Severna Koreja: Nismo tražili potpuno ukidanje sankcija

Zbog čega je prekinut samit Amerike i Severne Koreje? Donald Tramp tvrdi jedno, a Koreja drugo.
Donald Tramp i Kim Džong Un u Vijetnamu
EPA
Sastanak u Vijetnamu je drugi susret Donalda Trampa i Kim Džong Una

Severna Koreja negira tvrdnje američkog predsednika Donalda Trampa da je na samitu u Vijetnamu traženo potpuno ukidanje sankcija.

Severnokorejski ministar inostranih poslova Ri Jong Ho kaže da je traženo samo delimično ukidanje sankcija, a da je Koreja zauzvrat bila spremna da potpuno zatvori Jongbjon, najveće i najvažnije nuklearno postrojenje u zemlji.

Amerika tvrdi drugačije. Tramp je izjavio da je Kim ponudio zatvaranje Jongbjona tražeći da zauzvrat budu ukinute sve sankcije protiv Severne Koreje.

Drugi samit Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una o denuklearizaciji iznenada je prekinut u četvrtak.

Delimično ukidanje

Na konferenciji za medije u Pjongjangu, Ri Jong Ho je rekao da je njegova zemlja imala „realne predloge", među kojima je i potpuno zatvaranje Jongbjona uz prisustvo američkih posmatrača.

„Ovaj predlog je najveća mera denuklearizacije koju bismo u ovoj fazi mogli da preduzmemo", rekao je.

Zauzvrat, istakao je on, tražili su samo delimično ukidanje sankcija „koje uništavaju ekonomiju i kvalitet života građana".

Pjongjang je, kako kaže ministar, ponudio i trajni prekid testiranja nuklearnih raketa, kao i raketa dugog dometa.

Jong Ho je dodao da je samit u Hanoju bio dobra prilika da se dogovor postigne, rekavši i da je teško da će se takva prilika ponoviti.

„Naš osnovni stav ostaje, ponude nećemo menjati, čak i ako SAD predlože nove pregovore u budućnosti".

Severna Koreja i SAD, sankcije, denuklearizacija
Reuters
Ri Jong Ho kaže da je propuštena dobra prilika

SAD: Tražili su sve

Na konferenciji za medije, po prekidu samita, Tramp je rekao da se sve vrtelo oko sankcija.

„Želeli su da sankcije budu potpuno ukinute, a mi nismo mogli da pristanemo na to. Nekada morate jednostavno da odustanete i ovo je bio jedan od tih trenutaka".

Nakon komentara severnokorejskog ministra, oglasio se državni sekretar SAD Majk Pompeo, ponovivši da je Koreja „tražila potpuno ukidanje sankcija".

„Amerika želi da se što pre vrati za pregovarački sto", dodao je.

Tokom leta nazad za SAD, Tramp je japanskom premijeru Šinzo Abeu i južnokorejskom predsedniku Mun Džae Inu rekao da će pregovori sa Severnom Korejom biti nastavljeni, izjavila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Ona se potom oglasila i preko Tvitera, gde je napala bivšeg predsednika Baraka Obamu.

„Predsednika Obama je odbio da odustane od lošeg sporazuma sa Iranom. Predsednik [Tramp] odbija da napravi istu grešku sa Iranom, Severnom Korejom, ili bilo kim drugim. Predsednik Tramp uvek stavlja bezbednost američkog naroda iznad politike".

Problemi

Probleme u odnosima dve zemlje ne pravi samo Jongbjon, već i čitava mreža sličnih objekata koji su deo nuklearnog programa Severne Koreje.

Stiven Bigun, specijalni predstavnik Stejt departmenta za Severnu Koreju, izjavio je prošlog meseca da je Pjongjang pristao da, u zavisnosti od toga na šta su SAD spremne, uništi stav plutonijum koji poseduje i zatvori sve objekte u kojima se obogaćuje uranijum.

To je podrazumevalo da Amerika potpuno ukine sankcije, na šta Tramp nije hteo da pristane.

Američki predsednik je na konferenciji za medije rekao da je Kim ponudio zatvaranje Jongbjona, ali ne i svih objekata nuklearnog programa Severne Koreje.

Jongbjon je jedini poznati izvor plutonijuma u zemlji, ali se veruje da Severna Koreja ima barem još dva objekta u kojima se obogaćuje uranijum.

Tramp kaže da je severnokorejska delegacija bila iznenađena količinom informacija koje SAD imaju o Severnoj Koreji, kada su tokom razgovora pomenuli drugi objekat za obogaćivanje uranijuma.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?