Goran Gocić dobitnik NIN-ove nagrade

Roman "Tai" Gorana Gocića u izdanju "Geopoetike" dobitnik je NIN-ove nagrade za roman godine, saopštio je predsednik žirija Vasa Pavković.

Roman "Tai" Gorana Gocića u izdanju "Geopoetike" dobitnik je NIN-ove nagrade za roman godine, saopštio je predsednik žirija Vasa Pavković.

U najužem izboru za ovu prestižnu književnu nagradu bili su i romani "Mi, izbrisani" Slobodana Vladušića (Laguna), "Zlatno doba" Silvane Hadži-Đokić (Interpres i Tema), "Arkadija" Milete Prodanovića (Arhipelag) i "Vazdušni ljudi" Sonje Atanasijević (Prosveta).

Za Gocićev roman glasali su Vasa Pavković, Ljiljana Šop i Mileta Aćimović Ivkov. Za roman "Arkadija" Milete Prodanovića glasali su Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić.

Gocić je za svoj prvi roman "Tai" krajem prošle godine dobio i nagradu "Miloš Crnjanski". Rođen je u Užicu 1962. godine, diplomirao je anglistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu i magistrirao medije i komunikacije na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka. Slobodni je novinar i filmski kritičar. Jedan je od autora zbornika o masovnoj kulturi "Degradirana moć: Mediji i kosovska kriza" (2000) i "Želimir Žilnik: Iznad crvene prašine", koji su objavljeni na više jezika.

Pre nekoliko godina uključio se u projekat Balkanski dnevnici, veb sajt sa tekstovima i video klipovima o Bugarskoj, Grčkoj, Srbiji, Rumuniji, Albaniji i Makedoniji i njihovim pravoslavnim crkvama. Sajt je bio kratkog daha, ali Gocić je završio svoj dokumentarni film o crkvi u Bugarskoj. Dobitnik je više nagrada za eseje. Objavio je studije: "Endi Vorhol i strategije popa" (1997/2012) i "Emir Kusturica: Kult margine" (2001/2006). Autor je dugometražnih dokumentarnih filmova "Bloody Foreigners" (2000) i "Balkanski dnevnik: Bugarska" (2010). Radovi su mu prevedeni na deset jezika.

"Sa strahom od stranaca, došli su i brojni drugi strahovi"

U intervjuu "Novostima" on je za glavnog junaka romana "Tai" naveo da je to "sredovečni, pomalo naivni i fantazijama skloni gospodin koji, posle decenije manje-više otmenog propadanja u Beogradu, gubi veru u ljude i zatiče se u tački gde se susreću emotivna, duhovna i profesionalna kriza". "Na mikronivou, u romanu "Tai", zapadnjaci se isceljuju i vraćaju k sebi u društvu Tajlanđanki, dok one podižu budžet za popravku krova i školski pribor. Na makronivou, Zapad istrajno gaji pripovesti o pustolovima koji otkrivaju nove zemlje i njihove prirodne lepote, a Treći svet propoveda o prometejskim belim bogovima koji dolaze izdaleka i donose moć, znanje i tehnologiju", rekao je Gocić.

"Mi iz bivše Jugoslavije smo, poput junaka romana 'Tai' preživeli gorku porodičnu svađu i razvod, tokom kojih smo uglas vežbali da se raspravljamo i mrzimo one koji su nam najsličniji. U kompletu sa strahom od stranaca, došli su i brojni drugi strahovi. Tužna je istina da smo se urotili protiv sebe. Posledica je blokiranost, podozrivost i izdeljenost na sitne, nemoćne i zavađene feude - uključujući i raskomadanu književnost jednog zajedničkog jezika", rekao je Gocić.

NIN-ova nagrada biće uručena Gociću na svečanosti u Skupštini grada Beograda u petak, 17. januara, u 17 časova.

  • 14.01.2014 00:17
    Šljivin cvet, u slivniku od zlata
    Tekst kakav je „Tai“ ne bi bio ozbiljno razmatran ne za nagradu nego ni za objavljivanje u iole ozbiljnijoj kulturi. Moja rodbina živi na Tajlandu decenijama pa su im imejlovi odande više literatura od Gocićevog teksta.

    „Tai“ je umišljeno, rasisičko -- na način sa kojim se obračunao još Said u „Orijentalizmu“ -- nadobudno štivo, sa previše razglabanja sa strane bez toka radnje. Seksualni turizam ispraznog palanačkog filozofa, koji se hvasta da kupuje ekstra velike kondome za seks sa Tajlanđankom (lady boyem?), koju ne razume čak ni kad ode u njeno selo pa se uglavnom bavi neveštim poređenjima sa svojim skučenim iskustvom umesto da spoznaje nešto novo, naravno, ne zaslužuje Ninovu nagradu, ali opet nju je dobio i npr. Arsenijević za „U potpalublju“ koje je bilo samo oportunizam davalaca nagrade u cilju rušenja Miloševića (rušenju tiranina svaka čast, ali ne po cenu valorizovanja svačega u domenu kulture).

    A o tome kako se piše prava angažovana i NERASISTIČKA književnost o Aziji treba videti tekstove srpsko-kanadskog profesora na univerzitetu u Kini (između ostalog i o STVARNOM životu stvarnih mučenica na stvarnom „Dalekom“ Istoku i stvarnom odnosu stvarnih Zapadnjaka prema stvarnim Istočnjacima): http://www.cityweekend.com.cn/beijing/articles/blogs-beijing/beijing-book-club/middle-kingdom-underground-explores-shanghai-vice/ i http://www.macaudailytimes.com.mo/macau/46166-macau-literary-festival-launches-its-2nd-short-story-competition.html. Zašto se to ne objavljuje ovde?
  • 13.01.2014 12:07
    he he
    Isti Nele Karajlic :)
  • Zoran Kostic

    13.01.2014 12:04
    Neka
    Bitno samo da niko iz izdavacke kuce laguna nije dobio istu.
    Sve sama elita medju srpskim piscima pod istim krovom.
    Sve cestitke autoru...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.