Autor: Srna

Info
15.02.2024.
18:23 > 18:13
Kina gradi više od polovine svih brodova na svetu, navodi "Vol strit džurnal", koji kinesku brodogradnju naziva simbolom istorijske transformacije iz kontinentalne sile u pomorsku.
  • Б

    11.03.2024 11:30
    Ренесанса бродоградње
    Људи са Запада научени су да историју посматрају као линеарни успон Запада. Кинези имају сасвим другачију перспективу. Кина и државе које чине данашњу Индију су вековима биле највеће светске економије. 16 кинеских династија успињало се и падало током хиљада година. Неке од њих су градиле величанствене бродове. Деценијама пре Колумба, велики адмирал Џенг Хе опловио је на величанственим једрењацима Африку и Азију и детаљно мапирао мореузе између данашње Индонезије и Малезије. Оценио је да је то место идеално за трговину, па су Кинези жељни зараде и авантуре похитали у те крајеве. Кинески дрвени бродови били су чувени надалеко,
    Данашњи процват бродоградње је само логичан наставак развоја производних капацитета у Кини. Након теретних бродова, Кина гради крузере и друге луксузне бродове, као и бродове са погоном на водоник, метанол и друга неконвенционална горива. Можда Кина не би градила толику ратну морнарицу, да је САД нису понизиле током Тајванске кризе 1996, да не провоцирају константно где год и како год могу. Можда је време да се Амери врате кући...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna