Novosadski informativni portal 021

Istorijat

Radiodifuzno preduzeće "021" d.o.o. osnovano je 9. juna 1997. godine.

Nastalo je osnivanjem Radija 021 čije su se prve prostorije nalazile na 13. spratu zgrade Radničkog univerziteta. Osnivači i prvi vlasnici bili su Skupština Grada Novog Sada, NIP "In-press" iz Beograda i "Audio konstruktor" iz Novog Sada, sa jednakim vlasničkim udelom. Ideja je bila da se pokrene gradska informativna radio-stanica, otvoren, slobodan i medij nezavisan od uticaja tadašnjeg političkog establišmenta Srbije.

Iako je program zvanično počeo sa emitovanjem u leto 1997, prvi zvuci sa frekvencije 92,2, MHz čuli su se znatno ranije te godine. Prema svedočenjima Vladana Miljkovića, tadašnjeg šefa tehnike, Radio 021 se prvi put u novosadskom etru čuo 16. marta kada je "oživeo" predajni sistem postavljen na krovu zgrade "Radničkog", a sticajem okolnosti prva stvar koja je otišla u etar bila je "Jump" grupe Van Halen.

"Radio je svirao nekoliko dana, urađen je prvi živi radijski prenos sednice Skupštine grada i onda je "uspavan" na neko vreme. Kod drugog pokretanja sistema par meseci kasnije, prva stvar koja je otišla u etar bila je "U ljubav vjere nemam" - Giboni & Oliver Dragojević. Kasnije je upriličeno svečano puštanje u rad pa se vodi da je prva "zvanično" puštena stvar na radiju bila "Satisfaction" od Stonsa", prepričava Miljković početke rada danas najuticajnijeg vojvođanskog medija.

Naime, to drugo pokretanje sistema bilo je 17. juna kada je po drugi put emitovan prenos uživo iz Skupštine grada Novog Sada, gde je većinu imala tadašnja udružena opozicija, ali su već narednog dana, a po nalogu Saveznog ministarstva za telekomunikacije, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova ušli u prostorije radija i zabranili emitovanje programa. Iako nije radio, 021 je u međuvremenu postao punopravni član u martu osnovane Asocijacije elektronskih medija (ANEM), a u etru se ponovo čuo 1. avgusta.

Popularnost novog lokalnog medija je među Novosađanima svakim danom bivala sve veća, a produkcija uveliko prepoznatljiva. Prema istraživanju agencije SCAN, Radio 021 je u to vreme slušalo više Novosađana nego sve ostale radio stanice zajedno. Ipak, nije prošlo dugo do novog prekida u emitovanju. Dogodilo se u proleće 1999. godine, dva dana nakon početka NATO bombardovanja Srbije i uvođenja vanrednog stanja.

Na osnovu rešenja Saveznog ministarstva za telekomunikacije radiju je oduzet predajnik pa je mnogobrojna publika ponovo ostala bez tada jedinog nezavisnog elektronskog medija u Novom Sadu. To je bio povod da se 27. marta pokrene prva internet stranica radija, a publici ponudi alternativa, bar onom malom broju ljudi koji su tada imali računar i koristili dial-up konekciju.

Ipak, najdramatičniji događaj odigrao se 6. aprila 2000. godine. U požaru na Radničkom univerzitetu, za koji nikad nije precizno utvrđeno zbog čega se dogodio, prostorije Radija 021 izgorele su do temelja, a u vatri je nestao svaki vidljivi i nevidljivi trag o njegovom postojanju. Ugroženo je bilo i troje zaposlenih koji su spas pokušali da nađu na krovu, spaseni su srećom u poslednjem momentu.

Nakon požara, i po treći put u kratkom vremenskom periodu, program je ponovo pokrenut iznova, ali se do danas više nije prekidao, bar ne nasilno. U novom, iznuđenom prostoru redakcija je nastavila da radi, i dalje kao jedina nezavisna u obilju gradskih medija, a program je ponovo ometan sa nekoliko mesta u Novom Sadu.

Kada je 5. oktobra 2000. godine srušen režim Slobodana Miloševića za Radio 021 je nastupio kraći predah. Televizija i Radio Novi Sad, kao i mnoge druge "oslobođene" radio stanice u gradu preuzimale su program sa frekvencije 92,2 MHz pa je Radio 021 tih dana mogao da se sluša, pa čak i gleda u celoj Vojvodini posredstvom Televizije Novi Sad.

021 je početkom novog milenijuma pokrenuo svoj drugi radijski program - Multiradio koji je bio na pet jezika manjinskih zajednica Vojvodine (mađarski, slovački, rumunski, rusinski i romski). Ubrzo je osnovana i TV produkcija, dok je izdavačka delatnost već uveliko bila poznata u novosadskim kulturnim krugovima. Polovinom 2005, 021 je potpuno prešao u vlasništvo zaposlenih, a krajem 2006. godine napušta dotadašnji prostor u Ulici Vojvođanskih brigada gde se nalazio od požara i seli se u sopstveni, u Ulicu Svetozara Miletića, gde je 2007. otvorio Radio kafe, prostor koji će postati kultno mesto i nova kulturna tačka na mapi Novog Sada.

Krajem te godine, SEENAPB mreža, koja je okupljala privatne radio stanice iz devet država, dodelila je Radiju 021 specijalno priznanje za najbolji lokalni radio u Jugoistočnoj Evropi. Prvu legalnu dozvolu za emitovanje programa 021 dobija 1. decembra 2008. godine, kada i sve ostale radio-stanice u Srbiji, a posle svega mesec i po dana pokrenut je novi sajt na adresi sa srpskim domenom (www.021.rs), danas najveći i najuticajniji regionalni medij čije je sedište u Vojvodini i kojeg je magazin PC Press 2017. svrstao među najbolje informativne sajtove u Srbiji.

021 je nezavisan od političkih uticaja, radi u interesu građana i ima imidž odgovornog medija. Stečeni kredibilitet je baziran na profesionalizmu, nezavisnoj poziciji i poverenju građana. Do današnjeg dana ostao je jedan od retkih slobodnih medija u Vojvodini, sa uređivačkom politikom koja promoviše istraživačko novinarstvo i izveštava o spornim političkim i društvenim temama. I sa ciljem koji je uspostavljen od prvog dana - kritika i javna kontrola rada vlasti.

Ovde možete poslušati specijalnu emisiju koja je emitovana 2017. godine povodom obeležavanja 20 godina postojanja Radija 021.

VAŽNI DATUMI

•    9. jun 1997. (osnovano Radio-difuzno preduzeće "021")

•    25. jun 1997. (Radio 021 postao član Asocijacije nezavisnih elektronskih medija)

•    27. mart 1999. (pokrenuta prva internet stranica na adresi www.radio021.co.yu)

•    06. april 2000. (u potpunosti izgorele prostorije i oprema Radija 021)

•    22. decembar 2000. (pokrenut Multiradio na pet manjinskih jezika)

•    15. novembar 2002. (poginuo Srđan Spasojević - voditelj Radija 021)

•    08. januar 2007. (otvoren Radio kafe)

•    25. februar 2008. (odlukom RRA Radio 021 dobio prvu zvaničnu dozvolu za rad)

•    14. januar 2009. (pokrenut Portal 021)

•    21. februar 2011. (osnovano udruženje radio-stanica RAB Srbija, 021 jedan od osnivača)

•    19. jun 2015. (osnovana Asocijacija onlajn medija, 021 jedan od osnivača)

•    28. januar 2018. (preminuo Slobodan Stojšić, prvi direktor Radija 021)