Info
13.01.2014.
11:31 > 11:06
Roman "Tai" Gorana Gocića u izdanju "Geopoetike" dobitnik je NIN-ove nagrade za roman godine, saopštio je predsednik žirija Vasa Pavković.
  • 14.01.2014 00:17
    Šljivin cvet, u slivniku od zlata
    Tekst kakav je „Tai“ ne bi bio ozbiljno razmatran ne za nagradu nego ni za objavljivanje u iole ozbiljnijoj kulturi. Moja rodbina živi na Tajlandu decenijama pa su im imejlovi odande više literatura od Gocićevog teksta.

    „Tai“ je umišljeno, rasisičko -- na način sa kojim se obračunao još Said u „Orijentalizmu“ -- nadobudno štivo, sa previše razglabanja sa strane bez toka radnje. Seksualni turizam ispraznog palanačkog filozofa, koji se hvasta da kupuje ekstra velike kondome za seks sa Tajlanđankom (lady boyem?), koju ne razume čak ni kad ode u njeno selo pa se uglavnom bavi neveštim poređenjima sa svojim skučenim iskustvom umesto da spoznaje nešto novo, naravno, ne zaslužuje Ninovu nagradu, ali opet nju je dobio i npr. Arsenijević za „U potpalublju“ koje je bilo samo oportunizam davalaca nagrade u cilju rušenja Miloševića (rušenju tiranina svaka čast, ali ne po cenu valorizovanja svačega u domenu kulture).

    A o tome kako se piše prava angažovana i NERASISTIČKA književnost o Aziji treba videti tekstove srpsko-kanadskog profesora na univerzitetu u Kini (između ostalog i o STVARNOM životu stvarnih mučenica na stvarnom „Dalekom“ Istoku i stvarnom odnosu stvarnih Zapadnjaka prema stvarnim Istočnjacima): http://www.cityweekend.com.cn/beijing/articles/blogs-beijing/beijing-book-club/middle-kingdom-underground-explores-shanghai-vice/ i http://www.macaudailytimes.com.mo/macau/46166-macau-literary-festival-launches-its-2nd-short-story-competition.html. Zašto se to ne objavljuje ovde?
  • 13.01.2014 12:07
    he he
    Isti Nele Karajlic :)
  • Zoran Kostic

    13.01.2014 12:04
    Neka
    Bitno samo da niko iz izdavacke kuce laguna nije dobio istu.
    Sve sama elita medju srpskim piscima pod istim krovom.
    Sve cestitke autoru...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna