Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

U okolini Fukušime pronađen plutonijum

Radioaktivni hemijski element plutonijum pronađen je kod nuklearnog postrojenja Fukušima, oštećenog posle snažnog zemljotresa i cunamija u Japanu, izjavili su danas zvaničnici japanske kompanije za elektrodistribuciju.

VIDEO: Nov strašan snimak cunamija

Na internetu  je objavljen novi snimak cunamija koji je pre dve nedelje pogodio Japan. Snaga vodenog talasa bila je toliko jaka da je uništila sve pred sobom.

Za kineski svitak 22 miliona evra

Ogroman kineski svileni svitak iz 18. veka, sa slikom konjanika, prodat je za 22 miliona evra na aukciji održanoj u Tuluzu, na jugu Francuske.

Berluskoni na sudu: Nisam kriv

Italijanski premijer Silvio Berluskoni danas se pojavio na sudu u Milanu, po prvi put u osam godina, zbog optužbi za utaju poreza.

Optužnice zbog nereda u Londonu

Britanska policija je saopštila da je podigla optužnice protiv 149 ljudi nakon masovnih antivladinih protesta u Londonu prošle nedelje tokom kojih su izbili neredi.

Agencije: Sirt pao u ruke pobunjenika

Rodni grad libijskog lidera Moamera Gadafija Sirt pao je danas u ruke pobunjenika, saopštio je portparol pobunjeničkih snaga, ali za sada nema nezavisne potvrde ove informacije.

Zemljotres ponovo drma Japan

Zemljotres jačine 6,5 stepeni Rihterove skale potresao je noćas severoistočni deo Japana, posle čega su zvaničnici objavili opasnost od cunamija.

U Jemenu sve napetije

Jemen već skoro dva meseca potresaju masovne demonstracije protiv dugogodišnjeg predsednika Alija Abdulaha Saleha, a zbog politički nerešene situacije bezbednost slabi širom zemlje.

Talibani oteli oko 40 seljaka

Talibanski pobunjenici oteli su danas na istoku Avganistana grupu od oko 40 seljaka, saopštio je šef lokalne policije, odbacivši tvrdnje pobunjenika da su taoci policajci.

VIDEO: Uklonili ženu koja je tvrdila da je silovana

Na internetu se pojavio potresni snimak Libijke koja pred stranim novinarima tvrdi da su je oteli, istukli i brutalno silovali Gadafijevi vojnici, a vladini funkcioneri su ženu pokušavali da ućutkaju pred kamerama.

Uhapšen klovn-silovatelj

Policija Los Anđelesa uhapsila je jednog klovna zbog sumnje da je pre devet godina kidnapovao i silovao jednu 12-godišnju devojčicu, preneli su mediji.

Amerikanci tvrde da ih Gadafi ne zanima

Cilj vojne intervencije u Libiji nije rušenje pukovnika Muamera Gadafija jer je "svaka promena režima" vrlo komplikovana za spovođenje, izjavio je danas američki ministar odbrane Robert Gejts.

Japanci greškom izmerili veoma visoku radijaciju

Radioaktivnost vode kod reaktora 2 oštećene nuklearke Fukušima je visoka, međutim, demantovane su ranije tvrdnje da je čak 10 miliona puta veća od uobičajene. Takođe, u uzorcima morske vode prisutna je veoma visoka koncentarcija radioaktivnog joda. Demonstranti u Tokiju traže gašenje nuklearki.

Neredi u Londonu

Sukobi policije sa demonstrantima u Londonu potrajali su protekle noći i po završetku inače mirnih protesta zbog predviđenih vladinih mera štednje.

Ispraznica - najbolja nova hrvatska reč

Ispraznica je najbolja nova hrvatska reč, koja bi trebalo da zameni tuđicu floskula, odlučio je žiri časopisa "Jezik", posle godišnjeg javnog konkursa na koji se javilo oko dvesta takmičara sa trista predloga.  

Preokret u Libiji

Nedelju dana od početka bombardovanja Libije, pozicije zaraćenih snaga poptuno su se preokrenule.