Autor: Danas

Info
26.02.2023.
09:31
U okviru gradiva istorije na temu "Građanski rat na prostoru bivše Jugoslavije", nastavnici će kao pomoćno sredstvo đacima osmog razreda i srednjoškolcima moći da prikažu i film "Oluja".

Komentari 115

  • Rat

    02.03.2023 11:27
    Rat
    Biće ovde još jedan rat.
  • Mare

    02.03.2023 08:56
    Pre svega, neka im se objasni ko je hteo da uništi SFRJ i zašto. To je prvo od čega treba krenuti
  • Vukašin Đorđević

    01.03.2023 20:51
    I neka im se pritom objasni šta se desilo u Srebrenici, kao i ko je vodio zemlju(*) i ko je bio "omiljeni opozicionar"(**) u vreme kada su se dogodile i Srebrenica i "Oluja"!

    Odgovor za one koji se ne sečaju:
    (*) - SPS
    (**) - SRS
  • ...

    01.03.2023 18:29
    Nek im se onda priča i o Srebrenici, ako će već ovo slušati...
  • Nikako

    01.03.2023 17:38
    Uvesti
    ...ponovo u obaveznu skolsku lektiru "Lelejsku goru" Mihaila Lalica!
  • Saša

    01.03.2023 17:33
    Boj na Kosovu
    Tako su mojoj generaciji pod must puštali “Boj na Kosovu”!
    Bilo je vrlo produktivno, pa se sada sećamo drugara poginulih u gorepomenutim gradjanskim ratovima…
  • Komifo

    01.03.2023 16:25
    @Pecaroš

    Otpozdrav Miletu bosanskom purgeru, migrantu koji u tuđoj državi trenira tuđ patriotizam.
  • Pecaroš

    01.03.2023 15:43
    Ovim putem pozdravljam najaktivnije komentatore,komšije iz NDH i domaće potomke ličkih komunista..čitaj autošovinista.
  • bns

    01.03.2023 14:43
    nasilje
    Slično rade i u Hrvatskoj. Raspiruju mržnju kod dece, dolaze im "branitelji" u škole, da kao nekad NOB-ovci pričaju o svojim ratnim dogodovštinama. Po meni je to bolesno.
    Deca treba da uče o tome, ali nekako ne demagoški, ne sa idejom da im se mozak ispira. Posebno današnja deca koja su mnogo osetljivija, nego starije generacije. Decu treba učiti lepoti, kreativnosti, životu, a ne samo da se drobi o smrti, žrtvama, stradanju. Dosta te nekrofilije.
    Imam dvoje dece, sama sam bila izbeglica iz Hrvatske, sa veoma teškim iskustvima. Spas u Srbiji su i tokom Drugog svetskog rata našli moji preci, bivali su proganjani od strane ustaškog režima. Ali deci ovo ne treba puštati. Treba da uče o tome, ali ne da se udara na njihove emocije kao što to filmovi rade.
  • Nemanja

    01.03.2023 13:18
    @hehe

    Autonomaši barem imaju gde da ih uključe, ovde su kod kuće.
  • hehe

    01.03.2023 12:18
    Autonomaši na aparatima
  • Slobo

    28.02.2023 11:44
    Ko
    Ko hoće da prijazuje deci? Da li ste Vi normalni?! Bio učesnik i povlačio se! Film nema veze sa vezom!!! Ako nesta hoćete da naučite decu ùčite ih dobroti i humanosti. Da budu dobri ljudi. Majke ne radjaju decu da budu topovsko meso domaćim i belosvetskim hoštaplerima. Bio sam i doživeo pa mi niko ne može pametovati i soliti pamet o patriotizmu jer tri godine rata . ..
  • g pen

    28.02.2023 10:07
    A ima li u filmu da je sloba odbio jugoslovensku uniju a svaki u svojoj drzavi u Evropskoj zajednici(pre Unije) i to bez uslova nego je hteo veliku srbiju?
  • Okupacija

    28.02.2023 07:21
    U 27 slika
    Je realnost kao i Rwanda kao i rat u Ukrajini...kao i Jasenovac i Auswitz..nisu bajke..i samo malo treba da se demoni u ljudima opet aktiviraju...treba mladi da budu svesni koliko je mir krhak i da ga treba cuvati..
  • Lila

    27.02.2023 21:19
    SLUČAJ IZ 70-ih GODINA 20.veka
    Jednoga dana je u OŠ moga deteta koje je pohađalo 6. razred, "gostovao" poznati lokalni en-o-be-ovac i pričao im o svojim patnjama u narodnooslobodilačkoj borbi u nekadašnjoj Jugoslaviji. Toga dana dete je kući došlo uznemireno, tražilo je da spava sa roditeljima i u košmarnom snu ponavljalo "nemojte umreti", "neću da umrem" i sl. Još dve nedelje je spavalo sa roditeljima, strahovalo i imalo stresove na pomen bilo čega nemačkog. A bila je reč samo o priči iz prve ruke jednog ratnika. Šta bi prilikom gledanja 156 minuta (2,5 sata!) današnji adolescenti/pubertetlije/tinejdžeri doživljavali u svojim osetljivim (ipak još) detinjim dušama; za te duge sate stigli bi da omrznu sve što nije "naše", od prizora koji gledaju usadila bi im se želja za osvetom, odmazdom, njima bi ovladao strah da će se to i njima dogoditi, bili bi zabrinuti za svoje roditelje. prijatelje. Priča se o nekim pripremama za gledanje, o naknaknadnoj diskusiji i razmeni mišljenja (možda još 2,5 sata?)... Možda bi neki traumatizovani dečaci posle toga bili agresivni prema onima koji nisu "naši"... Posledice bi bile nesagledive. Rodtelji koji žele da im deca vide to ostvarenje, mogu ih sami odvesti u bioskop ili da film gledaju putem nekog drugog izvora. Ali u školi, ne.
  • Milana

    27.02.2023 15:11
    idiotluk
    Nek im puštaju onda i bombardovanje Sarajeva 4 godine ...
  • Tulipan

    27.02.2023 14:51
    Samo ako će i paralelno puštati film Šesti Autobus.
  • Dečje pravo

    27.02.2023 14:17
    @Mare
    Uh, bojim se da ste jako promašili poentu i to na više nivoa. Ovde nije reč o slobodnom vremenu koje deca koriste na razne načine. Ovde je reč o obaveznom školskom programu. Kapirate razliku? Prilično je velika. Ako je ne vidite: to što ste naveli nije deo školskog programa. Druga stvar, zašto mislite da je u npr. video igricama veće nasilje? Vrlo zanimljivo gledište sa aspekta psihologije. Kompjuterski dizajnirani imaginarni likovi vs. pravi glumci i ubedljive scene ubijanja, krvi i najdublje ljudske patnje, koji pritom imaju temelj u stvarnim događajima. Mislim da je veoma jasno šta ostavlja jači utisak i sa čime deca mogu više da se povežu. Osim ako iz nekog neobičnog razloga Vas scene iz trailera pogađaju isto koliko i robot iz igrice koji puca u vanzemaljca. A to je već zabrinjavajuće. I, treće: uvoditi argument koji nije tema rasprave, nije validan način argumentovanja, jer ne doprinosi ničemu, osim skretanju teme (da li i Vama momentalno iskače asocijacija na SNS stil?). Pritom, niko nije ni pomenuo da je nasilje u ovim oblicima koje vi pominjete prihvatljivo. To je Vaša konstrukcija. Vidite, toliko nepromišljenih logičkih grešaka u samo 2 rečenice i toliko bot pluseva. Nekako, treba to bolje osmisliti. Ali, kako ako su botovi većma loši đaci?
  • Vladan

    27.02.2023 13:23
    @Mare

    Nisam znao da inače u školi deci puštaju crtaće, video igrice, filmove i internet klipove. Moji kod kuće gledaju svašta ali uglavnom boljeg kvaliteta od ovog sranja.
  • Mare

    27.02.2023 12:56
    Mnogo više nasilja deca vide u crtaćima, video igricama, Tik Tok klipovima i filmovima koje gledaju. Nešto ne čujem da se bunite protiv toga.
  • Dečje pravo

    27.02.2023 12:00
    na detinjstvo bez trauma
    Verujem da onaj ko nije gledao film ne može da sudi o kvalitetu filma ili verodostojnosti prikazivanja događaja u njemu (među njima sam i ja), ali ono što se zasigurno vidi iz trailera je eksplicitno nasilje. Nasilje jeste deo rata, ono se događalo, događa se i događaće se, ali puštati deci u školi uznemirujuće snimke nasilja nikako ne zvuči kao dobra ideja. Ostavimo po strani vaše mišljenje o politici i tom ratu, posebno ako niste bili direktno izloženi njemu. Da, u Hrvatskoj postoji dominantno veličanje domovinskog rata, domobrana, "ulepšavanje" Oluje, ratni turizam za školarce i sl. Ne znam šta o tome da mislim, niti šta je ispravno u pedagoškom i etičkom smislu, iako mi sve to zvuči pogrešno. Ali ova ideja o sistemskom prikazivanju duboko uznemiravajućeg nasilja deci mi se čini kao jedna dodatna problematika. Da li deca zaista bilo kakvo eksplicitno nasilje treba da gledaju u školi? Da li se i vi sećate potresnih scena iz domaćih filmova sa sličnom tematikom? Ja da, veoma. I, da mogu, birala bih da ih kao dete nisam nikada videla.
  • Zd-ns

    27.02.2023 11:20
    Tekije
    Ti pod ioznakom 9 kako rece treba i film o Petrovaradinu "da", ali da prikazu nasoj deci kako su komsije hrvati iz Petrovaradina napunili naoruzanje silno na Tekijama u crkvi snezna gospa "sami razmislite zasto" Mamic i istali.Nisu ni idgovarali ni zasto vec pobegli u lijepu njihovu.
  • Zd-ns

    27.02.2023 07:17
    Laz
    Rajkica bas zna ko je zapoceo rat.Kako lupas posle Pavelica Tudjman je taj koji je zavrsio zapoceti plan iz dr.svet.rata redosledom, ubij, proteraj da de vise nikad nevrate. Limanac Bojan treba da te bole ona "ruzna rec"za narodom ubijenim i prognanim iz Krajine (kako ti rece) a ne samo za lokalnim stanovnistvom. Ti si lokalni idiot koji brines damo za svoje samozivo d.p.
  • Pera

    27.02.2023 07:04
    Ajmo cinjenice
    Hastali Šejtan
    26.02.2023 • 16:07
    Bolje gledajte porniće
    Stari komunistički način učenja istorije! I nas su iz škole, vodili da gledamo partizanske propagandne filmove, osamdesetih godina prošlog vijeka. Neki od nas su imali sreće, da im đedovi kažu da nije baš tako bilo, kao u filmu. Sad opet u svakoj od novonastalih banana država, nastaju filmovi o lopovskom ratu devedesetih. I svi su u pravu i svi su žrtve! Nažalost jesu, svi su mnogo izgubili! Dobili su samo nacionalističke tvorevine od država, pune mržnje, laži, prevare i ljigavštine.

    Mozes li da nam kazes istinu koju ti je djed otkrio? Samo neka mistika, a nigde ni jedna cinjenica... Da ti djed nije bio i u crnim samijama :D
  • Selo

    26.02.2023 21:48
    Istorija je nešto što je prošlo i na žalost ne možemo je promeniti. Zato iz nje treba da naučimo lekciju. A pustite decu neka nauče nešto, ma šta god bilo
  • Rajka

    26.02.2023 18:34
    Ratni gubitnici
    Treba deci pustiti film koji prikazuje kako izgleda kad izgubiš rat koji si započeo. Kao nadmoćniji.
    Poučno.
  • 9

    26.02.2023 17:43
    Hoće li biti
    filma o HRTKOVCIMA , SREBRENICI , PETROVARADINU ?
    O govorima za granicu Karlovac -Karlobag ?
    Ili će Radosh snimiti film o borcima i invalidima koji su se borili
    za ovu zemlju u TUĐOJ zemlji , i sada prosjače ispred
    Futoške pijace ?
  • Hastali Šejtan

    26.02.2023 16:07
    Bolje gledajte porniće
    Stari komunistički način učenja istorije! I nas su iz škole, vodili da gledamo partizanske propagandne filmove, osamdesetih godina prošlog vijeka. Neki od nas su imali sreće, da im đedovi kažu da nije baš tako bilo, kao u filmu. Sad opet u svakoj od novonastalih banana država, nastaju filmovi o lopovskom ratu devedesetih. I svi su u pravu i svi su žrtve! Nažalost jesu, svi su mnogo izgubili! Dobili su samo nacionalističke tvorevine od država, pune mržnje, laži, prevare i ljigavštine.
  • Realista

    26.02.2023 16:06
    Glasali ste, gledajte...
    Za našu decu...
  • Sole

    26.02.2023 15:53
    @Onako
    Sram te bilo! Sit gladnom ne veruje.
  • Marko

    26.02.2023 15:43
    Zašto deca ne gledaju filmove o životinjama, prirodi, tehnologiji, svemiru, poslovanju, izgradnji dobrih međuljudskih odnosa, nego o religiji, ratovima, ksenofobnim stavovima i kriminalu?

    Ako im inostranstvo nudi bolju viziju budućnosti, pogotovo onim najboljim, a mi ovo, šta se čudimo što odlaze? Na kraju će Srbija ostati opustošena, izolovana i zaostala kolonija, država tajkuna, kriminala, crkvenjaka, bespomoćnih staraca i starica.
  • Milan

    26.02.2023 15:38
    Možda
    Nisam gledao film pa ne mogu konkretno o njemu, ali znam da se na ovim prostorima (a verovatno i šire) dnevna politika, propaganda i istorija nekako smuljaju, pa svaki narod ima neku svoju verziju "istorije", a i to se menja kako se menja vlast. Znam kakve lagarije se pričaju povodom Oluje i sa naše i sa hrvatske strane, nadam se da se iste gluposti ne uče u školi.
  • Licimur

    26.02.2023 15:37
    Ljutite se koliko god
    Vi ste rodjeni da vam gubitnici prodaju šarene laže za skupe novce.
  • NS-Liman

    26.02.2023 15:37
    Haos
    Više nego strašno. Treba početi prikazivanje filma već u obdaništu, i učiti decu da mrze, da se svete, da mrze i ubijaju hrvate, a u osnovi je samo zarada producentske kuće. Gde ste psiholozi i pedagozi!!! Hoćete pustiti i film Quo vadis Aida, pa da deca vide i drugu stranu ratnih užasa
  • Svetlost

    26.02.2023 15:09
    Tama
    Ako je neko znao šta je stradanje i borba to su ova dva čoveka koja su rekla:
    – „Niko se ne rađa da mrzi drugu osobu zbog njene boje kože, porekla ili vere. Ljudi uče da mrze, a ako mogu da nauče da mrze, mogu naučiti da vole, jer ljubav dolazi prirodnije u ljudsko srce nego njena suprotnost.” – Nelson Mandela
    – „Mrak ne može da protera tamu, samo svetlost to može. Mržnja ne može isterati mržnju, samo ljubav može.” – Martin Luther King Jr.
  • Onako

    26.02.2023 14:40
    @Algebra 26.02.2023 • 13:50
    "Film je snimljen po iskažu desetina svedoka..."

    Poznajete li Vi nekog licno ko je izbegao?
    Oni "obicni" koji su gledali svoja posla, živeli u dobrosusedskim odnosima sa hrvatima i nisu profitira od i u oluji nisu ni znali koliko su im prava i životi ugroženi dok ih šešelj nije prosvetlio po skupovima širom hrvatske.
    Pitajte te iste koji su došli i sve ostavili a ovde nisu profitira jer obični ljudi da li im je dobro? Da li bi opet živeli tamo kao "potlaceni i omrzeni srbi" da se rat nije dogodio? Te " obicne" izbeglice bi Vam odgovorile sa da. Oni koji su se ovde uvalili u partiju i vlast dobili stanove oni i dalju raspuruju laž kako su tamo bili ugnjetani.
  • Alane Oprosti

    26.02.2023 14:31
    @ Лиманац
    Pusti se ti istorije, nego nam bolje objasni šta će tvoj Vođa da potpiše za Kosovo? Nešto te nema na tim vestima. Ko je sad izdajnik?
  • Ana

    26.02.2023 14:06
    Pa dobro, dokle više?! Jel' moramo baš svi odavde da se iselimo kako bi nam deca imala normalan život?
  • Ćoravi Desk

    26.02.2023 14:04
    A ima li u filmu kada veliki vođa drži govor u Kninu?
    A ima li u filmu odbijanje plana z4?
    A čija je produkcijska kuća koja distribuira film i koliko će nas to koštati.
    Učite decu istorijom koja se odigrala i šta je do nje dovelo...
  • Ahaa

    26.02.2023 14:02
    U pitanju je kao i uvek - lova!!!
    Posto se film neće besplatno prikazivati nego će ili đaci morati platiti ulaznicu ili će iz budžeta biti plaćeno. Pise li negde da neće biti takve nadoknade? Opet lopovluk!!!
    Pod izgovorom za pamćenje stradanja srba se sprema još jedna visegodisnja pljačka.
    A o povodu za stradanje, da je zloba usnio ideju o velikoj srbiji tj. srbija do karlobaga, a cetnicki vojvoda šešelj je propagirao na mitinzima širom hrvatske kojima je i današnji presvetlinam presednik prisustvovali ka potrcko šešelj će nastavnici govoriti u predgovoru filma?
  • Rade

    26.02.2023 13:57
    Mrš bre bolesnici jedni! Napravili ste sami sav ovaj užas i sada još trujete i našu decu! Sa tom vašom mržnjom ste uspeli da zaslepite narod i opljačkate zemlju do srži! Jel se neko uopšte zapitao zašto samo ratnohuškači voze džipove i imaju ogromne vile sa bazenima i koječime što običan narod može da vidi samo u filmovima???
  • Maxa

    26.02.2023 13:54
    A da puste film "Quo Vadis, Aida" ?
  • Algebra

    26.02.2023 13:50
    "Oluja" - školska lektira
    Da dodam da je film "Oluja" snimljen na osnovu svedočenja desetina žrtava pogroma. Iako je igrani, moze se svrstati u kategoriju dokumentarnih. Film će deci omogućiti bolje razumevanje političkih prilika i posledica istih iz tog vremena. Bravo za odluku.
  • Bnnj

    26.02.2023 13:47
    Prvo decu treba edukovati o izdaji zbog koje se Oluja desila.Tadasnja Vlast u Srbiji,koju su predvodili Milosevic,Markovic,Dacic,Seselj,Nikolic,Vucic, ue izdala srpski narod u Krajini,i naterala ih u zbeg...da su im pružili vojnu pomoć,a mogli su,uja se ne bi desila....isto tako će sada, Vučić,Dačić izdati Kosovo
  • Roditelj

    26.02.2023 13:43
    Prosvetari uz Vas Sam
    Kriminalna propaganda na delu.
    Nastavnici Ne Dajte se prodanim direktorčićima u službi kriminala.
    Što ne kazati istinu.
  • Bojan

    26.02.2023 13:42
    @Лиманац

    Možda deca treba da uče o stradanju svojih sunarodnika, ali zašto bi ih boleo ku*ac za Krajinu?
  • НС

    26.02.2023 13:36
    Јок моје дете, ја га учим да воли и ужива у животу. Они што би да зарађују на мржњи, патњи и рату, нек такве филмове пуштају својој деци.
    Какав бре рат са Хрватском? Ја сам имала 7 када је почео, избегавам да било шта знам о том крвавом пиру регионалних политичара који је унесрећио милионе, а сад ће 100 година касније дете да ми улази у те теме. Јок!
    Желим сунца, снега, смеха и среће за своје дете.
  • /

    26.02.2023 13:30
    /
    da nastavimo, isto se desava u ukrajini.
    ukrajina ce ostati bez rusa koji je opstruktiraju od raspada sssra, rusija ce dobiti jedan deo za utehu ali ce ostatak biti bez njih.
    a pocelo je isto-sa istom markentingskom kampanjom, rusi su krenuli da spasavaju ruse isto kao milosevic da spasava srbe u krajini
  • Mladen

    26.02.2023 13:28
    4.avgust 1995
    Pogledao sam film pa mogu prokomentarisati. Ono što je svakako činjenica - film je antiratni i ne potpiruje mržnju prema nikome, posebno ne prema Hrvatima kao narodu koji nije kolektivno kriv i odgovoran za genocid i etničko čišćenje Srba, kako u II sv ratu tako i u građanskom ratu 90-tih. Iako je produkcijski dobro urađen, i sve što je tamo prikazano odgovara istini, ima ipak i dosta nedostataka, nema Tuđmana, nema hrvatskih generala, nema Slobodana Miloševića i sve te ekipe koja je dogovorno to sprovela u delo. Dakle, neko ko sa strane, neuopućen, i nema pojma o tome šta se dogodilo 1995 teško da će pohvatati konce. Tako i ta deca kojoj će se ovo puštati, eventualno može film da im izazove interesovanje da sami potraže više informacija o temi. Npr, jedna od težih scena u filmu, kada hrvatski avioni bombarduju izbegličku kolonu na teritoriji Bosne i Hercegovine i bombama ubijaju decu na cesti kod Bosanskog Petrovca, to ništa nije izmišljeno, to se desilo i do danas niko nije osuđen za taj zločin. Da li ovakav film može da promeni nešto? Teško, ali dobro je da je snimljen.
  • pajo patak

    26.02.2023 13:18
    @Лиманац
    ko osim tebe napisa mudrost: ko istoriju zaboravlja ona mu se ponavlja ?
    Stari latini su rekli da je istorija učiteljica života; znači ti si kao i svi tvoji završio privatne, plati pa se klati, škole.
  • zy

    26.02.2023 13:11
    Gluposti,bolje pustati Antares pa nek deca malo uce o lepoti a ne o ratu ubijanju to gledaju svaki dan nije ni cudo sto svi svakog mrze,deca su agresivna nemaju vise mere ni u cemu pa oni se ne tuku vec ubadaju nozevima,pucaju pistoljima,siluju,to je vec normalno,vide u filmovima.
  • Alane Oprosti

    26.02.2023 13:08
    Čemu ovo trovanje dece? Zar još jednu generaciju da zadojimo mržnjom?
  • Baba

    26.02.2023 12:54
    Rada
    Pustiti i Tezina lanaca!
  • Qua Saar

    26.02.2023 12:35
    MRSSSS
    Uciti decu mrznji i siriti ovakvu propagandu! Moje dete nece ici u skolu tog dana i licno cu otici i upisati mu 1 u dnevnik!
    Bolje im postajte junake doba zlog, serijal velika pljackam itd
  • Algebra

    26.02.2023 12:25
    @uzasnut
    Obavezno treba deci goviriti o svim sukobima sa hrvatima. Ne da bi ih mrzeli, vec da im se istorija ne bi ponovila. Duzni smo zbog zrtava o tome govoriti, nikako ne gurati pod tepih, sto su radili nasi preci pisle 2.Svetskog rata, pa im se ponovio građanski rat '90ih. Sramota je i opasno negirati i brisati istoriju.
  • 002211

    26.02.2023 12:21
    Leba i igara.. dok svi oni kradu.. i tako unedogled
  • realno

    26.02.2023 12:18
    nedeljom
    je najlepse citati komentare i videti pravo javno mnjenje. Nadje se pokoji nekorisni idiot da iznese svoje "misljenje", ali ti su granicama statisticke greske. Sutra krecu uhlebi da klikcu minuse.
  • NS

    26.02.2023 12:15
    Decu treba učiti istoriju ali ne selektivno. Treba pomenutu paravojne formacije (Arkana i dr.) Srebrenicu, Vukovar… ko je doveo do rata… šta su Dačić, Vučić, njihovi roditelji Milošević i šešelj radili, kakve planove autonomije krajne odbili… Oluja je progon i zločin ali je pre nje bio rat koji su vodile tri strane…
  • Goki

    26.02.2023 12:02
    To je dobro. Ni holokaust ni oluja se ne smeju zaboraviti.
  • Stojan

    26.02.2023 11:53
    Samo da huskate
    Sram da vas bude, samo da huskate narod bando belosvetska.Sve samo da ostanete na vlasti, varate ovaj jadan i napacen narod, ali sve za rad toga samo da bih ostali na vlasti.Dosta je trovanja naroda, prvo vas (sns) treba smeniti i pustiti da neko normalan vodi ovu drzavu.Kada vam se svima klima stolica radi izdaje, lako je skrenuti sa teme, i zakuvavati sa bivsim nasim drzavama..
  • Skola

    26.02.2023 11:52
    Skola
    No Pasaran!
  • Alex

    26.02.2023 11:47
    !!!!!!!
    Crkotina od drzave, dalje od nase dece! Trujte sami sebe, bolesnici jedni.
  • RT

    26.02.2023 11:45
    Odrasli mogu živeti u prošlosti, ali dovoditi decu u situaciju da im zbog gluposti prošlosti (ma ko kriv za te gluposti!) trasiraju budućnost, van svakog razuma je.
    Ostavite svi, i jedni, i drugi, i treći deci da samo osmisle SVOJU budućnost. Da nju žive, a ne da budu robovi NAŠE prošlosti.
    Ponavljam:
    Pustite decu da žive svoju budućnost, a ne našu prošlost!
    Ako već naša prošlost nije valjala, zašto i njihovu budućnost unapred pravite takvom?
  • neb

    26.02.2023 11:38
    a da puste film "uticaj javnog duga i daljih zaduživanja na budućnost dece u Srbiji"? Ne , a?

    moreee !!!
  • Paučina

    26.02.2023 11:37
    u mozgu
    "Onaj ko nema prošlost,nema ni budućnost"
  • Zbog

    26.02.2023 11:31
    Idioti
    Da treba da se uči-čita o tome i da treba svi da znaju, to se slažem, ali čemu teranje dece da to i gledaju kroz film?Naše filmove, pogotovo ratne, nikad nisam mogla da gledam, prestrašni su, puni mržnje, psovki, krvi... Zašto decu trovati!? Najbolje da podele razrede pa da isceniraju sami rat, da probaju da "dožive" to na svojoj koži. Debilizam!
  • Djole

    26.02.2023 11:28
    Otišli
    Smo u qrac
  • Boro iz Pobede

    26.02.2023 11:26
    I Vesara nevera
    Odlicna stvar ako koje dete promasi pa dodje do 8 razreda nezatrovano mrznjom prema komsijama!
  • PRVA SRBIJA

    26.02.2023 11:25
    Ispiranje mozga i raspirivanje mržnje... Objasnite im i kako je "Krajina" pala, odn. ko ju je branio i zašto nije...
  • /

    26.02.2023 11:20
    /
    sa ove vremenske distance, srbi bi i im dalje sabotirali drzavu.
    nudjena im je i autonomija koju su odbili
  • Marko

    26.02.2023 11:19
    Bravo debili
    Pustite malo film o pljacki vladajuce sekte!
  • Zaključak

    26.02.2023 11:18
    @Ludnica
    "Ili odosmo svi normalni u inostranstvo."

    Pa njemu to odgovara i sve radi u tom pravcu!
    Zameniće nepodobne sa filipincima, butancima, afganistancima.
    Crkva debelo namirena.
    A On će ostati kao večiti neupitni vladar.
  • Uzasnut

    26.02.2023 11:17
    Mogu samo
    Da kazem fuj dosta vise huskanja posle drugog svetskog rata veliki broj Jugoslovena i sa nasih prostora je radilo u Nemackoj sedamdrdetih godina posle najkrvavijeg rata u istoriji. Dosad je proslo 28 godina o ovog dogadjaja zar nemislite da je dosta huskanja i da zivot treba nastaviti od ovog koristi ima samo bagra na vlasti koja je sve ovo i prouzrokovala zato prst na celo a budala je bilo i bice.
  • ebite se 90-te

    26.02.2023 11:13
    Genocid naraštaja
    Ostavite Decu na miru Ratni Profiteri i Ološu.
    Istoričari,prvo napravite kompletnu sliku zadnjih 30 godina,pa dajte Deci da sude,okanite se "sitnog kusura" Bitange.
  • Rade

    26.02.2023 11:13
    Nemam ništa protiv, ovo se ne sme zaboraviti. Ali uz to treba decu učiti da znaju opraštati.
  • Лиманац

    26.02.2023 11:12
    Поздрављам
    Апсолутно су неприхватљиви осуђујући коментари у којима се наводи да је ова препорука наводни чин ’ширења мржње међу децом’ и наводно ’заробљавање у прошлости’.

    Препорука не само да није ништа од наведеног у злонамерним коментарима, већ је једина логична одлука, имајући у виду велико страдање нашега народа у Републици Српској Крајини. Деца треба да уче о страдању својих вршњака и сународника у погрому из Крајине.

    Значај учења о српским стратиштима и страдањима је изузетно велик, пре свега како би млађи нараштаји знали да цене мир и слободу које уживају.

    „Ко историју заборавља — она му се понавља!”
  • ja

    26.02.2023 11:12
    Dajte ljudi nezaboravite niti jedan rat, šta je bilo biće ponovo sa istim učesnicima na istim stranama i to sa više uboitijeg oružja.

    O zločinu nikada zaćutati. Naš mir, oprost sebi samima što su nam se zločini dešavali stalno od jednih te istih kroz vekove, nalazimo upravo u tome što prihvatamo da smo mi krivi za njih. Sami smo krivi što smo to sebi dozvolili. Ali da im praštamo, zaboravljamo i čutimo o tome, nikada.

    Neka se neko usudi reći Jevrejima da zaborave i zaćute o holokaustu.
  • Daca

    26.02.2023 11:10
    M'rsss iz skola!!!
    Isto kao da su skolarcima u Nemackoj pustali filmice sa Hitlerom, pa ko kako to razume...
  • Dragec

    26.02.2023 11:07
    Ma, dajteeee
    I ratne filmove Veljka Bulajica, prCednika sa kišobranom i zapaljivim govorima iz Krajne, seselja sa šubarom, kao i tomu diplomu. I da ne zaboravimo hArkana. I mi konje za trku imamo!!!
  • nina ns

    26.02.2023 11:07
    mrznja
    Samo je sirite, nema je dovoljno!
    Ja decu koja cekaju bus ispred moje kuce ucim da se ne dele po nacionalnoj pripadnosti, sto se naravno desava, jer niko od nas ne bira ko ce ga roditi, ko ce ga vaspitati a na kraju krajeva to i nije bitno! Svi smo homo sapiensi, ljudi, bar bi to trebalo da budemo. Oni koji su krivi za OLUJU i ostala zlodela (i ne samo na nasim prostorima) su poslednji SLJAM SLJAM SLJAM na planeti i to treba uciti decu!!!!!!
  • Pokojni Čika Franja

    26.02.2023 11:06
    nadam se, ali i strepim
    Ne znam zašto imam takav osećaj, ali imam. Naime, iza ovoga stoji ruska država — napominjem, ruska država i ruska politika, ne ruski narod. Narod je narod, u miru pitom i dobar, i ne treba ga sravnjivati s vlastodršcima kojima je samo do interesa stalo — samo za svoj život mare, a običan čovek im je kao pijun na šahovskoj tabli. Ukoliko hoćete i ime i prezime, evo ga — Vladimir Putin. Možda pak, i neka druga sila. Iza potpirivanja mržnje i huškanja stoje velike sile, a lokalni „gospodari ljudskih sudbinâ“ im služe tek kao nešto jače šahovske figure. Narod je pijun, lokalni „gospodari“ su skakači, crkva je biskup/episkop/lovac, a kraljica i kralj su upravo velike sile. Mislite o tome... Ljubite mir, i ne gubite glave uludo — vredniji je i težak život, nego lepa smrt. Zašto to kažem — stoga što, po mom mišljenju, nijedna smrt nije lepa, posebno ona do koje dolazi u ratu. Ljubite mir, ljubite bližnjeg svog, poštujte drugog i drugačijeg, i dobru se nadajte — rat čoveka iz korena menja, a onaj koji ubije istog trena i sâm biva ubijen. Ko drugome oduzme život, samom sebi dušu oduzima, i do kraja veka ostaje sve, samo ne čovek. Biva proklet od svih, a od svoje savesti najviše, i još kao živ pretvara se u pokojnika. No, ni zemlja ga, takvog, ne želi, pa je, tako proklet, osuđen da traje do kraja svojih dana. Ponavljam, ne činiti greške i ne ići u rat — ni za koga i ni za šta. Ništa nije vredno svoga mira i svoje slobode i svoga života, malog, običnog, kakav je da je. Pozdravljam vas.
  • Bombon

    26.02.2023 11:04
    Još jedan pametan potez pametne države. I jos jedan u nizu razloga zašto mi deca nikad neće ići u srpsku školu.
  • Dejan

    26.02.2023 11:00
    Ima li stručnih
    Da li u ovoj državi iko uključi mozak pre donošenja bilo kakve odluke? Ne bih rekao! Pričamo o komercijalnom, a ne dokumentarnom filmu i kao takav se ne može i ne sme koristiti kao nastavno sredstvo, sem ako ne postoji neka druga pozadina, a svi (čak i ovi što će mi nalupati minuse) znaju da postoji. Svaki film, ma koliko bio blizak istinitom događaju ako je komercijalan, ima gomilu netačnih stavri koje su posledica umetničke slobode, što je i logično jer se mora dovući publika. Znači, super je da decu učimo poluistinama? Ovo je kao da nastavnik informatike pusti Matriks.
  • Trovanje

    26.02.2023 11:00
    Ovo je direktna i konkretna namera da se zatruje ono što je najvrednije - dečje duše. Monstruozno.
    Dajte deci nauku da se razvijaju za budućnost, a ne da ih zarobljavate u kriminalne sukobe kriminalnih vođa prošlosti, a kod nas je jedan od tih kriminalaca sadašnjost. Ne zna više kako da utre, poništi sopstveni narod i potčini ga, pa je primat dao crkvenom zatupljivanju dečjih umova, ekstremnom nacionalizmu i ko zna šta se u njegovom bolesnom umu još kuva.
    Na roditeljima i prosvetnim radnicima je da li će to prihvatiti i mirno gledati kako se mozgovi njihove dece truju.
  • Khm

    26.02.2023 10:54
    Bolje da se pusta “junaci doba zlog”
  • Ivan

    26.02.2023 10:54
    Onaj koji
    Je uopste imao ideju da to pusta deci je totalni psihijatrijski slucaj.
  • Bananamen

    26.02.2023 10:53
    Pustajte ga sami sebi krvolocni stvorovi. Bolje da pustate deci filmove o preduzetnistvu, biznisu, tehnologiji, medicini, nauci... Sram vas bilo zbog svega sto radite nasoj deci i naciji u celosti!
  • Kosta

    26.02.2023 10:46
    Kosta
    I posle se čudimo odakle tolika mržnja i nasilnost u omladini!!! Dok GOD su Radikali Naprednjacki na vlasti biće sve gore i gore!!! Deci treba reci istinu da je Milosevic u koaliciji sa Radikalima kriv za tu Oluju i okrenuti ih životu i napredku bez mržnje i nasilnosti jer ta propaganda nas je uništila 90 ih kao sto čini i sada AV!!! Teraj to djubre iz Škola!!!!
  • Mićo

    26.02.2023 10:40
    @Maša NS
    Zna se ko stoji imenom i prezimenom iza predloga.
  • Ns

    26.02.2023 10:39
    U nastavne svrhe se može koristiti isključivo dokumentarni film koji po svojoj definiciji prikazuje činjenice. Igrani film uvek ima elemente dramatizacije. Mogli bi prvo to da naučite.
  • Mile

    26.02.2023 10:37
    bolji predlog
    Pustajte im fil o Jovanjici,Sava maloj, Belivuku, Boljevcu,Krusiku, Tuziteljkama sklonjenim sa slucaja EPS... . Mislim da ce ovakvim pristupom deca bolje razumeti, gde ne treba da zive.
  • Нс

    26.02.2023 10:33
    Наше родитеље као и нас су учили братству и јединству па смо доживели олују...
  • svedok saradnik

    26.02.2023 10:33
    oj srrbijo med šljivama
    E,pa onda odmah prikažite deci film od Lodrtana Zafranovića, Krv i pepeo jasenovca ili okupacija u 26 slika,pa bi mogli recimo producenti da snime film o mađarskim fašistima kako su bacali narod u Dunav i t.d. neka se deca opskrbe mržnjom prema drugim narodima jer će se tako lakše manipulisati sa njima.
  • Samo pitam

    26.02.2023 10:31
    Da li postoji iko ko još uvek ne vidi da crveno-crna banda sve vreme, već nekih 35 godina budi najgore u čoveku, da favorizuju najniže porive i negativne vrednosti?
  • Gajo

    26.02.2023 10:27
    Bolesno!!!
    "učenike, pored toga, treba pripremiti i na neke neprijatne scene, kao što su stradanje deteta od nagazne mine, vađenje mrtvih ljudi iz zemlje ili spaljivanje živog čoveka".
    Nemam reči koliko je ovo bolesno!

  • khm

    26.02.2023 10:23
    ako ce vec da primoravaju decu da se suocavaju sa prosloscu koja realno nije njihova a cije posledice nazalost ipak trpe, kako im nije palo na pamet da puste “Vukovar, jedna prica”
  • a

    26.02.2023 10:20
    a da nam ne traumiraju decu i ne raspiruju mržnju i nacionalizam?
  • Predsednice

    26.02.2023 10:17
    Da li znate
    ...da je generacija Vase majke i pored propagandnih obaveznih filmova o bradatim cetnicima i opakim ustasama i o stvarnim jezivim njihovim zlocinima na teritoriji bivse zajednicke drzave, birala decje igre kauboja i indijanaca 1955. godina, deset godina posle Drugog svetskog rata, a ne partizana i Nemaca?
    U kakve nas to mracne poluistine i mrznje uvlacite?
    Predsednice, da li znate da su se cak i za vreme Slobodana Milosevica srednjoskolci iz Zagreba i Beograda 1998. godine na ekskurziji u Budimpesti sretali po kaficima bez tuce?
    Kakve njihove susrete kreirate u zemljama EU u koju nas uvodite?
  • Džo

    26.02.2023 10:11
    .
    Pojedini bi da se zaboravi i Oluja i Jasenovac i Prebilovci...
    Samo bi da non-stop pričaju kako su Srbi za nešto krivi, Srbi zločinci.
    Ali neće moći.
  • Roditelj

    26.02.2023 10:10
    Strucni tim- zatrovan mrznjom, zeli u isti pakao da povuce i pokolenja. Dositej se prevrce u grobu. Bolje da je ostavio nepismenu Srbiju, jer su od entuzijasticnog obrazovanja zapamtili samo ispiranje mozgova .
  • Mile

    26.02.2023 10:09
    U Hrvatskoj su se oduvek prikazivali filmovi o njihovom stradanju, vidite gde su oni danas kao zemlja, gde su finansijski, gde su po homogenosti nacionalnog razmisljanja i medjusobnim podelama, gde su sa teritorijalnim integritetom... a gde smo mi...
  • Veliki

    26.02.2023 10:07
    Dosta više propagande!
    Hoće li reći i šta je Zloba uradio da dovede do proterivanja tih ljudi. Hoćemo li pričati o naoružanju ljudi koji su tamo živeli od strane srpske armije ? Verovatno nećemo nego će se klinci ubeđivati kako smo eto opet mi žrtve. Jadni nevini Srbi koji su toliko miroljubivi da nikom ništa tokom ničije istorije nisu uradili nažao.
  • Milan NS

    26.02.2023 10:04
    Svetosavlje
    u zamahu.
  • Sima

    26.02.2023 10:01
    Starije generacije pamte ucenje gradjanskog rata 41.-45.,sada se opet to ponavlja.Dokle vise!?
  • banaliticar

    26.02.2023 09:58
    još jedan predlog
    Da se tokom celog školovanja gledaju filmovi o ekološkim posledicama poslovanja Rio Tinta širom sveta, možda i to probudi patriotska osećanja.
  • Borivoje Rajsic

    26.02.2023 09:58
    Nada
    Nadam se da je ovo novinarsko nagađanje, samo nam to jos nedostaje. Ubaciti u udzbenik ko deo istorije naravno i obavezno, ali pustati film smatram da je nepotrebno i potencijalno potpirivanje mrznje mladim ljudima koji su se rodili 15 godina nakon tog dogadjaja.
  • Ludnica

    26.02.2023 09:57
    Odvratno...
    Deca su raspuštena i nevaspitana.
    Pustite im filmove o životu, vaspitanju, življenju, radu, drugarstvu i ostalom.
    Treba da znaju da je narod propatio, ali da je to bilo pre 25-30 godina, i da je vreme da se ide napred.

    I hajde rešavajte Kosovo i bacite se na rešavanje korupcije i svega poremećenog u državi.
    To jest, ako vam je stalo do sprečavanja bežanja mladih iz države.

    Ili odosmo svi normalni u inostranstvo.
  • 1984

    26.02.2023 09:53
    Treba deci puštati i filmove o Arkanovim podvizima i o vođinom sto za jednoga. Kada već pričamo istinu, neka pričamo celu istinu.
  • zztop

    26.02.2023 09:53
    A oće se proglasiti početak rata 95-e ili 91-e ... kao uvod ide i film dara iz jasenovca ili lakša verzija dijana budisavljević....
  • Sremac

    26.02.2023 09:52
    “na molbu producentske kuće”!?
    Šta je sledeće?
  • Liman

    26.02.2023 09:51
    NS
    Moze, ali isto tako da se objasni osmacima kako su SPS i SRS danasnji SNS bili odgovorni za politiku koja je dovela do toga.
    Gde god su SPS i SRS danasnji SNS branili Srbe, Srba tu nema
    I to je cinjenica
  • Maroder

    26.02.2023 09:50
    Mladim ljudima treba predstaviti nedavnu istoriju. Ma koliko je ovaj projekat napravljen ne umetnicki nego po narudzbi, tu nije problem..Problem je sto je Film od 156 minuta pocinje epilogom iz 1995..a ne prologom..Prolog pocinje vrelog avgustovskog dana, godine 1990 postavljanjem barikada pod budnim okom Frenkija i ostalih "patriota" iz tada SR Srbije....svako zasto ima svoje zato
  • gari

    26.02.2023 09:40
    Dosta vise o ratu i glupostima
    Dajte ljudi manite se vise rata. Sta je bilo bilo je.

    Ucite decu kako da prave biznis, o ekonomiji, o zdravlju, kako da budu empaticni i dobri ljudi, a ne o mrznji i ratovanju.
  • V

    26.02.2023 09:40
    V
    Uzas! Oce pevati himnu i klicati vodji AV!
  • Maša NS

    26.02.2023 09:40
    Ne
    verujem... Prestanite više da raspirujete mržnu medju decom, ionako je ima suviše. Ko profitira od ovoga? Neko sigurno dok uvlačite decu u sukope od pre 30 godina. Ovo je više nego strašno. Okrenite decu budućnosti i nauci, a ne bratoubilačkim ratovima devedesetih... Ko imenom i prezimenom stoji iza ovog predloga?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna