnom fakultetski obrazovani i opozicioni glasači. To je uglavnom tako, da. No, završeni fakultet je jedna kategorija, a sasvim druga sposobnost logičkog razmišljanja i sklonost ka verovanju u religije, jednostavna objašnjenja sveta, zlo-dobro bajke i sve što podpada pod ljudsku fantaziju. Neko je sasvim sposoban da memoriše, široko se informiše, nauči gradivo za ispit i čak briljira u pojedinim oblastima, ali ne i da logički/matematički ispravno dedukuje. Antivakserski argumenti su odlični primeri grešaka u rasuđivanju i tu se ne radi o ličnom stavu, već o klasičnim logičkim greškama, logike kao nauke. Isto tako, istrajna je ta ljudska priroda da veruje u naučno neosnovano, te imate i lekare, pa čak i naučnike koji su religiozni ili veruju u astrologiju, čudesne lekove i teorije o zlim "vladarima sveta," jer neracionalno još uvek ume itekako da nadjača racionalno.
  • komsinica

    01.02.2023 13:19
    Svi komentari su crno beli, medjutim hajde da pogledamo stvari i negde na sredini. Niti su protivnici vakcina potpuno u pravo niti su pespogovorni zagovornici vakcina u pravu. I jedan i drugi stav je iskljuciv i niko ne dopusta bar malo zdravorazumske diskusije.
    Vakcine jesu civilizacijska tekovina, jesu spasle mnogo zivota i dok god je cela ta prica bila vodjena dobrim namerama nema joj se sta zameriti. Onog momenta kada su se te namere pretvorile u priliku za enorman profit, sve je doslo pod znak pitanja, cak i ono sto je stvoreno na korist. Malo je mesta za neku vecu pricu ali citiracu jedan komentar koji je neko napisao pre par godina, medicina je toliko napredovala, da nema vise zdravih, svi se lece. Ima u njemu neke gorke istine. I jos da dodam, farmakoligija nije vise u sluzbi medicine, vec obrnuto i to je ono gde cela prica zapinje.
  • Bojan

    01.02.2023 12:41
    ...
    @MM
    Za tebe je savestan roditelj osoba koja (je btw i sama kao dete primila vakcinu) ne želi da vakciniše dete protiv boginja u 21. veku? Pa ne da nije savestan nego je pritom i imbecil.
    Vraćamo se na ono da ne može svako da vozi kola, ali dete može da ima svaka budaletina.
  • BoeserWolf

    01.02.2023 12:34
    @CH
    Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez svog SLOBODNO DATOG PRISTANKA."

    Kako se tacno ovo primenjuje na dato činjenično stanje? Obavezna vakcinama nije ogled.

    Pročitajte i zakon o javnom zdravlju. Lice ugrožava javno zdravlje, a samim tim i "fizički i psihički integritet" ostalih odbijanjem vakcinacije, tako da nije dosta samo navesti dve rečenice iz ustava koje vam se sviđaju. Da ne pričamo sto po vama vakcinacija spada u kategoriju: mučenja, nečuveno postupanja itd. Nijedan sud to tako nece okarakterisati
  • Simbolično

    01.02.2023 12:33
    Ako je MMR vakcinom imunizovano samo 78% dece u poslednjih nekoliko godina, kako se po medijima piše, onda govorimo o cifri od minimalno nekoliko hiljada ili desetina hiljada nevakcinisane dece.

    Ovih nekoliko jadničaka u postupcima su samo žrtveni jarci, valjda najslabija karika razrađenog sistema "za našu decu".
  • uznapredovala

    01.02.2023 12:08
    medicina u 21veku
    I onda lečimo decu sms porukama.
  • CH

    01.02.2023 11:08
    Kazne su nenaplative!
    Kazne su nenaplative na Sudu jer nije proglašena epidemija.Svako ko je primio bilo kakvo rešenje o kazni dovoljno je da se pozove na član 25 Ustava Republike Srbije("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 i 115/2021) koji glasi

    "Nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta

    Član 25

    Fizički i psihički integritet je nepovrediv.

    Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez svog SLOBODNO DATOG PRISTANKA."

    Svaka presuda se sa ovom žalbom na Sudu obara.U tom slučaju Sudija koji je doneo rešenje nakon žalbe suprotno Ustavu mora iz svog džepa da plati troškove sudskog postupka.

    Zašto o kaznama za nevakcinisane ne govore Sudije i advokati već samo lekari.?

    Zašto se za reč o kaznama za nevakcinisane ne javlja NIJEDAN SUDIJA ZA REČ i nijedan ADVOKAT već samo o kaznama pričaju medicinari ?





  • Tasa 1958 BG

    01.02.2023 11:01
    A potpis
    treba i dalje?

  • MM

    01.02.2023 10:06
    ...
    Ovde je glavni akcenat ko je NESAVESTAN? Roditelj koji misli dobro za svoje dete ili osoba koja je navodno zavrsila medicinu i diriguje sta je dobro za tudje dete!
  • @Samo pitam

    01.02.2023 09:53
    Ah, da je to bar njihova biračka baza! Svi antivakseri koje ja poznajem, ali svi do jednog, su sa završenim fakultetima i opozicioni glasači.
  • Bogataši

    01.02.2023 09:29
    Bogataši ne rade tako. Potplate doktore da dobiju papire o vakcinama, a deca ostanu nevakcinisana. Još se i hvale time.
  • Samo pitam

    01.02.2023 08:13
    Ako naprednjaci nastave ovako da kažnjavaju svoju biračku bazu hoće li izgubiti sledeće izbore .... ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna