Autor: Danas, 021.rs

Info
10.02.2023.
21:19 > 21:19
"Predlog ugostitelja nije da bakšiš bude obavezan, već da se omogući ostavljanje napojnice platnom karticom", rekao je Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije.
  • Spiridon Kopicl

    13.02.2023 15:33
    hit nad hitovima
    "Osim toga u njihovoj kulturi je da ostave bakšiš i čudno im je kada im konobar kaže da ne moraju da ostave"
    Ideja je da država dozvoli do 10 odsto prometa da bude neoporezovano",

    A da bude malo u nasoj kulturi da Poslodavac plati Zaposlenog?
    Kao brines da konobar ne ostane bez napojnice, ti kao brines???

    Jel mozes pivo x 3 , jel mozes koktel 10e, jel mozes burger 700 din da naplatis?!
    Pa plati onda i radnika, stasse stiso za porez na baksis, e stvarno.....
  • Gem

    13.02.2023 11:51
    A
    Kad se placa karticom ima opcija gratuity i ukucas koliko hoces baksis. Kasnije se to deli s racuna.
  • DT

    12.02.2023 17:26
    Ukinuti bakšiš
    Ukinuti bakšiš i dati konobarima normalne plate a ne rade za dnevnicu 1000din plus bakšiš.
    Isto tako uz dužno poštovanje , nije mi normalno da jedan konobar u Srbiji zaradi 150-200k, a da lekari i profesori nemaju ni 100k
  • Banaćan

    12.02.2023 13:00
    Na volju
    Ko hoće da ostavi bakšiš neka gotovinu ponese od kuće, a ne da sa praznim novčanikom ide u kafanu. Pa tamo ima i muzičara (ordever za Lepu Brenu), pa kuvara, spremačica, ljubaznih šefova sale...
  • @Sale

    12.02.2023 11:33
    Ako sam dao 10000 na ručak koji košta možda 2000 u sirovinama, kome to ide razlika ako je povrh što sam platio 5 puta više od nabavne cene u obavezi da plaćam dodatno i zaposlene u restoranu? Ko je tu sebičan?
  • Sale

    12.02.2023 10:48
    Pekić
    Moramo biti svesni da je sebično i nepostovanje potrošiti za rucak ili večeru 10.000 dinara a ostaviti konobaru 0 ili 100 ili 200 dinara iz vise razloga jadno.Nekulturno je svaki dan potrositi na sebe a druge ko jebe...Ego Sebičnost...Čak i kada mi se desi da je konobar zbunjen ja mu ostavim jer je i on covek koji trči za sve nas tamo vamo a ko zna kakve on ima muke kući.Nismo samo mi potrosači ti koji imamo muke.
  • imamestaucenizasve

    11.02.2023 20:31
    pojeo gazda bakšiš
    kad za cenu kafe mozes da napravis kakav takav ručak odlučiš da ne ides tamo vec popiješ kafu kod kuće .Pitamo se koliko tek košta ručak . Može li biti dosta za mesec dana ručkova.
    Na parove razbroooooooooooJS!
  • Ekonomista

    11.02.2023 15:58
    Budalastine
    Baksis ne moze biti obavezan. On je na dobrovoljnoj bazi. Konobar, odnosno usluga, tj. njegova plata je ukalkulisana u cenu pica i hrane. Isto tako i plata kuvara. A sto potrošači ne bi predlozili da se fiksiraju cene pica i hrane? Npr. nabavna cena plus 40% marže? A da potrosaci onda placaju konobare i kuvare kroz baksis. Sta kazu bahsti ugostitelji na ovaj predlog???
  • Vladimira Nikolića

    11.02.2023 15:20
    Grbavica
    Bakšiš ostavljam u kafani, na pijaci ostavljam kusur, a kada je uljudan prodavac ili prodavačica, ostavim nekada i duplo.
    Bakšiš, tj kusur ostavljam i manjim prodavnicama da bi opstale, ali znam isto tako da oni imaju problem ako im inspekcija nađe i +/-5 dinara u kasi od platnog prometa tog dana.
    Bakšiš ostavljam i mehaničaru, u auto-perionici i svugde gde sam zadovoljan uslugom.
    Ne zato što imam, pa se razmećem, već je to moj gest dobre volje da nagradim nekog ko je nešto uradio.
    Prosvetni radnik sam, imam manju platu od prosečne plate u Srbiji i Novom Sadu. Ne tražim bakšiš za posao koji radim, ali tražim poštovanje od strane dece i roditelja. Verujte mi, od dece, ma koliko nevaspitana bila, dobijam poštovanje i razumevanje ako se prema njima postavim kao čovek...
    Znači nije do drugih, do nas je... Što bi Glogovac rekao: "Ako mračiš, mračno je oko tebe, ako sijaš, svetlo je oko tebe..."
  • Ha,ha,ha

    11.02.2023 13:29
    Cirkus
    Dosta više sa takvim glupostima. Zašto bi bilo ko davao bakšiš??? Pa jel to posao konobaru da vas usluźi?Jel taj posao odabrao? On to radi i za to je plaćen. Al neeee,ne bi gazde da ih pošteno plate,nego im plati minimlac,a za ostalo se snalazite,kao eto bakšiš je tvoj. Tako da ne treba ja kao gost da pored cena proizvoda plaćam još i platu konobarima. Debilizam. Gazda lokala treba da vas pošteno plati i rešen problem,a ne da svoje obaveze prebacuje na goste da ih rešavaju.
    Isto tako svaki put se prekrstim kad vidim neki svečani prijem i svečanu dodelu nekih plaketa i bonus na platu nekom policajcu,koji je ne znam ti koga spasio ili tako nešto. Ej,pa to je njegov posao,to je odabrao u żivotu da radi. Ima zbog tog posla beneficiran radni staż i milion drugih pogodnosti,jeftini stanovi,cela plata na račun,beneficije,svašta mu je besplatno...
    Znači konobar kad donese gostu kafu treba odma da se organizuje svečani prijem u skupštini i da mu se dodeli plaketa,orden za hrabrost,beneficije,veća plata,ma odma u penziju sa primanjem pukovnika.
    Smešna smo teritorija. Nema ovde budućnosti,kad je sve ovako naopako.Zbogom pameti.
  • Peki

    11.02.2023 12:56
    Licemerstvo
    Ujutro odeš na pijacu i cenkaš se sa prodavcem za 1 kg pardajaza za 5 dinara jeftinije, a onda isti dan odeš u kafanu i ostaviš bakšiš onoliko koliko košta 2 kg paradajza... Jadni smo...
  • Peki

    11.02.2023 12:38
    Ne razumem
    Oko čega se ovde polemiše, dok nam se zemlja raspada, pardon, dok nam je zemlja razorena u svakom smislu. Zašto ne ostavljate bakšiš ljubaznoj apotekarki/apotekaru, trgovkinji/tgovcu u trafici, trgovkinji/trgovcu u pekari, na pijaci, prodavnici igračaka, bele tehnike, šrafovske robe, informatici, EPSu, toplani i da ne nabrajam...
    Zašto bi konobar dobio bakšiš za dobro skuvanu, ukusnu kafu? Pa, ljudi on je samo doneo i za to je plaćen...
  • Ištvan

    11.02.2023 09:49
    Kulturu bakšiša ne razume baš svako.
    Često konobari dobijaju bakšiš za odličnu hranu, a ne i uslugu.
    Da li konobari podele bakšiš sa kuvarom? Pa i ne ubaš svim lokalima, već zadrže za sebe.
    Tako da uređen bakšiš znači da će nagradu za uslugu dobiti konobar koji je služio, perač sudova, ali i kuvar.
    Normalno, proporcionalno 50/20/30
    U nekim lokalima na zapadu i skandinaviji, vlasnici lokala zadržavaju 10% od bakšiša koje je dobio zaposlen, pa je proporcija konobar:vlasni:perač sudova:kuvar 40:10:20:30
  • Las Vegas

    11.02.2023 09:44
    Zamajavanje tup tup
    O čemu je ovde reč ?
    Ko treba da ostavi bakšiš a ko ne ?
    Hoćete uvesti i socijalne karte za bakšiš ?
    Hoće fiksirati bakšiš i u državnim upravama i sudstvu ?
    More Mrrrr !
  • Sima

    11.02.2023 09:21
    Što napisa @xqt nadam se da će se ovaj najveći problem u državi uskoro rešiti, pa da krenemo na ostale. Inače, ovi koji pišu o "uređenim" zemljama gde je bakšiš predviđen i gotovo obavezan, trebalo bi da znaju da npr. u zemljama Beneluxa (u kojima ja boravim) niko od osoblja ne očekuje nikakav bakšiš, niti je to tema. Vraćaju kusur u cent ako plaćaš gotovinom, da ne pominjem da je skandal ako ne možeš da platiš karticom. Eventualno, kod nekih može da se na računu uoči stavka koja je kod nas "kuver" i to je otprilike neka naknada za uslugu.
  • V

    11.02.2023 09:15
    Stalno se čudim zašto to ne postoji, jer plaćam karticom i onda se dešava da ne mogu da ostavim bakšiš jer nemam keša ili dovoljno sitnih novčanica. Nisam znala da je to zakonska stvar.
    A osim bakšiša karticom, ugostiteljski bi trebali da uvedu i deljenje računa. Ajde mi smo se ovde i navikli da se raskusuravamo, ali kad dodju stranci, oni redovno nemaju keš a hoće da svako plati svoje.
  • g pen

    11.02.2023 09:08
    Nikada ne ostavljam baksis jer nigde ne izlazim. Zabava u zivotu mi je kuckanje po portalima. Nemam ni prijatelja jer zivim u virtuelnom svetu. Izgubio sam volju za bilo sta lepo od kada je dosla ova vlast.
    I zena mi je nasla drugog...uzas.
  • Zebra

    11.02.2023 09:07
    U svim normalnim zemljama bakšiš može da se plati karticom tako sto se nakon placanja unese procenat ili fiksni iznos bakšiša.

    U Americi ima još jedna opcija. Platiš račun karticom i na računu - na papiru, napišeš tip. Taj tip bude naknadno skinut sa kartice. Ovaj model me više brine.
  • Cccc

    11.02.2023 09:00
    Dosadni ste vise, sa viskom u kasi....
  • gost

    11.02.2023 08:58
    gospodo
    Mislili ste vi sve ono što je napisano, ali vas je iznenadila reakcija...
    Nema potrebe da nam objašnjavate ono što ste "mislili" , svima je odavno jasno
  • Đuro Strugar

    11.02.2023 08:56
    U uređenim državama, koje nisu ekonomski tigar kao Srbija, imate mogućnost da pre plaćanja računa u nekom ugostiteljskom objektu odaberete da li ćete da ostavite 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, ili 30% bakšiša.
    Čak kada su postavljeni štandovi za Novogodišnje vašare, svaki štand ima mogućnost plaćanja karticom i izdaje se fiskalni račun.
    Međutim, svest građana je tolika, da znaju da sve što od poreza plate državi, država mora da im vrati kroz uređenu državu, te se zato uvek i bune, bore za svoja građanska prava, svaki put kada uoče da ih država potkrada, oni se bore da ne dozvole to svojim političarima. Tamo se političari ipak plaše naroda i trude se da kada se grade putevi, ne ukrade se 10 cm puta debljine, pa da se na svakih 2/3 godine renovira tek izgrađen auto-put...
    Mogao bih o ovome na široko, ali opet botovi neće shvatiti poentu, već će ljubiti skute onima ko ih XXXXX u dupe...
  • Tamo 'vamo

    11.02.2023 08:51
    A daaaj
    Vidi se da se nigde sveta nije videlo. Polemika oko baksisa. Ekonomski tigrovi kukaju sto ce ostaviti napojnicu hahaaa . Katastrasno
  • Mare

    11.02.2023 08:34
    Stranci
    Kao izgovor stranci, 70% stranaca strpljivo ceka svaki dinar kusura, kakav baksis crni...
  • Daka

    11.02.2023 08:28
    To bi se moglo rešiti tako što bi konobari imali neki poseban aparat za kartice ili mobilni tel sa aplikacijom koja očitava kartice (sa privatnim brojem tekućeg računa) pa gazda ne bi ni video bakšiš.
  • Y

    11.02.2023 07:46
    Y
    Baksis je slobodna volja svakog gradjanina i nista vise! Ako se zaista obistini obavezan baksis to je diskriminacija nad svim zaposlenima sto niko nejce dozvoliti! Neki spominju Ameriku jeste tamo je obavezan baksis ali vecina nema platu u tom sektoru i zivi od baksisa ali zato ti dube na trepavicama i sistem je sasvim drugaciji od naseg ili Evropskog!!!
  • Nikola

    11.02.2023 07:46
    Ko hoće taj i sad ostavi bakšiš. Kad plaćam karticom, ako sam zadovoljan uslugom, konobara častim kešom. Nije istina da ljudi u novčaniku nemaju bar 100-200 dinara.
    Ako platim karticom,a pritom mi se naplati i bakšiš taj novac onda ide na račun gazde! Gde je garancija da će gazda taj novac isplatiti konobaru kao bakšiš? Pogotovo gde je garancija da će ga dobiti konobar koji me je uslužio? Neki konobari zaslužuju veći neki manji, a mnogi nikakav bakšiš! Pravda za ljubazne i uslužne konobare!
  • mm

    11.02.2023 07:35
    vec se
    Mada sam redak gost u restoranima, znam da imaju stavku koja se moze protumaciti kao baksis, koji placaju svi, jer je stavka na racunu. Znaci tu stavku placaju i oni koji plate kesom, i plus ostavljaju baksis. A i da ugostitelji nemaju tu stavku, mogu je bilo kada pod bilo kojim nazivom/izgovorom postaviti na racun.
  • Ns

    11.02.2023 07:29
    Ns
    Svi mi radimo za nekakvu platu,stvar je dobre volje potrosaca.
  • xqt

    11.02.2023 07:28
    Što pre, to bolje
    Nadam se da će se taj problem u vezi bakšiša uskoro rešiti obzirom da je to najveći problem u državi. Ostalo, kad dođe na red.
  • Rade

    11.02.2023 07:18
    Problem je sto niko nece te pare davati konobaru a tih 10 posto dnevno prometa ce zavrsiti u dzepu gazda cela prica se gura da bi se konobari zadrzali u lokalima sa tih 10 procenata prometa extra na platu na račun drzave I naravno gradjana .
  • istina

    11.02.2023 06:50
    ...
    Па зар у овој држави нема битнијих ствари од кафане, ***ала вас кафана
  • Plaćač poreza

    11.02.2023 06:28
    Da bi mogli ovi što plaćaju državnim karticama mogli još više da se bahate narodnim parama.
  • Upravo

    11.02.2023 02:07
    To je poenta. Da se uvede red u baksis. NPR Da se na fiskalnom isecku ima poseban deo gde upises koliki baksis dajes i da je to SAMO opravdanje zasto ima viska u kasi tog dana. Raspodela novca, porez, drzava u to da se ne mesa. Takodje, baksis karticom - isti princip, dobijes fiskalni, otcepis deo za baksis, napises 50 din i toliko vise das odnosno toliko ti manje kusura vrate.
    Naravno, u restoranskom modu gde dobijes predracun, platis pa dobijes racun.

    Slazem se da ima konobara koji ne zasluzuju ni toliko koliko dobiju ali vecina se zaista trudi i 'zaradi' taj baksis trudom i ljubaznoscu.
    Ako bude obavezan, kafane i restorani me nece videti jer ne podnosim da mi neko soli pamet. Obavezna je PLATA.
  • profa

    11.02.2023 01:01
    Ne znam šta bi vam rekao, ne obilazim ugostiteljske objekte duže vreme, skupo mi je, svaki dinar mi je važan pa gledam da uštedim gde god je moguće
  • u prolazu

    11.02.2023 00:45
    _
    mogu ja i bez kafane
  • Trubadur

    11.02.2023 00:37
    Ne treba im ostavljati bakšiš, svakako rade za platu kao i šankeri, kuvari, pomoćno osoblje, spremačica... Bakšiše zadržavaju samo za sebe a ne shvata da ako mu kuvar napravi lose jelo, sanker spremi lose kafu ili drugo pice od njegovog baksisa nema nista. Konobari shvatite da ste samo nosači nečega sto drugi spreme, cak i za vina imate somalijere...
  • Ns

    11.02.2023 00:17
    Gospodo ugostitelji, ako mi hocemo da platimo baksis karticama to bi znacilo da vi morate da uvedete kartice kao nacin placanja, a to znaci da morate da kucate sve racune na fiskalnu kasu, sto dalje implicira da od svega toga nema nista
  • Miki

    10.02.2023 23:07
    Lale ne daj pare
    @Lale
    Vidi se da nisi bas covek koji razume kafanu i izlaske. Bice bolje.
  • Alen NS

    10.02.2023 22:51
    Pozdravljam mogucnost da se baksis plati karticom.
    Nadam se i da ce se jednog dana kao uslov za poslovanje postaviti to da imas terminal za karticu, a ne "ne primamo kartice, i jel imas nesto sitnije od 500din?"
  • NeUgostitelj

    10.02.2023 22:20
    Svima treba uvesti obavezan bakšiš!
  • Boco

    10.02.2023 22:17
    Ko hoce ds ostavi nek ostabi, ko nece ne mora. Ima konobara kojima ni ono što donesu ne bi platio, a ne ostavio baksis. U principu ostabim ali nisam da bude obavezno.
  • Neko iz Banata

    10.02.2023 22:11
    Slobodna interpretacija
    Protiv takve prakse,na kraju će to završiti kod gazde,ili za peglanje crnog fonda(piće koje nije prošlo kroz kasu tj. kupljeno u podrumu pića ,pa prodato po ekskluzivnim cenama bez poreza,popularno kod velikih žurki)koje se ovim "bakšišima" može opravdati.
  • Liman

    10.02.2023 21:51
    A daaj
    Joj kako lupetaju, ja prvi placam karticon i ostavim baksis u lrsu onaj ko hoce taj ce ostaviti baksis,
    Ako bude obavezno necu ostavljati jer to nije onda baksis...
    U americi je obavezan baksis zato sto su tamo konobari mizerno placeni
  • Abcd

    10.02.2023 21:42
    Mislim da je to već moglo, jer sam jednom bio sa strancima u centru, koji su želeli da časte piće. Rekli su konobaru da naplati elektronski jer nemaju keš u dinarima, sa onom portabilnom spravom za kartice, i da napiše deset procenata za sebe. On je rekao ok i zahvalio se. Dao račun i to je to.
  • Darko

    10.02.2023 21:36
    To je ok. Često mi se desi da bi dao bakšiš ali kod sebe imam samo karticu. Mada pitanje je koliko će vlasnici ugostiteljkih objekata poštovati svoje radnike i dati im taj bakšiš. Poznavajući naše "gazde" to bi verovatno bila retkost. Čast izuzecima!
  • Lale

    10.02.2023 21:35
    Ako treba da počastim nekog da bi bio ljubazan i da radi svoj posao onda mu to dođe kao iznuda.
  • :/

    10.02.2023 21:33
    -
    Dobro, ovo je stvarno ok.
    Na ovaj nacin se moze ostaviti napojnica i na Glovo npr.
  • Pobesneli Laloš

    10.02.2023 21:33
    Baš
    Da li će platnim karticama za dobru uslugu moći da se ostavlja bakšiš policajcima, učiteljima, doktorima, spremačicama...?
  • marko

    10.02.2023 21:31
    treba da postoji opcija
    treba da postoji opcija da se plati baksis karticom…. uz ove nove besne kase…. lako se na tu stavku moze staviti neki porez i svi srecni…. kao u celom svetu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna