Info
29.01.2013.
08:42 > 17:44
Dok se upozorava na pad nataliteta, smanjen je broj porodica koje ostvaruju prava na pomoć. Roditelji koji dobiju peto dete na pomoć države mogu da zaborave.
  • Novosadjanka

    29.01.2013 19:35
    @Vladimir
    Dali ste Vi Vladimire toliko umobolni pa mislite da je ovaj portal grupna terapija? Jeste, deca se prave u ljubavi, sreci i zdravlju i svaka zdrava zena i isto tako zdrav muskarac mogu da imaju peteoro i desetoro dese (kako vi navodite primer nasih baki), ali treba toj deci obezbediti uslove za normalan zivot, skolovanje, baviti se njima i vaspitavati ih da odrastu i postanu cestiti ljudi. Kada jedna porodica cini sedam i vise clanova, nesrecna je zbog mnogo cega, a nemastina donosi brigu, bolest, dugovno siromastvo.... Poznato je da danasnji mladi bracni parovi i sa jednim detetom jedva uspevaju ( uz veliku pomoc svojih roditelja) da iole normalno zive (zeljni svega, da bi dete imalo ono minimalno) a o vaspitanju u ovoj ludnici od drzave i drustva, ne bih ovom prilikom.
  • mama

    29.01.2013 18:59
    Slažem se da država treba da učini nešto za porodice:da obezbedi radna mesta, socijalne uslove, zdravu okolinu, normalne uslove za školovanje, parkove bez špriceva i psečih g***** itd.
    Dobro je ako može i novčano da pomogne...ali za peto dete...treba isto roditelj da obezbedi uslove za život, ako ne sobu za to dete, barem radni sto.Ako ne ekskurzija, barem povremeno letovanje. Oni koji idu na peto dete najčešće nemaju osnovne uslove ni za prvo.
    Neka nama država obezbedi sigurne ulice i pristojne ambulante, neka nam zaposli roditelje, pa mi neće trebati socijalna pomoć.
  • Vladimir

    29.01.2013 14:03
    Citam i ne verujem koliko bolesnika ima ... Pa nije roditeljstvo imati spremljen stan za dete pa ako nema onda nema ni dece, deca se prave u ljubavi i sreci i zdravlju, velika porodica velika sreca, zaboravili ste koliko su vase bake imale dece ?!?! Dal ste toliko umobolni ?? Drzava mora da pomaze gradjanima da se bela kuga iskoreni a ne da nastanimo kinezima i kojekime ?? Al s obzirom na komentare nije ni cudo gde smo i kako nam je.
  • berolina

    29.01.2013 13:54
    igrale se delije
    da je zemlja Srbija drzava, onda bi mogli da divanimo, al' ovako...nadati se brizi "drzave": zbog nataliteta, zbog socijalni' problema odrasli' il' zbog materijalni' problema PORODICE; sve to je neostvarivo u ovom i ovakvom "drustvu", neodgovorni' i neotesani' egomana na vlasti.

    YUGO-DRP

    wowi
  • 29.01.2013 13:07
    @Star
    Slazem sa tvojom konstatacijom ali..... Od ovih sto imaju para nema leba, jedno eventualno dvoje i to je kraj. Sa druge strane samo ove godine u Novom Sadu u prvi razred upisano je 250 prvaka manje nego prosle godine(dosad se to desavalo u zabacenim selima).To bi trebalo nesto da ti govori.Treba drzava da pomogne i to mnogo.Nema nas uskoro a ni drzave kakva god bila nestace. Ako moze u Kolubari da se mazne onakva lova zasto nebi potomstvo pomagali. .
  • @Roditelj 3

    29.01.2013 12:53
    Prst iz nosa na čelo
    Pa ne znam šta vam znači ovo sa širenjem nogu, ali država je odgovorna za sve svoje građane - od najmlađeg do najstarijeg i svi oni kroz njene institucije ostvaruju svoja prava i slobode. Ako država na sve medije trubi priču o beloj kugi, onda je sramota da trudnice dobijaju otkaze, da iz straha od otkaza decu od tri meseca daju babi na čuvanje pa idu da rade, da žene dobijaju 40 odsto manju platu i šta ti ja znam. Načelno je sve uređeno, a u praksi ne radi ništa. Zato nemojte popovati o roditeljstvu jer itekako dobro znam šta je to, kakva je to odgovornos i to ne samo materijalna. Druga stvar je što državu boli uvo da sistemski podrži porodicu kao svoj nukleus. Nisam za to da se ima po desetoro dece, ali za dvoje roditelji uvek moraju da imaju optimalne uslove za život. U Srbiji toga nema jer svi rade za sramno male plate.
  • Roditelj 3

    29.01.2013 11:34
    @Djunta i ostali
    Roditelj nije samo raširiti noge i čekati... To je mnogo veća odgovornost. Država ovde dobro postupa i ne treba menjati. Apsurd su Novosti a ne država.
  • Star

    29.01.2013 10:15
    Ni ne treba
    Ako imaju mogucnosti nek prave koliko hoce dece a ne da ih radjaju da bi ziveli u bedi i siromastvu i od pomoci drzave!
  • VK

    29.01.2013 09:47
    da zaborave ...
    Roditelji prvog, drugog, trećeg, četvrtog i svakog deteta traba da zaborave na ovu državu!!!
  • 29.01.2013 09:41
    Nije to nikakav apsurd. To je podsticaj na odgovorno planiranje porodice.

    Neko ko nije imao uslova da izdržava ni četvoro dece odlučuje se da ima još jedno. I sad treba ostatak građana da ga izdržava? I za šesto tako? I za deseto? Jedino što nije dobro je što fali edukacija i što se roditeljima UNAPRED mora staviti do znanja da se ne mogu tako ponašati.

    Jedini izuzetak trebalo bi biti slučajevi kada porodica nije mogla da bira - blizanci, trojke i slučajevi silovanja. U tom slučaju ne treba prisiljavati roditelje da se odlučuju na abortus, već im treba pomoći - ako to žele.


    Izuzetak NE treba da budu slučajevi veštačke oplodnje kada se roditeljima LEPO, pre nego što se išta uradi, objasni da je moguće da dođe do začetka i više od 3 deteta istovremeno i da će u tom slučaju - zarad zdravlja majke i deteta - morati da se intervencijom smanji broj fetusa, a oni naknadno odbiju da se to učini.
  • member

    29.01.2013 09:35
    roditelji petog deteta??? ni ja im ne bih davao pomoc
  • 29.01.2013 09:16
    Deca-"vojnici"-radnici
    Moada treba da se oformi agencija koja bi se bavila ovim problemom. U tom slucaju bi sve moglo posto bi polovina para koje treba da pripadnu roditeljima ostale u agenciji.
    Slicno kao i sa zaposljavanjem radnika.
  • Đunta

    29.01.2013 09:01
    Roditelji mogu da zaborave na otprilike sve. Ako pogledamo kako ova država tretira najugroženije kategorije (deca, stari i životinje), reklo bi se da je boli uvo. Zbog toga ne vredi ni pišljivog boba. Dok je takva i ja ću nju tretirati na isti način.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna