Slučaj Navaljni: Sud u Strazburu presudio u korist Putinovog protivnika

Evropski sud za ljudska prava osudio ponovljeno pritvaranje Alekseja Navaljnog.
Navaljni sa studentkinjom slika selfi u Strazburu
EPA
Navaljni je slušao presudu u Strazburu

Evropski vrhoni sud za ljudska prava utvrdio da je ponovljeni pritvor lidera opozicije Rusije Alekseja Navaljnija bio politički motivisan.

Navaljni je uložio žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i prisustvovao je slušanju presude u četvrtak.

Sud je zaključio da je cilj njegovih sedam hapšenja u periodu od 2012. do 2014. godine bio „suzbijanje političkog pluralizma".

Od tada ga je policija više puta hapsila pod protestnim zakonima.

„Pobedili smo", objavio je Navaljni na Tviteru nakon presude. „U potpunosti. Vlada je srušena. Prepoznat je član 18 [Evropske konvencije o ljudskim pravima]. Ura!"

https://twitter.com/navalny/status/1063009350397116417

Pod članom 18, ljudska prava i slobode ne mogu da budu uskraćena u političke svrhe.

Navaljni je stigao u Strazbur nakon što je prvobitno odbijena dozvola da napusti Rusiju zbog novčane kazne koju je imao.

Od vodećih masovnih protesta u Moskvi u periodu 2011-12, on je vodio kampanju protiv korupcije pod predsednikom Vladimirom Putinom, a protivio se i povlačenju starosne granice za penzionisanje.

Zabranjeno mu je da istupa kao politički zvaničnik zbog osuđivanja za proneveru, za koju tvrdi da izmišljena.

Šta presuda znači?

Sud je zaključio da se navodi Navaljnog da je postao „odvojena meta" čine „koherentnim u kontekstu generalnog poteza da se opozicija stavi pod kontrolu".

Rusija mora da mu plati odštetu od 63.678 evra.

„Presuda je vrlo jasna", Navaljni je rekao agenciji AFP nakon njenog izricanja.

„Evropski sud je prepoznao da je ovo bilo politički motivisano hapšenje i progon. Ovo je vrlo značajno ne samo za mene, već i za sve ostale ljude koji se po Rusiji hapse svakodnevno."

Hoće li se Rusija obratiti sudu?

Uloga Evropskog suda za ljudska prava je da odlučuje o navodnim kršenjima Evropske konvencije o ljudskim pravima, koju je Rusija ratifikovala 1998. godine, kada je pristupila Savetu Evrope, organizaciji koja podržava vladavinu prava u Evropi.

Nakon što je Navaljni osuđen za proneveru u vezi sa državnom drvenom kompanijom Kirovles 2013. godine i dobio uslovnu zatvorske kazne u trajanju od pet godina, Evropski sud za ljudska prava je zaključio da je ruska presuda zasnovana na „proizvoljnom tumačenju zakona". Navaljni je insistirao na tome da je slučaj izmišljen kako bi ga sprečili da se bavi politikom.

Kao rezultat toga, slučaj je ponovljen prošle godine u Rusiji, ali Navaljni je ponovo osuđen i dobio istu uslovnu presudu.

Rusija je uzimala u obzir ranije presude Evropskog suda za ljudska prava, kao što je ona iz 2014. koja je naredila Moskvi da isplati nadoknadu akcionarima u ruskoj naftnoj kompaniji Yukos.

Ruski parlament je 2015. godine usvojio zakon kojim se omogućava Ustavnom sudu zemlje da odbija presude Evropskog suda.

Koliko je često Navaljni hapšen?

On je proveo u zatvoru ukupno 172 dana, navodi neimenovani izvor za AFP. Obično je u zatvoru držan po nekoliko sedmica ili je plaćao kaznu.

Osim sedam hapšenja koje je detaljno naveo Evropski sud, Navaljni je bio zatvoren najmanje četiri puta ove godine:

Kao rezultat slučaja Kirovles, bio je u kućnom pritvoru određeno vreme.

Sudski prekršaj koji je morao da plati ove sedmice iznosio je 2.165 miliona rubalja (oko 28.000 evra), zbog slučaja Kirovles. Rekao je da je kazna namerno izvršena kako bi ga sprečila da napusti Rusiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?