Autor: Euronews Srbija

Info
26.02.2023.
13:36
Društvo direktora škola Srbije pripremilo je predlog Ministarstvu prosvete za promenu Pravilnika o ocenjivanju, kako bi zaključene ocene na polugodištu i na kraju školske godine bile pravednije.
  • kiki

    01.03.2023 10:57
    Moc u rukama nastavnika
    Ima jedna skola koja se zove Ratko Mitrovic i u njoj jedna nastavnica matematike koja ne ume lepo da predaje, a od dece trazi kao da su odrasli. Kasni na pismene i kontrolne bar 10 min, da deca manje uspeju da urade, pred kontrolni im ne daje domaci da bi sto gore uradili i obavezno daje 1 zadatak koji nikada ranije nije radjen u skoli. U toj skoli 5 iz matematike ne postoji, odnosno dobiju je samo deca koja su izvanredni matematicari, na nivou Nikole Tesle. Niko joj nista ne moze, jer nema dovoljno nastavnika matematike u zemlji. Eto, toliko o pravednosti sistema. Samo gledaju kako da spuste decu.
  • inspektor trtović

    28.02.2023 13:17
    Najbolji način ocenjivanja jeste na kraju polugodišta, polugodišnjim testom od 1-100, tako bi se svi naterali da uče, ali bi bilo i dosta stresa
  • Sima kosmos

    26.02.2023 21:02
    Isti ti direktori na kraju godine ili polugodišta vrše pritiske na nastavnike koji su principijelni prilikom ocenjivanja.
  • komsinica

    26.02.2023 20:09
    Od kada se ocene zakljucuju izvodjenjem aritmeticke sredine, ocenjivanje je obesmisljeno, nema svaka ocena istu vrednost. Tako na pr.ocena iz blic kontrolnog, kontrolnog ili pismenog zadatka nije ista, isto tako nije svako odgovaranje isto. Drugo, u moje vreme, a ja imam 57 godina, ako ste iz odgocaranja dobili 1 vi ste morali da tu ocenu popravite, znaci da taj deo gradiva naucite makar za 2…i nije bilo racunanja aritmeticke sredine. Ovo je glupost sa kojom sam se susrela kada su moja deca isla u skolu. Ovaj sistem zakljucivanja ocena ne treba korigovati vec ga treba ukinuti!
  • Bns

    26.02.2023 19:20
    Ukinite ocene!
    Ocene treba ukinuti.
    Brojni su razlozi za to.
  • 696

    26.02.2023 18:49
    Baš svašta
    Još jeDNO genijalno rešenje. Toliko ih ima da to ne sluti na dobro.
  • direktori

    26.02.2023 17:04
    se dogovorili,hahaha
    Manite se statistike.
    Jel’ dete zna ili ne zna?
    Ako ste skloni(nastavnici) da detetu date jedan,onda će tako i biti.
    Valjda je poenta da izvučete iz dece ono što znaju. Nije ocena merilo znanja,nego moć u rukama nastavnika.
    Naučite decu da poštuju vaš predmet i ono što treba da nauče, naučite ih. Ima pristupa svakom detetu, pa to ste i vi učili. Nego, treba se potruditi za to, naučeno i primeniti.
  • Nikola

    26.02.2023 17:02
    Sustina
    Manite se ocenjivanja, vec napravite da ta deca nesto i nauce.
    Evo primera iz drugog razreda osnovne skole: uce decu da prvo oduzimaju desetice pa onda jedinice prilikom racunanja dvocifrenih brojeva. Pa naravno da ce posle deca da se zbunjuju. Kao i naprimer ucenje tablice deljenja napamet, pa svako zna da ako znas tablicu mnozenja znaces i da delis sa istim brojevima (nema razloga da je uce napamet). Nije ni cudo sto prilikom PISA testa deca imaju lose rezultate, jer sve uce napamet i ne nauce temeljno jer se trci preko preobimnog gradiva. Ucite decu da razmisljaju, a ne da bubace!
  • Mama

    26.02.2023 16:44
    Osnova školovanja treba da bude sticanje radnih navika, da se uči svaki dan. E, to traži ogromne napore nastavnika, specifičnu komunikaciju i smanjenje gradiva (izbaciti sve nepotrebno, naučiti decu gde šta mogu da nađu). I pre 30 godina i više gradivo je bilo obimno, ali se nije ovoliko teoretisalo, niti su deca bila toliko kampanjci. Ali su nastavnici bili cenjeni ljudi, autoriteti, a ne krpe kojima društvo briše patos i drži ih na ivici egzistencije.
  • Зоран

    26.02.2023 15:42
    Проблем
    Проблем у школству је што наставници не уче децу . Децу уче родитељи и књиге које су испод сваког нивоа . Школство се свело на пуко вребање ђака да им се „ учачка " слабија оцена . Наставници да уче децу на часовима , таква реформа треба .
  • MuadDib

    26.02.2023 15:31
    @Žiža
    Auuu koliko gneva. Nadam se iskreno da ne radite sa decom. Čak i kada bi vam sutra ispunili želju i saželi gradivo ili smanjili fond časova iz predmeta (predlažem odmah izbacivanje veronauke i građanskog) i dalje će se to gradivo ocenjivati, i dalje će učenici kalkulisati oko zaključnih ocena, tako da mislim da je ovo dobar predlog.
  • Radojka

    26.02.2023 15:09
    Raspuštanje
    Pod HITNO raspustiti Drustvo direktora skola!!! Jer, ako od svega kako treba i u kom obliku reformisati obrazovanje NA SVIM NIVOIMA, ovi lezilebovici od direktora su se setili samo decimala u zakljucnoj oceni dovoljan, onda napolje sa njima:dok su i roditelji i ŠKOLA VASPITAVALI decu (koja pola dana provedu u skoli) niko nije tukao nastavnike niti je bilo vrsnjackog nasilja. Korumpirani direktori drpaju na ekskurzijama, fitigrafisanju djaka, deca donose poklone za 8.mart i rodjendan, a nastavnici namestaju presing kontrolnih i pismenih i dopunskih casova i za odlikase tako da i tu roditelji placaju privatne casove ....Da ne pricam o tome kako nema usmenog ispitivanja dece( samo testivi i kontrolni i na fakultetima) tako da stvaraju " mutavu" decu bez izgradjene verbalne kulture!!! I ovo je velika SRAMOTA STA SU PREDLOZILI I CIME SE BAVE!!!
  • neko sa UNSa

    26.02.2023 14:56
    mlatite, samo mlatite
    "Pravednije" ocenjivanje?? Svako ko je bio ispitivač zna da je svaka ocena subjektivan osećaj ispitivača. I to sada na dve decimale?? Kao da su deca trkači i meri se vreme. Takođe, svako ko je davao testove i slične provere znanja zna da je sreća veliki deo bodova ("uleteo" zadatak nekome, nekome nije, neko je (polu)bolestan, neko nije dobro spavao,...). A kako vreme prolazi, deca na univerzitetima sve manje razmišljaju, a sigurno su pametna kao prethodne generacije. Naučite decu da razmišljaju, molim vas! Nastavnici bi mogli da daju opise tipa: nije savladao svo gradivo, zadovoljava, prosečno znanje, ima potencijala, odličan... I to na osnovu celokupnog utiska. Istovremeno se ovim eliminiše i kampanjsko učenje. Pre bih posao dao nekome ko zaista zna šta radi, ali pravi tehničke greške pa dobija manje ocene, neko nekoj "bubalici" koja dobro reprodukuje ono što vidi i ima sve petice. Verujte mi, to se lako vidi. Pitajte dobre nastavnike.
  • Marko

    26.02.2023 14:55
    Mozda da se ukinu ocene
    Prestanite da maltretirate decu zato sto lecite svoje komplekse. Osnovna skola je osnovno znanje! Pola nastavnika ne moze da uradi sva tri testa sa male mature. Mozete da napravite jedan eksperiment, date svim nastavnicima i direktorima skole da rade malu maturu zajedno sa djacima ;)
    Bas bih voleo da vidim te razultate
  • Sredina

    26.02.2023 14:45
    Nekada ocenjivanje nije bilo striktno vezano za aritmetičku sredinu, ali je to zahtevalo da nastavnik dobro poznaje svakog učenika. Naravno, to je teže nego pridržavati se aritmetičke sredine. I da, i sada kod nekih profesora se mora imati pozitivna ocena iz svake oblasti da bi na kraju godine bila pozitivna ocena. Hajde da ne otkrivamo toplu vodu!
  • Žiža

    26.02.2023 14:38
    Auuuu
    Pa koje ste vi debilčine. Bavite se apsolutno nebitnim stvarima. Gledajte da se reformiše gradivo, da deca ne uče gluposti, da se od najranijeg doba usmeravaju ka predmetima u skladu sa interesovanjima. A ne da menjate decimale i aritmetičku sredinu. Besposleni ludaci.
  • Ma hajde

    26.02.2023 14:36
    A kada dodje roditelj, pa mi pod pretnjom zahteva ocenu 4 za prosek 3,20, i ne prihvata da to nije 4, a niko ne staje u moju odbranu. I takvih roditelja puta 20 svake skolske godine.
    I tako branis svoj kriterijum 5, 10 godina. I jednog momenta popustis, jer shvatis da si isto placen kao nastavnik fizickog, likovnog, muzickog, ili istorije.
    Evo vam deco svima petice. Kad mogu drugi da ih dele, delicu ih i ja.
    Nema pritisaka, opusteno ides na posao, svi srecni, svi zadovoljni.
    Manite se vise kriterijuma, kad nemamo nikakvu zastitu na poslu, vec svako dodje da se istresa na nama, preti tuzbom i batinama.
  • Anna

    26.02.2023 14:16
    Bla bla
    Prvo ceo skolski sistem i sta deca uce mora da se uredi. Horde deb..la polupismenih se stvaraju iz godine u godinu...

    Potom, nastavnicima i profesorima treba da se vrate prava da reaguju kad ih ucenici maltretiraju.

    Da se omoguci zastita nastavnog osoblja kako ih roditelji ne bi napadali ukoliko je dete, zasluzeno, dobilo jedinicu ili palo na polugodistu/godini.

    Takodje, i provera samog nastavnog osoblja u odredjenim ciklusima treba da se radi, jer, jednostavno, nisu svi sposobni za rad sa decom i tacka.

    Kampanjskog ucenja uvek ce biti, i to nema veze sa skolom, vec je od osobe do osobe. Kako i koliko dete uci, to mogu samo i iskljucivo roditelji da kontrolisu i/ili pomazu, a ne da se i taj vruci krompir baca nastavnicima u krilo.

    O cenama udzbenika, pribora i slicno, neki drugi put, sad to tema nije, ali da platezna mogucnost utice na porodice, pa na njihov mikrosvet pa na sve oko toga- utice i te kako...
  • Zadrta, baš

    26.02.2023 14:11
    Eh... ako ćemo reći istinu, za prelaznu ocenu bi bilo potrebno da svaki učenik svaku jedinicu ispravi - da je savladao osnove uz svake oblasti. Inače ostaju rupe u znanju, samo se nagomilavaju.
    Kod nekih predmeta je to manji problem, ali npr. kod matematike jeste kasnije bauk.
    Naravno, ovo je nedostižno danas, što zbog pritiska roditelja, što zbog opterećenosti nastavnika i učenika... Ali, važna je statistika.
  • Lala

    26.02.2023 13:59
    Topla voda
    Mante se više eksperimentisanja sa tom dečicom . Šta je falilo školstvu sedamdesetih godina,a sad su " pametne glave" sve pokvarile i prave od dece ono što nebi trebalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna