Autor: Tanjug

Info
05.01.2024.
09:16 > 09:22
Ministarka prosvete u tehničkoj Vladi kaže da su u školski sistem u Srbiji uvedene promene sa ciljem jačanja vaspitne funkcije.
  • 021

    09.01.2024 12:26
    Ја сам завршила српски језик пре 13 година и не радим у струци. Тада се тражило 5.000 евра за посао у школи.
    Сада радим нешто друго и нема везе са мојим факултетом.
    Не кајем се што сам то завршила, али ме боли што не могу да се бавим оним чиме волим.
  • Sandra

    09.01.2024 09:24
    Ministri u Vladi Srbije nisu tu da bi rešavali probleme, već sprovodili agende svojih nalogodavaca. Cilj je da se rasturi sistem gde god ga ima: prosveta, nauka, zdravstvo, poljoprivreda, energetika... Moram priznati da vrlo dobro rade na ispunjavanju zadataka dobijenih od nalogodavaca. Kojekakvi projekti u raznim oblastima koji bombastično zvuče služe da se silna lova slije u privatne džepove i da se pokrije nepostojanje sistema. Tako ministarka otvara vrtić ovde, školu onde, zamenjen krov tamo, fiskulturna sala onamo,šalje nastavnike da vide kako se radi u belom svetu (neprimenjivo kod nas) ... Sve bez ikakvog plana, strategije. U zdravstvu nabave mamografe (što je u redu, reši se ptoblem za 2-3% pacijenata), a ogromnom procentu stanovništva nije dostupna primarna zdravstvena zaštita (nedostatak lekara, zakazivanja, liste čekanja...). Gledajte kako smo sistematski uništeni od idiota.
  • Zemlja čudesa

    05.01.2024 16:28
    Škola je obrazovna ustanova, a vaspitavanjem treba da se bave roditelji i država kroz adekvatno zakonodavstvo. Svaljivati odgovornost za nerad i glupost na odeljenjske starešine i školu je običan bezobrazluk.
  • Sabahudin

    05.01.2024 15:27
    Omerović
    Za stalan radni odnos i pun fond časova radio bih u prosveti za polovinu trenutne plate. Nisam član ali imam sve ostale potrebne kvalifikacije...
  • Trendovi

    05.01.2024 14:33
    Trla baba lan
    @ Mare
    Mi pratimo samo loše svetske trendove. One dobre i ne primećujemo. U svemu.
  • Mare

    05.01.2024 13:06
    Kako mi samo pratimo svetske trendove, pa to je cudo jedno.
    Niko vise ne zeli da radi u skoli? Kako i zasto, kad je to lak posao, plata porasla 30% za godinu dana, a radi se po dva-tri sata, pa raspust ovaj, pa raspust onaj. A tek ekskurzije i dnevnice... Milina od posla. I sad meni nije jasno zasto deca ne cekaju u redu da upisu nastavnicke fakultete i da rade taj fantastican posao, nego za koju godinu vise nece biti predavaca.
    Da li je moguce da je u pitanju veoma stresan posao, na kojem vas za male pare (30% ispod republickog proseka) tretiraju kao krpu, i deca i roditelji i direktor i ministarstvo? Prst na celo, gospodjo ministarko.
  • Mene

    05.01.2024 12:32
    Je sramota
    Koliko ova laže! Radim u prosveti više od 3 decenije i tvrdim da nikada nije bilo ovako. Šta se traži od nas: izveštaji (za sve i svašta u es dnevniku), izveštaji na drajvu (opet za sve i svašta), obavezno korišćenje tehnike i tehnologije u toku časa, realizacija preobimnog programa, testiranje i provere učenika, vodanje učenika po raznim odobrenim projektima lokalnih džibera, ... Ne mogu sve da nabrojim, ali mi ne stižemo da sa decom pričamo. Mi ne znamo ni kada će nam početi ili se završiti raspust ili školska gofina, mi branimo bilo kakav međusobni kontakt dece da ga ne protumače kao nasilje, mi treba da ih čuvamo i "dresiramo", mi smo očajni. Ko i malo voli decu i svoj posao oseća se strašno loše. Oni drugi odrađuju posao i gledaju da pobegnu.
  • pajo patak

    05.01.2024 12:09
    izjava gospođe ministarke:
    Đukić Dejanović o nedostatku kadrova u prosveti: Svuda u svetu se neke profesije u pedagogiji gase
    činjenica o psihijatrima ( da budemo rodno ravnopravni: o pshijatričkinjama ):
    svuda u svetu psihijatri/psihijatričkinje sa 73 godine života su ili u penziji, ili rade privatno, a nikako nisu ministri/ministarčkinje.
  • Doris

    05.01.2024 12:06
    Taman da ugurate u skole vase nestrucne botove.
    Tako i treba. U ime svih roditelja koji ne postuju rec prosvetnog radnika.
    Roditelji, za sve ste vi zasluzni! Pravicete prosvetne radnike od blata,budete li nastavili ovako da ih unizavate.
  • Platon

    05.01.2024 11:50
    Država
    Kada nađete pravi odgovor zašto gimnazijalci ne žele da studiraju pedagoške fakultete(a nekada bili najomiljeniji) onda će te znati rešavati probleme u prosveti.
  • Mi

    05.01.2024 11:41
    Sps
    Upropastili ste školstvo od tvog druga Žarka pa do tebe . Idi iz Srbije i spasi nas !!!!
  • Ccc

    05.01.2024 11:07
    Kao laik, uradio bih sledeće: zatvorom kaznio bakljaše i školske nasilnike i njihove roditelje novčano,vratio u škole ponavljanje zbog 25 neopravdanih časova, uveo sistem gde možeš jednom da ponavljaš isti razred a drugi put bivaš izbačen,vratio izbacivanje iz škole zbog jako lošeg vladanja, a ne da razne buduće Koste imaju bilo kakva prava, ukinuo nešto što uopšte ne funkcioniše a to je inkluzija dece s smetnjama jer za to postoji specijalna škola(kod nas konkretno"dr Milan Petrović"), vratio tzv Sivi dom odnosno maloletničke zatvore i uveo izbacivanje iz škole za poklanjanje ocena. I to bi bio samo početak. Naravno, da je ovo država, samo maštam i o državi i o nekadašnjem školstvu kakvo smo imali. Onda nam deci ne bi predavali frizeri s lažnim diplomama nego bi neko poželeo i da radi u prosveti. Plate neće rešiti baš ništa, riba(škola) smrdi od glave!
  • Marko

    05.01.2024 11:04
    razredni starešina...
    "Đukić Dejanović je istakla da razredne starešine imaju sve veću ulogu"

    ...Nije ni psiholog ni psihijatar, niti je adekvatno osposobljen za rad sa decom sa posebnim potrebama, niti treba to da bude, pored postojećih profesija i institucija.

    Rad u odeljenjima sa takvom decom je "dupli" rad, a prosvetni radnik je već dovoljno obezvređen, i "po njemu p*ša ko stigne", a to vide i deca i podražavaju takvo ponašanje (primer izvučene stolice npr), pa mu je dodatno teško da uradi svoj posao.

    I što onda ne bi radio svoj posao privatno, ili promenio profesiju? Nije li to sasvim logično, i zato svi od toga beže.
    Samo, ko li će onda učiti decu u državnim školama?
    Ili je možda i želja da deca baš i ne budu obrazovana?
  • Та

    05.01.2024 10:59
    Та
    Та који ћенам Школа и Образовање...градимо Стадионе! Описменио човека је горе него му дати пушку и сл.! Мање образованих више Власти ја да сам Власт на 100 један писмен? Прц
  • Jogi Letač

    05.01.2024 10:49
    Ministarko, daj da profesori imaju dobre plate, veće od onih koje dobijaju razni stranački zaposleni neradnici po javnim preduzećima i opštinskim upravama, pa da vidiš da li nema interesovanja. Studirati fiziku ili matematiku nije lako, a posle da se svršenim studentima podsmevaju razni "stručnjaci" sa kupljenim diplomama nekih sega-mega univerziteta, ali sa članskom kartom, kome to treba u životu?
  • Ostoja

    05.01.2024 10:45
    Svet
    Nama škole i ne trebaju... Važno da SNS ima školu za mlade lidere... Ima da procvetamo. Šta će nam škole i znanje, kad imamo Vučića...
  • Realista

    05.01.2024 10:35
    "Spreči da zakmeči"
    Svet, sudeći po SPS Slavici: Severna Koreja, Belorusija, Rusija, Gambija, Bocvana, Somalija...
  • Pitanja bez čitanja

    05.01.2024 10:14
    Uteha?
  • Maja

    05.01.2024 10:13
    uvek se na prave ugledamo
    Ministarka ne pominje podobne direktore koji su napravili armiju poslusnika oko sebe da mogu da rade i da izglasavaju sta hoce. Ne pominje neradnike, falkultetlije s megadensa i slicne, koji glasaju kad se oglasi direktorkino zvonce. Ne pominje namestne konkurse, smanjivanje fonda casova i zatvaranje radnih mesta politicki nepodobnih. Ne pominje zaposlenja na odredjeno, da ljudi ne talasaju mnogo. Zasto se ne ugleda na skandinavske zemlje, na sever, a ne da uzimamo najgore i sa istoka i sa zapada. A deca ko deca... dobra su kakav im primer dajemo. Ministarka, sedi 1.
  • Lopovska posla

    05.01.2024 10:12
    "Kod nas je to matematika, fizika, informatika, hemija, engleski, nemački i srpski jezik."

    Ne preostaje vam ništa drugo nego da te predmete ukinete i od prvog osnovne uvedete predmete:Botovanje, Lepljenje plakata,Kako skupiti kapilarne glasove...Imaće deca veće šanse za zaposlenje nego sa ovima glupostima tipa matematika, fizika,hemija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna