Počinje da važi obaveza korišćenja rodno senzitivnog jezika: Evo na koga se to odnosi

Autorka Smernica za primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti Zorica Mršević rekla je da danas počinje primena odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti.
Odredba se odnosi na primenu rodno senzitivnog jezika u medijima, kao i oblasti obrazovanja i nauke, gde će u slučaju kršenja te obaveze biti propisane kazne.
 
Mršević je istakla da se zakonom predviđa i da su mediji u Srbiji dužni da prilikom izveštavanja koriste rodno osetljiv jezik, međutim, kako objašnjava, za njih ne postoje propisane kazne, jer su, kako navodi, zakonodavci smatrali da postoji nezavisnost medija i da za njih ne sme biti nikakvih sankcija.
 
"Postoje novčane kazne u iznosu do dva miliona, ali nevezano za jezik, već za kršenje samog Zakona o rodnoj ravnopravnosti u kandidacionom postupku ili u procesu izbora, što nema nikakve veze sa samim jezikom. Jeste da postoji taj član koji predviđa obaveznost primene rodno senzitivnog jezika u obrazovnom procesu, u nauci i u medijama, ali mislim da sankcionisanja neće biti, jedino ko može da bude sankcionisan su odgovorne osobe u organima javne vlasti", rekla je Mršević za Tanjug.
Napomnje da su besmisleni navodi da će za kršenje odredbe o upotrebi rodno senzitivnog jezika biti propisane novčane kazne ili čak kazne zatvora i objašnjava da se obaveza korišćenja rodno senzitivnog jezika sa propisanim kaznenim odredbama odnosi na upotrebu jezika u udžbenicima i nastavnom materijalu, kao i u svedočanstvima, diplomama, klasifikacijama, zvanjima, zanimanjima i licencama, kao i u drugim oblicima obrazovno-vaspitnog rada.
 
"To znači da u udžbenicima treba da bude primena rodno osetljivog jezika u skladu sa gramatičkim rodom lica o kome se radi, što znači da će se u diplomama i sertifikatima žene imenovati u ženskom rodu. Dakle, ocene za osobe ženskog pola biće umesto odličan - odlična ili umesto vrlo dobar - vrlo dobra", kaže Mršević.
Prema njenim rečima, u slučaju kršenja te obaveze u obrazovanju i nauci postupak se neće pokrenuti po službenoj dužnosti, već samo u slučaju da postupak pokrene neko ko ima, kako kaže, pravno relevantan interes da to pokrene. 
 
Ipak, dodaje da je značaj Zakona o ravnopravnosti izuzetno veliki, pre svega zbog unapređenja položaja žena i postizanja rodne ravnopravnosti.
 
"To je jedno od temeljnih načela ljudskih prava, jedan od ključnih preduslova za uspostavljanje demokratije, vladavine prava, socijalnog mira i pravde. To podrazumeva ravnopravan položaj i mogućnosti za muškarce i žene u ostvarivanju ljudskih prava u svim sferama društvenog života, uključujući i zaštitu od svih vidova nasilja", navela je ona.
 
Kako kaže, rodna neravnopravnost je još prisutna u mnogim vidovima društvenog života i često nije prepoznata kao takva, već prihvaćena kao deo tradicije, običaja ili, kako kaže, objašnjenja da predstavlja nešto što je prirodno iako nema ničega prirodnog u diskriminaciji.
"Zakon prepoznaje takve situacije i sadrži sistematske instrumente onemogućavanja ili smanjivanja delovanja tih diskriminatornih mehanizama. Rodna ravnopravnost, pored ostalog, podrazumeva povećano učešće žena u procesima odlučivanja. Postavljane rodne ravnopravnosti u centar donošenja odluka raznih vrsta u raznim oblastima, posebno će doprineti odnosu prema zaposlenim ženama i ženama na tržištu rada, kao i ekonomskom osnaživanju žena", rekla je Mršević.
 
Naglašava da Zakon utvrđuje, kako kaže, celovitu i usklađenu politiku države u ciju eliminisana diskriminacije žena, poboljšanja njihovog položaja i integrisanja principa rodne ravnopravnosti u sve oblasti delovanja institucija sistema i navodi da je to jedan od elemenata modernizacije i demokratizacije društva u cilju bržeg i efikasnijeg društvnog razvoja.
 • Ja

  22.05.2024 18:23
  Zanimljivo
  Pošto su mediji nezavisni oni ne moraju da primenjuju taj zakon! Ko će im reći koji zakon moraju a koji ne moraju da poštuju. Upravo mediji bi morali da ga poštuju kako bi se narod slušajući privikao na ovu jezičku promenu. Prosto da ne bi bili u dilemi kako da se izraze pa da ne bi svako imao svoju interpretaciju
 • Jasmina

  21.05.2024 17:26
  Npr
  Mafijasica,pljackacica...Kriminalac?Kriminalica,Monstrum,Monstrumasica,ubica?!Ubic...?!Kako!?Nastaviti niz...
 • Nat

  21.05.2024 07:46
  U primeru koji je dat, pridevi se odnose na uspeh u školi, ne na osobu koja ga je postigla. Kaže se 'završila sam razred sa odličnim pet', a ne 'završila sam razred kao odlična pet'. Verovatno postoje i primeri koji imaju smisla (mada bih ja ipak volela da se problemi tipa ravnopravnosti rešavaju od glave, a ne od repa), ali ovde me u najmanju ruku čudi da neko te struke misli da se ovi pridevi koriste onako kako ona to navodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija