Info
03.04.2023.
09:10
Neverovatne vesti stižu ovih dana sa svih strana, od Pariza preko Brazila do Džakarte, i u svima je ista poruka - biznismeni napuštaju dolar.
  • pera

    19.04.2023 12:19
    dolar pada
    Sve velike drzave odbacuju dolar jer ih Amerika pljacka preko stampanja dolara.Primer,Kina zaradila 5 000 milijardi dolara u trgovini sa svetom i to stavila u devizne rezerve.Amerika nastampa tolikodolara i ovima se prepolovi zarada.Ako su mogli da kupe 1000necega sad mogu samo 500 !Sve velike drzave isto tako prolaze i sad gledaju da se resavaju viska dolara i izbacuju ih na trziste i njemu ce vrednost padati svaki dan.Najveci uvoznik kineske robe je Amerika oko 700 milijardi dolara godisnje ali najveci uvoznik americke robe je Kina oko 500 milijardi godisnje.Glavni projekat Kine u zadnjih 10 godina je unutrasnje trziste i trgovina u njemu i veci deo prihoda dolazi sa tog trzista i prijateljskih drzava.Trziste im je 2 puta vece nego americko i zapadnoevropsko zajedno !Njihovi operateri mob telimaju po 300 miliona korisnika!Kad prodaju 1 model telefona to je min 20-30miliona komada!
  • dogodine u Botošu

    03.04.2023 14:33
    Kakvi komentari... Ponosan sam što je moja zemlja rasadnik ovakvih briljantnih poznavalaca geopolitike i svecke ekonomije...
  • Fantom

    03.04.2023 12:57
    Zaključak
    US Fed diže kamatne stope i uvode SOFR da bi smanjili off-shore $ i zaštitli svoj monetarni sistem, dok EU monetarni sistem zavisi od eur-$ tržišta koje presušuje od 2019 i bez njega EU nema ništa. Frank Zappa, parafraziram: Privid demokratije traje dok se to isplati zapadnim režimima. Kada im to više nebude od koristi, ukloniće, stolove, stolice, zavese i otkriti gole zidove. Hteli to ili ne, sviđalo se to EU/NATO sektašima, budućnost je na istoku. U narednih 10 godina, Kina će biti finansijski centar sveta. Rusija kontroliše energente sveta i ima sve bolje zakone koji pogoduju privredi. Istok se menja, a zapad koristi isprobani metod rata i kolonijalizma. Niti je ovo Jeljcinova Rusija, niti Kina pada na tzv gunboat diplomatiju. Istok sada govori tiho i drži docevku preko kolena...
  • Fantom

    03.04.2023 12:55
    Tom - drugi
    Rat protiv Rusije je u cilju kolonizacije i pljačke kao što je bilo tokom 90ih pod Jeljcinom. Međutim, precenili su svoju snagu zasnovanu na finansijama. Inače, Kina ne želi da yuan bude svetska rezervna valuta. Najbitnije što su Kina i donekle Rusija, a važnu ulogu igrjaju i Turska i Iran, učinili jeste da su stvorili mehanizme za poravnanje i paralelni finansijski sistem nezavistan od US/UK/EU. Zapad gubi dominaciju u kontroli finanskijskih tokova preko kojih je funkcionisao neo-kolonijalni sistem posle WW2. Ideja je bila da $ prvo zamene korpom valuta, pa korpom sirovina i na kraju su došli na početak -> zlato. Valute neće biti konvertibilne u zlato već će ono služiti kao poravnanje kao pre WW1. Vslute će nastaviti da budu fiat i imaćemo čiste plivajuće kurseve srazmerno snazi ekonomija. Uzor je bio trgovina Irana sa Indijom i poravnanje u zlatu preko Turske. Zemlje će trgovati i razmenjivati robu, donekle lokalne ili već koje valute i konačno u zlatu. Snaga zemlje će zavisti od snage privrede, a snaga privrede od stanovništva, male državne uprave, zaštite privatne svojine i vladavine prava. EU propada i trebaju joj kolonije da bi preživela. Zato sada uništavaju nas i druge zemlje Balkana i ratuju sa Rusijom. Veze sa EU su kamen oko vrata, čak i ameri prave otklon od EU finansijskog sektora.
  • Fantom

    03.04.2023 12:53
    Tom - prvi
    US$ je rezervna valuta zbog toga što je posle WW2 USA imala 3/4 svetskih rezervi zlata i bila najjača ekonomija i industrija na svetu. Takođe, US su imali najjaču berzu i tržište državnih obveznica. Da bi nacionalna bila rezervna valuta, ta država kao posledicu ima hronični deficit, inače dolazi do svetske deflacije i valuta gubi taj status. Zapadu je finansijska dominacija tada bila važna zbog hladnog rata sa SSSR-om. Do kraja 60ih, zbog konstantnog deficita, US$ nije više mogao da održi konvertibilnost sa zlatom i zato početkom 70ih to napuštaju i prelaze na petro$, u tom kontekstu je i naftni šok 70ih, kao i šok sa kamatnim stopama od 20% početkom 80ih. US$ je ostao rezervna valuta jer je do kraja 20. veka USA bila najjača ekonomija sveta, najinovativnija industrija, najjača berza i tržšte državnih papira. Takođe, za razliku od evropljana, novčanice $ nikada se ne povlače i opticaju su dok fizički ne propadnu. U evropi redovno ih menjaju kako bi jurili poreze. Prevelika birokratija je uvek gušila invovativnsot zap. evrope. Raspad tog sistema je počeo krahom 1987, azijskom krizom 1997-98 i padom LTCM-a, DOT-COM krahom, krahom nekretnina 2008, krahom državnih obveznica EU 2014, krizom iz sept 2019 i marta 2020. Svaka kriza je praćena pumapnjem para u finasijski sektor koji od 80ih nadsrazmerno dominira realnom ekonomijom i tome je sada došao kraj. Ne ruše zapad ni Kinez ni Rusi, sami su se srušili decenijama štampanja para i kolonijalnih ratova.
  • Zemlja čudesa

    03.04.2023 12:22
    Sumrak imperije
    Amerika nakon ukidanja "zlatne podloge" neograničeno štampa novac i živi od špekulacija i petrol-dolara. Jedina industrija koja im je preostala je vojna jer im je potrebna zbog pandurisanja u celom svetu i proširenja hegemonije, sve ostalo je davno otišlo u Aziju i Meksiko.
    Sada kreće kriza koju će rešavati najavljenim "štampanjem" 3.000 milijardi USD i kada krene kriza neće imati na koga da prebace svoju hiperinflaciju i uvale svet u novu 2008. godinu. Verovatno će ubrzo krenuti i raspad, prvi će bežati Teksas i Kalifornija, a onda kreće lančana reakcija...
    Živećemo u zanimljivim vremenima.
  • Iija

    03.04.2023 10:49
    Zar je moguće
    Zar je moguće da neko ne veruje u dolar koji je štampan već 70 godina bez ikakvog pokrića. Nemojte tako. Kako će Ameri sada da porobljavaju sve druge države.
  • Dušan Savić

    03.04.2023 10:15
    Gde su sada eksperti sa 021 koji kukaju kako treba da uvedemo sankcije Rusiji?
    Malo šire gledajte gospodo šta se sve dešava. Biće zanimljivo u budućnosti, a ne mi samo hoćemo kratkoročno da glegamo.
  • Talac

    03.04.2023 10:12
    Odmah da kazem svim rusofilima - nema nista od ovoga sto autor prizeljkuje. A Rusija ce tek da se iznenadi kad joj Kina priredi iznenadjenje u azijskom delu zemlje. Samo neka nastavi da je ovako ojacava.
  • V

    03.04.2023 09:56
    Ameriku najvise zaboli ako ne stedite novac u dolarima i ako dolar ne koristite u medjusobnim placanjima.

    Konacno je svet shvata gde je americka slaba tacka!
  • Anonimus

    03.04.2023 09:26
    Predprošle godine budžetski deficit SAD je bio 14,2 a prošle 10,8 odsto, sve je pokriveno štampanjem dolara. Kako već duže vreme države širom globusa povećavaju sopstvenu referentnu kamatnu stopu, time preuzimaju i veći deo inflacije uzročen uvećanjem dolara, još uvek rezervne svetske valute.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna