Dobrodošli u Novi Sad 1

Poznato je da se u Vojvodini dobro jede i da se Vojvođani mogu pohvaliti bogatom gastronomskom ponudom.
Dobrodošli u Novi Sad 1
Foto: 021.rs

A šta se nudi na meniju, možete osetiti na mnogobrojnim novosadskim festivalima jelu i piću u čast.

Jedna od takvih prilika je i festival domaće, tradicionalne hrane i pića pod nazivom "Ukusi Vojvodine" koji se održava početkom jeseni. Svi koji posete ovaj festival, mogu da probaju stara, zaboravljena vojvođanska jela koja pripremaju mali proizvođači, odnosno porodična gazdinstva. I dok se jedu krompir paprikaš, rezanci sa makom, rinflajš, kulen, štrudle, gomboce ili pite od razvlačenih kora sedeći na drvenim paletama ili balama slame, posetioci festivala ne mogu, a da ne čuju nezaobilaznu ovdašnju vojvođansku tamburicu.

- Bogatsko ukusa hrane i vina karakteriše ovaj festival koji ima za cilj da se podsetimo upravo na sve lepe ukuse koji karakterišu naše podneblje i predstavimo ih turistima koji dolaze u Novi Sad. Jer ljudi najviše vole da uživaju u lepim ukusima i lepoj atmosferi, a ovaj festival im upravo to pruža - kaže organizatorka ovog dnovnevnog događaja u Limanskom parku Nataša Budisavljević.

Festivali i manifestacije kojima obiluje Novi Sad i koji se održavaju tokom svih 365 dana godine, često u svom pratećem delu imaju nešto što je vezano za hranu i piće.

Mnogobrojne tezge sa ovdašnjim i proizvođačima iz cele Vojvodine sveprisutne su na novosadskim ulicama i trgovima, a na njima se uvek mogu pronaći autentični specijaliteti. Jedan od njih je i kitnikez, stari i zaboravljeni slatkiš napravljen od dunje. Kako se zapravo sprema i zbog čega je privlačan ljudima, priča Milana Kuprešanin iz Poljoprivrednog gazdinstva "Šoš".

- Kitnikez je stari vojvođanski slatkiš. Dunje se oljušte, samelju i kuvaju sa dosta šećera. Dugo se kuva i potom izlije u kalupe, a gotov je kad se stvrdne - kaže Milana.

U Novom Sadu osim vojvođanske kuhinje, moguće je upoznati i nacionalne kuhinje nekoliko desetina zemalja sveta u okviru festivala "Food Planet". Tokom maja svakoga dana se na centralnom gradskom trgu predstavi po jedna država svojim specijalitetima, igrom i pesmom, te je ovaj festival praznik za sva čula i specifičan po svom konceptu.

- U 30 dana se predstavi 30 zemalja, odnosno njihovih nacionalnih kuhinja sa propratnim sadržajima poput tradicionalne muzike ili kulturnih sadržaja. Sva jela koja se pripreme nisu samo za gledanje već i za degustaciju, pa se svako može i na licu mesta uveriti u autentična jela iz raznih podneblja - kaže za 021 Biljana Gavrić iz organizacije ovog festivala.

A kada se govori o hrani, za svakog ko je iz Novog Sada i ko dolazi u ovaj grad na Dunavu, neizostavna je poseta nekom od salaša ili čardi. Gostu su na raspolaganju ukusi domaće hrane, autentičan ambijent, netaknuta priroda. Brojni salaši u okolini Novog Sada predstavljaju idealno mesto za ljubitelje prirode, tradicije i etno stila - mesto daleko od gradske gužve i gde se može naći pravi mir.

Jedan takav je Salaš 137 na Čeneju. Sem restorana domaće kuhinje, poseduje i 15 soba, konjički klub, dečije igralište, sportske terene, a u ponudi je čak i vožnja fijakerima. Vlasnik Aleksandar Samardžija kaže da je nadaleko čuvena gastronomska ponuda salaša, ali i autentičan ambijent koji nas za trenutak vraća u neku daleku prošlost.

- Pravimo jela koja se retko mogu pronaći u drugim restoranima. To su jela koja su se u gastronomiji izgubila u poslednje dve do tri decenije, ali ih naši gosti vole i mi se trudimo da ih pravimo i serviramo na autentični način. Naravno, sem hrane i pića ljudi ovde uživaju u mirnom ambijentu, prirodi i svemu što im se nudi, a čega nema u gradu - priča nam Samardžija.

Sem hrane, toliko već opevane u vojvođanskim pesmama, poput one Balaševićeve "Al' se nekad dobro jelo", ovaj region poznat je i po vinima, pre svega fruškogorskim. Da je Fruška gora bogata čokotima vinove loze svedoči i podatak da na njenim padinama u idealnim klimatskim uslovima na izuzetno pogodnom zemljištu vina proizvodi više od 60 porodičnih vinarija.

Fruškogosko vinogorje je jedno od najstarijih u Evropi. Prve čokote vinove loze pre 18 vekova na Frušku goru doneo je rimski imperator Marko Aurelije. Jer, vojvođanska regija je idelana za proizvodnju belih i nekih crnih vina.

Sve ovo bio je dovoljan razlog da Novi Sad dobije i već čuveni vinski festival Interfest. Ovaj festival u centar vojvođanske prestonice u junu mesecu okupi više od 100 vinarija iz zemlje i regiona.

Svi posetioci su u prilici da degustiraju vina uz kulturno-zabavni program, a oni koji se bave proizvodnjom na Interfestu mogu da čuju nekoliko korisnih predavanja iz ove oblasti. Upravo ova sadržajnost festivala privlači Novosađane, ali i stotine turista, kaže organizatorka Nataša Budisavljević.

- Interfest je praznik vina u Novom Sadu, traje tri dana i u ta tri dana svake godine ponudimo na stotine različitih vina, ne samo iz Srbije, već iz još desetak zemalja. Sve ovo prate kulturno-umetnički sadržaji, ali i edukativne radionice na kojima se uvek nešto novo može naučiti o vinu - priča Nataša.

Jedna od brojnih vinarija u kojima se proizvodnja vina prenosi sa kolena na koleno je vinarija Mačkov podrum iz Iriga. Poznati su po mladom vinu portugizeru u čiju čast vlasnik vinarije Sava Jojić svake godine i to trećeg četvrtka u novembru organizuje manifestaciju "Dan mladog portugizera" u centru Novog Sada. Tada, kaže on, Novi Sad, uz nekoliko evropskih prestonica, postaje deo globalne svetkovine mladog vina.

- Mi smo poklonili Novom Sadu nešto što se u svetu veoma ceni i jedini smo na prostoru bivše Jugoslavije koji ovo rade, pa je samim tim i Novi Sad jedini u Srbiji koji ima ovakav vinski događaj - priča Sava Jojić.

Kada se govori o vinima, ne mogu se zaboraviti Sremski Karlovci, mesto poznato kao centar srpske duhovnosti, kulture i prosvetiteljstva u koje je kratkotrajni izlet za Novosađane ili domaće i strane turiste postao odavno redovna stvar. Čarde i restorani da Dunavu kraj Karlovaca, čuveno izletište Stražilovo ili sremskokarlovačke vinske ture samo su neka od omiljenih mesta za odmor. A vina iz ovog mesta ili drugih podno Fruške gore najbolje je probati u nekoj od autentičnih vinarija ili na manifestaciji vinu u čest - čuvenom Grožđebalu.

Po svemu navedenom, jasno je da u Novom Sadu i njegovoj okolini niko neće ostati ni gladan ni žedan. Bilo da se odlučite za neki moderan restoran ili ste više ljubitelji tradicije koje nude salaši i čarde, gostoprimstvo domaćina je uspomena koja će svakog uvek iznova vraćati na vojvođanske puteve.

NAPOMENA: Ukoliko želite da u celosti poslušate prvu emisiju Radija 021 iz serijala "Dobrodošli u Novi Sad", a u kojoj smo se osvrnuli na vojvođansku gastronomsku ponudu i vinski turizam Novog Sada i okoline to možete učiniti i na ovom mestu.

Produkciju serijala emisija pod nazivom "Dobrodošli u Novi Sad" u produkciji Radija 021 podržala je Turistička organizacija Novog Sada.

OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti