Australijska zatvorenica se porodila sama u zaključanoj ćeliji

Kako se zatvorenica u Australiji porodila u visokorizičnoj situaciji, a da to niko nije znao?
trudnica
Getty Images
Trudnica - bolje u bolničkoj sobi, nego zatvorskoj ćeliji

Zatvorenica u Australiji bila je prinuđena da se porodi sama - u zaključanoj ćeliji.

Pre nego što se porodila, zatvorenica, koja je želela samo da oda svoje ime - Ejmi, kaže da je dva sata pre porođaja upozorila osoblje da je dobila kontrakcije.

Oni nisu reagovali, a žena se porodila sama.

Nije bilo zdravstvenih komplikacija, ali se ovaj porođaj, s obzirom na uslove, vodi kao visokorizičan.

Incident se dogodio u martu u zatvoru za koji se smatra da ima jako obezbeđenje. U pitanju je jedini ženski zatvor u zapadnom delu Australije.

Naknadnom istragom je zaključeno da je došlo do brojnih problema i kršenja procedura.

Jedan od njih je da niko nije reagovao na vreme.

Ejmi je poslata u Bandyup ženski zatvor u kasnoj fazi trudnoće, jer nije ispunila uslove za puštanje uz kauciju, preneli su australijski mediji.

11. marta u 17:30 časova po lokalnom vremenu pozvala je stražare iz ćelije i rekla im kako misli da nešto nije u redu sa trudnoćom i da se plaši da je porođaj počeo.

Kada je odvedena na lekarski pregled, prijavila je bol u stomaku, ali nije pomenula kontrakcije. Stražari nisu preneli medicinskim sestrama šta im je žena prethodno rekla o mogućim kontrakcijama.

Dali su joj lek protiv bolova i vratili u ćeliju, ali posle sat vremena zatvorenica je počela da zapomaže i zove u pomoć.

Ejmi se i porodila oko 19:40. Medicinske sestre su stigle nekoliko minuta pre kraja porođaja, ali nisu mogle da uđu u ćeliju, jer jedini stražar koji je imao ključeve - nije bio u blizini.

Sestre su bile prinuđene da komuniciraju s njom sa vrata, rekao je državni inspektor Nil Morgan, kojo je izvršio kontrolu zatvora.

Ejmi i njena beba su zatim odveženi u bolnicu.

Profesor Morgan je rekao da je ispitao ceo slučaj da bi razumeo „kako je tako uznemirujući, ponižavajući i visoko rizičan događaj mogao da se dogodi u australijskom zatvoru u 21. veku".

Njegovi glavni zaključci bili su:

  • Zatvorenice u kasnoj fazi trudnoće ne mogu da ostanu u ovom zatvoru, jer uslovi nisu adekvatni
  • Komunikacija je bila loša
  • Osoblje je sporo reagovalo
  • Način na koji se prate i rešavaju problemi je i sam problematičan

Odeljenje za pravdu zapadne Australije sada treba da odgovori na preporuke, izveštava WA Today.

  • put u raj

    13.12.2018 09:24
    @JovaNS
    "Tako da zaista ne vidim poentu tvog komentara."

    Ja vidim. Video je covek da su u AU uocili nepravilnost i to objavili.
    Javno.
    Uzasno.
    Zamisli sada da kod nas izadju stvari na videlo, ne mora u zatvorima, dovoljno u porodilistima.
    Vec sada neki neprijatelji/izdajnici dovode u sumLJu vodjine bajke o nasem raju.
  • JovaNS

    12.12.2018 21:30
    @Rodoljub
    Da li si pročitao dalje od naslova, rodoljube? Ne razumem poentu tvog komentara.
    "Primer zapadne humanosti i uvazavanja ljudskih prava. Sta bi bilo kada bi se u Srbiji ovako nesto desilo? Gde su sada te zapadne organizacije za zastitu ljudskih prava i prava zena ?"


    Ne, nije primer humanosti i uvažavanja ljudskih prava. Primer nepoštovanja procedura. U njihovom sistemu postoje tačno procedure koje je osoblje zatvora trebalo ispoštovati. Oni to nisu učinili, da li zbog nestručnosti ili zbog baksuzluka. Koliko često uopšte imaju trudnice u tom zatvoru? Članak ne kaže, ali ne bih rekao da je često. Samim tim i procedure za brigu o trudnicama se ne koriste često.

    Možemo slobodno reći da njoj prava nisu prekršena namerno nego slučajno. Posle toga je usledila istraga i reakcija lokalnih organizacija za zaštitu ljudskih prava. Šta imaju srpske organizacije za ljudska prava sa dogadjajem u Australiji? Apsolutno ništa.

    A što se Srbije tiče... Mi (naši zatvori) nemamo ni polovinu procedura koje treba da zaštite zatvorenike i zatvorenice kao što imaju u Australiji. A što se opremljenosti zatvorske ambulante tiče... Neuporedivo.

    Tako da zaista ne vidim poentu tvog komentara.
  • rodoljub

    12.12.2018 18:33
    ljudska prava
    Primer zapadne humanosti i uvazavanja ljudskih prava. Sta bi bilo kada bi se u Srbiji ovako nesto desilo? Gde su sada te zapadne organizacije za zastitu ljudskih prava i prava zena ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?