Šakšuka - jaja na malo drugačiji način

Šakšuka je bliskoistočno-severnoafričko jelo koje se sastoji od jaja poširanih u sosu od paradajza, paprike i začina.
Šakšuka - jaja na malo drugačiji način
Foto: Pixabay
Iako zvuči egzotično, zapravo je vrlo jednostavno za pripremu.
Sastojci (za 2 osobe):
 
- 4 jaja
 
- 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
 
- 1 čen belog luka (sitno seckan)
 
- 1 crvena paprika (narezana na trakice)
 
- 300 ml paradajz-pelata ili pasirani paradajz
 
- Maslinovo ulje
 
- Kašičica mlevene paprike (slatke ili dimljene)
 
- Prstohvat kima (opciono)
 
- So, biber
 
- Svež peršun ili korijander za dekoraciju
Priprema:
 
1. Na srednje jakoj vatri u tiganju zagrejte malo maslinovog ulja.
 
2. Dodajte crni i beli luk, pa propržite dok ne omekšaju.
 
3. Dodajte papriku, pržite još 5 minuta dok ne omekša.
 
4. U tiganj dodajte paradajz, začine, so i biber. Smanjite vatru i kuvajte 10-ak minuta dok se sos ne zgusne.
 
5. Kašikom napravite 4 mala udubljenja u sosu i pažljivo razbijte po jedno jaje u svako.
 
6. Poklopi tiganj i kuvajte još 5-7 minuta, dok belanca ne očvrsnu, a žumanca ostanu mekana.
 
7. Pospite svežim peršunom i servirajte toplo, uz hleb, lepinju ili naan.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • Sića

    03.10.2025 14:05
    Ovo ima i kod nas samo se ne zove šakuška nego švaler-paprikaš. To dođe isto kao bećar paprikaš, samo se paradajz tradicionalno pozajmljuje od komšinice.
  • Boeser Wolf

    03.10.2025 01:02
    @Steva
    Kažeš da se ovo kod nas zove sataras i onda opises potpuno drugo jelo :D

    Sataras se pravi od povrća i prilog je, tako da se jede uz stvari koje si naveo. Npr. sataras sa piletinom (ili bilo kojim mesom) na jugu zovu muckalica.



  • Steva

    02.10.2025 14:19
    Kod nas u Vojvodini se to zove satarash,ali ne ide u njega jaja nego obareni pirinac i pileca krilca ili bataci i umesto peleta se stavlja svez i ceo paradajz.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti