Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Umeren zemljotres u Meksiku

Zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihtera pogodio je danas oblast južno od obala Meksika, saopštio je Američki geološki zavod (USGS).

Jedni drugima pripisuju žrtve

Američki obaveštajni izveštaji pokazuju da snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju premeštaju tela ljudi koje su one ubile na mesta vazdušnih udara koalicijih snaga kako bi mogle da okrive Zapad za njihovu smrt, izjavio je danas američki sekretar za odbranu Robert Gejts.

Vlast oduzima državljanstvo liderima opozicije

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za upravne unutrašnje poslove, Osman Subašić, najavio je da će crnogorsko državljanstvo biti oduzeto i lideru Nove srpske demokratije Andriji Mandiću zbog toga što poseduje i državljanstvo Srbije.

Krško u pogonu od iduće nedelje

Nuklearna centrala u Krškom će biti pokrenuta i priključena na mrežu tek polovinom iduće nedelje do kada će biti u stanju takozvanog hladnog mirovanja.

Povećan nivo radioaktivnog joda u vodi

Nivo radioaktivnog joda u uzorcima morske vode uzetim kod japanske nuklearne centrale "Fukušima" 1.250 puta je veći od dozvoljenog, upozorila je danas japanska agencija za nuklearnu bezbednost.

Odšteta zlostavljanim Indijancima

Jezuiti sa severozapada Sjedinjenih Američkih Država pristali su da Indijancima i domorocima sa Aljaske, zlostavljanim u školama pod okriljem tog reda Rimokatoličke crkve, isplate 166,1 milion dolara odštete.

Žrtve u Bahreinu i Siriji

Jedna osoba je umrla, a najmanje 50 njih je povređeno kada su bahreinske bezbednosne snage ispalile suzavac na antivladine demonstrante, tvrde opozicioni aktivisti u Bahreinu.

Pala kanadska vlada

Manjinskoj vladi kanadskog premijera Stivena Harpera danas je u parlamentu izglasano nepoverenje zvog navodne zloupotrebe ovlašćenja, a prevremeni izbori biće održani u maju.

Masovna silovanja žena na Haitiju

Žene na Haitiju koje žive po šatorskim naseljima posle razornog zemljotresa pre 14 meseci postale su meta masovnih seksualnih napada i silovanja, objavili su danas aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Više od 100 povređenih u Jordanu

Jedna osoba je poginula, a više od 100 je povređeno danas u glavnom gradu Jordana kada su snage bezbednosti upotrebile vodene topove i palice kako bi sprečile sukobe između pristalica vlade i demonstranata.

Zagreb: I novinari protestuju!

U Zagrebu će danas biti održan protest novinara, a skup je sazvan kao znak podrške novinarima "Večernjeg lista" koji štrajkuju zbog odbijanja uprave da potpiše kolektivni ugovor, kao i zbog smanjivanja stečenih materijalnih prava.