Roditelji petog deteta mogu da zaborave na pomoć države

Dok se upozorava na pad nataliteta, smanjen je broj porodica koje ostvaruju prava na pomoć. Roditelji koji dobiju peto dete na pomoć države mogu da zaborave.
Dok se upozorava na pad nataliteta, smanjen je broj porodica koje ostvaruju prava na pomoć. Roditelji koji dobiju peto dete na pomoć države mogu da zaborave.

Država je ovu godinu započela sa manjim brojem isplata dečjih i roditeljskih dodataka. Uz to, novac se uopšte ne daje porodicama koje imaju više od četvoro dece. Naime, svaki porođaj posle predstavlja rizik, pa ga država ne želi preuzeti. Zahvaljujući ovom apsurdu, roditelji koji dobiju peto dete na kasu mogu da zaborave, pišu Novosti.

Prema poslednjim podacima iz Sektora za brigu o porodici, dečji dodatak u ovom času prima 378.363 mališana, što je za 6.215 dece manje nego pre pola godine, a roditeljski dodatak se isplaćuje majkama 60.619 dečaka i devojčica, što je u odnosu na pola godine ranije, 593 deteta manje. Ni roditeljski dodatak ne sleduje onima koji su proširili porodicu izvan granice koju je zacrtala država. Izuzetak je samo ako majka dobije blizance ili trojke na poslednjem porođaju, koji se računa kao četvrti.

Šef odseka u Sektoru za brigu o porodici Predrag Petrović tvrdi da se u pisanju Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom polazilo od preporuka ”međunarodnih stručnih institucija”. "Stav Svetske zdravstvene organizacije je da su četiri porođaja bezbedna i za majku i za dete, a da je svaki sledeći rizičan. I naša zemlja se zato rukovodi ovom preporukom i na osnovu toga određuje i cenzuse i broj korisnika", kaže Petrović.

Da se o pomeranju ovih granica za sada uopšte i ne razmišlja, potvrđuju i u Republičkom savetu za prava deteta, iako ne spore da je možda vreme za neku reviziju propisa. "Ne bi bilo loše uraditi sveobuhvatnu analizu o tome da li bi se novac mogao davati i roditeljima koji imaju više dece, jer je činjenica da nema baš mnogo porodica sa petoro, šestoro i više maloletnika", smatra profesorka Nevenka Žegarac iz Saveta za prava deteta.

  • Novosadjanka

    29.01.2013 19:35
    @Vladimir
    Dali ste Vi Vladimire toliko umobolni pa mislite da je ovaj portal grupna terapija? Jeste, deca se prave u ljubavi, sreci i zdravlju i svaka zdrava zena i isto tako zdrav muskarac mogu da imaju peteoro i desetoro dese (kako vi navodite primer nasih baki), ali treba toj deci obezbediti uslove za normalan zivot, skolovanje, baviti se njima i vaspitavati ih da odrastu i postanu cestiti ljudi. Kada jedna porodica cini sedam i vise clanova, nesrecna je zbog mnogo cega, a nemastina donosi brigu, bolest, dugovno siromastvo.... Poznato je da danasnji mladi bracni parovi i sa jednim detetom jedva uspevaju ( uz veliku pomoc svojih roditelja) da iole normalno zive (zeljni svega, da bi dete imalo ono minimalno) a o vaspitanju u ovoj ludnici od drzave i drustva, ne bih ovom prilikom.
  • mama

    29.01.2013 18:59
    Slažem se da država treba da učini nešto za porodice:da obezbedi radna mesta, socijalne uslove, zdravu okolinu, normalne uslove za školovanje, parkove bez špriceva i psečih g***** itd.
    Dobro je ako može i novčano da pomogne...ali za peto dete...treba isto roditelj da obezbedi uslove za život, ako ne sobu za to dete, barem radni sto.Ako ne ekskurzija, barem povremeno letovanje. Oni koji idu na peto dete najčešće nemaju osnovne uslove ni za prvo.
    Neka nama država obezbedi sigurne ulice i pristojne ambulante, neka nam zaposli roditelje, pa mi neće trebati socijalna pomoć.
  • Vladimir

    29.01.2013 14:03
    Citam i ne verujem koliko bolesnika ima ... Pa nije roditeljstvo imati spremljen stan za dete pa ako nema onda nema ni dece, deca se prave u ljubavi i sreci i zdravlju, velika porodica velika sreca, zaboravili ste koliko su vase bake imale dece ?!?! Dal ste toliko umobolni ?? Drzava mora da pomaze gradjanima da se bela kuga iskoreni a ne da nastanimo kinezima i kojekime ?? Al s obzirom na komentare nije ni cudo gde smo i kako nam je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija