Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
23.01.2017.
10:26 > 12:45
Više od 2.000 građana tužilo je Upravnom sudu u protekle dve godine Agenciju za restituciju i Ministarstvo finansija zbog potraživanja oduzete imovine, a u Novom Sadu je u toku 277 predmeta.
 • Goran

  15.02.2022 10:18
  Restitucija
  Zemlja oduzeta 45g od mog dede još mi nije vraćena,ostao sam bez posla zbog zdravstvenog problema a ova vlast je uvela pošto imam pola jutra zemlje na svom imenu ne mogu da overim zdravstvenu knjižicu sad kad mi je najpotrebnija.Tako da sam primoran da poklonim Državi i ovu baštu od pola jutra.Zalosno to do sada nikada ni jedna vlast nije uvela a ovamo se hvale sa zdravstvom pa sad ispada da svaki migrant koji prodje kroz Srbiju ima veća prava od mene koji sam uplacivao zdravstveno osiguranje petnaest godina.
 • marko

  30.10.2019 08:27
  Pa sto ne napisete urgenciju Ministarstvu sa pozivom na broj predmeta...
 • Marko

  22.10.2019 19:32
  Marko
  Još uvek nista nikakvog odgovora iz ministarstva finansija bezobrazluk u maju bilo g dana!!!
 • Marko

  16.06.2019 18:15
  Ministarstvo finansija
  Kome da se zalim?Dobio sam resenje od agencije za zemlju drzavno pravobranilastvo se zalilo ministarstvu finansija pre trinaest meseci i predmet tako stoji nikakav odgovor nista nisam dobio!
 • pera

  06.05.2019 23:22
  sramota
  samo nas zavlace lu agenciji u novom sadu samo lazi nece ni da prime stranku na razgovor
 • Osteceni

  28.02.2019 04:38
  Hteo bih samo da pitam kome mogu da se zalim dalje za moj problem sa Agencijom za Restituciju. Naime moja porodica je 2006g podnela kompletnu dokumentaciju za povracaj oduzete zgrade. Medjutim problem je nastao kada je Agencija dala rok od 2 godine za podnosenje zahteva za restituciju i nas 4 od 5 naslednika je na vreme predala dokumentaciju 2013g u datom roku. I u toku procesa povracaja 2016g je i taj preostali peti naslednik predao svu kompletnu dokumentaciju za povracaj tj.pridruzenje sa ostalim naslednicima u istom procesu potrazivanja. Zgrada je vracena 2017g ali samo cetvorici naslednika koji su u roku podneli zahteve. Na kraju u datim rokovima za zalbe smo se zalili Agenciji za restituciju da nas uvrste medju naslednicima jer imamo kompletnu i urednu dokumentaciju kao i ostala 4 naslednika samo sto smo kasno podneli zahtev pa onda min.Finansija i na kraju Ustavnom sudu Srbije. I svi su odbili da nas uvrste medju naslednicima. Sta dalje da radimo? Ima li kakve sanse Strazbur? Ili da narod trazi od Agencije novo rociste za naslednike koji su zakasnili sa podnosenjem zahteva.
 • Bato

  19.02.2019 05:07
  Resitucija
  Dali ima mozda neki advokat koji prikuplja papire za neku zajednicku tuzbu u Strazbur posto od naseg zakona i pravosudja nema leba. Samo su nam uzeli pare za prikupljanje kojekakvih papira i dokumenata a nista od toga.
 • gox

  07.02.2019 09:17
  restitucija
  dok docekam da mi drzava vrati imovinu-polj.zemljiste privatnik gde radim ce da mi uzme dusu...
 • VUK

  01.12.2018 06:45
  kradu pokradeno
  Najvecu kradju i legalizaciju otete imovine Agencija sprovodi tumacenjem zakona tako da ukoliko neko od zakonskih naslednika nije podneo zahtev njihov udeo niko nije ni trazio i ostaje drzavi, pa vracaju udele u lokalima i drugim nekretninama sa kojima valasnici opet ne mogu nista, a razvrgnuce susvojine koju su nezakonito stvorili zele da placaju korisnici. U zakonu jasno pise da se oduzeta imovina vraca korisnicima i nigde ne pise da im se vraca udeo vec samo ako ima vise korisnika odredice im se udeo ali ne pise udeo u delu koji se vraca. To nezakonito postupanje sada zele da isprave ubacivanjem odredbe >ako se vradi deo uspostavalja se susvojina< Direktor obmanjuje i o efikasnom radu a zakonski rok za resavanje predmeta je 6 meseci od podnosenja dokumentacije. To je davno isteklo. Sramno je i odredjivanje naknade od 10-15% kako predlazu a nisu resili sve predmete pa ne znam na osnovu cega kada ne znaju sta se vraca u naturi a sta ne. U Hrvatskoj se u slucaju gore navedenom kada neko od naslednika nije podneo sudovi pozivaju na svrhu zakona i vracaju sve licima koja su odredjena kao korisnici, a za razliku od nase Agencije za legalizaciju vracaju imovinu i suprugama naslednika predaka kojima je otimano i kada imaju i kada nemaju zajednicku decu po pravu predstavaljanja. Kod nas se sve svodi na diskriminisanje i otimanje. Nikada mi necemo biti normalna drzava sa ovakvim drzavnim sluzbenicima i sudijama koji lose zakone uvek tumace tako da ostecene jos ostete i ponize.
 • Bato

  26.10.2018 20:17
  Resitucija
  Dali moze nekim drugim putem da se vrati zemlja,posto smo slucajno nasli kupoprodajne ugovore kuci niko nije znao za to. Inace je zemlja i kuca u Zablju odakle su moji pradeda i prababa proterani i niko nista za njih dalje nezna. Hvala!
 • Beli

  10.09.2018 17:23
  Restitucija
  Smatram, trebali bi zamolititi jednog veštog ADVOKATA,recimo gosp FILU, ili da On predloži dva, tri advokata, koji bi prihvatili prosleđivanje žalbe, za Sud u Štrasburu, onih koji se ne slažu sa izdatim rešenjem, od strane višeg suda. odnosno poslednje instance u Srbiji. Neka advokati saopšte po kojoj bi ceni prihvatili ovaj posao po m2, /zemlja, stan /,po jutru ili hektaru, a ŽALBE bi prosleđivali nakon saopštenih REŠENJA. Saopštenje imena advokata i njihovu cenu bi i sami novinari prihvatili da objave u svojim novinama./ Tiraž bi im se sigurno povećao /
 • Bezobrazluk

  06.09.2018 08:34
  Isti slučaj i kod nas, *uredno" me na ročištu obaveštavaju da će se DP žaliti u fazonu "takva je procedura". Em što je takva procedura, em što je DP neverovatno brzo što se tiče žalbe! U ponedeljak prime rešenje Agencije za restituciju o usvajanju, DP pročita, napiše žalbu da bi ista ta žalba već u utorak ujutru dospela u agenciju, šta reći!!! I naravno sad treba čekati da se Ministarstvo finansija smiluje i donese presudu, a već mi je rečeno da će to trajati oko godinu dana!!! Halo ljudi, pa da li su oni normalni!!! Em što su mojim precima oduzeli imovinu, em što je moja porodica 60 godina bila na gubitku, sad se Država potrudila da minimalno dve godine ja ostanem bez MOJE arende!!!
 • lale

  02.07.2018 14:10
  pakujem kofere i bezim odavde, dok docekam da mi vrate imovinu izgubicu i ovo malo zdravlja sto mi je ostalo...
 • gox

  02.07.2018 14:05
  restitucija
  dok se narod opasulji procice nam zivot sa bivsim sadasnjim i buducim alamunjama sto nam vode drzavu ...
 • Maja

  19.02.2018 16:47
  Komasacija
  Nije mi jasno po kom redosledu se Resava Vracanje poljoprivrednog zemljista. Nje mi jasno ni ko je smislio da se angažuju vestaci ako je bilo komasacije. Dokumenta o raspodeli komasacione mase je praktično nemoguce pribaviti.... Najbolje je izgleda Dici ruke od svega ako nisi "odabran" da ti se nesto zemlje vrati..
 • Pirke

  19.02.2018 14:12
  IGRE
  Država je od nas tražila da sve nađemo,da nepričam koliko sam ljudi platio i dabi došao do svojeg nasledstva u Rumi postoje čak posebna vrata za "izgubljene"dokumente,pa onda rehabilitacija!Država se igra sa nama i neda nam da ulažemo u neke nove poslove jer prvo partijaši i tajkuni treba da se namire,oni su "sposobni"da da kradu uz pomoć države(agencije)!Baš me interesuje koliko će biti ar u Klenku po njihovoj pravednoj ceni i kad!?
 • Naslednik

  13.08.2017 22:28
  Sjajna je tema. Predlažem da ju prosto kao aktuelna stvar postavite kao forum. Na taj način omogućiće se svima koji potražuju imovinu, najčešće zemlju, da se informišu o novostima i pravima. Pošto se ovo razvuklo u zakomplikovano varijanti sa veštacima koje treba plaćati. Nije jasno zašto. Nacinalizaciju, agrarnu reformu, komasaciju naše zemlje sprovodila je država, ne mi. Pa onda novi brojevi parcela, pa podela parcela. Sad mi to da istražujemo, ili da plaćamo skupo pomenute veštake. Ili, da se razvlači i razvlači.
 • ceda

  11.07.2017 19:27
  restitucija
  vreme je za bagremove motke
 • prcko

  28.06.2017 22:36
  tesko si ga nama
  drzava razvlaci pitu da bi poumirali naslednici za restituciju,radim kao rob za 200evra mesecno kod privatnika, a imam oduzeto 40 jutara zemlje koju nikada necu dobiti,zemlju su mi uzeli pre 70 godina od mog dede i oca
 • Lala

  14.05.2017 21:42
  POSREDNICI
  Svaka kriminogena organizacija ima i svoje posrednike. Činjenica je da rad Agencije za restituciju niko ne konroliše. Zna se kako je odredjenim licima vraćano poljoprivredno zemljište iz komasacije i za koji procenat. Zna se i ko su posrednici izmedju Agencije i lica koja potražuju povraćaj imovine. Valjda će država nešto po ovom pitanju poraditi. Pogotovo je veliki kriminal kada je u pitanju vraćanje poljoprivrednog zemljišta iz komasacije u Vojvodine. Zakon predvidja da je postupak vraćanja zemlje besplatan, a onda imate slučajeve u kojima Agencija za restituciju donosi zaključke na osnovu kojih se odredjuje veštak o trošku lica koje potražuje zemljište i tako se posao završava, svi su nekako u dilu. Tako se nekome prekoredno reši predmet, dodeli dobra zemlja na dobroj lokaciji, a oni koji neće da udju u dil sa Agencijom, odnosno posrednicima, oni čekaju i čekaju i čekaju. Srbija je ovo narode moj.....
 • goran

  24.04.2017 14:06
  kosovo
  mom ocu je oduzeto 33jutra zemlje i kuca na kosovu,i jos je proteran kolonizacijom u backu,sad drzava izuzima kosovo iz restitucije pa cu morati da tuzim drzavu da mi vrati imovinu i da me obesteti za izgubljenu dobit za sve ove godine od kad je zemlja uzeta od 1945godine,najbolje bi bilo da se udruzimo svi kojima je oduzeta imovina na kosovu i metohiji i da se zajedno podnese tuzba.moj tel 0628650843
 • goran

  20.04.2017 16:54
  restitucija za kosovo
  sta je sa restitucijom za kosovo i metohiju,imovina koja je tamo oduzeta narodu nemoze da se vrati,tim ljudima treba vratiti imovinu u mestu prebivalista gde sada zive a ne da drzava izmislja neke zakone samo da ne vrati otetu imovinu,da odugovlaci i rasteze da bi sto vise naslednika poumiralo...
 • Bivši vlasnik

  24.01.2017 08:50
  Hitno je potrebno udružiti se i osnovati udruženje, ali ono koje će stvarno zastupati interese bivših vlasnika. Potrebno je masovno podnositi tužbe na svim nivoima sudstva i pripremati se za kolektivnu tužbu protiv države u Strazburu.
 • Dragoslav

  24.01.2017 06:34
  Tuzbe2018
  Ovo je pocetak.Tuzbe ce poceti tek da pljuste 2018.godine kada agencija "zavrsi" posao.Bice tu na desetina hiljada tuzbi i tako sve do Strazbura.Niko nije lud da prihvati mrvice koje drzava sprema.
 • Marija

  24.01.2017 01:17
  Da li postoje pravi podaci
  Moj suprug je podneo zahtev za oduzetu imovinu njegove porodice. Da bude sve kako je to kod nas, nigde nista ne postoji od dokumenata a ne znaju ni gde bi mogli da ih pronadjemo. Izgleda da nisu ni živeli a kamoli posedovali nešto. Prvo mu je pradedina imovina oduzeta u Petrovaradinu, Pradeda je bio austrijskog porekla iz porodice koja je imače čuvena ali ne postoje dokazi da su uopšte bilo šta imali a ni živeli u to vreme , a to je porodica Frank. Nakon toga njegovoj babi su isto tako u Novom Sadu oduzeli deo kuće nacionalizacijom, Deo kuće koji je preostao, ostavljen im je na korišćenje, je 1966 godine opština tj grad srušili da bi na to mesto napravili zgrade i bulevare i dobili su jedan mali stan u društvenoj svojina, Sada pokretanjem restitucije reklisu nam kako ne postoje nikakvi dokumenti o tim kućama, imovini, o celoj porodici. Traže da on nadje koje su to parcele (ima rešenje), a tada je imao 11 godina. Pošto nikog od bližih iz porodice nama, nema ni dokaza o svemu tome. U arhivama ne mogu ništa da pronadju, slali su nas da idemo preko ambasade Austije , da tražimo po vojnim arhivama, a za to mi nemamo ni para niti bi možda mogli tamo pronaći ono što bi nam dalo neke podatke. Pa šta onda da kažemo kada sve što je možda i bilo dokumenta su netragom nestala , a da su možda tu, pitanje šta bi smo od toga dobili. Zanima me da li postoji neki način da se doje do tih arhiva i da se dokumenta prijave sa nakndnim kašnjenjem , jer možda se neko javi ko bi nam pomogao
 • Naslednici

  23.01.2017 18:01
  Ima li kraja?
  Iako smo uredno izvrsili prijavu za zemlju oduzetu mojoj porodici i 2006., i ponovo 2013., tek u novembru stigosmo na red, i to za mali deo... u medjuvremenu, dodatno i ranije nenajavljeno smo optereceni obavezom vestacenja, najavljeno nam je da ce nasa rodjena drzava opovrgnuti odlukui Agencije za restituciju, sto ce jos samo malo produziti ovu agoniju....od ukupne oduzete povrsine, polovina je izgubljena u komasacionoj masi; cukundeda ima vise od 250 potomaka, pa je i ta zemlja realno nepovrativa; pitanje je, na kraju, koliko ce, gde i kada biti vraceno. Da ne pominjem da je deo oduzet bakinom bratu, lekaru u Uzickoj republici, streljanom na Banjici, sa obrazlozenjem da je mizerni ostatak njive porodici bio dovoljan....
 • István

  23.01.2017 16:55
  Vec je vreme da se zavrsi otimacina uzurpacija, . Kada misle Uvazena gospoda da donesu normalan Zakon o restituciji, dotle misle odvuci ovu podmuklu gnjavazu osteceni. Treba Zakon koji se zasnivan na ljudskom moralu u pravnoj drzavi, da taj Zakon ne posluzuje tajkune nego da resi pravilno tretiranje ostecene i da se sve vrati u naturi, tajkunima moze dati ostetu ali samo do tog iznosa koliko su oni za ta dobra platili naravno u papirima ali prvo od tog iznosa odbiti iznos kojom duguju za porez i ostale dazbine, dok ta obaveza se ne izvsi dotle samo igrate izgled Pravne drzave. Nasa potrazivanja nemojte prebaciti na ledja radnika mi ne novac trazimo nego nase u naturi, tajkune mozete placati na teret radnicke klase ako njih zelite i tako nagraditi. Mi cenimo radnike i za nas netrebaju oni raditi neka rade za tajkune !
 • Naslednik

  23.01.2017 16:21
  Ha-Ha!
  Moraću i ja podneti tužbu, da doprinesemo.
  Podneo zahtev opštini Vračar u Beogradu, da vrate postojeću kuću.
  Ha-ha-ha.... Beograd nekome nešto da vrati?!
  Pa još Vojvođaninu?
 • NS

  23.01.2017 16:08
  Alo političari! Imovina je svetinja! Dužni ste preko 70 godina! Rešavajte i vraćajte dug, jer strpljenja nema više!
 • VV

  23.01.2017 14:45
  Izgleda da vlast nerazmišlja o mogućim posledicama. Misle da su nedodirljivi, ali se varaju jer nas ima jako mnogo koji nemožemo više da čekamo i da trpimo laži. Siguran sam da restitucija može da se reši vrlo brzo i to mirnim putem, u protivnom bes i frustracija naslednika kad tad će najblaže rečeno, eskalirati u nemire, da neupotrebljavam teže reči.........
 • Miloš

  23.01.2017 13:47
  Žalosno
  Kad se otimalo, otimalo se na brzinu, a kad oteto treba vratiti, posle 70 godina, odugovlači se i čeka da poumiru i naslednici vlasnika ili da dignu ruke od svega,
 • RIZBO

  23.01.2017 13:05
  NAGRADNO OTIMANJE
  traje li traje u ovoj zemlji. Stanove je poklonio Sloba, zemlju ne vraća Aca, obećao strancima i tako!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna