Macura o rodno senzitivnom jeziku: SPC treba da zna zbog čega su određene teme važne

Ministarka bez portfelja zadužena za rodnu ravnopravnost Tatjana Macura izjavila je da će se baviti poboljšanjem položaja žena, posebno onih koje nisu deo javnog života.
Ona je  istakla da će njen zadatak biti u duhu onoga što je do sada radila.
 
"Baviću se poboljšanjem položaja žena na svim nivoima. Dakle, od onih žena koje su se odlučile da budu domaćice, koje možda iz raznih razloga ne mogu da budu ekonomski aktivne, do onih žena koje možda u ovom trenutku trpe nasilje ili su privredno aktivne, odnosno bave se preduzetništvom, pa sve do žena u sportu i kulturi", poručila je Macura.
Govoreći o rodno senzitivnom jeziku, navela je da Srpska pravoslavna crkva treba da zna zbog čega su određene teme važne i da razume potrebe vernica koje žele da se uvaže njihova zvanja.
 
"Želim da moja crkva, crkva kojoj pripadam, na pravi način prepozna sve moje potrebe kao jedne žene u ovom društvu, koja nije samo majka i nije samo domaćica, već ima i neke druge ambicije i želje", naglasila je Macura.
 
Dodala je da se nada da će, po tom pitanju, ostvariti dobar i kvalitetan dijalog sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.
Macura se osvrnula i na propise koji u našoj zemlji dozvoljavaju muškarcima da odsustvuju sa posla ukoliko žele da neposredno brinu o svojoj deci.
 
"Ja sam sigurna da mnogi muškarci to ni ne znaju, a da bi verovatno sa uživanjem prihvatili tu ulogu, da jednako i na jedan adekvatan način brinu o svojoj deci, jer dete nije samo mamino i obaveze u domaćinstvu nisu samo mamine, nego su i tatine podjednako", rekla je Macura.
 
Kako je navela, obaveze u domaćinstvu ne treba da budu rezervisane za žene i to bi, prema njenim rečima, pospešilo kvalitet samih brakova.
 
"Mi imamo visok stepen razvoda brakova, upravo zbog činjenice da žene padaju pod pritiskom, ne zato što su bahate i žele da žive same, niti je u pitanju uticaj zapadne kulture, koje se uvek predstavlja kao neki bauk. Jednostavno padaju pod teretom, rade osam sati, dođu kući, puštaju veš mašinu, kuvaju ručak, brinu o deci", naglasila je Macura.
 
Istakla je i da je njen zadatak da normalizuje podelu rada u domaćinstvu i neplaćeni kućni rad.
 
"Taj pravilnik o određenom priznavanju tog neplaćenog kućnog rada odraziće se značajno na priliku da žene, zato što su one mahom aktivne u tom neplaćenom kućnom radu, dobiju pravo na zdravstvenu zaštitu. Da bi se taj pravilnik implementirao, rad Vlade mora da bude u savezništvu i da se dobro razumemo, jer da bismo to primenili mora da se menja Zakon o zdravstvenom osiguranju", kazala je Macura.
  • Zemlja čudesa

    05.05.2024 13:07
    Individualna prava
    Moje lično pravo je da se izražavam kako želim da govorim. Uopšte me ne zanimaju nikakve "-škinje", smatram da je to unakažavanje jezika. Takođe, nikakva država neće uređivati odnose u braku nakon što smo se žena i ja dogovorili kako nama odgovara.
  • Portir

    05.05.2024 10:05
    Spc postoji preko 1000 godina, tokom X vekova nas je okupljala, sabirala, mirila, stitila od razlicitih posasti. Za X vekova je i gresila, ali vaznost njenog postojanja je znacajnija od gresaka. Par komentatora koji pod raznim imenima kritikuju Spc na raznim portalima je kukolj koji ce vreme zaboraviti, a Spc i srpski narod ce preziveti i njih. Prava zena izjednaciti sa pravom muskaraca DA!!! Rodno senzitivni jezik NE.
  • Хомер

    04.05.2024 20:23
    Шта има
    Ко држави да даје право да се меша како неко уређује свој брак. Прочитајте закон госпођо

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.