Novosadski informativni portal 021

Život - Putovanja

Crkva Ružica na listi deset najunikatnijih

Beogradska crkva Rođenja Presvete Bogorodice, poznatija kao Crkva Ružica, našla se na listi deset najunikatnijih crkvi na svetu, prema izboru bloga Joxt’s, zahvaljujući višegodišnjem trudu poznavalaca i ljubitelja tradicije, istorije i kulture Srbije.

Manje domaćih, više stranih turista

Ukupan broj dolazaka turista u Srbiji u periodu januar - jun 2009. godine u odnosu na isti period prethodne godine smanjen je za devet odsto, a broj noćenja manji je za šest odsto.

Prvi vegetarijanski hotel kod nas

Na Zlatiboru je počela izgradnja ekskluzivnog hotelsko-apartmanskog kompleksa "Ruža vetrova", a reč je o prvom vegetarijanskom hotelu s pet zvezdica u ovom delu Evrope, u kojem će se služiti isključivo organski proizvedena hrana.

Zatvoren Pikasov muzej

Pikasov muzej u Parizu biće zatvoren na više od dve godine, zbog preuređivanja i modernizacije, a dok bude zatvoren do februara 2012. godine, muzej neće pozajmljivati dela kojima raspolaže.

Manje para za letovnje

Prosečan srpski turista ove godine uživao je na Halkidikiju u hotelu sa tri zvezdice, sa uslugom na bazi polupansiona koji je platio oko 400 evra, a do toplog egejskog mora putovao je u ništa manje toplom autobusu domaćih autoprevoznika.

Sunovrat češkog turizma

Češki turizam proživljava najcrnje proleće i početak leta u poslednjih devet godina, pošto je zemlju posetilo 8,7 odsto manje stranih i 8,5 odsto manje domaćih turista nego u drugom kvartalu prošle godine, objavio je nacionalni Ured za statistiku.

Razvoj seoskog turizma

Opština Kuršumlija počela je da obučava meštane sela oko Đavolje Varoši kako da se bave seoskim turizmom.

Za petinu jeftinije

Da strpljivi turisti uvek prođu najjeftinije pokazuju i najave iz velikih turističkih mesta Srbije - od 1. septembra cene će biti niže 20 odsto.

Turizam krajem XIX i početkom XX veka

Omiljena odmarališta dobrostojećeg sveta u 19. veku bile su banje. Beograđani su odlazili u banje da se leče "mahom od prozeba po neugodnim stanovima i dućanima sa plehanim furunama i mangalima", beleži štampa.

Kopaonik s četiri zvezdice

Miodrag Kostić, predsednik "MK grupe", najavio je investicije od 12 miliona evra u naredne četiri godine u hotele "Grand", "Suvo rudište" i kompleks "Konaci" na Kopaoniku.

Vagon-pivnica za Šargansku osmicu

Smederevska fabrika šinskih vozila "Želvoz" napravila je panoramski vagon koji će u sklopu turističke kompozicije saobraćati Šarganskom osmicom.

Mini Evropa u Briselu

Turisti koji dođu u posetu Briselu, prestonici Belgije i EU, mogu da obiđu i Park Mini Evropa u kome su predstavljene sve članice Evropske unije, kroz 350 maketa najreprezentativnijih spomenika i dostignuća.

Obeštećenje za kišne dane

Nemačka avio-kompanija "Lufthansa", suočena sa smanjenjem broj putnika u vreme krize, uvela je u sredu obeštećenje za putnike koje u 36 najpopularnijih destinacija dočeka loše vreme.